Rîioșii Europei

Cat priveste fondul problemei, si anume refendumul pe tema familiei traditionale, este inca o tema care ne apropie de grupul de la Visegrad si ne indeparteaza de Occident.

Citesc cu stupoare, ați ghicit, în Hotnews.

Așa, deci. Grupul de la Vișegrad e cîh, e rușinea Europei, e tot ce ni se putea întîmpla mai rău în istoria modernă, să împărțim contemporaneitatea cu el. Este, înțeleg, mai rău decît Rusia, din moment ce autorul nu face comparația cu vecinul totalitar și agresiv de la răsărit. 

Dan Tăpălagă, știi despre ce vorbești? Eu cred că da.

Carevasăzică Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria, cele care atunci cînd ne jucam noi cu voievozii în țărînă, scoțînd capul din istorie după o absență de peste 1000 de ani, făceau deja prima alianță precursoare, se poate spune, a actualului Grup de la Vișegrad (1335, Ioan al Boemiei, Cazimir al III-lea al Poloniei și Robert Carol de Anjou al Ungariei) semnînd un acord de asociere, sînt tot ce poate fi mai rău acum în Europa?

Carevasăzică Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria, care au refuzat aderarea României, în 1991, din cauza mineriadelor de la București, răspuns trimis chiar președintelui de atunci, Ion Iliescu, dar au permis alăturarea Bulgariei și Macedoniei la grup, sînt astăzi cel mai mare rău al Europei?

Ați fost sau nu la Washington, în delegația care l-a însoțit pe președintele Iohannis în vizita făcută la invitația președintelui american Donald Trump, ori chiar dacă nu ați fost acolo, tot trebuie să știți ce s-a discutat, și anume crearea Intermarium, pe structura Grupului de la Vișegrad. Intermarium care trebuie să ne aibă în componență, domnule Tăpălagă. Intermarium care va fi, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, exact locul de unde civilizația europeană, aflată acum în plină criză identitară cu perspective clare de sinucidere, va renaște.

Cunoașteți, deci – consider imposibil să nu -, atît importanța proiectului Intermarium, cît și hotărîrea celor doi președinți, român și american, de a-l pune în practică. Și atunci de unde punerea la colț, într-un asemenea mod, fără nici o explicație, a Grupului de la Vișegrad? Nu doriți să facem parte din Intermarium? Spuneți-o cinstit, e cea mai bună abordare. Presupunerea mea este că reproșați Poloniei dorința de a-și reforma Justiția, pe care nu o înțelegeți, și conservatorismul partidului de guvernămînt și al societății, Ungariei deriva temporară și trecătoare spre extrema dreaptă, dar cu Cehia și Slovacia ce aveți? Cu ce au greșit atît de grav marii civilizații europene contemporane?

Nu în ultimă instanță, domnule Tăpălagă, vreau să cred că scăparea dumneavoastră privind Grupul de la Vișegrad nu are nici o legătură cu eforturile manipulative din ultima vreme de a ne îndepărta de țările grupului și de a ne orienta, cu sau mai ales fără voie, către nucleul dur al Uniunii Europene. Știm foarte bine că din două știri, una reală, dovedită, îndepărtarea crucilor de pe bisericile grecești, de pe ambalajele Lidl, și un mai mult sau mai puțin autentic film despre celebrul așa zis conflict româno-maghiar, s-a ales popularizarea pînă la isterie a celui de-al doilea. Desigur, ce face nucleul dur european este bine sau nu ne deranjează, dar săriți! Vin ungurii și ne iau din nou – a cîta oară? – Ardealul. Pentru că, nu-i așa, trebuie să identificăm corect politic dușmanul în vecinul imediat de la apus, și nu în marea civilizație europeană, care are întotdeauna dreptate.

Altminteri, aveți șansa ca dacă atunci, în 1991, nu am fost acceptați din cauza lui Ioniliescu, astăzi, neacceptînd dumneavoastră Grupul de la Vișegrad, să deveniți ioniliescul timpurilor ăstora.

PS: Ați scris în prezentarea articolului la care mă refer în text, pe Facebook, următoarele:

Sunt vremuri grele iar ce vine se anunta si mai urat. Nu vom face insa nici un pas inapoi! Nu, niciodata in aceasta viata! Nu vrem sa fim o natie de hoti! Nu, pentru copiii nostri!

Vă sugerez cu respect să încercați să faceți un pas înainte. Lumea se mișcă în jurul nostru, nu stă și nu a stat niciodată cantonată în idiosincrazii judiciare.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *