Udrea, presedinte PDL?

Să lăsăm retorica. După alegerea lui Ponta problema viitorului președinte PDL devine greu de rezolvat. Înclin să cred că Năstase și compania au născocit candidatura lui Ponta și pentru a da un mat PDL-ului: Scopul lor e să ciștige alegerile în 2012 și 2014 în condițiile retragerii lui Iliescu iar Ponta e acolo pentru că  poate pune PDL  în 2012 în postura de „mamut nereformat”. Iată, în PDL discuția despre reformă a fost înăbușită, în PSD reforma s-a produs deja!

Prezidențialele din 2014 nici nu merită luate în discuție, singurul obiectiv prioritar sînt parlamentarele și localele.

În realitate alegerea lui Ponta îl scoate din cursă în primul rînd pe Boc. Cum ar arăta PDL în 2012, dupa inca doi ani de guvernare de criză, condus de Boc? Valeriu Stoica spunea că Boc ar fi un bun candidat la prezidențiale în 2014, asta mă face să cred că nici el nu-l vede conducînd PDL-ul. Dar cine ar putea conduce partidul? Sînt cîteva criterii obligatorii pentru asta:

  1. Are sprijinul lui Băsescu și e în acord cu viziunea lui Băsescu despre politica românească (reforma clasei politice, a Constituției a administrației)
  2. Nu a mai condus PDL, PLD sau PD („sînge proaspăt”)
  3. Poate să reprezinte și vechea gardă de afaceriști și baroni locali (partidul încă va avea nevoie de bani și influență locală în actualul sistem corupt și netransparent care nu va fi schimbat peste noapte, adică pînă în 2012. În plus are nevoie de susținere în teritoriu)
  4. Crede în valorile reformatorilor tineri.
  5. Nu e om de afaceri activ (altfel PDL va ajunge cu certidutine mai rău decît PSD în 2-3 ani)
  6. N-a fost foarte vizibil pe scena publică înainte de 2000 (lui Ponta trebuie să i se opună o față proaspătă)
  7. Poate fi prim-ministru (are experiență managerială și administrativă)

Putem face o listă cu posibilii candidați din toți cei cu o funcție de conducere în PDL. Lista e aici, e de presupus că numele viitorului președinte e pe ea. Dacă ne apucăm însă să aplicăm criteriile enumerate, vedem repede că PDL are o problemă de succesiune internă. Boc, un relativ anonim, a fost propulsat în 2005  în funcție tocmai pentru a da noului partid o imagine proaspătă.  Ori, el e deja uzat de guvernare și dacă o eventuală ieșire din criză nu se simte la nivelul populației pînă în 2012, un Emil Boc președinte PDL riscă să deconteze toată factura în numele partidului.

Valeriu Stoica pare să sugereze chiar asta atunci cînd îl dă pe Boc viitor candidat la prezidențiale și amintește tocmai de problema decalajului între ieșirea din criza economică și momentul cînd oamenii simt o îmbunătățire.

Dacă aplicăm grila de mai sus rămînem cu o listă scurtă care arată cam așa:

  • Udrea
  • Stoica
  • Blaga
  • Negoiță
  • Boagiu

În mod surprinzător persoana care ia punctajul cel mai mare la criteriile de mai sus e Udrea. Faceți exercițiul și veți fi la fel de mirați cum am fost eu. Blaga e foarte bun organizator și poate fi cureaua de legătură între reformatori și vechea gardă. Are însă o prezență ștearsă, nu prea pare a fi în grațiile lui Băsescu și poate face mai bine treaba din poziția de Secretar General. Stoica ar fi o soluție foarte bună pentru a împăca reforma cu trecutul, e însă „vechea gardă” și nu e prea clar dacă mai are suficientă ambiție și energie pentru luptele sterile din interiorul partidului. Negoiță are o imagine bună însă refuzul lui de a candida pentru București ridică semne de întrebare despre propriile ambiții politice. Boagiu a lipsit prea mult din scenă, deși nu e deloc exclus să reintre, pînă la urmă Boc  a venit în 2005 aproape de nicăieri. Udrea e foarte bine poziționată, are în schimb două mari probleme: Soțul (conexiunea prea strînsă cu mediul de afaceri) și faptul că e femeie.

S-ar putea însă ca tocmai ultimul impediment, legat de misoginismul atavic al clasei politice românești, să fie un mare avantaj. Udrea ar fi adversarul cel mai dificil pentru Ponta și radicalii din PNL și le-ar dinamita discursul despre tinerețe și modernitate prin simpla prezență.

Faceți exercițiul: dacă nu Boc, atunci cine?

Facebook Comments

210 Comments Udrea, presedinte PDL?

  1. para

    are dreptate Andra. Astia care au facut carte, sunt invatati sa ia de bune lucrurile pe care le spune cel de la catedra. Si cum in domeniul asta, catedra e la televizor……….. .

    Reply
  2. nedormitul

    să fii deştept e una, să te crezi deştept e alta. probabil că la pnl sînt cei mai mulţi cei care se cred deştepţi, altminteri nu se explică. sau hai să punem problema altfel. ce înseamnă deştept, de fapt?

    Reply
  3. Andra

    nedo

    electoratul pnl e format din oameni destepti. poate tampiti putin de prea multa carte, dar destepti. e singurul electorat inteligent pe care-l are romania. de-aia e si atat de mic.

    uita-te in ochii unui pdl-ist si spune-mi daca vezi ceva. intelectualii adusi in pdl nu fac (saracii) decat sa scoata si mai mult in evidenta acest lucru

    @Gabi: ce pot sa spun…. nu mai stiu…. imi pare si nu-mi pare rau in acelasi timp, c-am sustinut pdl 5 ani de zile. doar ca, mi-e un pic rusine…. dar pana la urma, e democratie, si daca o comunitate creaza ceva bun, dar liderul ei temporar nu e capabil sa fructifice acel lucru, va exista oricand altul care s-o faca;

    asa ca, sa castige urmatorul la rand, chiar nu are importanta cine, cat timp exprima aspiratiile cuiva, nu doar ale unei turme in ochii careia nu poti vedea lumina !

    nu se stie niciodata cine da si cine primeste

    asta este –

    am plecat putin, revin, daca gasesc timp, maine dimineata.

    Reply
  4. nedormitul

    electoratul pdl şi pnl este format din: corporatişti, mujici, pseudo-intelectuali, doctori, vraci şi vrăjitoare, mici întreprinzători, precupeţe, chivuţe, studenţi, pensionari, cărturari sclifosiţi, cărturari nesclifosiţi, lăcătuşi mecanici, dulgheri, casnice, funcţionărime, profesorime, pulime, popime, avocăţime, şoferi, şomeri şi curve, la care se adaugă membrii de partid. toţi au luptat la revoluţie, toţi au luat bătaie de la mineri în piaţa universităţii şi nici unul n-ar vota cu psd-ul nici să-i pici cu ceară.

    eu mi-aş dori un pdl orientat către cetăţean, cu miniştri care să ajute babele să treacă strada şi să treacă prin popor aruncînd cu bancnote în stînga şi în dreapta la năpăstuiţi (năpăstuiţii sînt psd-işti), ca mită electorală legală. iar dacă au vaga senzaţie că au greşit cu ceva, oricît de neimportantă ar fi greşeala, faţă de măcar un alegător, să-şi dea demisia şi să se pună la dispoziţia justiţie. aşa să ne ferească dumnezeu!

    Reply
  5. gabriela filip

    andra ai inceput sa scrii din ce in ce mai frumos,chiar daca tot patimasa ai ramas in sustineri.

    ma mir si eu cat de la fel gandim.imi venea azi noapte sa pun pe net un strigat de diperare la adresa pdl, ca uite pnl isi va alege la congres iar pe cine nu trebuie si nu isi vor mai da in veci nici o sustinere.ar trebui sa-si bage nasul cumva.

    infumurarea pdl nu o inteleg nici eu de nici o culoare .cred ca nu sunt numai aroganti , cred ca puterea i-a prostit de-a binelea.

    basescu nu ar fi iesit presedinte fara voturile tuturor liberalilor,iar acum a avut noroc de stupizenia lui geoana si de cei din afara care dispretuiesc stanga iliesciana si a fost pe muchie (iti amintesti cum sarutau pedelistii fundul penelistilor in campanie?)

    dupa destramarea alientei Da, vreun an sau doi dupa asta, electoratul celor doua partide inca mai cerea in sondaje refacerea aliantei( marea inertie).acum o mare parte a electoratul liberal a fost manipulat si invatat sa nu sustina pe basescu si implicit nici pdl, mai mult chiar unii au inteles ca doar cu psd pot guverna.( mai ales ca nu vor uita sprijinul pentru tariceanu).daca se continua asa, in 2012 pnl va inclina balanta spre psd, e clar ca chiar daca vor dori spre exemplu o alta conducere pnl sa miste partidul spre pdl, va fi prea tarziu.manipularea se face cu adevarat in doi timpi.primul l-au ratat pedelisti.in germania liberalii au stat vreo 20 de ani la putere cu 7%, deorece au fost procentele fara de care nu se putea guverna. la uninominal acestea se vor da inainte, iar la prezidentiale electoratul acestor doua forte psdpnl vor impune presedintele.eu deja ma gandesc cum va arata romania lui ponta, deorece il prefer lui crin.

