Opozitia de dreapta, Rosia Montana si protestele

Ce cîștigă opoziția din susținerea protestelor împotriva exploatării de la Roșia Montană?

Cade guvernul Ponta?

  • Guvernul Ponta nu poate cădea. Pentru căderea guvernului e nevoie de o moțiune de cenzură și votul  a peste jumătate dintre parlamentari. Pot niște proteste ecologiste provoca adoptarea unei moțiuni de cenzură în condițiile în care guvernul are susținere în Parlament de peste 70%?

Se schimbă majoritatea parlamentară?

  • Nu poate exista majoritate parlamentară în afara USL. Orice majoritate parlamentară are nevoie ori de PSD, ori de PNL, unul mai nefrecventabil decît celălalt, adică PNL mai nefrecventabil decît PSD. Să presupunem că PSD sau PNL formează o nouă majoritate parlamentară. Cu cine? Cu PDL și PPDD, două partide la fel de nocive și nefrecventabile. Și vom avea o putere formată dintr-o parte a USL + PDL + PPDD. Pînă în 2016 nu putem avea vreo majoritate parlamentară din care să nu facă parte PSD sau PNL, adică USL. Sau PDL, sau PPDD.

Scade electoral USL-ul?

  • Conform sondajelor, majoritatea românilor susțin exploatarea de la Roșia Montană, Dar să presupunem că protestele ar duce la o scădere electorală a USL. Cum, nu știm. Ce se va întîmpla astfel încît protestele să ducă la scăderea electorală a USL? Bine, să zicem totuși că această scădere va exista. Și? Avem alegeri peste două săptămîni? Peste o lună? Peste trei luni?

Căderea guvernului și o nouă majoritate parlamentară ar fi complet inutile. Scăderea electorală a USL acum ar avea o utilitate mică spre nulă. Cam asta ar avea de cîștigat opoziția din protestele de la Roșia Montană. Ce ar avea de pierdut?

  1. Ar legitima discursul anticapitalist, marxist, ecologist, isteria Occupy și Revoluția. Ar legitima un discurs și o formă de manifestare care definește stînga și care aparține exclusiv stîngii.
  2. Ar legitima liderii protestelor, personaje de teapa unor Remus Cernea, Claudiu Crăciun, Nicușor Dan, Mircea Kivu și tot felul de oengeuri stîngiste și useliste (apropiate de PNL, majoritatea). USL primește astfel un suflu proaspăt la capitolul lideri de opinie și purtători de mesaj.
  3. Prin legitimarea liderilor și tipului de discurs, ar legitima ”revoluția din ianuarie 2012”. La urma urmei, dacă acum sînt considerați sinceri, bine intenționați și îndreptățiți în cererile lor (lozincile sînt aceleași de acum un an și jumătate), înseamnă că și în ianuarie 2012 au fost sinceri, bine intenționați și îndreptățiți în cererile lor. Liderii protestelor ar căpăta o reprezentativitate pe care nu au avut-o pînă acum, ceea ce i-ar face utilizabili în continuare, pentru acțiuni de forță și influență mult mai ambițioase. Liderii ”revoluției din ianuarie 2012” și ai protestelor din septembrie 2013, cetățeni imparțiali, mînați de bune intenții, cu dreptatea de partea lor, cu cereri îndreptățite, frecventați de toată lumea și reprezentativi pentru întreg poporul, vor putea fi folosiți și pe viitor pentru acțiuni de forță împotriva celor (adică celui, că e unul singur) care îi deranjează pe useliști în general, pe Voiculescu, Antonescu și Ponta în special.
  4. Și-ar trăda propriii susținători și potențiali votanți ai partidelor presupus de dreapta.
  5. Ar arăta că nu este capabilă să promoveze temele dreptei și de aceea e nevoită să paraziteze temele stîngii. Singura mișcare de anvergură împotriva puterii a partidelor de opoziție ar fi o acțiune inițiată de societatea civilă de casă a USL cu temele stîngii. La asta s-ar reduce partidele de dreapta de la noi: la parazitarea slugilor și temelor stîngii.

La final, toate acestea se vor întoarce împotriva bunului simț, împotriva României, împotriva libertății și capitalismului și, nu în ultimul rînd, împotriva partidelor de opoziție.

Cu alte cuvinte, opoziția, așa-zisă de dreapta, vrea să scape de un gîndac de bucătărie, așa că se hotărăște să dea foc la casă ca să-i pîrlească gîndacului al treilea picioruș din stînga și antena din dreapta un pic la vîrf.

Facebook Comments

46 Comments Opozitia de dreapta, Rosia Montana si protestele

  1. Rosu

    Domniile voastre care sunteti avocati ai „iesirii” la aparat Rosia… De exploatarea cu cianuri ruseasca de la Baia Mare ce stiti? Articolul lui Bleen l-ati chiar citit? Ati procesat argumentele?

    Reply
  2. Pingback: Câteva concluzii după două zile de proteste pentru Salvarea Roșiei Montane | Academia Catavencu

  3. Beavix

    Cei de la Noua Republică au curajul să iasă public cu o temă de dreapta interesantă: proprietatea privată asupra resurselor subsolului (nu că i-ar asculta multă lume, dar…):

    http://www.nouarepublica.ro/noua-republica-sustine-proprietatea-privata-asupra-resurselor-subsolului/

    Trecem peste formularea absolut nefericită: „o politică autentică de dreapta care favorizează individul şi comunitatea în dauna statului”. Să ai ca scop provocarea de daune e o prostie, indiferent despre ce vorbim. Bănuiesc că au vrut să spună altceva.

    Reply
  4. mac gregor

    Si ce opreste dreapta sa se prezinte separat de stanga, pe sectorul ei de piata si cu mesajele ei?

    E o ocazie minunata ca stanga si cu dreapta sa ii dea un gangbang lui Ponta, mue din 2 parti. Cand il lasa stanga, il preia dreapta in suturi.

    Asta desigur, daca dreapta nu e plictisita, obosita, asteapta alegerile…

    Reply
  5. mac gregor

    stanga are 2 motive sa iasa in strada: cianurile si rosia montana.

    dreapta are n+1 motive sa iasa:
    legea data de Ponta
    – schimba toata legislatia peste noapte, fiind echivalentul loviturii de stat de asta vara, dar de data asta impotriva mediului
    – ce e asta nene schimbi toata legislatia intr-un singur caz cand vezi ca esti complet incapabil sa faci sa zicem niste exproprieri?
    – si bagi repede o lege cu dedicatie pt RMGC sa le faca ea? in loc sa iti eficientizezi sistemul? pai ce e cu spalarea asta pe maini de responsabilitate, bai Ponta? adica tu o trimiti in Parlament si te faci ca nu o votezi? numai pe chestia asta poate fi rupt vreo 2 luni.
    – ce facem, guvernam cu dedicatie? lasam tot sistemul praf si schimbam toate legile romaniei doar pt RMGC?
    – restul investitorilor ce fac, sunt pedepsiti sa se chinuie cu legile vechi? fiindca nu l-au mituit pe Ponta sau de ce?

    Reply
  6. Kozmo Nautu

    plus ca aseara se radea p-aici pe blogary de unu care avea pancarta cu „fascismul corporatist”. da’ guvernul cum aloca o asemenea investitie fara licitatie? daca tot detine toate resursele subterane, conform constitutiei, cum poate face o alocare directa? de ce firma X are cea mai buna oferta daca nu s-a facut o licitatie pe bune? unde e piata libera in cazul Rosia Montana?

    asta e caz de manual pentru fascismul corporatist, din punctul meu de vedere.

    iar daca unii din proprietarii de terenuri din zona nu vor exploare, ce facem? le zicem noi ce e mai bine, orice doar sa inceapa! si noi suntem „dreapta” si promovam „libertatea de alegere”

    Reply
    1. Dan Ivanov

      „fascismul corporatist” [am vazut si lozinci cu Jos capitalismul] a inceput in 1995, continuat in 1999 si 2000 (vezi cronologia publicata de RISE Project). Ce culoare politica avea guvernul din 1995?

      Reply
  7. Kozmo Nautu

    e adevarat ce zic astia aici? expropiere fortata, fara sa apelezi la justitie?

    „Marți, 27 august 2013, Guvernul și-a asumat un proiect de lege prin care dă undă verde exploatării de la Roșia Montană, fără ca în prealabil să publice cel mai important document din această afacere. Proiectul guvernului este primul pas spre desemnarea proiectului de la Roșia drept proiect de utilitate publică, ceea ce ar permite companiei să-i exproprieze pe localnicii care se opun proiectului fără ca aceștia să poată contesta în instanță procedura.”

    http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/

    Reply
  8. Beavix

    Țeapă cu siguranță va fi, ca întotdeauna când și-a băgat statul coada în afaceri.

    Cred că opoziția de dreapta are senzația că anti-RMGC sunt numai ecologiștii, deci socialiștii, deci nu e bine să te amesteci cu ei. „Mai bine ciocu mic, votăm legea în Parlament, că poate peste vreo 10 ani ajungem și noi la putere și dacă RMGC-ul încă va exista pe vremea aia, ne băgăm și noi oamenii prin AGA și avem bani de campanii electorale.”

    Băieți, e ca-n fotbal: jocul greșeala așteaptă. Adversarul e pe punctul de a-și da un autogol pe partea stângă. Voi aveți o pâine de mâncat și pe partea dreaptă, dar nu știți, nu puteți sau nu vreți să fructificați ocazia.

    Reply
  9. Louisy

    Deci mi-am permis să șutesc de pe înlinieoablă poza cu protestele. Ei au șutit-o de pe facebook și i-au scos watermark-ul. Zic că nu-i face dreptate victoriței (cel puțin așa mi se pare mie). I l-am pus eu la loc. (pentru connnoisseur-i).

    http://i40.tinypic.com/2s84pop.jpg

    Reply
        1. Costin Andrieș

          luci, m-am gandit putin, vreo 3 secunde, ce sa iti raspund. I got it! bisericoasa e ma-ta, si cel putin la fel de proasta.

          Reply
          1. Louisy

            E un fapt binecunoscut ca tu si colegii de la înlinieoablă dați dovadă, de fiecare dată, de o artă a argumentației fără seamăn și de o politețe impecabila.

            Reply
            1. Costin Andrieș

              „Deci mi-am permis să șutesc de pe înlinieoablă poza cu protestele. Ei au șutit-o de pe facebook și i-au scos watermark-ul. Zic că nu-i face dreptate victoriței (cel puțin așa mi se pare mie). I l-am pus eu la loc.”

              Luci, cum poti argumenta cu un paranoic?

            2. Louisy

              Prietene, mă scuzi că-ți spun așa (că nu suntem prieteni), ești pe dinafară. E O GLUMĂ. Hai să ți-o explic: i-am pus eu un watermark cu „brazzers” la poză. E o aluzie sexuală. E un site de porn. Normal că nu ai scos tu watermark-ul, căci nu era acolo. EU L-AM PUS, E O GLUMĂ. Acum o pricepi? E o gluma fumata de pe 9gag, pui un watermark cu brazzers la o poza inocenta.

              Mai ieși si tu, frate, în lume!

            3. Louisy

              Îți dai seama în ce hal ești, că trebuie să-ți explic glumele?!

              Na, am șters-o, ca să nu mai fi supărat.

            4. Costin Andrieș

              daca as fi politicos si realist, te-as trimite la tratament, dar am zis ca incerc sa te consider om intreg. nu e mereu cea mai buna solutie, mai ales pentru ca este un exces de politete

    1. Louisy

      Domnilor moderatori, dragi prieteni, fratilor, va rog eu, stergeti postul cu poza si discutia care urmeaza. Uitati, @costinandrie:disqus nu pricepe o gluma, nu intelege despre ce e vorba, cine mai stie cine intra aici si citeste, poate vine sa ma afuriseasca cu vreun sobor de preoti, poate ma calca cu s-clasu’.

      Va rog frumos, delete!

      Reply
  10. Beavix

    Poate ne explică dreapta românească ce caută statul în asociere cu Gabriel Resources. Ăia de stânga ar vrea ca statul să exploateze singur resursele; ei bine eu vreau ca statul să iasă din asociere, pentru că amestecul statului în orice afacere s-a dovedit nociv, generator de corupție și sursă pentru drenarea banului către politicieni.

    Reply
  11. Pingback: Din ciclul “dacă-i p’așa, să trăiască și comuniștii”. Cumva. | Dubii, Spaime si Solutii

  12. Bleen

    Evident că nu trebuie să se alinieze în spatele guvernului, dar nici să se alinieze în spatele purtătorilor de mesaj ai stîngii nu e cazul.

    Reply
    1. Camil

      Greu cu disonanta cognitiva… Te faci ca nu intelegi de ce lumea e infuriata de prestatia de ieri a presei. Evident ca nu am niciun fel de incredere sau asteptari de la Antena 3. Orice om de bun simt stie ca aia nu e o televiziune, ci o companie specializata in santaj, spalare de cadavre si linsaj mediatic la comanda. Problema e atunci cand *toata* presa, de la stanga la dreapta (inclusiv ziare si televiziuni in care noi astia cu anti-coruptia ne puneam niscai sperante) fie tace cu nerusinare, fie trateaza profund distorsionat cele mai mari proteste de strada din ultimul an si jumatate. Ba mai mult, incearca sa acopere mediatic protestul cu advertoriale RMGC („Doua treimi dintre romani sustin proiectul Rosia Montana”).

      Inca o data, inteleg ca iti place proiectul RMGC si ca nu iti plac ecologistii. E bine sa existe o dezbatere serioasa despre locuri de munca, mediu, patrimoniu etc. Dar aici nu mai e vorba despre proiectul RMGC, daca trebuie aprobat sau nu, daca ecologistii au dreptate sau nu. Problema e ca dezbaterea asta nu mai e posibila si nu mai ajunge la majoritatea cetatenilor atunci cand toata presa se face pres in fata unor contracte de publicitate. Chiar nu ai vazut ce s-a intamplat ieri la tv si pe website-urile ziarelor? Cum un protest care a ajuns in presa internationala nu era mai pe nicaieri? Chiar nu te-a trecut niciun fior cand ai vazut asta? Sau simplele calcule politice te-au facut sa uiti valorile pentru care ai devenit un militant in spatiul public de la bun inceput? Nimeni nu iti cere sa fii de acord cu protestele. Dar e o crunta dezamagire sa vad cum ignori sau bagatelizezi din oportunism politic ziua cea mai neagra pentru presa romana din ’90 incoace.

      Reply
      1. Imperialistu

        Si din vina cui nu mai e posibila? Iti spun eu: din vina celor care URLA – asta e cuvantul potrivit – impotriva „exploatarii” si capitalismului.

        Reply
  13. Louisy

    Treaba opozitiei este sa se opuna. Rational sau mai putin, trebuie sa faca opinie separata de putere. Altfel, intotdeauna e mai misto in barca puterii, chiar si pentru simpatizanti, e mai misto psihologic ca „ai nostri” sa castige, deci daca opozitia nu are idei opuse puterii, nu ii vad rostul.

    Pe cazul de fata, situatia mi se pare cel putin dubioasa. A aparut acest sondaj sociopol, care zice ca populatia zice. Parca mai inainte populatia zicea opusul. Eu unul nu stiu pe nimeni care sa nu fie platit si sa zica „pentru”, dar, ma rog, poate sunt eu mai salbatic si nu ma invart intre oamenii potriviti. Sper totusi ca nu banuieste nimeni ca as simpatiza cu statul, in dauna antreprenorului.

    Situatia mi se mai pare dubioasa si pentru ca RMGC a platit peste tot pe unde a putut plati ca sa-si cumpere opinii favorabile. Inclusv in blogosfera. Si mai mereu cu clauza de negare, adica nimeni nu recunoaste ca a fost platit. Doar fraierul de Baltazar si ciumetii care s-au dus in NZ.

    O fi de bine, o fi de rau? Pai eu zic ca e de rau. Lipsa de viziune pe termen lung. Aurul nu dispare de acolo, iar pretul sau e indoielnic ca va scadea prea mult. Ce ar putea determina scaderea pretului? Un substitut. Ar putea fi substituit doar… tot de aur, extras de pe meteoriti sau de pe alte planete. Mai devreme de minim 100 de ani astfel de realizari mi se par SF, deci nu cred ca e o problema daca nu s-ar face azi exploatarea.

    Ramane problema proprietarului. Corect ar fi sa fie un proprietar al terenului si al subsolului. Acelasi sau unul care a cumparat subsolul. Constitutia zice altceva. Proprietar e boborul. Nasol moment, din bobor zic ca fac si eu parte. Mi se pare dubioasa treaba pentru ca RMGC insista prea mult. Miza mare pentru ei, rezulta ca miza mica pentru restul, boborul. Proprietar, cica. Mi-e teama ca boborul (adica si eu) va ramane sa plateasca consecintele pe termen mai mediu sau mai lung. Nu-mi convine, status-quo (de acum) mi se pare mai in echilibru.

    Reply
      1. Imperialistu

        „Treaba opozitiei e sa se opuna” era una dintre ideile USL-ului pe vremea cand se afla in opozitie. Cu alte cuvinte, treaba opozitiei e sa acuze indiferent de fapte. Adevar sau minciuna? Nu conteaza, „treaba opozitiei e sa se opuna”.

        Reply
  14. Beavix

    Opoziția de dreapta ar trebui să ia la puricat legile cu dedicație specială pentru RMGC, care conțin niște prevederi dubioase legate de exproprieri. Știu ce abuzuri poate face statul, dar nu vreau să îmi imaginez ce abuzuri ar putea face o firmă privată acționând în numele statului, într-o țară ca România.

    La fel de dubioasă mi se pare declararea proiectului ca fiind unul de interes național. E de interes privat, local și personal. Să-l facă sănătoși, dar legal, pe persoană fizico-juridică privată, nu pe tertipuri naționale.

    Deci teme de discuție sunt, inclusiv pentru dreapta. Nu trebuie să țină capul în nisip, ca Antena 3 care s-a făcut că nu vede protestele de aseară.

    Reply
      1. Beavix

        Alea nu-s facilități. Ce-ar fi dacă mâine se dă o lege prin care toate companiile private cu mai mult de 1000 de angajați și care varsă la buget o anumită sumă minimă sunt declarate „companii de interes național”? Să începem cu Petrom, nu? Că e ditamai colosul. Ce-ar fi ca, în numele interesului național, să le permitem construcția de benzinării oriunde vor ei, cu exproprieri și tot tacâmul? E corect? E de dreapta?

        Reply
  15. Costin Andrieș

    Iată cine conduce “ostitilitățile”. De la stânga la dreapta, troțkista Victoria Stoiciu (ex-criticatac), filorusul și filosovieticul Vasile Ernu, Mircea Kivu (idiot util, cel puțin) și anarho-comunistul Mihail Bumbeș (Militia Spirituala), aceiaşi oameni care au protestat anul trecut cot la cot cu Mircea Dogaru pentru interesele mafiei USL. Ăsta e circ pentru fraieri…..

    http://inliniedreapta.net/insemnare/totul-despre-revolutia-rosia-montana/ 😀

    Reply
    1. Bleen

      Ar trebui să spună adevărul: că totul nu e decît un teatru ieftin aranjat de liderii manifestanților și USL, primii fiind în căutare de legitimitate pentru bătălii viitoare pentru USL. Ar trebui să se pronunțe împotriva unor astfel de discursuri și forme de manifestare. Manifestanții și USL-ul sînt de aceeași parte a baricadei, așa cum au fost și pînă acum. Doar joacă un teatru ieftin, ca și Ponta, pentru proști.

      Reply
      1. Camil

        Domn’e, inteleg ca proiectul RMGC ti se pare OK si te enerveaza ecologistii. Reactia mea nu era cu mult diferita pana de curand. Dar cum ramane cu statul de drept (legislatie cu dedicatie iti spune ceva? ti se pare OK?)? Si cum ramane cu libertatea si independenta presei? Parca astea erau printre subiectele tale favorite. Deja nu mai e vorba de cianura si patrimoniu cultural atunci cand ai mii de oameni marsaluind prin centrul Bucurestiului si *toata* presa, de la stanga la dreapta, incearca sa minimalizeze protestul sau pur si simplu ignora subiectul cu totul. In momente ca asta nu ma mai intereseaza pentru ce protesteaza oamenii aia si daca au dreptate: puteau sa protesteze si pentru eradicarea gandacului de Colorado, presa tot trebuia sa-si faca treaba. E extrem de periculos si infiorator atunci cand o companie isi cumpara toate partidele politice si toata presa din Romania.

        Reply
    2. Bleen

      Și ar trebui să-și susțină principiile. Dacă mîine guvernul propune scăderea taxelor, liderii opoziției vor ieși în stradă să protesteze?

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *