Interviu Andrei Plesu, partea a III-a

Despre  Horia Bernea și respectul lui pentru instituții, motivele radicalizării spre dreapta, despre Critic Atac și lipsa lor de cultură a stângii, despre locurile frumoase, despre apartenența la România. Poate cel mai important, despre lucrurile esențiale pentru a-ți da seama pe ce lume trăiești. Despre autoritatea lui Isus. Și alte parabole lămuritoare.

Nota editorului (Florin Cojocariu) Madame Blogary: această ultimă parte ar putea lămuri atât contextul  interviului cât și faptul că nu a fost vorba de un atac la Traian Băsescu. De fapt, n-a fost vorba aproape deloc despre Băsescu decât anecdotic. Avem dubii serioase că Președintele a văzut interviul în întregime atunci când a amenințat cu represalii. Mai ales că ultima lui parte apare abia acum.

Facebook Comments

106 Comments Interviu Andrei Plesu, partea a III-a

  1. Mih

    Comentariu tardiv (din motive de absenta motivata)

    Eu nu pot privi cele spuse in interviu de catre domnul Plesu, separat de alte cateva atacuri recente la Basescu, intamplate prin Adevarul si (cred) DV, atacuri de o anumita factura (care depaseste critica obiectiva si vadeste o reactie subiectiva la o experienta strict personala). Nimeni nu poate nega dreptul domnului Plesu (sau oricui altcuiva)) la reactii subiective. Dar conteaza daca aceste reactii sunt publice, sau nu, daca sunt facute de pe pozitia unei autoritati morale/civice/intelectuale etc., conteaza momentul, contextul si rezultatul impactului celor declarate asupra opiniei publice, asupra "vulgului"=electoratului. Eu cred ca noi, publicul, nu suntem acum in situatia de a prelua cu relaxare astfel de "critici", iar emitentii, cu cat opiniile lor sunt, sau ar putea fi importante si necesare, au responsabilitatea de a elimina, pe cat se poate, tocmai gradul de subiectivism, de latura strict personala.

    Daca azi, presedinte ar fi un om de o neta superioritate fata de Basescu, despre care sa am certitudinea ca ar continua, consolida si imbunatati tot ce inseamna reforma, normalizare, orientare de dreapta in politica actualului presedinte, comentariul de fata nu ar exista.

    Dar la anul sunt alegeri. Eventualitatea castigarii lor de catre USL este posibila si ar fi un dezastru pentru viitorul pe termen scurt, mediu si lung. Daca as fi un intelectual de dreapta si de anvergura, nu mi-as permite, in acest moment, sa contribui NICI macar cu un dram de subiectivism, la sporirea antipatiei, aversiunii fata de singura oferta politica (mai/cat de cat, dar singura) de dreapta a momentului.

    Reply
  2. A.C.

    Ratonamentul meu e simplu:daca Plesu nu are un plan de constructie in buzunar,de ce strica coliba?Daca strica coliba ma intreb daca nu cumva s-a hotarat sa stea la hotel.Si continuand carcoteala ,ma intreb daca nu cumva vrea sa stea la Ritz…Concluzie: daca tacea ,filozof ramanea si isi scria "amintirile" dupa 2014.Parca era mai cinstit .

    P.S.Imi place bleen.

    Reply
  3. snapshot

    stie cineva ce inseamna "a da apa la moara" ?

    search with (ce-o fi): mircea dinescu l-a facut bou pe traian basescu

    Reply
  4. Bleen

    Apropo, eventualele înjurături pentru banare, moderare etc îndreptaţi-le către Bleen. Eu, exclusiv, mă voi ocupa de moderare. Aşa că nu-i înjuraţi aiurea pe Mihai, nedormitul sau Florin.

    Reply
  5. lucid

    Apropos de decizia lui Liviu Negoitza: gafa zilei este a madamei cocos care s-a apucat sa-i compatimescaa pe romani de cat au suferit de la masurile anti-criza si ca trebuie sa mai rabde ca sa nu riste viitorul tzarii. Un astfel de mesaj genereaza automat la orice cititor injuratura de mama la adresa celei care a declarat cu tupeu ca ea a intrat in politica cu mercedes si louis vuitton – oare cat o fi suferit din cauza a 25% taiere si 24% crestere TVA? Pedeleaua se sinucide lent dar sigur daca a ajuns sa transmita mesaje CORECTE SI NECESARE pe blogul unuia dintre cele mai dispretzuite personaje ale sale. Asta da imbecilitate de comunicare,mai ales cand ai un Lazaroiu ministru al muncii.

    Problema cea mare la pedelea este lipsa comunicatorilor cu priza la electorat. De la gargaragii ca Cristian Preda sau Neamtzu nu ai la ce sa te asteptzi (parca nici de la Voinescu), iar acum si Monica Macovei s-a trezit sa se implice in "Rosia Montana" fara sa arate ca stapaneste problema – cea tehnico-economica, evident.

    Comunicare, comunicare, comunicare facuta de comunicatori credibili in ochii populatziei, fara asta nici o sansa sa scotzi oamenii la vot.

    Reply
  6. eugeni

    Vad, cu mahnire, ca se vehiculeaza teza ca : PNL ar fi stat alaturi de PDL – si dupa (presupusele) alegeri anticipate.

    Nici vorba, PNL ar fi avut guvern minoritar (cu 30-40% in loc de 20%) ajutat de PSD din umbra. Situatia ar fi fost aproape aceeasi indiferent de: biletele roz, cacanii,rosii, portocalii, TB, EU,etc.

    Parerea mea este ca greseala mare a fost inglobarea PLD in PD.

    Reply
  7. judex

    ..in fine, dupa aceasta saptamana de vacanta in care echipa Blogary ne-a oferit un serial cu puternice accente de divertisment, cred ca e timpul sa abordati si singurul eveniment serios al saptamanii:

    primul oficial de anvergura care se distanteaza public de politica in general (pe surse – dubioase, e adevarat, dar ce surse sunt altfel ? – pentru a se dedica meseriei de baza.

    O merita el sa fie laudat pentru palma pe care o da clasei politice in general (asa, cam ca Plesu), sau aspru criticat ca da bir cu fugitii lasand lumea la cheremul "pelicanilor" (cum zice Tapalaga) care baga in gusa tot ce nu le-ncape in tartacuta ?

    Reply
  8. judex

    @all:

    in rezumat, in aceasta nuvela a lui MN este vorba despre un om care vrea sa-i puna pe ceilalti la munca pentru a-i scoate din saracie, dar nu reuseste pentru ca puturosii descopera ca papionul lui are o culoare care nu se potriveste cu ciorapii.

    Reply
  9. Sursa din Interior

    Mai lăsaţi-i pe Băsescu şi Pleşu. Relaţia dintre ei doi e la fel de irelevantă ca şi relaţia dintre Băsescu şi intelectualii lui Băsescu.

    Intelectualii în politică s-a dovedit a fi un eşec notoriu. Intelectualii promovaţi în politică de Băsescu nu au făcut excepţie. Aşa că nu vă mai aşteptaţi de-acum încolo ca Băsescu să-i mai ierte, pe unde-i prinde.

    Reply
  10. Cei Şapte Spamurai

    Gâdea şi Pascal Bruckner:

    "Deja trecuseră zece minute din interviu şi Gâdea nu se referise deloc la Băsescu. Desigur, nu a mai putut rezista şi a adus vorba şi de preşedinte: „Este vreun alt român pe care-l apreciaţi, vreun mare compozitor sau poate pe cineva din artă? Poate ştiţi – e un mare scriitor Băsescu“. Ce conta că nu avea nici o legătură şi că însăşi glumiţa era fără sare şi piper? Omul a bifat că l-a altoit din nou pe Băsescu şi urma să fie, încă o dată, mîngîiat pe creştet de patron."

    Mai multe, în articolul lui Cezar Paul Bădescu din Dilema Veche

    Reply
  11. tucu

    @nedo

    Cine era Brownin (sau Browninov) asta?

    Initiatorul miscarii pentru o spaga cinstita sau presedintele asociatiei politrucilor cinstiti?

    Reply
  12. nedormitul

    poate mă enervez şi vă spun eu ce a greşit băsescu în ruptura de patriciu-tăriceanu. de fapt, m-am enervat. culoarea biletului a greşit-o, mă, culoarea biletului. roz, mă? roz? nici un mesia nu foloseşte bilete roz!

    Reply
  13. Noika

    Nu vom şti niciodată dacă Băsescu a greşit sau nu (în ruptura de Patriciu/Tăriceanu şi unirea PD-PLD). Poate a greşit, poate nu.

    Însă a fi sigur că a greşit şi a încerca să-i găseşti nod în papură (numai pe temeiul că numai cine nu s-a născut n-a greşit), a-i pune mereu în discuţie opţiunile (trecute) e la fel de "înfiorător".

    Bun, să zicem că a greşit. Putem trece mai departe? Sau trebuie unanimitate (că a greşit) pentru asta? Ne blocăm aici?

    Cînd nimeni de pe acest blog nu crede că Băsescu e "Mesia". (Eu n-am văzut să reiasă asta din nici un comentariu).Că a rămas cea mai bună opţiune – da, poţi crede fără să fii făcut taliban.

    Reply
  14. nedormitul

    voi vă certaţi pe potcoave de cai morţi. am spus mai demult că băse e mort. nu mă crede nimeni. din punctul de vedere din care judecaţi voi, băse e de mult oale şi ulcele. judecaţi în aceleaşi şabloane electorale de tipul steaua-dinamo – am spus-o şi pe asta, dar aţi preferat să mă acuzaţi că sufăr de curunsus. asta e una dintre cele mai greţoase forme de narcisism, iar cînd o să vă treziţi, o să fie prea tîrziu.

    Reply
  15. tucu

    Dl Cojocaru

    indica corect cea mai grava problema cu care se comfrunta PDL ul astazi. Nimeni nu misca un deget fara binecuvintarea lui Basescu. Nu se poate purta nici o discutie despre viitor fara factorul Basescu.

    Asa este.

    Problema este-cine e de vina? Basescu sau PDL ul?

    Daca dam vina pe Basescu sau numai pe Basescu este clar ca nu PDL ul va gasi liderul care sa l eclipseze .Cei ce trebue sa vada ce fel de lider asteapta populatia ,cei ce trebue sa l caute si sa l promoveze sunt cei din PDL. Daca nu vor reusi probabil ca vor reusi altii,poate lliberalii poate UNPR ul cine stie.

    Reply
  16. cristoiu

    Traian Basescu este primul in competitia cu ceilalti.Cand este judecat singur,comentatorii acestui blog ii gasesc destule tare.Cred ca Florin Cojocaru greseste.

    Reply
  17. Turnofftheglory

    Te inteleg Florin, chiar daca sunt de acord cu temerile tale. Poate nu iti impartasesc aprecierile, dar radicalizarea e intradevar ceva neplacut. Sunt de acord ca o astfel de atitudine taie initiativele si ochii se indreapta spre caarmaci asteptand solutii.

    Reply
  18. tucu

    Dragii mei,

    Treceti va rog de la filozofie la economie.

    Dinu Patriciu a facut o afacere excelenta. A bagat bani in Dinescu si Dinescu a produs.

    A produs un articol extrem de critic la adresa lui Crin.

    O sotietate fara printipuri va sa zica ca nu le are.-zise Caragiale.

    Daca nu le are sa le cumparam zise conu Dinu.

    In concluzie lasati l in plata…Domnului pe Dl Plesu si hai sa trecem chestii mai Romanesti.

    Reply
  19. eugeni

    @ M.N.

    Poate aveti timp sa ii puneti o intrebare, venita de la "telespectatori", domnului Plesu:

    Daca maine ar fi alegeri prezidentiale cu urmatoarele optiuni :

    Ponta, Crin, Traian,

    si TREBUIE (adicatelea este obligat) sa voteze, pe cine ar alege?. (Nume, Prenume)

    Reply
  20. G.P.

    Cum se face ca oameni care sustineau aici un punct de vedere foarte pertinent si o faceau chiar civilizat au fost cenzurati la modul cel mai urat iar indivizi care vorbesc de limbi trase de Tismaneanu lui Basescu sunt acceptati?

    Reply
  21. Florina

    ce facem, începem să interpretăm aiurea, asimilăm loialitatea oportunismului şi considerăm lipsa ei drept curaj? vedeţi Cărtărescu, mare bărbat, care spune cînd nu l-a mai susţinut pe Băsescu, exact cînd îi era acestuia mai greu.

    Pleşu şi Băsescu sînt ambii bărbaţi cu vocaţia – da, vocaţia – masculinităţii, se pot înfrunta fără probleme. s-o facă, abia aştept, dar să pornească de la şanse egale.

    Reply
  22. Florina

    păi eu şi asta am înţeles, Bleen, prin " autoritatea cea mai semnificativă este autoritatea care acceptă să se pună în discuţie pe ea însăşi şi chiar să se anuleze." da' am senzaţia că autoritatea care ar trebui să se anuleze în faţa spuselor lui Andrei Pleşu este Băsescu, dar invers nu se poate. şi pe mine mă deranjează unanimităţile mistice de care vorbeşte Florin, dar s-o recunoaştem, şi Pleşu are parte de aşa ceva. şi în nici un caz nu mă refer aici la teveurile care au speculat interviul şi la publicul lor captiv.

    Reply
  23. Bleen

    Iar "oamenii de carte" poate învaţă puţină umilinţă, loialitate, şi, deşi e practic imposibil, un dram de uitare de sine. Sau ne scutesc pe partea politică.

    Reply
  24. Ionut

    Felicitari pentru interviu. Imi pare rau ca se pune asa mult accentul pe mentiunile referitoare la presedinte. Partea a treia e cu adevarat reusita. La fel si bucatile referitoare la intelectuali. Cumva, parca locatia si atmosfera, imi aduce aminte de interviul lui Gabriel Liiceanu cu Emil Cioran.

    Reply
  25. Florina

    Florin

    Tăriceanu renunţase din vara lui 2005 la anticipate, după ce nu a mai obţinut de la Băsescu garanţia că va fi prim ministru. scandalul bileţelului roz a fost iscat abia în ianuarie 2007. e drept, asta a fost ruptura finală, căreia i-a urmat guvernarea minoritară PNL cu sprijin tacit PSD. dar episodul anticipate era consumat deja de un an şi jumătate. ok, se poate considera greşeală faptul că Băsescu nu l-a asigurat pe Tăriceanu că îşi va relua prim-ministeriatul după anticipate, la fel de bine cum Tăriceanu poate fi învinovăţit că în folosul propriului scaun a stopat atunci demararea reformelor.

    Reply
  26. Alec

    @Mihai Neamțu. Un lucru ciudat este admirația cu care unii intelectuali de la noi se referă la Hayek. Părerile acestuia despre intelectuali ar trebui să-i facă și pe teologi și pe medici să renunțe la exprimarea de opinii asupra unor lucruri la care nu se pricep. Din perspectiva lui Hayek – mă refer la cea conținută în The Intellectuals and Socialism – ideea că teologii ar înțelege mai bine ce scrie Hayek este fără sens. Trei citate. 1. "yet it is not the predominant views of the experts but the views of a minority, mostly of rather doubtful standing in their profession, which are taken up and spread by the intellectuals". 2. "the scholar who becomes an editor or the active promoter of an organization serving a particular cause, all rapidly cease to be scholars or experts and become intellectuals, solely in the light of certain fashionable general ideas". 3. "it is not surprising that the real scholar or expert and the practical man of affairs often feel contemptuous about the intellectual, are disinclined to recognize his power, and are resentful when they discover it. individually they find the intellectuals mostly to be people who understand nothing in particular especially well and whose judgement on matters they themselves understand shows little sign of special wisdom." Am luat citatele din textul disponibil la adresa: http://aetds.hnuc.edu.cn/uploadfile/2008031621101…. Este această situație un argument în favoare ideii că cine-l înțelege pe Aristotel îl poate înțelege pe Hayek? Din păcate nu înțelegem ceea ce nu vrem să înțelegem (Wittgenstein, sper, nu am luat ideea direct de la el).

    Reply
  27. Bleen

    Anticipatele au fost refuzate de penelişti în vara lui 2005, cînd Tăriceanu "s-a răzgîndit". Încă din primăvara lui 2005 cîţiva dintre liberali, în frunte cu Norica Nicolai, făceau opinie separată pe subiectul reforma în justiţie, în general, DNA, în particular. În comisii şi în votul din plen, peneliştii votau de partea pesediştilor încă din 2006.

    Bileţelul a ieşit în ianuarie sau februarie 2007. Datorită bileţelului, Băsescu a fost suspendat, PDL a sărit la 45% iar PSD şi PNL au rămas legate pentru totdeauna. PDL, cu toate erorile sale, cu prostia şi paralizia de acum, pe termen lung şi foarte lung rămîne partidul de dreapta. Lucrurile sînt aşezate, restul e tactică. Poate că în 2012 va cîştiga USL, poate că în 2014 va cîştiga candidatul USL. Dar împărţirea va rămîne asta: noi şi ei, dreapta şi stînga, PDL şi PSD plus sateliţii.

    Reply
  28. g.s.

    Unde dai si unde crapa. Sau ce a zis Plesu, ce a inteles Basescu si cum incearca Tismaneanu sa profite de situatie folosindu-se de Cartarescu.

    Cartarescu a scris in EvZ inca unul din articolele lui mediocre de poet vesnic deprimat, a carui principala indeletnicire e sa isi plinga singur de mila in mijlocul drumului, nemultumit de cit ii baga patria nerecunoscatoare in buzunar, nemultumit pentru ca l-au tot sarit aia de la Nobel cu milionul lor nenorocit, nemultumit ca ploua, nemultumit ca nu ploua. Inca o lalaiala despre alegerea imposibila intre Basescu si opozitie.

    Articolul poate fi rezumat intr-o fraza: Basescu si-a ratat toate şansele de a fi un preşedinte bun pentru România, dar macar nu e dictator, iar ceilalti sint chiar mai rai decit el.

    In ce ma priveste, n-am "prins" nici o aluzie la "disputa" Plesu-Base in desfasurare. Carta are, totusi, calitatea de a nu fi un speculant parsiv ori pescuitor in ape tulburi. Aluzia inexistenta a "prins-o" insa unul care pindea ocazia. Si a sarit pe ea instinctiv. Mai bine zis a sarit cu bocancii pe gitul lui Plesu presupunind ca limba pe care i-o va trage lui Base din pozitia asta va fi foarte apreciata.

    Niciodata in relatiile mele cu Traian Basescu nu am simtit dispret ori bucuria de a ma persifla. Se prea poate ca altii sa fi trait alte experiente. Temele discutiilor noastre au fost intotdeauna la obiect, despre istorie, politica, valori morale. Stiu, vor fi destui care se vor indoi, ma vor acuza ca scriu aceste randuri din conformism, din obedienta, din servilism, ca urmaresc cine stie ce avantaje.

    "Arta" straveche de a ajunge in fata dind din coate si calcind peste cadavre sau Tismaneanu, cea mai mare greseala a lui Base.

    Reply
    1. Florina

      adică Pleşu e liber să spună cum s-a simţit la Cotroceni, da' Tismăneanu nu. haide, zău, că ăsta-i derapaj puternic. şi cînd s-o facă Tismăneanu, aşa, undeva, cîndva? sau exact în contextul discuţiei ăsteia?

      Reply
  29. Turnofftheglory

    Si iarta-ma Florine, cu biletel sau nu, pe faras a pus-o pe Macovei Tari si nu Base. Poti spune ce vrei despre "greaseala de strategie". Eu imi amintesc de un congres stalinist in care toata lumea aplauda excluderile de parca il vedeam pe Saddam la sedinta Baas. Eu simpatizam PNL si nu partidul dictatorului.

    O fi Udrea naspa dar hai sa vedem in clar o Musca si un Stolo aruncati la cos dupa ce le-au castigat alegerile si un conu' Dinu ce baga carbuni la PSD in punga.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @TOG: nu sunt supărat, sunt surprins și dezamăgit. Am mai explicat și repet: unanimitățile iraționale îmi dau fiori. Nu suntem o sectă sau o biserică, când vorbim de Băsescu nu vorbim de un obiect al credinței care nu poate fi supus criticii raționale. Ceea ce am văzut zilele astea pe Blogary îmi dă fiori. Absolut orice comentariu critic cu Băsescu a fost votat negativ, repetat și deseori combătut la limita iraționalului. Dacă răspunsul nostru la gălețile de zoaie deversate zilnic pe scena publică de antene e să pretindem cu încrâncenare că tot ce face sau a făcut Băsescu a fost sau e perfect, înseamnă că mercenarii lui Felix și-au atins scopul. Uite, un caz concret, cel al bilețelului. Nimeni nu are nici o îndoială pe Blogary, a fost foarte bine că Udrea a ieșit cu biletul în public. Oare e chiar așa? E adevărat că anticipatele fuseseră oarecum tranșate în primăvară. E însă la fel de probabil că Tăriceanu se putea răzgândi la loc dacă ar fi avut loc de întors. Altceva însă ar merita discutat și toți, absolut toți cei de aici, refuză să vadă subiectul: Ruptura violentă de PNL provocată de bilețel nu a fost cumva prematură? Interesul lui Băsescu trebuia să fie nu să limpezească apele partidelor ci să treacă legile fundamentale. Au urmat doi ani de chin și blocaj politic în care nu s-a făcut mare lucru. Poate că merită să ne întrebăm, a fost ruptura violentă de PNL cea mai bună decizie? Nu a fost o eroare? Nu, voi citați ce s-a întâmplat *după* ruptură ca argument al faptului că ruptura a fost bună. La fel și cu fuziunea PLD-PD, nu se discută rațional, nu e nimic pus în cauză, argumentele sunt hilare. S-a mai scris despre fuziunea asta pe Blogary (http://www.blogary.ro/2011/02/capcanele-unitatii-vocea-unica/) și atunci nu au existat reacțiile astea țâfnoase. Ca dovadă că acum ceva s-a schimbat.

      Deși am zis că nu mai deschid subiectul am să explic și de ce îmi dă fiori genul ăsta de reacție unanimă. Nu pentru că nu mi se dă mie dreptate, nu pentru că întrevăd aici sămânța unei dictaturi. Ci pentru că orice discuție despre viitor e definitiv coruptă și blocată de felul ăsta de a ne raporta la trecut. Nici cea mai mică discuție despre succesiune nu are șanse atunci când liderul prezent e perfect. Iar unanimitatea asta agresivă are de fapt ceva profund defensiv: în realitate nimeni nu are habar ce vrea de la succesorul lui Băsescu. Toți așteaptă un semn de la TB, precum lideri unei secte de la capul ei. Vă amintesc că ăsta e și motivul pentru care PDL nu a produs lideri. Toți așteptau să fie unși de Băsescu.

      Oricât respect și admirație avem pentru Traian Băsescu (și eu o am în același grad cu tatăl meu care are o poză a lui în bibliotecă), nu putem aștepta de la el toate răspunsurile și toate soluțiile. Ori agresivitatea în a respinge orice critică nu face decât să trădeze faptul că nu avem nici o idee și nici nu vrem să ne mai batem capul cu alte soluții la problemele care sunt, de fapt, ale noastre, nu ale "țării", în abstract. Când am pornit Blogary împreună cu Mirel și cu nedo, am scris la rubrica "despre noi" că "nu suntem un cuib de talibani Băsescieni". Ei bine, suntem pe cale să devenim. Faptul că nu vedem asta, mă deprimă.

      Reply
  30. Turnofftheglory

    Florine de ce esti suparat prietene?

    Pana la urma e doar discutie. Te socheaza reactia umorala basesciana sau aprobatorii? Fiecare vedeta are urmaritori ce se numesc fani. Cei ai blondei Helen le cheama Dana.

    Basescu are hibe, uneori dureroase de-a dreptul. Dar sa ma ierti, parca ma bucur totusi ca e acolo. Mi-e ciuda insa ca nu are baieti buni de linia intai. Astia sunt rari. Lui Mihail Neamtu i-am spus ca are fata si impetuozitatea necesara. Plus e lustruit bine.

    Capcana intelectualului e dilema. Pune un intelectual sa bage girafa in

    frigideri si sa vezi atunci dileme.

    Pana la urma aici se strecoara ruptura.

    Reply
  31. g.s.

    Plesu a facut box in tinerete, asa ca nu sint motive de ingrijorare in tabara celor mai slabi de inger in chestia conflictului cu Base. Cre' ca-l dovedeste si la skanderbeg daca se enerveaza. Nu mai zic ca Liiceanu-Zatopek l-ar ridiculiza pe Base la 70.000 kilometri obstacole in caz de ceva, iar Pata sigur l-ar rupe la şeptic sau chiar (indraznesc sa cred) la table daca primii doi esueaza si M. Neamtu ii paseaza discret, pe sub masa, termosul lui cu agheasma.

    Reply
  32. g.s.

    Placut interviul, n-am ce sa birfesc. Doar una mica. La intrebarea cum trebuie sa te porti si ce trebuie sa faci ca sa iei voturile multimii, Plesu a avut un moment de ezitare inainte de a raspunde. In secundele alea speram sa il aud zicind:

    – Daca as sti cum se face asta, parlamentul Romaniei ar fi plin de oamenii mei si Romania ar arata altfel

    sau macar

    – Daca m-as fi priceput, as fi fost de mult in afaceri de consultanta politica, as fi fost miliardar acum si pina la ora asta as fi facut multi presedinti prin lumea asta prea mica pentru mine, iar in locul lui Axelrod as fi smintinit eu banii lui Soros.

    N-a fost sa fie, a creat ad hoc o mini teorie, iar concluzia e inevitabila: cine vrea sa cistige alegeri, de-acum stie ce are de facut.

    Reply
  33. Turnofftheglory

    Ivane, nu dai in doamne. Nu poti sa ii dai un sut in cur si un cap in gura unei femei oricat te-ai enerva. Pe cand un barbat, chiar unul pretios si citit, sa ma scuzi, nu e vina mea daca nu tine la tavaleala.

    Basescu e un dictator criticat chiar de sustinatorii sai. Eu unul spun ca individul ce este astazi presedinte e unul din cei mai tari, gresit cel mai tare politician din ultimii 20 de ani.

    Cat despre reactia lui Bleen, cap in gura si va veni probabil o muie, cred ca sitetizeaza excelent situatia. Asta e realitatea si desi imi plac si Plesu si diktatorul, in acest meci onorabilul om de cultura a dat-o in bara.

    Ca sa fac o paralela azi am picat pe un post din esalonul secund privind o emisiune de cacat unde Mihai Constantinescu invita niste pitzi VIP la masa. Nu imi place ce canta omul in cauza dar nu ii neg competenta in muzica, dar la gatit nu are nici o treaba. Asa si cu Andrei versus Traian, tonele de carti si eruditia sa nu il fac deloc politician sau om de actiune. Teoretizeaza, sintetizeaza si construieste foarte sugestiv idei "de dreapta". Constiinta, conservatorism, traditie, arta, acolo Andrei Plesu inoata bine. Insa habar nu are de lupta corp la corp, despre politica cu P mare. Traian Basescu e zoon politikon.

    Plesu exerseaza la lada de nisip jocuri de razboi. Basescu poarta lupte si de foarte multe ori castiga. Chiar daca nu a finalizat cartea aia.

    Reply
  34. FrankZappa

    @ Florin Cojocariu @14:43 – "erorile lui Băsescu. Uite, vă ofer câteva piste: Ruptura prematură de liberali și Tăriceanu" – asta este cel mai prost exemplu! Ruptura aliantei a fost provocata de liberali care au intrat intr-o alianta scarbavnica si netransparenta cu PSD-ul (mugurii USL de azi).

    daca va aduceti aminte – singurul moment cand "dreapta" din România putea sa castige prin alegeri peste 50% +1 a fost ratat in 2005 cand fripturiștii liberali nu au vrut sa mai renunte la ciolan. In 2005 PSD era distrus, macinat de scandaluri, ilegitim si impopular.

    Fuziune fortata intre PD si PLd? Cred ca a fost cea mai buna decizie -la urma urmei credeau in aceeasi idee si chiar daca electoral impreuna au luat mai putin decat ar fi luat separat, faptul ca sunt impreuna si acum spune ceva… (BTW…sa vedem cand va exploda mamaliga in USL! – eu le mai dau maxim 3 luni de "coexistenta pasnica")

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Frank, TOG: după cum spuneam, Băsescu nu greșește niciodată. (Apropos, vorbeam de povestea bilețelului amintit de Udrea, ruptura de acolo a plecat. Ruptura aia a costat anticipatele care ar fi dus la majoritate parlamentară și la reforma rapidă a statului. Nu mă interesează că Tăriceanu era vinovat, oricum intervenția se consumase cu luni de zile înainte, nu era deloc greu pentru Băsescu să mai înghită 6 luni. Băsescu nu a fost votat să aibă dreptate ci să reformeze statul. Atacul la baionetă la Tăriceanu apare acum ca o eroare majoră de strategie. Iar dacă Udrea a acționat de capul ei, e o serioasă eroare de judecată să n-o penalizezi pentru asta. Cât despre PD-PDL, altă dată…)

      Reply
      1. Florin Cojocariu

        Rămân un admirator și un votant al lui Băsescu. E evident care îi sunt meritele. Mă enervează însă unanimitățile mistice și isteriile de fani adolescenți de parcă ar fi vorba de Justin Bieber, nu despre un politician. Sunt serios îngrijorat de faptul că modul ăsta de a gândi blochează orice evoluție, orice discuție despre epoca post-Băsescu, sunt consternat de faptul că ne amputăm singuri libertatea și nici măcar nu băgăm de seamă. Astea fiind spuse, eu unul am închis subiectul. (când spun votant, mă gândesc la proiectele lui)

        Reply
  35. ina eyre

    D-le Zubeldian, de acord cu Dv. Nu stiu cum fac, sunt prea femeie, 🙂 ( asta e!), insa pina si asta admir la Basescu. N-a terfelit-o marinareste pe Saftoaica. Ca una, ca alta, ca Elvis…astea-s bagatele, secrete d-ale Polichinelului.

    Orizontul Saftoaicei contine suflecatul minecilor,(mai dihai ca cele tzatze din vechile mahalale bucurestene), ca pricipiu de a razbate.

    Unei asemenea femei i se adreseaza Antonescu "barbateste" cu : "doamna Saftoiu e o femeie pedista…", plus restul zicerilor. Adica ii vorbeste limba pe care ea o intelege. Si dovada ca o intelege e ca este inca membra in partidul aliat cu Felix. Asta zic si eu coloana vertebrala!

    Noi, de fapt, doar discutam, caci o persoana care lucreaza in sferele puterii, semneaza un contract de confidentialitate. A-l respecta dupa ce ti-ai incetat mandatul inseamna respect fata de tine in primul rind.

    Reply
  36. Ivan Zubeldian

    @ina: Da, apropos de Săftoiu, nu vi se pare surprinzătoare tandrețea lui Băsescu când vine vorba de mârlăniile Adrianei? Dacă e să vorbim de atacuri, Săftoaica l-a atacat și încă urât și nejustificat. A dat "din casă" la greu. S-a dus direct la principalul adversar și s-a înrolat. A amenințat-o Traian Băsescu cu represalii? Ntz, a părut un pic trist și nostalgic în fiecare situație în care a fost vorba de ea. De ce nu se manifestă eleganța lui Băsescu și în raport cu Andrei Pleșu?

    Reply
  37. eugeni

    Ce uita Andra sa spuna este ca si Plesu este (desi nu pare) un mascul alfa.

    Masculu' alfa nu este ala care "trage" cele mai multe gagici(masculu beta este mai harnic aici : ), ci ala care conduce plutonu'. Plesu are toate caracteristicile.

    Si se stie, doi masculi alfa (TB de asemenea), nu pot lasa muscatura neintoarsa. Trebuie sa ajunga la un status-quo, si sa nu "piarda fata" amandoi.

    Sunt de parerea lui Bleen, nu trebuie sa vezi mai mult din interviu, nu este nimic care sa indulceasca declaratiile facute despre TB. (nu uitati, chit ca este un ex-diktatore, dar are inca structura de opresiune fidela lui,asa ca mucles)

    Reply
  38. skin

    @ mihail neamtu – avem expert in teologie care se exprima pe tot felul de teme, mai ales economice la TVR. unde merge teologu' e loc si de pediatru.

    Reply
    1. Mihai Neamţu

      @skin

      Poate că e mai ușor pentru cineva cu studii de filozofie și teologie să avanseze spre politică și economie decât un pediatru către relații internaționale. E probabil să mă înșel (mai ales pentru că n-am cerut voie de la Alina Mungiu – medic la bază, însă doctor în tranzitologie).

      Ca atare, mă aștept să-i interziceți lui HR Patapievici dreptul de-a scrie despre Dante (pentru că are specializarea în quantum physics) și lui Andrei Pleșu de-a face exegeza parabolelor (pentru că are diplomă în istoria artei, nu în teologie).

      Și totuși: competența în științele umane parcă nu înseamnă doar acoperirea unei arii de cunoștințe, ci asimilarea unei metodologii. Poate că dacă ai citit Aristotel, atunci nici Hayek nu e un monument de incomprehensibilitate. Oder?

      Sunt sigur că – om de bibliotecă fiind – urmăriți foarte atent lecturile pediatrului (dermatolog?) și, în acest fel, prezența pe sticlă a teologilor (Baconschi, Neamțu, etc) vă agasează.

      Și pentru că dl Skin nu face doar observații epidermice, am certitudinea că cititorii Blogary vor primi un raport statistic, redactat după standardele calculelor diferențiale, privind prezența teologilor și, respectiv, a pediatrilor pe Antena3, Realitatea, TVR.

      Pediatria română condusă de Ciuvică este, aproape sigur, sub amenințarea teocrației.

      Reply
  39. Ivan Zubeldian

    E interesant că nu se discută nimic din cele spuse de Pleșu în ultima parte a interviului. Toți, inclusiv doamnele, par a cultiva cu precădere latura lor masculină. So long parabola semănătorului. Suntem în plin " insultat grav dumnezeu mami și palme cafine central". O fi sărit calu' domnu' Pleșu, nu spun. Dar nici ce seamănă el nu prea încolțește în onorat auditoriu.

    Reply
    1. Florina

      ba, pardon, Ivane, eu l-am şi citat de dimi cu partea aceasta a dimensiunii feminine. dar am contextualizat-o tot în cheie masculină, respectiv actual prezidenţială. 🙂

      Reply
  40. bogdan

    intelectualul are, in general, dificultati in a accepta autoritatea, asa cum o definesc domnii plesu si neamtu (mai ales in comentariile sale). asta pentru ca inteligenta sau cultura ridicata sunt insotite, din pacate, de mandrie, mai ales ca mediile intelectuale sunt foarte competitive. de aici rezulta ca sunt mult mai atrasi de himerele stangii, care, prin definitie, este anti-autoritate in sensul traditional. intelectualii de dreapta insa, poate si datorita dimensiunii religioase si traditionaliste, accepta mai usor autoritatea, nedorind sa o darame, ci sa o implineasca, sa "lucreze" cu ea.

    critica autoritatii nu inseamna neaparat un atac al ei. stanga e cea care "ataca", dupa cum bine semnaleaza plesu in interviu, facand referire la platforma criticatac. plesu, eventual, critica autoritatea. din pacate cuvintele sale, macinate de tembeliziunile de serviciu, scoase din context, dau impresia unui atac la basescu. plesu, cartarescu, liiceanu sau altii ca ei sunt mentionati de respectivele televiziuni doar in astfel de momente. altfel sunt dispretuiti, in buna traditie stalinista a "dusmanilor de clasa". poate, candva, cineva mai destept ca mine va face un studiu, o paralela intre anii '50 si cei de acum!

    si, ca ultima observatie, sunt de acord ca, pragmatic vorbind, tevatura iscata face bine blogary.ro dar as fi vrut, totusi, sa aveti parte de un alt gen de publicitate.

    p.s mi-a placut tare mult evocarea lui horia bernea

    Reply
  41. Dragos

    Andra: "Andrei Plesu abia ca vorbeste (da cu paru' n.m.) trei minute despre Traian Basescu, dintr-un total de 45 de minute. Asta e atac?"

    Pai cam e. Sa zicem, prin reducere la absurd, ca un baiat iubeste fizic la dvs. pret de 2, 2,5, hai 3 minute dupa ceas si gata/atat. ca incepea repriza a 2-a Juventus Colentina – Avantul Falticeni. (tot 45 minute dureaza si o repriza de fotbal). ati fi multumita/ satisfacuta ?

    Reply
  42. ina eyre

    @Dargos-15.27

    Nici sa punem semnul egal intre datul din casa al lui Plesu si cel al Saftoaicei,(de ex.), nu e bine. Fiecare are Weltanschauungul propriu si nu cred ca el e determinat de sexul persoanei.

    Reply
  43. Nea

    Mihai Neamţu, aşa e. În general, vorbele lui Pleşu au un efect dual asupra mea: îmi e simpatic, tind să-i dau dreptate, apoi mă enervează când văd că dreptatea lui e specioasă uneori dar el, al naibii, tot simpatic îmi este şi mă enervează că e mereu simpatic.

    Reply
  44. george

    Interesanta disputa dintre "sustinatorii" apolitici ai lui TB, pe alocuri, mai convingatoare decat interviul (spusele) lui AP. Citindu-le cu atentie, iti poti face o impresie mai completa si deosebit de favorabila lui TB ca personaj politic. Criticand numai "apucaturile" personale – inevitabil caracteristice oricarei persoane, fata a aminti de calitatile lui de om politic, a facut din AP un "mic carcotas". Astfel ca, ceea ce i se reproseaza lui TB e mai mult ca sigur o "floare la ureche" pe langa ce am putea gasi la oricare alta persoana publica.

    Reply
  45. tucu

    Desigur ca Basescu a facut, face si va mai face erori. Unele extrem de grave. Unirea PD ului cu PDL ul este un exemplu de cum iti poti taia singur craca de sub picioare. Din nefericire pe piata de presedinti oferta este atit de mica incit suntem aproape obligati sa l iubim pe Basescu.

    Desigur ca o sa spuneti ca nu este adevarat. Ca se gasesc politicieni sau politicieni in devenire mult mai digerabili decit Basescu, mai cititi , nai cu respect fata de intelectuali , mai stimabili si mai onorabilui.

    Asa este sunt sigur dar duin nefericire nici unul dintre ei nu a demonstrat ca are coaie (oo,cohones etc) de presedinte.

    Nici unul nu a iesit sa anunte ca vaduveste cu 1 milion jumate de bugetari de 25 % din venituri, nici unu nu a iesit sa spuna ca vor creste taxele si vor scadea pomenile.

    Basescu a facut o .

    As fi vrut in acele momente sa i vad pe ceilalti aspiranti la fotoliul prezidential, sa vad elita intelectuala de dreapta alaturi de Basescu spunind profesorilor-ne pare rau dar asa trebue.

    E usor sa l critici pe Basescu pentru ca are nenumarate defecte dar este foarte greu sa faci ca el in momentele grele.

    Nu idolatria ma face sa scriu asa .Sincer sa fiu daca ar fi sa aleg intr o discutie cu Basescu su una cu Plesu as alege Plesu.Daca as fi insa la necaz as prefera ca mina intinsa sa fie a lui Basescu. Si noi nu am iesit inca din necazuri.

    Reply
  46. andra

    @bleen, @florincojocariu

    m'am uitat atent la interviu si ii dau dreptate lui florin: andrei plesu abia ca vorbeste trei minute despre traian basescu, dintr-un total de 45 de minute. asta e atac? cred ca e cel mult o incruntare. din interviul asta parca se retin doar lucrurile mai colorate – mie mi'a placut partea de final, cu discutia despre romania, locuri, oameni, liniste sufleteasca.

    mai cred ceva: in timp ce andrei plesu era o mostra de incompetenta la cotroceni, cum sugereaza nenea bleen, doamna udrea avea vocatia geopoliticii la marea neagra, scria studii si se indigna in fata republicii norvegiene. si pentru ca tot a scapat basescu de incompetentul plesu, a venit domnul saftoiu la sie, o mare lumina. si cind lenutza udrea a terminat prelegerea de istorie la robert turcescu s-a dus usurel pe tusa in asteptarea marelui minister cu miliarde de euro buget, de la care se hranesc acum prietenii si prietenele. evident, plesu mai are de invatat, e usor lenes, in timp ce lenutza and friends promoveaza.

    si pentru ca plesu era incompetent la cotroceni, ca fost ministru de externe, domnul basescu a zis sa trimita la bruxelles o tinara speranta. pe fiica cea mica, fluenta in limba romana si rasfatata de succesuri. plesu, daca avea minte, ii dadea si el o bursa la colegiul noua europa acestei beizadele, dar poate ca pregateste ceva ICR-ul.

    asa e, bleen. plesu a fost un consilier lenes, ba chiar si prea atasat sentimental de prieteni si ucenici zelosi gen patapievici, mihai razvan ungureanu, cristian preda, teodor baconski. cite incompetente aduse de plesu in raza lui basescu.

    dar lasa ca promoveaza lenutza imaginea romaniei in lume si dregem busuiocul. prea multi intelectuali bombanitori. la reforma inainte!

    Reply
  47. Noika

    Adevărul e că nici unul nu e perfect: nici Pleşu nu face suta sub 10 secunde, nici Băse nu ştie fragmentele presocraticilor.

    (Totuşi, cel care a venit cu reproşul e Pleşu).

    Reply
  48. Alec

    După plăcerea de a-l auzi din nou pe Andrei Pleșu m-am uitat la comentarii si la raspunsurile la ele cu sentimentul că-mi pierd timpul. Majoritatea nu au nici o legătură cu ce se spune în această parte a interviului, ci se referă la nimic, adică la relația dintre dl. Pleșu și dl. Băsescu.

    Lumea este fascinată de putere, de apropierea de ea și puțin interesată să vadă dacă un lucru este bine gîndit sau nu. Comentariile moderatorului ("Lăsați-l pe pleșu. hai să discutăm despre erorile lui băsescu. E singura atitudine rațională și lucidă în momentul de față") îmi confirmă această impresie. Există multe alte lucururi "raționale și lucide" care ar trebui făcute acum.

    De exemplu să mai citim cîte ceva, să încercăm o analiză care sa meargă dincolo de Băsescu este rău/bun, ne iubește/nu ne iubește. Dacă orbecăim prin aceste subsoluri ale raportării la realitate nu ajungem nicăieri.

    De ce este Băsescu bun/rău, de ce alții sînt buni/răi. Așa s-au născut? Sînt responsabili? Dacă el dă, așa cum se spune, la rude și cunoștințe, avem oare politicieni dispuși să facă altceva? Dacă da, de ce ei au această dispoziție și alții nu? Referitor la această parte a interviului s-ar putea spune multe.

    Nu cred că intelectualii sînt de dreapta sau de stînga decît în subsidiar, atunci cînd trebuie sau merită să se situeze față de politic. Altminteri o separarea dreapta (iubim tradițiile oricare ar fi ele)/stînga (voi schimbarea cu orice preț) este ridicolă. Există tradiții tîmpite (de care discernămîntul înnăscut al multor "intelectuali de dreapta" de la noi nu reușește să-i îndepărteze) și tradiții de care nu ar trebui să ne desprindem.

    Există schimbări care trebuie făcute și noutăți tembele. Ceea ce mi se pare esențial la un intelectual este reflexivitatea, nu capacitatea lui de a cînta un set de valori sau altul, ci dorința și capacitatea de a înțelege ce face. La noi acest lucru este rar.

    Avem mai degrabă asociații de admirație reciprocă explicată prin "Așa sîntem noi, mai deștepți"

    Reply
  49. Noika

    Tot Mircea Cărtărescu, şi tot azi:

    "am încetat să-l susţin când mi-am dat seama că el nu mai poate câştiga în faţa valului enorm de adversari".

    Aşa trebuie făcut: lăsat omu' exact cînd îi vine mai greu şi e valu' mai mare.

    Asta înseamnă curaj şi bărbăţie!

    Reply
  50. Dragos

    Diktatoru': "indignarea în aceste cazuri îmi pare normală"

    am si eu un caz: alaltaieri, in jurul 11:00am trecute fix, sprijineam o usa de metrou de pe ruta Berceni-Pipera. La Tineretului urca Diktatoru' cu o fata, se parcheaza chiar langa mine si…si…si Diktatoru' se pupa cu fata.

    "indignarea în aceste cazuri îmi pare normală"

    Reply
  51. gupi

    acuma nu mi-o luati in nume de rau, da' n-ar fi frumos ca Madame sa mearga la Cotroceni si sa-l intrebe pe Basescu ce mai zice de Cartarescu ?

    Reply
  52. Bleen

    În ceea ce priveşte relaţia Pleşu-Băsescu, putem discuta şi despre erorile lui Pleşu, nu numai ale lui Băsescu. Oricum, nu cred că ar trebui să-l împuşcăm pe Pleşu că s-a luat de Băsescu dar cred că ar trebui să avem oarece rezerve cînd e vorba despre opiniile lui Pleşu despre politică. Şi despre relaţia sa cu Băsescu. Probabil că adevărul e undeva la mijloc, că Pleşu a fost un mare fîs ca consilier (aşa cum susţine Băsescu), că Băsescu e bădăran şi rău-rău-de-tot cu intelectualii, aşa cum susţine Pleşu. Oricum, cearta dintre cei doi nu mi se pare cine ştie ce mare nenorocire, nici pentru ei, nici pentru noi. E doar un spectacol picant. Şi sper să fie şi mai picant (stay tuned on Blogary, s-ar putea să aveţi nişte surprize).

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Ironia e că Pleșu e în egală măsură idolatrizat. Nu spun nici o secundă că Pleșu nu are vinile lui, că nu a greșit și nu a dezamăgit pe bune ca și consilier. Spun doar două lucruri:
      1. Pleșu nu l-a atacat. A fost critic și a greșit, poate mergând cu anectodele prea departe. Repet, Pleșu articulează o viziune critică despre Băsescu și nu îl "atacă". Un atac presupune o intenție de demolare, scoatere din luptă și mai presupune metode dure, vecine cu violența sau violente de-a dreptul. Voiculescu îl atacă pe Băsescu, Patriciu l-a atacat, nu Pleșu.
      2. Răspunsul lui Băsescu a fost pentru mine total disproporționat, pe lângă realitatea interviului și a trădat o nevroză mai degrabă decât rațiune. Pe bune că m-a surprins neplăcut și mă întreb dacă TB nu a început să vadă dușmani și acolo unde nu sunt.

      Deși ar fi bine să discutăm și despre așteptări, dacă ai așteptări greșite nu e de vină cel de la care aștepți. Cu alte cuvinte, dacă Băsescu se aștepta ca Pleșu să vină la 5 dimineața, să plece la 10 noaptea și să aibă rigoarea și disciplina lui, nu Pleșu e de vină că a dezamăgit. Dar întindem pelteaua prea mult.

      Replicile de genul "a mușcat mâna care l-a hrănit" sunt stupide. Lui Pleșu nu i s-a oferit o sinecură. Ca dovadă că despărțirea a fost promptă.

      Reply
  53. Bleen

    @florin

    "Ideea că dacă discutăm greșelile și erorile lui Băsescu îl slăbim în miezul luptei cu axa securiștilor, e o tâmpenie."

    Aici ai dreptate. Şi pe mine pe enervează promptitudinea cu care sînt executaţi criticii lui Băsescu (mă refer la cei raţionali) – nici nu apucă să deschidă gura că şi sînt transformaţi într-un monument de flegme.

    Putem discuta despre erorile lui Băsescu cînd le face.

    Reply
    1. Mihai Neamţu

      @bleen

      Putem discuta erorile lui Traian Băsescu sau Andrei Pleșu, şi nu doar cele din prime time… 🙂

      Întrebare: câtă distanță îți trebuie pentru a judeca o operă (de președinte sau de filozof)?

      Reply
  54. Nea

    Florina, citatul tău: “ori dacă nu ai un raport bun cu ideea de autoritate, după părerea mea eşti prost aşezat. cu specificarea că autoritatea cea mai semnificativă este autoritatea care acceptă să se pună în discuţie pe ea însăşi şi chiar să se anuleze.”

    mi-a adus aminte de o replică indignată a lui Pleşu celor mulţi, nenumiţi, care îşi permit să îl critice pe bloguri fără a avea un CV aşa impresionant ca al lui, îi ştirbeau neaveniţii autoritatea, cum ar veni.

    Reply
    1. Mihai Neamţu

      @nea

      Cred că respectul pentru autoritate e şi un respect pentru delimitarea competenţelor. Autoritatea se auto-limitează, spune Andrei Pleşu. Ideea că orice profesor de studii biblice îi dă lecţii de teologie lui Iisus pare cam absurdă. Şi asta se întâmplă. Mutatis mutandis, avem experţi în pediatrie care se "esprimă" pe teme de politică externă la Realitatea. Indignarea în aceste cazuri îmi pare normală.

      Reply
  55. Dragos

    @Florin Cojocariu

    in cazul in care va intereseaza parerea mea: chiar daca Basescu se imbata pana face pipi pe el/ pe ficusu' palatului, chiar daca se da cu trotineta pe culoarele Cotroceniului, chiar daca joaca bunga-bunga cu 100 de curve, chiar daca nu are niciun fel de respect si simpatie pentru oamenii de carte, chiar daca inteapa cauciucurile spp-istilor, un angajat, fie el dl. sfetnic (DE TAINA -n.m.) Reper Plesu, NU are voie sa dea "din casa".

    Va reamintesc tiganeala unor slugi ale printesei aleia…a inimilor…mama lui prince William (ala de s-a-nsurat cu Kate), aia cu arabu' de-au murit ei in Franta..ma rog, ideea e ca nici n-au razuit-o bine de pe peretii tunelului, si slugile hop in tabloide: ba ca si-a tras-o cu grajdaru', ba ca nu purta chiloti, ba ca-si punea bureti in sutien, ba ca nu spunea saru' mana pentru masa, gen.

    Concluzie: daca cineva, X, iti da o paine, este ridicol sa-i multumesti batand toba in piata publica cu: X are putza mica !

    Reply
  56. Bleen

    Pleşu a spus cît se poate de clar că Băsescu s-a folosit de oamenii de carte, că şi-a asociat numele cu ei fiindcă dădea bine la imagine dar că nu dă doi bani pe ei, că e bădăran şi că stă rău cu stilistica. Ok, nu e un atac, e o laudă.

    Reply
  57. Bleen

    Ca să fiu cît se poate de clar: cel mai bun lucru pe care l-a făcut în acest interviu Pleşu a fost să se ia de Băsescu. E bine că a făcut-o. E bine în general iar pentru Blogary e foarte bine.

    Reply
  58. Bleen

    @florin

    Nu văd ce ar schimba dacă Băsescu ar vedea interviul integral. Pleşu a spus clar că lui Băsescu nu-i plac oamenii de carte şi că e bădăran cînd îl prezenta pe el (El e Pleşu şi e un geniu). Ceea ce a spus înainte de asta şi după asta în interviu Pleşu nu schimbă cu nimic sensul acestui "atac".

    N-am zis că Băsescu trebuie idolatrizat. Poate că ce a spus Pleşu e corect şi perfect justificabil dar să n-o dăm acu' la întors că Pleşu de fapt a vrut să spună că-l iubeşte pe Băsescu şi că Băsescu n-a înţeles şi că una peste alta tot ce se întîmplă e o neînţelegere.

    Pleşu i-a dat dat muie lui Băse, Băse i-o va întoarce sau îi va da doar un cap în gură lui Pleşu (eu cred că nu-i va da un cap în gură, cred că va merge pînă la capăt şi îi va întoarce muia). Totul e frumos, palpitant şi bine pentru Blogary.

    Reply
  59. Dragos

    "de când sunt cei mai venali ziarişti şi pegra televiziunilor sinonimi cu heralzii libertăţii?"

    Cristian Tudor Popescu, in gandul.info de alaltaieri: "tâmpeniile ceauşistoide", "o inepţie agresivă", "comunist sau nazist – Lenin, Hitler sau Gheorghiu-Dej", "folosirea forţei armate..Băsescu şi gaşca lui… declaraţie de interlop politic a distinsului preşedinte, că nu se vor da în lături de la nimic", "derbedeul de cartier"…

    Im-be-ci-lu' !

    Reply
  60. Cei Şapte Spamurai

    Mircea Cărtărescu, în Evenimentul ZIlei de astăzi:

    "Aş fi fericit să fiu de partea opoziţiei dacă ea ar reprezenta libertatea, binele, viitorul sau măcar normalitatea. Dar de când e PSD-ul sinonim cu libertatea? Ponta seamănă mai curând cu Coriolan Drăgănescu, dacă e să-l compari cu cineva. De când e Dan Voiculescu sinonim cu libertatea sau cu binele României? De când sunt cei mai venali ziarişti şi pegra televiziunilor sinonimi cu heralzii libertăţii? Şi controlează oare Băsescu propriul partid cu aceeaşi mână de fier cu care-i controlează Antonescu pe liberali?

    Şi ce tiranie e aceea în care tiranul e ţinta celei mai susţinute batjocoriri publice fără ca el să apeleze la aparatul de represiune?"

    Reply
  61. Dragos

    Andra: "cit s-a batut el pentru patrimoniu, muzee si marile scoli de arte, ce extraordinare fapte de cultura s-au petrecut in zece ani de mandat"

    Tulai Doamne ! Mult prea multa prostime considera ca Basescu este obligat sa faca ploaie cand e seceta, sa dea cald cand e rece +reciproca, sa duca vacile la pascut, sa le mulga, sa treaca babele strada, sa-i spele, sa-i tunda, sa-i stearga la cur, sa le *uta nevestele, sa le dea, sa le bage, sa le la dracu sa-i pieptene.

    Reply
  62. valexandru

    Cu toata stima pentru dl Plesu, opiniile domniei sale nu privesc natia sau soarta ei ci o dispozitie a sa vis-a vis de unul din conducatori care are tot dreptul sa reactioneze, exact cu forta pe care i-o inspira atacul.

    Vi se pare ca opinia d-lui Plesu dupa sase ani de tacere se inscrie intr-o linie utila pentru publicul larg, pentru tara ?

    Eu zic ca nu . Este doar un atac la Basescu din motive doar de d-lui stiute, atac care te face sa clipesti des a uimire.

    Dl Plesu a intrat pe un domeniu in care este doar musafir, iar Presedintele ii aminteste acest lucru.

    Reply
  63. Dragos

    "…un lucru foarte la indemana, asa..dom'ne, in general..cand dau mana, dau mana cu dreapta (Plesu); cand salut, salut cu dreapta (Plesu); cand ma inchin, ma inchin cu dreapta (tot Plesu, da' i-a suflat Dikta); cand scriu, scriu cu dreapta (Plesu)"

    1. interesant, si eu tot cu dreapta, decat ca indemana nu-i in general ci in foarte particular.

    2. tataie meu avea o vorba, printre altele: stanga nu-i buna nici sa te stergi la cur cu ea.

    3. urmarind cele 3 parti ale interviului cu dl. Reper mi s-a intarit convingerea, deci convingerea!, ca intelectualul este un nene care a descoperit mult prea multe lucruri mai interesante decat sexul.

    Reply
  64. Bleen

    @andra

    E penibil să nu înţelegi un simplu comentariu. Chiar trebuie să-mi epxlic fiecare comentariu în 30 de variante pentru 30 de idioţi?

    Nu a zis nimeni că Băsescu este victima lui Pleşu ci doar că Pleşu l-a atacat pe Băsescu (n-are rost să zicem că nu a făcut-o, să asucndem realitatea). Poate că Pleşu are dreptate, poate că nu. Este o critică la adresa lui Băsescu, nu discut cît de justificată sau nu, dar nu poţi spune că este o laudă. Asta am spus, să nu spunem că verdele-i roşu şi roşul verde. Ca să nu vorbesc de alb şi negru.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Bleen, la 13:26: Pentru tine un "a ataca" și "a critica" sunt sinonime? Adică și tu ești de părere că nu e bine să-l criticăm pe Băsescu?

      Reply
  65. tucu

    Unii au noroc cu carul. Vorbeste lunea despe ei. Eu de exemplu degeaba il critic pe Basescu pentru ca nu va iesi nici o data un post TV sa afirme ca l atentioneaza pe Tucu sa si tina gura.

    La fel si Plesu. Oricit m as lega de burta lui nu va afirma in nici un interviu ca Tucu e de condamnat pentru ca i plac baclavalele.

    Acum dupa ce mi depasesc depresia cauzata de cele descrise mai sus, stau si ma intreb > Cine o fi norocosul? Basescu pentru ca l a facut pe Plesu sa vorbeasca despre el sau Plesu ca a a intrat in gura prezidentiala in direct la o ora de mare audienta.

    Cred ca vom putea discuta de relatia Plesu Basescu (sau Basescu Plesu) de abea dupa ce vom stabili care i norocosu.

    Eu propun votul cu bile.

    Reply
  66. andra

    @bleen

    E penibil sa spui ca Basescu, ditamai masculul alpha, a ajuns victima lui Plesu. Reactia presedintelui nu e la inaltimea omului: putea sa explice totusi care e relatia lui cu intelectualii, cum vede oamenii de litere, cit s-a batut el pentru patrimoniu, muzee si marile scoli de arte, ce extraordinare fapte de cultura s-au petrecut in zece ani de mandat. ideea ca Plesu n-are voie sa constate o deficienta in zona asta e stranie. E clar ca Basescu se simte mai bine la un chef cu insi inferiori, decit intr-o companie mai selecta, care-l obliga sa constate ca nu le stie chiar pe toate.

    Asta nu inseamna ca e un politician slab sau altceva. Inseamna ca nu e perfect si una din deficiente tine de relatia cu zona asta. Poate ca tara arde si baba andra se piaptana, dar e o tema totusi.

    Si o ultima intrebare: e mai de dreapta Plesu sau Basescu? Ce zic cititorii Madame Blogary?

    Reply
    1. Florina

      "ori dacă nu ai un raport bun cu ideea de autoritate, după părerea mea eşti prost aşezat. cu specificarea că autoritatea cea mai semnificativă este autoritatea care acceptă să se pună în discuţie pe ea însăşi şi chiar să se anuleze." zice domnul Pleşu iar eu sînt nelămurită în ce raport se află dînsul, în acest context, cu ideea de autoritate şi cum s-a raportat la o anume autoritate.

      şi mai zice aşa: "sămînţa trebuie să cadă pe un teren receptiv. a fi disponibil, a fi receptiv, a fi primitor e o condiţie esenţială. ori dacă în comportamentul tău faptul de a respinge e mai tare decît faptul de a primi eşti de stînga." – cu referire la o raportare la dimensiunea feminină şi cu ilustrare prin parabola semănătorului. poate mi se pare doar mie unde bate şi poate numai eu înţeleg că lămureşte în această a treia parte, dar nu în sensul notei care o însoţeşte.

      în fine, îl voi asculta integral mai pe îndelete şi voi reveni.

      Reply
  67. frank zappa

    Plesu nu spune nimic jignitor despre presedinte…este pur si simplu sincer si repeta cateva chestii stiute de toata lumea. La o adica Base poate sa-si dea cu parerea despre Antonescu (maresalul…) Mihai regele, sau orice-i trece prin cap, nu-i asa?! ca persoana particulara – bineinteles.

    Problema este ca nici macar nu a citit/vazut interviul cu pricina si se lasa pacalit de masinaria "infernala" de manipulare pornita de moguli si servitorii lor.

    Nu a strigat nimeni"regele e gol!!", a fost doar o chestioara de "vara" care sa mai anime putin moleseala care cuprinsese blogareala.

    P.S. M-a surprins si pe mine obstinatia usor resentimentara cu care Plesu abordeaza subiectul Basescu…dar in fine e dreptul lui – e o tara libera.

    Reply
  68. Bleen

    Şi încă ceva: nu am nicio cunoştinţă de nota madame blogary, notă care ar fi trebuit scrisă la persoana I singular. Adică în loc de "avem dubii serioase…." normal ar fi fost ca autorul să scrie "am dubii serioase…". Nu numai că nu am cunoştinţă de o asemenea notă dar nici măcar n-am habar cine e autorul ei.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Am modificat în text. Sunt în continuare convins că am dreptate și că mai toată lumea, TB included, și tu, a căzut în capcana antenelor. Să spui că nu-ți place TB nu e nici un atac. Să vorbești despre pragmatismul președintelui și despre contrastul uneori ireconciliabil cu idealismul steril al multor intelectuali, nu e un atac. Iar grosul interviului nu e despre asta. Chiar așa, lămurește-mă, care anume e atacul?

      Reply
  69. Bleen

    Adică ce vreau să spun e că Pleşu l-a atacat pe Băsescu, clar şi fără nuanţe. Nu are rost să ne facem că nu e aşa şi să inventăm nuanţe acolo unde nu sînt. Dacă Pleşu are dreptate sau nu, dacă e moral sau nu ce a făcut, asta e cu totul altă discuţie.

    Reply
  70. Cei Şapte Spamurai

    Liderul hoţilor de maşini a scăpat. I-a expirat mandatul de reţinere fiindcă doamna judecător a întîrziat 15 ore.

    Reply
  71. Bleen

    Nu cred că interviul integral anulează atacul lui Pleşu la Băsescu. Băsescu nici nu trebuia să vadă tot interviul, era suficient să vadă doar pasajul care se referea la el ca să-şi facă o idee exactă despre atitudinea lui Pleşu faţă de el. Dacă te bag în mă-ta, nu înseamnă că după aia te scot dacă încep să-ţi vorbesc despre ultima etapă la fotbal şi despre creşterea preţului benzinei. Rămîi băgat.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Bleen: păi hotărăște-te, mai ieri spuneai că nu e un atac. Eu cred că e normal să-l dea pe Băsescu de exemplu. De ce nu a spus nimic de Iliescu sau Milică? Și ce ar fi de spus? Toată lumea e de acord că Iliescu e un activist comunist și Milică e vai de capul lui. Până una alta Băsescu ne conduce iar riscul idolatriei e cât se poate de real, nu o ipoteză. E perfect normal să te poziționezi politic față de Băsescu și să te deranjeze orbirea celor care îi ignoră greșelile. E normal să vorbești ca intelectual implicat despre Băsescu și nu despre Milică sau Iliescu.
      Hai să vorbim altfel. Fără anecdote de budoar care, deși nu spun mare lucru, au totuși defectul că sunt "din casă" și asta nu prea se face. (deși e perfect discutabil și asta).
      Hai să vorbim despre erorile lui Băsescu. Lucid, calm, cu argumente. Veți vedea ceva surprinzător: nimeni nu se prea înghesuie și înjurăturile dinspre ambele tabere încep să curgă gârlă. E un fapt că partizanii lui Băsescu refuză să-i discute erorile și, cel mai des, să i le accepte. Uite, vă ofer câteva piste: Ruptura prematură de liberali și Tăriceanu (dacă a fost inițiativa lui Udrea, cu atât mai grav că nu a avut nici o consecință), fuziunea forțată a PLD și PD, reinvestirea lui Boc după ce a câștigat prezidențialele. Mai sunt și altele de trecut pe listă.
      Ideea că dacă discutăm greșelile și erorile lui Băsescu îl slăbim în miezul luptei cu axa securiștilor, e o tâmpenie. Adică din cauza lui Voiculescu și Vântu am ajuns să ne autocenzurăm și să ne temem să fim critici cu Băsescu.
      Atitudinea asta e o eroare și din alt motiv. Construiește tensiuni care se eliberează în șarje iraționale. Vezi cazul Tăpălagă. Atâta îl protejăm pe Băsescu de uneori îți vine să-l critici aiurea, fără motiv serios. În final, în loc să-i servească, autocenzura asta îi face rău lui TB. Lumea se îndepărtează de el, e foarte greu să ai simpatie pentru cineva care nu greșește niciodată.
      Lăsați-l pe Pleșu. Hai să discutăm despre erorile lui Băsescu. E singura atitudine rațională și lucidă în momentul de față.

      Reply
  72. Nea

    De ce no fi menţionat Pleşu nimic anecdotic despre Iliescu sau nea Milică, că i-a cunoscut mai de aproape?

    Reply
  73. Sare'n Ochi

    problema nu-i la presedintele Basescu, ci la cei care-i "citesc" si-i "traduc" materialele. visceral cum e, Diktatorul a reactionat la "fiti atent sefu' ce-a zis Plesu despre matale" (parca-i vad pe "cititori", incovoiati servil si onctuosi in vocea strecurata ca un viermisor in ureche)…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *