O lista cu prezidentiabili si unica sansa a PNTcd

Începem cu șansa PNȚcd, că tot a fost congresul ieri.

Dezatruos și catastrofal sînt două epitete obligatorii pentru ceea ce a însemnat conducerea PNȚcd în ultimii 12 ani. Însă, cu tot efortul liderilor săi mai mari sau mici, partidul a supraviețuit și există în continuare. Așa zombie cum e el, brandul încă există și nu a fost compromis iremediabil, așa cum s-a întîmplat cu PNL. A căzut în derizoriu și ridicol, însă derizoriul și ridicolul au și ele demnitatea lor. PNL, în schimb, sub Tăriceanu și Antonescu s-a transformat în Frontul Plugarilor Mileniului Trei și nu-l mai spală toate apele din lume.

Astăzi, încet încet, cadavrele concurenților PNȚcd plutesc pe rîu în jos. Nu este meritul PNȚcd și al liderșipului său din ultimii 12 ani. E meritul soartei și al concurenților. Însă e mai puțin important al cui merit este. Important e că PNȚcd, așa zombie cum arată el, e viu pe mal, în timp ce cadavrele ”dreptei” se duc la vale.

Singura șansă a PNȚcd e să aibă un candidat prezidențial. Pe baza campaniei și scorului prezidențial se poate construi apoi un partid care să poată intra singur în Parlament, fără să-și ascundă brandul în spatele vreunei alianțe. PNȚcd poate aduna toți dezamăgiții și nemulțumiții de PNL, PDL și dezamăgiții și nemulțumiții în general. Important e să nu se mai ascundă în tot felul de alianțe și să lupte singur la prezidențiale.

Singurul candidat viabil pentru PNȚcd e Chiliman.

 • Are experiență politică (e în PNL din decembrie 1989). Știe foarte bine viața de partid și toate trucurile, secretele și nuanțele politicii de partid.
 • A cîștigat vreo trei bătălii electorale pînă acum. Știe cum se fac campaniile.
 • Are notorietate
 • Are experiență administrativă. Conduce cel mai important și mai mare (ca suprafață) sector al Bucureștilor
 • Nu e traseist (dacă nu mă înșel, a fost exclus din PNL, la ordinul lui Antonescu)
 • Este unul dintre puținii peneliști care au avut curajul să lupte cu Antonescu (spre deosebire de Tăriceanu, care a pus capul în pămînt)
 • A fost unul dintre foarte puținii oameni politici care au luat atitudine împotriva loviturii de stat din vara lui 2012 (scrisoarea către Antonescu, atunci cînd s-a descoperit că liderii USL negociaseră desființarea DNA și ANI cu sindicatul lui Dogaru). Spre comparație, Tăriceanu a susținut public și foarte vocal lovitura de stat.

Cu Chiliman candidat, PNȚcd poate spera la un scor bun la prezidențiale, poate atrage voturile simpatizanților PNL, PDL sau Băsescu, poate atrage voturile dezamăgiților care nu au mai votat de ani de zile, poate merge pe un mesaj de dreapta, conservator, poate atrage în aceeași măsură și urbanul și ruralul. Cu un PNȚcd refăcut din cioburile ”dreptei” (ale PNL, PDL et comp), cu o campanie bine făcută, Chiliman poate lua mai mult decît Predoiu sau MRU, poate mușca bine din procentele lui Antonescu, ba chiar, cine știe, îl poate bate.

La dreapta e o criză gravă de reprezentare și e poate singura fereastră de oportunitate pentru PNȚcd. Fiindcă e greu de crezut că PNȚcd va mai rezista încă 12 ani la nivelul de partid de 1%.

Și iată și lista cu potențiali prezidențiabili, pe partide, și cam ce șanse cred eu că are fiecare să candideze:

 • PSD – Ponta (70%), Dragnea (30%), Maior (0%), Oprescu (0%)
 • PNL – Antonescu (100%), Tăriceanu (0%)
 • PDL – Predoiu (100%), Boc (0%), Udrea (0%)
 • MPFC (?) – MRU (20%), Boc (0%), Udrea (80%)
 • PNȚcd – Chiliman (50%)

Astfel, o listă în turul I ar arăta așa:

 • Ponta (PSD)
 • Antonescu (PNL)
 • Predoiu (PDL)
 • Udrea (MPFC)
 • Chiliman (PNȚcd)
Facebook Comments

8 Comments O lista cu prezidentiabili si unica sansa a PNTcd

 1. Rheia

  O fi Chiliman un fel de Ciuhandu, dar nici Timișoara, nici Sectorul 1 nu-s comparabile cu țara. Cumva colateral, din ce văd eu în jurul meu, „la firul ierbii”, că în continuare nu mă uit la televizor, proaspăt nemulțumiții de guvernare au mai departe o problemă tot cu Băsescu. Nu le place ce se-ntîmplă, însă nu pronunță nimeni nume, se folosește fie pluralul de clasă/tagmă („toți sînt la fel”), fie singularul anonim „n-a făcut și n-a dres” (de regulă, statul). Dacă pronunți tu numele celor de-acum, nu faci decît să le dai ocazia să revină la vechea psihoză: „Da, dar Băsescu….” Nu-mi dau seama ce amprentă afectivă are PNȚ-ul în mentalul colectiv. Judecînd după încăpățînarea cu care mijlocașii sub patruzeci de ani se agață de trauma oedipiană pe care le-a provocat-o TB, PNȚ-ului i-ar trebui un candidat de talia lui Rasputin.

  Reply
 2. Yeba

  Nu știu cât contează în context, dar PNT nu mai are rețeaua, logistica, n-au avut bani să plătească întreținerea etc. și nu aveau de ce, doar muștele se mai jucau în geam. Va fi ca în 90 când, cel puțin în Prahova, primele filiale s-au deschis în case de oameni și în sedii de frizerii dezafectate.

  Reply
 3. Unchiu Sam

  Macar de si-ar schimba numele in PNPCD (partidul national popular crestin democrat).
  Ca un Peasants Party in Romania lui 2014, mi se pare cam aiurea.

  Reply
 4. audax

  Sa te folosesti de numele unor eroi anticomunisti pentru a-ti justifica votul in favoarea suspendarii presedintelui care a condamnat comunismul, asa cum a facut Aurelian Pavelescu in 2007, mi s-a parut unul dintre cele mai gretoase momente postdecembriste. Pentru mine, PNTCD este un cal mort, ingropat sub o lespede de beton.

  „Deputatul independent, prim vicepreşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu, şi-a prezentat, joi, în faţa Parlamentului, timp de 40 de secunde motivele pentru care se va pronunţa pentru suspendarea şefului statului, Traian Băsescu.
  „Pentru lipsa de moralitate, pentu că este lacom de putere şi cinic (n.r Traian Băsescu). Pentru că nu are prieteni şi parteneri ci numai subordonaţi şi inamici. Pentru că şi eu iubesc România. Prntru că reprezeint PNŢCD şi am obligaţia să apăr memoria lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi Corneliu Coposu, care au murit pentru crezul lor în democraţie, cu demnitate. Pentru că trebuie să construim, pentru că trebuie să lăsăm România să respire, voi vota pentru suspendarea lui Traian Băsescu”, a declarat, joi, de la tribuna Parlamentului Pavelescu.”

  http://www.amosnews.ro/arhiva/pavelescu-voteaza-pentru-suspendare-19-04-2007

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *