Antonescu presedinte, Ponta cel mai puternic om in stat, Basescu renascut

Un lucru e clar: pe actuala Constituție, Victor Ponta va candida la prezidențiale. Există însă, în același timp, și posibilitatea unui armistițiu Ponta-Antonescu, prin care USL rămîne unit și Antonescu candidează la prezidențiale. Un asemenea armistițiu presupune modificarea Constituției și negocierea puterii între Președinte și Prim Ministru. Probabil PSD-ul va cere ca în noua Constituție președintele să nu mai poată desemna premierul și acesta să fie automat președintele partidului care a cîștigat majoritatea relativă. În același fel se pot negocia și serviciile, și justiția. PSD-ul nu va accepta un Președinte puternic și în același timp pe Antonescu candidat din partea USL. Antonescu are de ales între varianta curajos-riscantă, să fie un președinte puternic sau să nu fie deloc și varianta sigură, să fie un președinte golit de puteri și atribuțiuni. Eu cred că Antonescu va alege cea de-a doua variantă și anume să fie un președinte decorativ. Însă nu-i puțin lucru să ajungi dintr-un țîști bîști Președintele României. Protocol, prestanță, vizitat țări străine, dat mîna cu oameni pe care n-ai fi visat să-i întîlnești, un loc în istorie, măcar pe lista șefilor de stat ai României, toate astea nu-s puțin lucru și nu-s la îndemîna oricui.

Sînt convins că un asemenea armistițiu se va discuta, însă mai întîi fiecare grupare vrea să se poziționeze cît mai bine pentru negocieri. Se va negocia (dacă nu se negociază deja) cu resursele și sferele de influență destinate baronilor din ambele grupări, cu justiția, cu soarta lui Voiculescu și cele două grupări media (Ghiță și Intact) pe masă. Deocamdată Antonescu și PNL-ul sînt în defensivă iar pesediștii mai rup cîte o halcă din teritoriul PNL testînd capacitatea de reacție și limitele de suportabilitate ale peneliștilor. E și o încercare de a destabiliza poziția lui Antonescu. Cu cît peneliștii pierd mai multe resurse și influență în schimbul unei poziții prezidențiale pentru Antonescu, cu atît nemulțumirea acestora va crește iar la un moment dat s-ar putea să răbufnească și să dea de pămînt cu pretențiile prezidențiale ale șefului lor. Afacerea ”procurorii-șefi” l-a pus pe Antonescu în defensivă și pe Voiculescu pe gînduri. Căci și relația Antonescu-Voiculescu este o miză a atacului PSD.  Dacă Voiculescu simte că ar putea fi monedă de schimb în negocierea candidaturii lui Antonescu, va reacționa. Iar un Antonescu rămas fără structurile PSD și fără imperiul media al lui Voiculescu va avea șanse minime la prezidențiale.

Cert este că nici pesediștii și nici peneliștii nu au încredere în Antonescu și nu vor să riște un nou episod Băsescu. Astfel, modificarea Constituției este vitală. De aici și încercarea de a scădea cvorumul la 30%.

În același timp, mutarea simbolurilor și atribuțiilor puterii dinspre Președinte spre Prim Ministru l-ar putea readuce pe Traian Băsescu în jocul de putere de după 2014. În 2016 Băsescu va avea 65 de ani iar în 2020, 69 de ani. Nu e chiar așa bătrîn.

Ha ha! Cum ar suna o înțelegere în trei, între Băsescu, Ponta și Antonescu? Antonescu își face decorativ damblaua prezidențială, Ponta are puterea pînă cel devreme în 2016 iar Băsescu revine în politică. Iar Voiculescu la brutărie, evident. Băsescu nu mai are forță acum, fiindcă nu mai poate candida la prezidențiale, însă poate aduna energii, speranțe și resurse într-o luptă electorală pentru funcția de premier în 2016 și 2020. Cu condiția ca premierul să fie decis de electorat, și nu de președinte. Mai bine zis, premierul desemnat, căci premierul nu poate fi decis decît de Parlament. Însă premierul să fie desemnat automat președintele partidului care a cîștigat alegerile. Astfel, în condițiile unei modificări a legii electorale care să schimbe sistemul electoral astfel încît partidul cu cele mai multe voturi să primească o asigurare în plus că va da premierul (o primă electorală, de exemplu) se poate negocia un sistem care să transforme președinții de partid în candidați pentru cea mai puternică funcție din stat. Pe termen lung, funcția prezidențială își va pierde din semnificație, partidele și politicienii își vor pierde interesul și nu vor mai investi resurse și energii în campania electorală iar, într-un final, se va ajunge chiar la renunțarea alegerii președintelui prin vot direct și universal.

Antonescu și-ar vedea visul cu ochii, Ponta ar fi cel mai puternic om în stat cel devreme pînă în 2016 iar Băsescu își va recăpăta semnificația, perspectiva și forța politică, reușind să adune în jurul său resursele necesare unui partid mare. Dar se va mulțumi PNL cu un papițoi la Cotroceni și va accepta ca puterea efectivă să fie în mîinile PSD? Să nu uităm că voturile peneliștilor sînt necesare trecerii unei noi Constituții. Poate că va accepta, avînd în vedere că liderul PNL, înlocuitorul lui Antonescu, va putea avea, începînd cu 2016, dacă cîștigă alegerile, mai multă putere decît Antonescu. Va încerca Tăriceanu o preluare a PNL? Se va replia dreapta alături de Băsescu, în condițiile în care niciunul dintre lideruții și liderașii actuali nu va supraviețui lui 2014? Orgoliile și ambițiile nu sînt deloc de neglijat și pot fi folosite cu succes într-o astfel de întreprindere.

Asta e doar o idee, mi-a venit așa, pe loc, în timp ce voiam să scriu despre alegerile prezidențiale din 2014, însă n-ar strica puțină aprofundare. În principiu, scenariul e plauzibil și la prima vedere nu sînt obstacole de netrecut, dar, cine știe, poate am uitat ceva.

PS. Iar scriu articole de arhivă, din 2015.

Facebook Comments

15 Comments Antonescu presedinte, Ponta cel mai puternic om in stat, Basescu renascut

  1. Pingback: Presedintele si noua Constitutie. Argumente si scenarii. | BLOGARY

  2. Pingback: Dreapta unită sub Voiculescu | Blogary

  3. AntonescuRogoz

    Un blat, mă rog, înţelegere, cu Ponta şi Crin pe tema Constituţiei ar putea să fie prost văzut de electoratul lui Băsescu. Nu ştiu dacă Băsescu ar accepta o înţelegere cu cei doi doar în ideea că s-ar putea să ajungă prim-ministru. Iau în calcul chiar posibilitatea ca Mişcarea Populară să ajungă să aibă un electorat mai mare decât Băsescu, din simplul motiv al vârstei lui (nu e bătrân, dar o să-i mai entuziasmeze pe suficienţi oameni ideea Băse ca prim-ministru ?) şi al unei erodări. Mulţi sunt de acord astăzi că e nevoie de un partid nou, dar mulţi preferă să nu facă Băsescu parte din el. Rămâne de văzut cum va evolua popularitatea lui Băsescu vs. popularitatea Mişcării Populare. Aş menţiona că majoritatea românilor vor să îşi aleagă singuri preşedintele, cel puţin asta cred.

    Reply
    1. AntonescuRogoz

      De fapt, Băsescu a declarat anul acesta într-un discurs oficial că românii vor să îşi aleagă singuri preşedintele. Evident, Băsescu va ţine cont de ce vor românii pe tema asta.

      Reply
  4. andrei_p

    Un scenariu foarte bun si incarcat cu o doza surprinzator de mare de realism. Toti ar fi multumiti, iar Romania ar beneficia de avantajele politicilor economice promovate de Basescu pana in 2024, aproximativ. Ma intreb daca n-ar fi o idee bunasa preia Iliescu dupa, pentru alternanta la putere.

    Reply
  5. dnmtsn

    Io am o mare nedumerire referitoare la Antonescu. Ma intreb, ce are dom’le omul asta? Nu ma refer la calitati, ca din alea e clar ca n-are. Nici la „ce stie sa faca”, vorba lui Plesu. Ma refer la ce ARE, de ce credem toti ca poate deveni presedinte? Multa lume, mai ales PNL si voiculescu se comporta de parca Antonescu ar fi GARANTAT urmatorul presedinte al Romaniei si eu ma intreb ce naiba il face sa fie atita de garantat (in ochii lor adica)? singurul lucru, dupa mine, e lipsa altui candidat. Antonescu e deocamdata marele potential castigator intr-o cursa in care alearga singur. Ori un contra-candidat solid poate aparea oricand. Cred ca pina si MRUtc ii poate pune probleme mari. Parerea mea…

    Reply
    1. Nea

      dnmtsn Şi tu, şi Bleen faceţi aceeaşi greşeală când vorbiţi de Antonescu. Ziceţi „omul” ăsta. E o paiaţă cu resort.

      Reply
  6. lastnightmusic

    Salut  
    Le scriam  amicilor de la Copac (un alt autointitulat de ei insisi  blog de dreapta  🙂   )   care au subiect  boicotarea  referendumului de constitutie  ca  ar fi prea devreme  si  e cu cantec.   Asta dupa ce am citit  aici ipotezele  lui  Bleen.    Si  insailez  urmatoarea:   Daca boicotarii  par sa aiba succes ,  atunci  Ponta se poate decide mai repede sa participe la  Prezidentiale  pentru ca  lui ii convine cf bleen Constitutia veche.   Pe de alta parte  MRU  care are si el sansele lui   de neignorat (parerea mea)   poate gandi  ca    pe o constitutie noua   ii  convine si locul 2   (deci  indiferent boicot  )-  devenind  lider al  dreptei  pt 2016,   dar  daca  ajunge pe locul 1  vrea o contitutie veche  –  ca sa  nu ajunga sa ii duca geanta lui Ponta.  deci  boicot

    Reply
  7. Yeba

    Ponta la Gâdea. Pe ecran, scena intrării lui N0049 în studio, publicul din gradene aplaudând, Gâdea pretinde că scena de interes e „următoarea” (dar clar că erau montate intenționat împreună), și-i spune lui Ponta en passant că, deși n-au primit nici o indicație, poamenii au aplaudat foarte, foarte puternic. Ponta: „Și pe bună dreptate.”  Cel mai puternic om în stat.
    Într-o țară în care Justiția a fost cel mai politizat domeniu civil timp de 50 de ani și ale cărei standarde morale s-au perpetuat fiindcă n-au fost puse niciodată în discuție și, ca în toate domeniile bine plătite, s-a intrat cu familie cu tot – mă întreb cum va funcționa, din moment ce în fiecare secundă, în mod absolut spontan, este bombardată cu astfel de mesaje din partea Puterii? Poate ăia capabilii rezistă, iar ăia mizerabilii nici n-au nevoie de mesaje ca să se orienteze. Dar există și o masă de mediocri care pot face diferența.
    Nu găsesc în scenariu ce face Băse 2014-2016. Orice scenariu care are în vedere un post total neonorific și prespune chestii cu „re-”, recăpătarea semnificației, revenirea, alea, alea, nu prea-i plauzibil în cazul unui om de 65 de ani.  Trebuie să fie prezent pe scenă 2014-2016 și să influențeze la vedere mersul lucrurilor.

    Reply
      1. Yeba

        Nea, La poame, pomanagii şi proşti, probabil. La Preud. Puteam să şterg, îţi dai seama, dar mi-au plăcut atât de mult posibilităţile care se deschideau încât am zis să se amuze şi alţii.

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *