E foarte important sa stii cind sa taci

E bine cînd oamenii învață să mai și tacă. E foarte important să știi cînd să taci, poate mai important, uneori, decît să știi cînd și ce să vorbești.

Ambasadorul american la Chișinău și-a nuanțat declarația atât de inflamantă, atît de dură, de neadevărată și de nesăbuit făcută. După o discuție cu Mihai Ghimpu, președintele PL, și cel mai aprig apărător al cauzei unioniste, James Pettit a concluzionat: Eu respect decizia și idealul unioniștilor”. 

Sigur, cel puțin discutabilă rămîne afirmația ”Statele Unite nu are (”au”, nota mea) cum să împiedice reunificarea celor două state românești dacă poporul o va face.”, de ce ar face-o, în ce condiții, care ar fi motivele, contextul și așa mai departe.

Dar acum să ne concentrăm pe ai noștri, din interior. Că pînă la Dumnezeu te mănîncă sfinții. Cum rămîne cu ”Romania nu e parte a civilizatiei occidentale”, cea mai dură și mai tranșantă afirmație din declarația domnului Boia? Valabilă în continuare sau și asta se nuanțează? Cînd în gura ta și în cărțile scrise de tine se uită lumea ca la tablele lui Moise, nu era mai bine să mai așteptați măcar pînă a debita o asemenea inepție? Sigur, Europa, după cum se învață în școala generală, este occidentală, centrală și răsăriteană, fiecare cu caracteristici specifice de formare și dezvoltare, dar asta mai are vreo importanță în contextul afirmațiilor?

Și dacă tot faceți referință la timp, de ce să ne întoarcem numai pînă în secolul al XIX-lea, de ce nu mai timpuriu, la daci, de exemplu? Aici puteți dezbate cu Ioan Aurel Pop, principalul dumneavoastră contestatar, avantajele lipsei tehnologiei avansate, fără de care era mult mai dificil să se afle – sau nici nu s-ar fi știut măcar – despre lovitura de stat din 2012, ori despre plagiatul lui Ponta, despre care dînsul are păreri cel puțin la fel de interesante precum cea a dumneavoastră privind apartenența noastră europeană.

Pînă cînd vă hotărîți în privința variantei de abordat, ascultați ce zice omul ăsta tînăr și pus la punct cu drăcoveniile astea tehnologice care ne tîmpesc, după părerea domnului Ioan Aurel Pop. Că nu există dicționar de limbă moldovenească. Poate ar fi cazul să luați în considerare oportunitatea.

lucian boia

(Foto: revistasinteza.ro/arhiva personală Lucian Boia)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.