    Reply
  6. Andra

    bleen: PNL trebuie să dispară, chit că votanţii săi se vor reorienta spre PSD. Clarificarea scenei politice e mai importantă decît un mandat de guvernare. Şi vorbim de clarificare pe termen lung sau foarte lung. Asta e miza PD-L, nu guvernarea din 2012. Adoptarea sistemului de vor majoritar (preferabil într-un singur tur) e prioritatea zero a PD-L.

    bleen: Dealtfel, PSD-Ponta şi PNL-Antonescu se adresează aceluiaşi tip de votanţi, nu văd ce e rău în asta.

    Am citit chestiile astea, si de cand le-am citit nu pot sa-mi revin: asta inseamna ca eu am votat nu mai putin de 5 ani la rand partidul unor nesimtiti…!?

    Cine poate spune ca electoratul PSD=electoratul PNL nu trebuie sa conduca o tara.

    Electoratul PSD e intr-adevar tampit, dar electoratul PNL e format din cei mai educati si mai tineri dintre romani. PNL a stiut sa-si faca o retea de dialog la firul ierbii, intre politicieni, oamenii obisnuiti si suporterii PNL – uitati-va numai cate comentarii au politicienii PNL pe blogurile lor, si cat de multi sunt politicienii PNL care dialogheaza cu sustinatorii lor – si apoi, comparati asta cu autismul “politicienilor” din PDL.

    PNL a ocupat practic opiniologia pe net, nu mai exista azi mediu online care sa nu fie dominat de PNL. Fara acest spatiu de dominatie, nici victoria lui geoana n-ar fi fost posibila, iar PSD stie asta.

    Antonescu insusi se va incarna duminica drept lider al unor oameni vii cu aspiratii; daca el e prea isteric ca sa fie un lider, il vor face sa devina lider chiar oamenii care graviteaza de mult in trena PNL si care asteapta de mult un lider.

    Nimic nu e mai dramatic decat sa vezi ca un partid care conduce o tara, ii alieneaza si-i dispretuieste pe cei mai destepti dintre romani; nimeni nu poate conduce o tara fara sprijinul lor; nu exista reforme fara oameni si democratie fara cetateni.

    Nu-mi place PNL, dar macar in spatele PNL stau niste oameni vii, cu asteptarile si cu sperantele lor. Dupa modelul asta si PSD a inceput sa-si creeze un electorat inteligent si activ.

    PDL a ramas singur cu prostii.

    PSD si PNL n-au nevoie de alta legitimitate ca sa castige niste alegeri.

    Nu mai e chiar nicio nenorocire daca PSD si PNL castiga alegerile, in conditiile astea.

    Fumurescu are dreptate.

    Reply
  7. Leon cel Treaz

    @parafaragaramus,

    ioi, tu, da graiesti tumna ca-n Maramu', mai, prunc, sa-ti deie Domnedzau bucurie multa si bdieshug si La multi ani cu sanatate, mai, maaaai!

    Reply
  8. parafaragaramus

    @Leon

    Esti mortal. Auzi, sa nu-i iasa la iveala doctrina.

    Ticlazau' mamii mane-ta de morosan bolund.

    Reply
  9. parafaragaramus

    Ma bucur nespus ca aratati atata grija fata de cititorul vostru, lucru pentru care va multumesc.

    Sper sa fie totul bine, intr-un final, pentru noi, nu neaparat pentru PDL. Partidele le fac oamenii, si schimbarile, daca sunt, sunt la nivelul conceptiilor intai de toate.

    Nu cred ca vom ajunge vreodata pe picior de egalitate cu Vestul, desi mi-as dori asta.

    Reply
  10. Leon cel Treaz

    "Am folosit violet de gentiana, mi-a facut parul negru cu reflexe violete dar nu e permanent, dupa cateva spalari se duce". (kuka, una care se spala pe par);

    alta: "Cu violet de gentiana poti sa schimbi nuanta parului, insa va trece dupa cateva spalari. Cu albastru de metil, nu as incerca… desi am vazut care sunt efectele lui". (Miruna Apostol);

    inca una care se spala pe cap: "Le`am incercat pe amndoua si violetul de gentiana mi`a iesit negru , iar albastrul de metin verde aprins…poti folosi vopseluri normale care tin 6 saptamani si mai mult". (Silvia)

    Reply
  11. Leon cel Treaz

    @gabhry_el,

    stii la ce ma gandeam in acele momente dramatice? Sa nu-i crape pantalonii Udrei si sa nu-i iasa la iveala doctrina. Care doctrina? Ei, incepand de aici avem o problema.

    Reply
  12. Leon cel Treaz

    @gabhry_el,

    a fost haios. Avea o pereche de pantaloni albi din foaie de cort inubliabili, care pocneau pe ea si calul gemea sub pantalonii Udrei, neintelegand ce i se intampla. (De ce?, plangea calul cu sughituri) S-a clatinat Udrea cand pe-o parte, cand pe alta (PD a virat si el de la stanga la dreapta, deci mitul eternei rasuciri trebuie marcat simpatetic) si a fost ajutata la un moment dat, sa nu cada de pe cal. Dupa care a disparut de pe radar si a aparut calarind o bicicleta.

    Reply
  13. Leon cel Treaz

    @

    Am studiat-o atent pe Udrea cand a deselat un cal. Cabalina s-a desfacut in patru, ceea ce demonstreaza ca Udrea sta teapan pe situatie.

    Concluzie: e buna de presedinte de partid.

    Reply
  14. para

    Mulsumex, merechene. Nu cred ca e cazu, nici macar nu ne-am vazut la fata vreodata. eu ma duc sa ma culk, nu mai sunt in stare de functionare. va las sa dezbateti mai ceva ca analistii.

    Ce virgula, soro?

    Reply
  15. Merechene

    para, La Multi Ani! sper ca nu vrei sa-ti cantam acum "Multi Ani Traiasca" aici la Madame! 😀

    Reply
  16. para

    Nu sunt betzivan de fel, decat ca acum treijpatru de ani m-a scos doctoru.

    Florin, daca devin incoerent, poti sa ma banezi.

    Reply
  17. para

    @gabriela

    Ma bagi la d-astea grele, dupa Chivas…

    Sartori e cel care zicea ca conceptele sunt elastice?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      foarte bun discul gorillaz, va recomand. Invitati tari, muzica meserie. Mimeaza banalitatea liniilor melodice la fel de bine ca in primele lor discuri. Proaspat, surprinzator de proaspat.

      Reply
  18. Yeba

    @Nedo, desuurile doamnei sunt prin reviste, cu doamna cu tot, d-aia nu intreaba para, ca desuurile i le stie, liceul nu-i e clar.

    Pe scurt, Mona Musca era fara substanta (lasam discutia ailalta deoparte), in schimb substanta gabitei e delicioasa.

    Reply
  19. gabriela filip

    atat chivas ai baut ca te crezi deja in america? vezi sartori: teoria democratiei reintrerpertata.

    Reply
  20. para

    Bleen, te rog frumos sa-mi spui ce pregatire are doamna Udrea, si ce calitati vezi la domnia sa. Ce liceu a terminat, cand a facut facultatea si unde.

    Eu am vazut-o doar la TV, iar pe blog si dumneaei mi se pare fara substanta. EU pe fond albastru.

    Reply
  21. gabriela filip

    pentru dumnezeu chiar crezi ca liberalii din tara asta sunt de stanga sau crezi ca pdl intruchipeaza visul lor?

    la prezidentiale psd si pnl au exersat replica pentru orice fel de uninominal.

    daca nu era geoana asa artificial ar fi castigat detasat.

    acuma eu te intreb ceva : de ce sa se mai agite pdl sa-si puna presedinte daca vor iesi din carti in 2012?

    toate propunerile tale de program nu crezi ca ai putea sa le ceri de pe acum viitoarei puteri ,psdpnl, pentru ca asta abia daca apuca sa ne scoate din criza , bineinteles prin intermediu gandirii fmi si ue. ca de la cei ce-i propui tu sefi nici macar un judet nu s-ar blagoslovi?

    daca tot e sa propunem oameni fara sustinere in teritoriu eu am auzit intr-un timp ca blaga voia sa-l aduca pe boureanu sef la pdl, dar se pare ca i-au furat pesedistii formula magica!

    ponta si antonescu nu se adreseaza aceluisi tip de electorat.foarte multi tineri care vor liberalism il plac pe crin,ca nu-l cunosc, asa cum nici tu nu cunosti pe unii pe care ii propui,iar multi liberali sunt consecventi ,ca boul, adica ,nu voteaza alt partid….si nici nu-i plac pe cei din pdl sau chiar pe basescu.ti se pare bizar sa existe oameni care sa nu fie de acord cu agresivitatea, uneori gratuita, a acestuia?

    Reply
  22. Bleen

    Găbiţă. Nu ştiam c-o cheamă şi Găbiţă.

    PS. Dacă nu eram în România, unde misoginismul şi frustrările sexuale fac legea, Elena Găbiţă Udrea era cea mai bună soluţie ptr preşedinţia PD-L.

    Reply
  23. Bleen

    Conducerea PD-L:

    Boc Emil Presedinte

    Stolojan Theodor-Dumitru Prim Vicepresedinte

    Videanu Adriean Prim Vicepresedinte

    Blaga Vasile Secretar General

    Flutur Gheorghe Vicepresedinte

    Stoica Valeriu Vicepresedinte

    Turcan Raluca Vicepresedinte

    Negoita Liviu Gheorghe Vicepresedinte

    Boureanu Cristian Alexandru Vicepresedinte

    Frunzaverde Sorin Vicepresedinte

    Popescu Florin Aurelian Vicepresedinte

    Boagiu Anca Daniela Vicepresedinte

    Sandu Gabriel Vicepresedinte

    Hava Mircea Gheorghe Vicepresedinte

    Hoinaru Marian Vicepresedinte

    Petru Filip Vicepresedinte

    Stirbet Cornel Vicepresedinte

    Oltean Ioan Vicepresedinte

    Raicu Romeo Marius Vicepresedinte

    Preda Cezar Florin Vicepresedinte

    Scripcaru George Vicepresedinte

    Falca Gheorghe Vicepresedinte

    Florea Dorin Secretar Executiv

    Canacheu Costica Secretar Executiv

    Anastase Roberta Alma Presedinte Camera

    Toader Mircea Lider grup Cam Deputati

    Igas Constantin Traian Lider grup Senat

    Seitan Mihai Constantin Ministru

    Berceanu Radu Mircea Ministru

    Stanisoara Mihai senator

    Udrea Elena Gabriela Ministru

    Paleologu Theodor deputat

    Marinescu Marian Jean Presedinte CNSEL

    Albu Gheorghe Presedinte CNRC

    Barbu Sulfina Presedinte OF-PDL

    Iacob-Ridzi Monica Presedinte OT-PDL

    Moldovan Sorin Dan Presedinte OS-PDL

    Murg Calin Presedinte OOA-PDL

    Gheorghe Stefan Invitat special

    Croitoru Catalin Invitat special

    Reply
  24. Bleen

    Dealtfel, PSD-Ponta şi PNL-Antonescu se adresează aceluiaşi tip de votanţi, nu văd ce e rău în asta. PD-L trebuie să guverneze foarte bine spre excelent pentru a avea şanse să cîştige alegerile în 2012. Cît despre personalităţile care ar putea conduce partidul, aceseta trebuie să fie în primul rînd politicieni şi în al doilea rînd personalităţi. Am mai spus-o: personalităţile (noi, românii, le mai spunem şi intelectuali) nu au ce căuta în politică. Cîteva nume de politicieni care ar putea prelua PD-L: Flutur, Minea, Mircea Andrei (chiar dacă a fost avocatul lui SOV) etc Mai sînt şi alţii.

    Reply
  25. Bleen

    PNL trebuie să dispară, chit că votanţii săi se vor reorienta spre PSD. Clarificarea scenei politice e mai importantă decît un mandat de guvernare. Şi vorbim de clarificare pe termen lung sau foarte lung. Asta e miza PD-L, nu guvernarea din 2012. Adoptarea sistemului de vor majoritar (preferabil într-un singur tur) e prioritatea zero a PD-L.

    Reply
  26. nedormitul

    @gabriela filip

    nu am fost ironic, dar, cînd văd diluviul cu care tastaţi, mai-mai că-mi vine să fiu.

    Reply
  27. gabriela filip

    cand il injuram pe tariceanu nu ma gandeam ca se poate abate o nenorocire si mai mare peste pnl, adica antonescu.si cand te gandesti ca am fost foarte buna amica cu crin antonescu.habar nu aveam ce poate sa devina…la asta m-am referit cand am spus ca politicienii sunt si ei oameni si cum spunea conu paleologu , politica, pentru ca este un joc atat e dur, trebuie facuta de oameni e caracter!

    Reply
  28. gabriela filip

    florine, mona a vrut sa revina,stoica a insistat in pdl, dar dalmatienii curati de acolo sau opus categoric.

    sa nu intelegi ca sunt o admiratoare a monei,eu am avut multe discutii in contradictoriu cu ea referitor la politica fata de femeile din politca, dar tre buie sa recunosc ca doar femei ca ea se pot impune in politca si din pacate nici asta nu pot sa explic.

    mona era si ar fi buna deorece ,femeile, dupa o anumita varsta evin mai intelepte si mai tolerante decat barbatii.tu nu vezi cat narcisism e in politica noastra?

    Reply
  29. gabriela filip

    si lazaroiu a raspuns la intrebarea asta ca e posibil ca psd si pnl sa se intelega si atunci e dezastru,dar el nu crede ca vor reusi..bla bla

    Reply
  30. gabriela filip

    @ daca repeti nu inseamna caai dreptate,dar asta e mai putin important decat stupiditatea pe care o sustii in legatura cu relatia cu pnl.

    incerc sa-ti explic scolareste ca daca structurile pnl, chiar de 5% si nu de 15% voteaza la uninominal din prima cu psd ,atunci pdl se poate considera defunt.

    prin urmare are doua posibilitati

    1. sa ajute la debarcarea lui crin si sa sprijine pe cineva care sa doreasca apropierea de pdl si poate chiar o noua alianta electorala

    2. sa aduca o personalitate atat de carismatica in frunte incat sa-l traga aceasta si sa-l scaota din lipsa de perspectiva actuala.

    PS- eu nu mai repet ,chiar dac nu a fost clar

    Reply
  31. gabriela filip

    dar ai mai auzit tu un om care face seminarii cu studenti straini sa nu fie obligat sa scrie despre ei?

    tot ce era in legatura cu strainii trebuia raportat la baietii.daca raportai bine sau rau asta e problema.

    problema e ca pdl nu ar epe nimeni cu sanse sa-l conduca si eu am sugerat ca daca vor fi inteligenti sa aduca pe cineva din afara atunci lazaroiu e o solutie.si am spus ca nu-l cunosc ca om, dar daca il propun iti dai seama ca i-am judecat manifestarile si mai ales inteligenta politca.

    @ nedormitul

    nu ma mai intereseaza barbatii decat prin ce spun, in rest mi-a trecut vremea.sper ca nu ai fost ironic cu odihna!!!!!!

    Reply
  32. Bleen

    PD-L trebuie să excludă orice relaţie şi colaborare cu PNL. De aici trebuie să înceapă orice discuţie strategică vis-a-vis de alegerile din 2012 şi 2014. Şi aici ajungem la sistemul de vot majoritar, care scoate PNL din schemă. Şi la structurile teritoriale. La reformele politice, la sprijinul acordat clasei de mijloc (reducerea drastică a aparatului de stat, a birocraţiei, a asistenţei sociale, a fiscalităţii), la politica de resurse umane din partid.

    Reply
  33. gabriela filip

    de la machiaveli incoace politica are definit un alt fel de morala ce nu poate fi comparata cu morala obisnuita. iar morala politicii este sa invingi si sa conduci responsabil.

    chestiunea cu angajamentul e un rahat.quintus e presedinte de onoare la PNL si statea la coada sa dea declaratii la securitate…..

    oare in lumea in care traim facem comparatii chiar cum ne duce mintea?

    de ce nu o compari pe mona cu toate gastile care conduc partidele noastre astazi si cu cei ce se afla in multe domenii in varf?

    Reply
  34. Bleen

    Nu credeam că o să ajung să iau apărarea BVB-ului, dar între MM şi BVB aleg de o mie de ori fără probleme BVB-ul.

    Şi, mă rog, subiectul nu e Mona Muscă, un defunct politic. Problema e PD-L-ul, Mona Muscă iese din orice discuţie politică.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Gabriela are dreptate in ce priveste activitatea MM in Parlament. Pe vremea cind BVB-ul tacea chitic in fata unui Nastase atotputernic MM a fost singura care s-a luptat pentru libertatea presei. In general, lapidarea MM din politică a fost un exces sinistru semnat Liiceanu. Dar si Bleen are dreptate, MM nu avea de fapt substanta si proiecte. Daca ar fi crezut realmente in ceva, revenea in politica si fara sa fie primita. Securistii au lovit in cel mai slab, cum le e firea.
      Apropos, Quintus il sprijina pe Antonescu in schimbul pozitiei de presedinte de onoare al PNL! Politica bunului simt!

      Reply
  35. nedormitul

    doamnelor, vă dau o veste proastă: fumurescu e însurat. colac peste pupăză, trăieşte în america… îmi pare rău…

    Reply
  36. gabriela filip

    de mintit am mintit cu totii , iar tacerea a fost cea mai mare minciuna.cat despre lipsa de substanta ma umfla rasul despre criteriile tale ….legea liberului acces la informatii si inca multe altele( nu le insiruiesc sa nu scriu mult, ca si pentru asta voi criticati aici)

    pai ce a facut mona in parlament nu a facut la un loc tot nucleul dur din pd.

    daca cineva considera nu a facut politie politica atunci cand a facand delatiuni la securitate nu a facut rau nimanui,adica a scris ca …venea o moara pe siret….daca considera sta mi se pare mai corect decat sa te cacai cu analiza gestului de a semna un angajament atunci cand ai fost fortat.

    si cei care nu au fost fortati ce merit au sa judece acum????????????????

    Reply
  37. Bleen

    @Gabriela Filip

    "Dar, cand eram mai tanara si eu ma entuziasmam asa la diverse personalitati si habar nu ai cate icoane mi-au cazut in cap."

    Mie îmi pare că e exact invers. Eu nu mă entuziasmez la politicieni. Nu pentru asta sînt făcuţi politicienii. Dar asta nu înseamnă că nu sînt utili.

    Reply
  38. nedormitul

    @gabriela filip

    stimată doamnă, vă urez însănătoşire grabnică. şi eu am avut o perioadă foarte cruntă în care nu mai puteam scrie pentru că nu mai puteam sta pe scaun din cauza durerilor de sciatică. unul dintre colegii mei a fost chiar operat de hernie de disc, iar în perioada premergătoare operaţiei şi în cea de recuperare nu a postat absolut nimic. sănătatea e importantă!

    Reply
  39. Bleen

    Cît despre Mona Muscă, să fim serioşi. Problema Monei Muscă nu e faptul că a minţit timp de aproape 20 de ani, nu e nici măcar faptul că a jucat rolul Fecioarei Maria ştiind că are cel puţin un gangbang la activ. Problema Monei Muscă e lipsa totală de substanţă. E genul de politician obsesiv-lozincard care obişnuieşte să dea cu bîta în balta logică. Întreaga ei imagine s-a creat pe moralitate, nu pe competenţă, pe anticomunism, nu pe capitalism. Ori tocmai la capitolele astea stă extrem de prost. I-a murit moralitatea şi anticomunismul, i-a murit cariera politică. Dacă dincolo de lozincile moralizatoare şi anticomuniste ar mai fi existat şi altceva, şi-ar mai fi putut continua cariera politică. Despre ce ar putea vorbi Mona Muscă acum în politică? Despre moralitate nu poate, despre anticomunism nici atît (oricum e un subiect mort). Să acuze imoralitatea şi comunisto-securismul din politică înseamnă să vorbească despre funie în casa spînzuratului. Cum ar putea acuza minciuna un om care a minţit timp de 20 de ani? Mona Muscă şi-a creat o imagine care i-a fost infirmată la modul cel mai dur.

    Reply
  40. gabriela filip

    @ andra

    si mie imi place fumurescu…

    te rog sa nu pleci de aici ca daca ai plecat de pe forum rtv ,macar aici te mai citesc. pare mai cu staif aici ,dar uneori mi-e dor de kroc…acum ca nu mai e atata incracenare

    Reply
  41. gabriela filip

    pai tocmai votul uitil, dat ca sa castige ceva partidul tau va functiona, exact ca la sectorul unu.

    si ce scor va obtine pdl in acesta situatie.ai sa vezi si la sectorul 4.

    Adica tu acuma spui ca PDL trebuie sa gandeasca cam asa: bine ca suntem la putere,dupa 2012 poate sa vina potopul.

    Oare Tariceanu nu a facut la fel?

    Reply
  42. gabriela filip

    @bleea

    Eu sunt o doamna ce *ula mea, daca spun ca ii cunosc si nu comentez inseamna ca nu e "decent" de comentat. Daca as face-o , ar trebui sa uit ca m-am batut pentru unificarea liberala pana prin 2001 si ca in continuare cred in valorile acestui cuvant, ce mi-e foarte drag inca…

    Dar mi-e drag Tocqueville si Bastiat si nu Blaga si Berceanu.

    In rest te felicit,ai priceput tot , de asta esti bun.si nu o spun cu ironie sau pentru ca ai priceput.

    Dar, cand eram mai tanara si eu ma entuziasmam asa la diverse personalitati si habar nu ai cate icoane mi-au cazut in cap.

    PS – nu mai scriu pe aici pe la voi ca sunteti moftangii. Nu am chef sa corectez ce scriu si nici nu-mi place ca ma criticati pentru asta in loc sa aduceti argumente contrarii si sa demonstrati ca voi aveti dreptate.

    Reply
  43. Bleen

    "Izolarea" PD-L e (a fost, mai bine zis) un neajuns tactic şi o mare victorie strategică. Orice colaborare a PD-L cu PNL este exclusă şi e bine aşa. PNL nu mai există. La uninominal majoritar va funcţiona votul util, nu alianţa PSD-PNL. E cît se poate de normal ca alegătorii PSD şi PNL să fie de aceeaşi parte, să aibă aceleaşi aspiraţii şi simpatii politice. Şi asta e victoria strategică a PD-L: PSD şi PNL sînt interşanjabile în ochii alegătorilor. Poate PD-L va fi la putere şi după 2012, poate nu, nu e nici o nenorocire. Oricum mai trebuie să-şi tragă sufletul în opoziţie. Opoziţia, vorba reclamei la detergenţi, e bună.

    Reply
  44. gabriela filip

    @ ….

    Tocmai am facut o operatie de canal carpian la mana dreapta si scriu cu oarece dureri.Dar nici inainte nu scriam prea corect deorece nu prea am timp sa recitesc si sa corectez.

    In fine, ce am vrut sa spun este ca e naspa stimabililor .PDL e izolat de Base de celelate partide (s-a certat cu toti, meritat sau nu asta e o alta chestiune) si a deveneit nesuferit si electoratelor acestora( s-a vazut la ultimile alegeri).

    Deja simpatizantii PNL se simt mai apropiati de PSD si invers. Inertia va continua ( se vede si in sondaje cat de greu se schimba ceva la procente ) asa ca la viitoarele alegeri se vor sutine reciproc,iar PDL, cu tot sprijiinul "independentilor" care nu e…. si al ungurilor care isi vor vota ungurii lor, va ramane singur cu uninominalul lui (indiferent sub ce forma).

    Nimeni nu-i poate salva, deorece la putere nici un partid nu se reformeaza, iar ei resping categoric intrarea unei personalitati carismatice si cu instructie politca in partid, decat in alta postura decat acea de simpli membri, fara putere de decizie. PDL este partidul lui Blaga ca formatie ( era sa pun un mal inainte, dar nu stiu daca exista in dex),al lui Videanu si Berceanu. Adica smecherie doar la varf, in rest supunere neconditionata si munca fara comentarii.

    ( exemplu: udrea nu s-a pozat pe afise cu Stolo la parlamentare, ca sa nu se supere Blaga)

    Competitia pe criteriul valorii si al competentei nu exista in nici un partid romanesc. De aceea, in competitie cu valorile din uniunea europeana, politicienii nostri nu vor castiga nimic.

    ( exemplu: Daianu a fost probabil ofiter de securitatea , dar ca europarlamentar avea respect si foarte multe relatii si putea aduce un ce profit Ramaniei din asta. Dar e un neica nimeni si Olteanu e la BNR, nimeni nu-i foloseste competenta)

    Iin afara de cei veiti din societatea civila, PDL are europarlamentari de mana a doua.

    La fel e si in interior.

    Eu va intreb: cum vreti voi sa o ducem bine daca ne punem prosti si mediocri in frunte??????????????????????????????

    Reply
  45. Bleen

    Ok, hai s-o luăm băbeşte. Cam astea ar fi ideile Gabrielei FIlip:

    1. diletăm şi sîntem euforici într-o veselie dar nu vrea să ne tulbure

    2. pe Stoica îl cunoaşte din 97 iar pe Flutur din 2000

    3. dintre Stoica şi Flutur îl preferă pe Lăzăroiu, că nu-l cunoaşte

    4. PD-L are şanse doar pe liste, la uninominal PNL şi PSD se unesc

    5. Ponta nu e Geoană

    6. MONA MUSCĂ e singurul personaj care ar putea salva PDL

    7. visăm bazaconii

    Reply
  46. Andra

    nu traduc nimic. m-am plicitisit de povesti cu cai verzi.

    "cat despre pdl, doar intoarcerea pe liste in actula conjuncura l-ar mai putea mentine la putere.la orice fel de uninominal,izolat de base pe scena politca , va pierde orice alegeri.psd si pnl se vor intelege ca la sectorul unu".

    nu revin diseara.

    Reply
  47. para

    Andra

    Eu nu vad multi oameni politici la care sa simt ca sunt onesti, ca renunta la masca de tip Geoana si poate chiar de tip Mona Musca. Poate sunt naiv, sau desigur.

    Nu inteleg cum poate fi o fitzuica pe net iresponsabila, cum spune Gabriela.

    Noi nu participam, noi stam pe langa si spargem semintze.

    Poate ne traduci tu ce spune Gabriela; nu ma strduiesc sa scriu corect ca sa ma vad in oglinda, ci ca sa fiu cat mai bine intzeles.

    Reply
  48. Andra

    ete acuma sa stii ca mi-e frica sa nu-mi tai tu accesul aici la gazeta voastra pretzioasa de perete unde 3 oameni vorbesc unii cu altii. Nu trebuia sa va legati voi in primul rand de modul cum scrie cineva, ci de ceea ce vrea sa comunice.

    regula nr. 1 a respectului si tolerantei chipurile "liberale"

    Reply
  49. Andra

    para

    pai ce legatura are cu cine? pt. ce naiba sa ma-mpiedic de-o litera daca sensul e un lucru de care "politicienilor" le e frica ? de ce crezi ca gabriela spune lucrurile astea aici si nu in PDL sau PNL, daca i-ar iubi asa de mult pe politicienii pe care-i cunoste ? f*tu-i, m-apuc sa scriu si eu cu litere lisa ca sa vad daca are careva curajul sa se lege de kine pt. asta

    Reply
  50. Andra

    Pentru Gabi

    …Apel catre “intelectualii din PD-L”: fie il controlati, fie plecati!

    ”…si asta in viitorul cat se poate de apropiat, nu pe termen lung, prin politica pas-cu-pas, daca nu vreti sa sfarsiti in postura lui Ion Iliescu, care atat a reformat PCR-ul din interior pana cand atat oamenii cat si istoria s-au saturat si l-au ”reformat” de capul lor, cum s-au priceput mai bine – din strada. NU vreti sa sfarsiti, aidoma lui Ion Iliescu, leganandu-va la batranete cu iluzia ca voi ati facut revolutia, NU ati fost doar niste amarati profitori.

    Atunci, ca si acum, timpul nu mai are rabdare – stiti. Lumea e in criza – stiti. Europa e in criza – stiti. Romania e in criza – stiti. Clasa politica e in criza – stiti. PD-L-ul e in criza – stiti si asta. “Acum”, e mai “acum” decat niciodata in ultimii douazeci de ani – si asta fara false alarmisme. Nu sunt Ionica. Nu tip ca vine lupul. Constat doar. Timpul nu mai are rabdare. Oamenii nu mai au rabdare. Cand nici timpul si nici oamenii nu mai au rabdare, sanse sunt ca lucrurile vor sfarsi in tragedie. Nu trebuie s-o recunoasteti cu voce tare – e suficient daca o simtiti in rarunchi.

    Bine, bine, ati putea spune, si-atunci de ce noi? De ce tocmai noi? Doar n-o sa rezolvam noi si problemele clasei politice, ale Romaniei, Europei, lumii? Nu, n-o sa le. Ati oferi, insa, ceea ce nu poate oferi nici FMI-ul, nici Comisia Europeana si nici schimbarea situatiei geostrategice – ati oferi un punct de reper. Oamenii rezista la multe – la foame, razboaie, cutremure, genocid – dar nu si la lipsa reperelor.

    Oferiti-va, asadar, ca punct de reper NU pentru ca oamenii sa rastoarne lumea, ci pentru a putea-o impiedica sa se prabuseasca.”

    Alin Fumurescu
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societa

    Reply
  51. para

    Andra,

    pe bune, tie ti se par OK politicienii nostri?

    Eu am recunoscut, recunosc, si voi recunoaste ca sunt un diletant; nici n-am cum sa fiu altfel, cat timp nu am toata informatia.

    Diletatul deranjeaza? Andra, pai atunci e nasol.

    Reply
  52. Andra

    bai trupeti

    gabriela nu scrie ca sa se-admire-n oglinda ca voi. scrie ca sa spuna ceva, si de-aia scrie cum ii vine la mana fara sa se corecteze niciodata. as merge si oarba dupa gabriela in desert, dupa cati politicieni a cunoscut si i-a facut ea oameni in politica. considerati ca v-a facut o favoare sa scrie aici. iar daca Gabriela spune ca e nasol, inseamna ca e foarte nasol, sa stiti.

    si culmea e ca asta cred si eu, fara sa am experienta ei, si n-am mai vorbit cu ea de mai mult de un an.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Andra: la viitoarea remarca de genul "bai trupeti" ne certam. Cit despre Gabriela, fa-i statuie pe timpul si banii tai dar nu aici. Daca e asa de tare si desteapta nu cred ca are nevoie de tine s-o aperi, nu?

      Reply
  53. nedormitul

    doamnă, aţi putea încerca să scrieţi şi mai puţin. eventual, dacă aţi putea lăsa numai semnele de punctuaţie… încercaţi, vă rog, un pic?

    Reply
  54. nedormitul

    @gabriela filip

    vă rog frumos, doamnă, daţi-o naibii de punctuaţie, mai puneţi nişte virgule, nişte puncte, fie şi aleatoriu. gîndiţi-vă că dumneavoastră, în comparaţie cu sus-numiţii, sînteţi pe nicăieri pentru simplul motiv că aţi "diletat" ani de zile fără să faceţi nimic, în afară de a cunoaşte oameni.

    Reply
  55. gabriela filip

    @ yeba , ca sa te voteze cineva tre sa te cunoasca.notorietatea monei e inca de vreo 15-20% si e pozitiva spre deosebire de a altor doamne si domni propusi pe aici.

    cat priveste politia ei politica in afara de cativa intelectuali moftangii,restul nu baga de seama definitii sofisticate.

    ai facut rau cuiva prin delatiune ?

    daca nu,,,,, cei ce am trait atunci stim ca si tacerea e o vina,iar scroafa acea de olguta vasilescu, de exemplu, daca ar fi fost in situatia monei, pe care o judeca, cred ca ar fi fost o securista minunata. dar asa…dupa razboi…

    mona a fost cel mai inteligent om politic pentru ca a stiu sa tina masura intre populism si o instructie absolut necesara chiar si intr-un domeniu fara criterii clare de selectie a valorii.

    Reply
  56. gabriela filip

    pai scurte da dese….iar analiza ta cu madame udrea e un fel de bagat in gura lupului…noroc ca nu trece opozitia pe aici..eu daca as fi sa fac sincer comentarii la lista propusa de tine ….nu ar ramane nici macar unul sa nu ma injure.poate andra sa fie mai marinimoasa.

    acum am scris putin, e mai bine asa?

    Reply
  57. Yeba

    @gabhry_el, dileta & diletezi sunt conjugarile unui verb presupus imaginar, "a dileta". Dar el acopera o realitate. De ex. "a dileta" este cind crezi ca pdl ar mai putea fi salvat prin resuscitarea politica a Monei Musca, ceea ce presupune ca exista vreo metoda de resuscitare politca plauzibila in cazul respectiv. My 2 cents.

    Reply
  58. gabriela filip

    dragii mei vad ca diletati intr-o veselie si nu doresc sa va tulbur euforia.pe crin il cunosc din 92 si cel mai tare ma bucur ca din ce in ce mai mult i se latura adjectivul isteric.aici e bine nu gresiti deci.

    …pe stoica il stiu bine din anii 97 cand avea nevoie de sustinere si umba prin filiale sa iasa primvice in competitia cu catarama.pe flutur il cunosc din 2000 cand revotata ca a venit in partid direct pe locul unu la senat ,eu care conduceam campania pentru camera deputatilor,m-am enervat putin dar asta nu m-a impiedicat sa-i faca campanie.dupa care m-am retras din politica , de ce nu va spui ca nu e important .anul trecut flutur m-a chemat sa fac parte din staful lui de campanie in lupta pentru presedintia CJ suceava.

    flutur este cel mai bun organizator din cati am cunoscut eu in politica,iar stoica cel mai inteligent politician al nostru.

    si pentru ca ii cunosc bine pe cei doi nu va pot spune decat ca dintre ei il prefer pe lazaroiu,pentru ca nu il cunosc si imi permit sa diletez ca si voi la modul cel mai iresponsabil si neverosibil.pot doar sa va spun ca una e politicianul pe sticla si cu totul altceva in realitate.

    cat despre pdl, doar intoarcerea pe liste in actula conjuncura l-ar mai putea mentine la putere.la orice fel de uninominal,izolat de base pe scena politca , va pierde orice alegeri.psd si pnl se vor intelege ca la sectorul unu.

    iar la presedintie va fi la fel caci ponta nu e geoanasi ulciorul nu merge de doua ori la apa.

    singurul om care ar mai putea salva ceva din pdl , sa-l faca sa mai castige vreo alegere ceva e MONA MUSCA.

    ma rog, cred ca pot sa inteleg ce bazaconii visati voi pe aici dar sa va inchipuiti ca pdl ar putea sa mai aiba o data norocul cu plastilina de geoana, asa izolat cum e acum , fara speranta nici unei apropieri de pnl ….asa ceva nici daca as lua o doza dubla de coniac de-al vostru si tot nu as putea sa-mi imaginez……

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @gabriela: diletam, diletam, da' macar sintem veseli! Si scriem fraze relativ scurte, ca sa ne pastram veselia.

      Reply
  59. Gicu Maracine

    Ntz-ntz!!!

    Za buldog si-a atins limitele (sfortarea bucuresteana a dovedit-o); za blonde nu e bruneta iar za bruna nu e blonda.

    Za Nego e deja prea Livache in timp ce za Sssstoica iz autofcuescion pe motiv da lack da charisma.

    Io zic sa luam aminte la cei cativa junge lupuleinen care(-si) joaca zilele astea cartea reformei…

    Reply
  60. MicutzaCeKurai

    Florin, ai dreptate in ce priveste imaginea – Boc sta sa-i fure altzii margeaua din gura (ma rog, cioc) – strategia de comunicare a PDL este varza (varza comunicata inca din 2004 si asupra careia – spre remediere – nu s-a luat nici o masura). Cum sa ajunga la populatzie ceva din maretzele realizari ale Guvernului (daca or fi existind – si intzeleg ca mai se exista cite ceva, pe ici, pe colo) din moment ce discuztiile sunt canalizate permanent pe chilotzeii lui Iri purtatzi de Monica (sau invers). Cu toate acestea, Boc este cu citeva clase deasupra lui Ponta – l-am asistat personal in campania din 2004 si stiu exact cum reactzioneaza in momentul in care este pus cu spatele la zid (e un bataus/smardoi)))), crede-ma). PDL (din aceasta cauza si premierul) are o problema de comunicare dublata grav de o problema de cadre – fie chiar si din momentul in care comunicarea PDL este confiscata/promovata/pusa la vedere la TV de ipochimeni gen Prigoana sau Calian – si ar mai fi si altzii, o-ho-ho! (niste suficientzi de genul "ni aicia lantz de aur/multzumesc lui Dumnezoo, ca mi-o dat viatza mishto"). bun, eu intzeleg ca politica se face cu banii acestor ipochimeni si lor trebuie sa li se dea, ca la piatza, produsul pentru care au marcat banul (adica putere). ce nu prea vede lumea este faptul ca mai apoi cam a inceput sa vie Garda sa-i umfle (Gutzau, Solomon). zic ca Emil Boc trebuie sa ramina pe loc pentru ca o eventuala schimbare a lui va fi fiind speculata ca o infringere (si nu este cazul) sau ca o mare nemernicie a lui Basescu fatza de el (ceea ce iar nu este cazul). eu stiu ca la Bucale este o mare foame si unii se vad la putere ca intr-o vesnicie (ce conteaza ca ea are durata de confort a doar 2 ani?), motiv pentru care se trezesc zicind "hais", cind premierul zice "cea". mai stiu si ca embargoul informatic impus de catre premier in momentul in care s-a inconjurat de clujeni i-a ranit de moarte in traficul de influientza al lui "stiu eu chiar din interior". de aici si dorintza multora de a creea scenariul debarcarii si umilirii publice… eu zic ca nu are sa fie chiar asa. confruntarea cu Ponta ("spermatozoidul cu fatza umana", sa citez din clasici))))) – cu scuzele de rigoare), nu este confruntare. Ponta mai are de lamurit rolul jucat in sinuciderea colegului sau procuror (cel in ale carui arestari de vineri seara nu credea insusi premierul Bombonel) pina sa devina un simbol al schimbarii/reformarii din PSD.

    Reply
  61. underscore

    Butterfly-li. Flutruili.

    Mari carnati, mari placinte. Cel mai mare scris cu oi din lume. Singurul scris cu oi vizibil din cosmos.

    Frunzaverde nu mai e ? O fi bun ? Mai mult frunzaverdism. Mai mult frunzism.

    Romania foshneshte verde.

    Reply
  62. Andra

    Florin la 11:06

    Perfect ai spus. E exact ce cred si eu.

    Udrea ar fi un cataclism si mai grav pt. PDLdecat este Boc acum, si spun asta desi o admir enorm, dar asta e. Iar Flutur e minunat, doar ca am impresia ca mai trebuie lucrat la el la impresia mediatica, sau la pregatirea artistica, sau comunicare, nu stiu exact, ca nu ma pricep. La Tv e greoi si cu reactii lente, din cauza asta, fata de Ponta si Antonescu, poate fi perceput cu usurinta tot ca un "batran". ca Pres. de partid nu va fi non stop pe tv ? Ei, asta e. Dar cred ca daca se lucreaza cu el, se poate scoate ceva f. bun din el.Habar n-am, cred doar.

    Ceva care sa aduca mister si profunzime in omul asta
    http://www.youtube.com/watch?v=X2lkvrMa27c&fe

    Reply
  63. MicutzaCeKurai

    misto dialogurile. dar ramine Boc. in afara de punctul 2 (neconcludent) le indeplineste pe restul de criterii (daca sunt criterii). in plus i-a batut (inaintea lui Base) pe Funar si pe Ioan Rus (cu tot cu Grupul lui de la Cluj). si-n plus face tandem solid cu Base (politic, nu scubilitic, precum cel propus de presari cind i-au bagat-o lui presedintzila pe Elena in pat, peste gardul Cotrocenilor – deh, ce visez eu trebuie, musai, sa aiba altul).

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Micutza: orice punct e necloncudent daca decizi sa fie. Si orice criteriu inceteaza sa fie criteriu cind te decizi sa nu mai fie criteriu. Asadar, 2 e important din perspectiva confruntarii cu Ponta in urmatorii 2 ani. Boc are o imagine lamentabila si vorbeste slab, chiar daca merita toata admiratia, iar Ponta il va toca ca pe ceapa. Tot din perspectiva 2012, n-o sa poata sa-l schimbe pe Boc de la sefia PDL dupa ce a incasat sub centura doi ani pe motive de criza. PDL va intra in alegeri cu un presedinte de partid care e deja KO de citeva reprize. Daca PDL face asta, e sinucidere. (Nu mai vorbesc ca iar vine PSD-ul la putere dupa ce ceilalti au facut curat in casa, exact ca in 2000, si va urma un ciclu electoral in care tot beneficiul va fi contabilizat de PSD) Eu vorbesc de cum ar trebui sa se pregateasca PDL pentru 2012, nu pentru toamna asta.
      Nu e de neglijat nici urmatorul calcul: daca PDL cistiga parlamentarele din 2012 atunci va putea beneficia de efectele iesirii din criza iar un Boc candidat la presedintie in 2014 va fi un erou, nu un loser. Boc trebuie sa ramina prim ministru si sa continue sa incaseze urmatorii doi ani iar partidul trebuie condus de altcineva care sa pregateasca ce va fi in 2012. Reforma statului trebuie decuplata de reforma PDL altfel iese o varza pentru ca nimeni nu poate fi focusat pe cele doua simultan. Am sa scriu un post, cred ca asta nu se intelege prea bine.

      Reply
  64. Marynia

    Ca abatere de la regulă albastră, eu am altă propunere:

    Prigoană jr.

    Peste 5 ani, Ponta va fi doar un moşuleţ tare în gură comparativ cu tânăra speranţă PDL-istă. Distruge mitul PSD-ist de lider tânăr şi obraznic, poate să-i râdă în nas: tataie, du-te la debut 40+.

    Rămâne un singur contracandidat: Crinul. El e adolescentul etern, nici micul Maximus nu ar concura cu ochii lui Crin.

    Reply
  65. Marynia

    Trebuie musai să ai ochii albaştri ca să poţi candida. Toţi candidaţii de anul ăsta au fost(şi încă sunt) blue-eyed, inclusiv Oprescu. 🙂

    Deci pică varianta Boc.

    Reply
  66. Yeba

    Aaaa, pai si tinerele intelectuale?! Adica bei Chivas si… Ce gindeste Suveranul, dle Caracudi?

    Dar o putem lua invers, adica o sa le convingi tu sa aiba fanteziile trebuincioase. Ochii corespund, sunt albastri.

    Reply
  67. Bleen

    Concluzia Flutur e o concluzie logică la care vor ajunge şi pedeliştii, da mai încet, c-aşa sînt ei, vorbesc repede şi gîndesc încet.

    Reply
  68. Yeba

    @Bleen 12:02, bine, inteleg ca ai informatii pe surse. @Para zicea mai sus ceva, i.e. echivalentul lui 20214, dar acum raminem la Flutur, inteleg ca monteaza si lustrele. Face alianta cu Zoe Petre, in quest of intellectual charm.

    Reply
  69. Bleen

    Şi vor trece legile cu ajutorul partidului independentelor. Rodica Stămoiu îşi va face un partid pe modelul ce nu te cozmîncă te întăreşte.

    Reply
  70. Leon cel Treaz

    Republica matriarhala, nene. De mai degrevam, mai mergem la pescuit, la pascut, la taiat stuf, la identificat ciuperci comesibile in padure. Ne mai ducem si noi naibii, ca ne-o ajunge. Ne mai dam voie sa si clacam la o adica, chiar la doua adici.

    Reply
  71. Leon cel Treaz

    Io am viziuni matriarhale. Daca rezista PDLeanu, va incapea pe mana muiereasca. Viitorul e aproximativ asa, nu neaparat in ordinea asta: Udrea Elena, Turcan Raluca, Boagiu Anca, Ridzi Monica, Anastase Roberta, Barbu Sulfina.

    Reply
  72. Bleen

    Tinerelor intelectuale le plac bărbaţii împliniţi politic, trecuţi de 40, muncitori, care pun mîna, duc gunoiul şi dau cu aspiratorul. Şi care aduc lumină de la ierusalim în cizme de cauciuc. S-au dus anii 90, femelele s-au emancipat iar pînă în 2014 se vor emancipa la maxim, nu mai au fantezii sexuale cu pulovărul lui Petrică şi nici cu albastrul infinit din ochii lui Crin. în noiembrie 2014 vor avea fantezii cu Flutur ducînd gunoiul şi bătînd covoarele şi pe Ponta.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Bleen: ai cu covoarele e buna:)) am ris:) iti revine inspiratia. poate rteci de la genul "comentariu" la genul "post". Ca tot e Postul Mare.

      Reply
  73. Leon cel Treaz

    Se va scrie cu oi pe culmile Carpatilor: acesta este Fluturul meu preaiubit. De el sa sa ascultati.

    Reply
  74. Bleen

    Flutur vine de la Ierusalim şi cu falcăra violetă dacă e nevoie. În cizme de cauciuc, pe apă, cu un peşte într-o mînă şi cu o pîine într-o mînă. Şi face şi apa vin. Sau invers, cum vrea plua lui. Plua lui Băse.

    Reply
  75. Bleen

    Dacă se răţoieşte Băse de două ori la el n-are ce face, se sacrifică pentru partid şi se face preşedinte două mandate. Asta, politica nu e doar miere, mai e şi suferinţă.

    Reply
  76. Leon cel Treaz

    @

    Pana in 2014, Flutur aduce de 5 x lumina de la Ierusalim. Adica mai insfaca inca cinci binecuvantari de la Sf. Spagoveanu din Tomis. A cincea oara e vrajeala magica si-l ajuta la prezidentiale. Vom avea primul domn Flutur. Sa-mi Flutur I-ul, domn pamantean al Republicii Ro.

    Reply
  77. Bleen

    Şi-l place Băse, şi e şi din PLD, şi are şi putere şi influenţă în partid, şi nu cred că are o relaţie proastă nici cu vechea gardă, nu sperie cu reforma partidului, nu face pe douăjdoistul gedesist, deci s-ar putea să-l placă şi Berceanu şi chiar şi Ioan Oltean.

    Reply
  78. Leon cel Treaz

    @Florin,

    o s-o sustina in primul rand, aia pe care a scapat-o Roberta pana acum de 2 x de DNA. Facand un hocus-pocus cu ordinea de zi de asa maniera, incat dosarul Udrea s-a volatilizat printre alte probleme ale Camerei. Da, Udrea n-a patit ce-a patit Ridzi, pentru ca Anastase a fost pe faza si si-a facut treaba.Inceata Anastase, ca sa-l citez pe Bleen.

    Reply
  79. Bleen

    E de bun simţ, calm, relaxat, ţăran de-al nostru, din popor, îşi sumete mînecile şi-şi pune cizmele de cauciuc cînd e nevoie, cară saci cu ajutoare în apa pînă la brîu… Bă! Am găsit varianta căştigătoare. Să-mi fut!

    Reply
  80. Bleen

    Pe Ponta îl bate în rural şi în Moldova, Ardealul, dacă PD-L nu face erori majore la guvernare, e al lui…. S-ar putea să aibă succes şi în Bucureşti.

    Reply
  81. Bleen

    Ce dracu are blogariul ăsta? Că mă deloghează din 10 în 10 secunde. Trebuie să mă reloghez de cîte ori vreau să scriu ceva.

    Reply
  82. Bleen

    Pe Ionuţ Popescu nu-l interesează chestiile astea, nu prea le are cu politica. Şi nici nu-i place. Flutur are priză la populaţie, are imagine bună în Moldova şi în rural, e şi parte a L-ului din PD-L, vorbeşte bine, aplicat, are imagine de om serios, competent, care pune osul, face, drege…. Hm, tocmai l-am pus candidat la preşedinţie în 2014.

    Reply
  83. Leon cel Treaz

    @

    Pai, asta ziceam mai sus. Udrea iese din schema in 2020, de rapida ce este. Arderi de tigroaica.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Bleen: Flutur? daca se decide sa-si lase paradisul din Suceava ca sa-si rupa gitul la Bucuresti, poate. Eu am dubii mari. Dar e un candidat bun. Orice fost PLD-ist care ar reusi sa cistige increderea vechii garzi PD-iste ar fi o lovitura buna data PNL-ului. NUmai ca are mai multa putere in partid si o viata mai linistita cum e acum.
      @Leon: Anastase? Si cine anume din PDL o s-o sustina? Base a dat suficiente semne ca nu are loialitati imbecile, cum avea Iliescu cu Voican.
      Ionut Popescu? Pai o sa-l vedeti imediat pe Berceanu cu fata lui de "tocmai am mincat zece fripturi stricate" care o sa intrebe retoric: "Cine e Danut Popescu, ca n-am auzit?"

      Reply
  84. para

    Sa luam exemplu de la Mirel-Valentin Axinte. Ordine in viata, se culca la 9:20 fix, tine la tabieturile lui.

    Reply
  85. para

    "Cele mai bune lucruri din Romania sunt gratis!"

    Stolojan Theodor-Dumitru

    Si e bine, sau cum? Eu nu inteleg.

    Reply
  86. Leon cel Treaz

    @Florin,

    ma mir ca de pe lista ta scurta lipseste Roberta Anastase. In 2008, am lansat informatia ca va ajunge cel de al patrulea om in stat. Toata lumea a facut misto. Gresisem o pozitie: Roberta a ajuns cel de al treilea om in stat, desi am senzatia uneori, ca este de fapt al doilea om dupa Basescu. Pe Roberta o vad presedintele Romaniei in 2024. Pe Udrea n-o mai vad dupa 2020. Ce ma fac, Florineeee?

    Reply
  87. nedormitul

    mie mi-e m-ie dor de boşorogii din pnţcd… dejeeeeeeu…. deeejeeeeeeeuu… pisiiiii… pissiiiiiiiii…

    Reply
  88. Yeba

    Pai presedintele nu e prezidentiabilul urmator? Nu e Ionut Popescu foarte indicat? Carisma, imagine neuzata, super destept. Si o mai fi stiind si cite ceva din culise. Deci pe pisica lui Bleen o cheama Elena, ce chestie…

    Reply
  89. Bleen

    plm, am zis Elena, nu tu, Mircea. Astă seară sînt Băse, nu Hrebe, aşa că ţopăi degeaba dragul meu…adică dragostea mea…

    Reply
  90. Bleen

    O să ziceţi de unde ştiu, cum de le ghicesc aşa de bine. Fiindcă în mine zace un Hrebe mic şi un Băse la fel de mic. Mici, da' vioi.

    Reply
  91. Bleen

    Wow! Am scris mai mult de 3 rînduri! Am obosit, mă duc să mă culc (la Empire TW am avut o profundă deziluzie după ce spaniolii mi-au luat Cuba, futu-i în gură să-i fut). Sînt deprimat. Ok, la repezeală pariurile: Udrea, Videanu, Blaga şi Berceanu ies din cărţile preşedinţiei PD-L. Şi Stoica iese. Rămîne Flutur. Deci e Flutur.

    Reply
  92. zexe

    @Florin, ideea ca PDL ar trebui sa aiba un alt presedinte de partid trebuie sa fie si argumentata. Pana la congresul PDL Blaga are suficient timp sa consolideze pozitia premierului in teritoriu, acolo unde se hotaraste cu adevarat viitorul presedinte. Stiind cat de mult ii plac acestuia internele, ne dam seama ca pozitia lui Blaga in partid este asigurata de stabilitatea si pozitia lui Boc in fruntea partidului. Previziunea cu privire la destramarea PDL este un vis frumos al balerinului Crin si al echipei de sponsori datori la stat cu sume peste 600 de mil de dolari. Daca doresti sa faci o analiza argumentata asupra evolutiei PDL pe scena politica ar trebui sa pornesti de la doua intrebari:

    1. Cine doreste destramarea PDL?

    2. De ce si-ar dori cineva destramarea PDL?

    Doua posibile raspunsuri ar fi:

    1. Patriciu pentru a scapa de datoria fata de stat si Vantu pentru a scapa de o eventuala socoteala data justitiei. Lista este mai lunga dar ne oprim la cei doi.

    2. Pentru ca Boc este hotarat sa rupa pisica coruptiei de stat si a celei din justitie. Cu alte cuvinte, mafia gulerelor albe doreste sa tina deschisa usa bugetului de stat precum si asigurarea unei continuitati in devalizarea resurselor strategice.

    Boc a bagat mana in rana si a inceput sa o curete.

    Reply
  93. Bleen

    Interesant jocul lui Orban. Îi e cam frică de sistemul de vot majoritar (a şi spus-o). Şi oricum, trebuie să le dea liberalilor ceea ce nu poate să le dea Crin: puterea. Cariera politică a lui Crin i se datorează lui Băsescu. A explodat o dată cu discursul la suspendarea lui Băsescu. Acum Băse nu mai e o miză şi poziţionarea isteric anti-Băsescu e o tîmpenie. Orban ştie asta, Crin nu e capabil să se reinventeze (dintr-un motiv extrem de simplu: nu poate fi mai mult decît un clănţău isteric)

    Reply
  94. nedormitul

    cum spuneam mai sus, udrea ar putea fi o soluţie şi nu prea. cred că ameninţarea cea mai mare a pdl-ului este transformarea, la viitoarele alegeri, într-un partid de buzunar sau chiar dispariţia lui din parlament. nu m-ar mira nişte fracturi interne în următorii ani. adică plecarea sau excluderea unor membri, pînă în alegeri, apoi fracturarea lui după alegeri. dacă se întîmplă asta, mulţi politicieni pdl riscă să dispară. multă pleavă, dar şi politicieni buni.

    vorbim de cazul udrea. ea este un politician foarte bun. deocamdată s-a afirmat sub aripa lui băsescu, dar în viitor nu o văd capabilă să facă ceva fără un partid parlamentar în spate, un partid în care să aibă vechime, în care să aibă un cuvînt de spus. ca politician trebuie, că vrea, că nu vrea, să apară cu curaj la ştiri, fie ele şi negative, să aibă proiecte, să aibă ce oferi. inclusiv o echipă fidelă în spate.

    Reply
  95. nedormitul

    poate va trebui să meargă pe ideea de echipă, în primul rînd pînă în alegerile parlamentare.

    problema tuturor partidelor din românia e că au dorit să aibă un model băsescu. şi absolut niciunul, nici măcar pdl-ul, nu are modelul băsescu:

    – un tip din popor / topor

    – spune lucrurilor pe nume

    – şarm personal

    – curajul de a se fi luptat de unul singur cu năstase – cel puţin, asta era imaginea în 2004

    – bun vorbitor, atunci cînd vorbeşte liber

    – voce groasă, puternică

    – în ciuda urîţeniei, îl are pe vino-ncoa la multe femei.

    – simţul umorului

    – trecutul unui om care, atunci cînd a ţintit un scop, l-a atins. căpitanul care şi-a adus întotdeauna nava acasă.

    – recunoaşte cînd a greşit. uneori, de o sinceritate dezarmantă.

    cum spuneam, partidele sînt incapabile să creeze un astfel de personaj. băsescu nu a apărut din neantul unui ultim mandat, ci în zece ani de politică la vîrf. a trezit, ca ministru, simpatii şi antipatii, a provocat dezbateri, ironii. tu spuneai, florin, mai demult, băsescu a creat fraze, sintagme, cuvinte care au intrat în uzul colectiv: aici sînt banii dumneavoastră, iarna nu-i ca vara, moguli, păsărică, etc.

    poate, pînă la urmă, partidele au o problemă de comunicare. actorii politici s-au dovedit redutabili în lupta corp la corp, ca să zic aşa, fie prin forţe proprii, fie susţinuţi de partide. chiar şi geoană a fost un actor politic redutabil. dar partidele şi politicienii au uitat să comunice cu electoratul. vorbesc altă limbă. sau vorbesc fără să spună nimic, pentru că nu au ce oferi.

    comunicarea trebuie menţinută în timp. mă tot întorc în trecut. să luăm exemplul năstase. el a ştiut să menţină o guvernare puternică şi să obţină un scor foarte bun la alegerile din 2004 şi pentru că avea un departament foarte bun de comunicare. nu putem da vina numai pe mituirea sau şantajul sindicatelor, a presei, etc. avea nişte structuri foarte puternice de organizare. am zis ieri, era videoconferinţa săptămînală cu prefecţii, a lui cozmîncă. pe lîngă mass-media, oamenii ăia aveau un model de comunicare de sus în jos, pornind de la administraţie. guvernul pdl pare să comunice cu structurile inferioare doar în caz de catastrofe naturale. oamenii ăştia par să trăiască cu satisfacţia cîştigării alegerilor şi a instalării în funcţii, uitînd să comunice între ei, ierarhic, pe de o parte, şi cu electoratul, pe de altă parte. mi-e teamă ca această guvernare să nu se transforme, paradoxal, într-o un eşec cdr – altă catastrofă în ceea ce priveşte comunicarea.

    Reply
  96. Theophyle

    Exact ce are nevoie PDL, o tichie cu margaritar. Mai oameni, fata asta a facut ceva in politica in afara sarmalelor pre-electorale. Ne-am scrintit cu totii. Merge bine impreuna cu Ponta si Antonescu. Clubul "facatorilor de minuni" 🙁

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Theophyle: Dar Berceanu ce-a facut in politica? Sau Ioan Oltean? OK, Blaga a reusit sa piarda Bucurestiul in fata lui Oprescu. Poate sa nu-ti placa Udrea, chestiunea era de alternative si argumente. Tu pe cine vezi presedinte PDL si de ce?

      Reply
  97. mece

    Altfel Udrea:

    1. Are mai degrabă simpatia lui Băsescu. Cat despre acordul cu viziunea lui TB despre reformarea statului, as numi mai degrabă entuziasm atitudinea ei în ceea ce priveşte ideea de a face lucrurile să se miste, nu in ceea ce priveste neaparat aceast viziune a preşedintelui. Îi este loială, clar.

    2.Da. E şi ea proaspata, în măsura in care e si Ponta;

    3.Da.

    4.???. – singura ei chestie e că nu s-a pronunţat, din cate stiu eu, in nici un fel cu privire la acest aspect. Dar nu văd nici o legatură intre ea si Preda.

    5.Probabil că nu

    6. E mai puţin relevant – a fost hipervizibilă din 2000 incoace, ca ai impresia că-i dintotdeauna, iar imaginea ei mediatică e neplăcută, să zicem. Doar istoric, e adevarat, nu o poţi lega de "greaua moştenire" a tranziţiei

    7. Are o funcţie de manager/ administrator. Ar fi bine să dobândească şi o experienta de de bun manager/ administrator, ca pana una alta toti prietenii mei cauta oferte la bulgari pentru minivacantele care se aproprie.

    Nu mai am acum timp. trebuie să plec. voi incercat să vad cum iese Blaga, la test. el e propunerea mea.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @mece: as nuanta putin, imaginea mediatica e una, imaginea in ochii electoratului e alta. Presa anti marinar a incercat s-o tavaleasca in toate felurile, asta nu inseamna ca a si reusit. Dupa cum favoritii presei nu sint neaparat populari. O vreme au incercat s-o faca blonda proasta care si-a bazat cariera pe nuri. E clar ca nu prea le-a iesit.

      Reply
  98. mece

    "sa bifeze reforma aparatului de stat, sa stimuleze sectorul privat, sa atraga toti banii europeni repatizati, sa ridice infrastructura in transporturi, in turism, in agricultura, etc, dar sa construiasca o asistenta sociala aplicata cu precadere spre diminuarea somajului si nu spre finantarea acestuia"

    zexe, tu înţelegi, nu, că până în 2012 mai sunt 2 ani şi că au trecut până în prezent 20 de ani în care nu s-a mişcat, practic nimic.

    şti, în pshihologie se numeşte act ratat atunci când îţi scapă pe gură un adevăr de care nici tu nu esti constient. ei tu ai dat un termen: 20212.

    Reply
  99. zexe

    Ponta stie bine ca daca nu va reusi sa faca opozitie constructiva nu va reusi nici sa castige localele din 20212. Altfel, daca Boc are inteligenta sa guverneze in spiritul unei reforme reale, sa bifeze reforma aparatului de stat, sa stimuleze sectorul privat, sa atraga toti banii europeni repatizati, sa ridice infrastructura in transporturi, in turism, in agricultura, etc, dar sa construiasca o asistenta sociala aplicata cu precadere spre diminuarea somajului si nu spre finantarea acestuia, ei bine, in acest caz, prezidentialele din 2014 sunt lipsite total de miza. Sa ne inchipuim ca PDL va castiga localele, fapt ce poate fi posibil in conditiile enuntate mai sus, si ca PDL il vor propune tot pe Boc pentru functia de premier. Basescu va fi nevoit sa il accepte, iar Boc isi va face guvernul si va continua obiectivele stipulate in programul de guvernare pentru inca patru ani. In aceste conditii, adica cu un Parlament si un guvern de dreapta, alegerea unui presedinte de stanga este foarte putin probabil. Altfel spus, Boc nu va mai ramane premier decat in cazul in care nu isi mai doreste el. In tot acest timp, Cristian Preda se va ocupa de ideologia de partid si de statutul PDL, atat cat va putea, si atat timp cat reuseste performanta sa nu alerge spre o eventuala functie promisa de opozitie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *