13-15 iunie 1990

Iliescu Reloaded
http://www.youtube.com/watch?v=pJgzSXOJ6nQ

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

67 de comentarii

  1. deci respect pentru "omul politic" Ion Iliescu.

    pai sa le luam pe rand:

    ideologic – comunist resapat (prost, atat de prost incat prin anul 2000, anul cand incepe tov. diavolescu, pardon, tov. iliescu, sa devina cica brusc respectabil, se scapa cu un rasunator "dragi tovarasi"; mai lipsea si "pretini"). Aici – pe partea ideologica, ma gandesc ca de fapt tovarasul nostru ramane un brav si frustrat ceausist, inclusiv programatic,ca sa nu mai vorbesc de felul cum instrumentalizeaza serviciile de politie politica. inclusiv dupa 2000.

    politica de partid si de cadre: singura mea consolare (cam perversa, din pacate) vine de acolo de unde daca PSD-ul este azi ceea ce este, inclusiv prostanaculde serviciu, meritul ii apartine intr-o proportie, cum sa-i spun, mai mult decat cavarsitoare, tovarasului. insa pentru lipsa unui partid de stanga respectabil vom mai plati mult si bine factura, ca sa nu mai vorbesc de practicile politice pe care le breveteaza dumnealui. preluate, bineinteles ultrarapid si pe termen lung de cam toata lumea (pana si de catre unguri, cu traditii catolice si protestante – la noi Marx i-a surclasat a long terme pe Sf. Petru si pe Luther, la un loc). inclusiv dupa 2000

    politica interna. trei lucruri: mineriadele, nu ne vindem tara si adrian nastase (pentru ultimul, sa ma gandesc la un cuvant edificator pentru cei mai tineri – sa zicem coruptie?). inclusiv dupa 2000.

    a nu se uita ultima mineriada, care dupa cate imi aduc eu aminte a fost nu foarte departe de noi. de asta-mi place mie base (la nastase nu se pune, ca avea puterea cavasi-completa) ca nu mai foloste minerii ca actor politic, altfel, mai stii cat de interesant continua dinamica noastra politica interna?

    a, sa nu uit de Targu Mures, tot in contul tovarasului nostru intra.

    politica externa: tratatul de baza cu URSS (noroc puciul impotriva lui Gorbaciov), politica antiamericana (aici hazardul iarasi fu cu noi prin impotenta lui Eltin), lipsa unui proiect pe cel putin 50…

  2. Preda a dat cu respectu' în stângu' şi cu stângu-n dreapta şi în loc să dea gol, a dat-o-n bară. asta a făcut Preda.

  3. Florina

    Păi, şi Nedo poate fi întrebat pentru că a spus că e de-acord cu Preda.

    Şi n-a spus "sunt de acord cu Preda numai în ceea ce priveşte respectul faţă de Ion Iliescu".

  4. sunt oameni atît de răi încît atunci cînd nu fac rău(l), spun că fac bine

    aşa că tu, zicînd că Ion Iliescu n-a făcut (la fel de mult) rău după 2000 zici, ca Preda, c-a făcut bine, şi e de aceea respectabil

    şi mai lasă comparaţia cu admiraţia pentru că am înţeles, nu-l admiri

    aici e vorba de respect, de respectul în sine, care am văzut ce înseamnă conform dicţionarelor

  5. Nedo

    deci, îl respecţi din 2000, de cînd a început să "evolueze"

    înainte, presupun că nu l-ai respectat

    ce înseamnă că "a evoluat", că n-a mai putut face relele de dimensiunea celor dinainte?

    păi, n-a evoluat, a fost constrîns să nu mai poată face orice, s-a adaptat, că e totuşi un homo sapiens sovieticus

    aşa, şi Hitler a evoluat la un moment dat şi s-a sinucis

    şi Stalin a evoluat, că n-a omorît pînă a murit zeci de milioane de oameni

    nu mai spun că şi după 2000 tot Ion Ilici Iliescu a rămas: cu suspendarea, de pildă

  6. nu îl admir pe iliescu. nu mă regăsesc în seva înţelepciunii lui iliescu. sînt de acord că iliescu a fost malefic în primii ani de domnie. că a făcut nişte mizerii şi în al doilea an de domnie (de pildă, eliberarea lui miron cozma). preda nu pentru asta îl respectă. a spus-o clar, îl respectă pe iliescu în contextul politic de după 2000. spune că personajul politic iliescu a evoluat. e cineva aici care nu recunoaşte că a evoluat? a fost un adversar politic şi l-a respectat în context politic. preda nu a făcut nici un gest de admiraţie faţă de iliescu. nu a spus că-l iubeşte, nu s-a prosternat la picioarele lui. ba chiar, atunci cînd a fost vorba de mineriade, a spus că o justiţie independentă şi corectă ar fi binevenită.

    @florin

    în dex sînt daţi mai mulţi termeni. iar "respect", între noi fie vorba, e destul de bogat în sensuri.

  7. respect (n.)

    c.1300, from L. respectus "regard," lit. "act of looking back at one," pp. of respicere "look back at, regard, consider," from re- "back" + specere "look at" (see scope (1)). The verb is 1542, from the noun. Meaning "treat with deferential regard or esteem" is from 1560; respectable "worthy of respect" is from 1586 (implied in respected).

    http://www.etymonline.com/index.php?search=respec

  8. Sau sa trecem la: daca ar fi Iliescu condamnat acum pentru mineriada, ar diminua asta respectul lui Preda? El zice ca nu, ca exista distinctie intre dimensiunea strict politica a lui Iliescu si ce i s-ar intimpla in justitie. Doua universuri.

    Tu esti de acord cu asta?

  9. ca să nu fie nici un dubiu:

    respectus (lat.)

    1. privire înapoi: sine respectu fugit fuge fără să se uite înapoi.

    2. (fig.) luare în seamă, consideraţie, stimă: respetu mei din consideraţie faţă de mine.

    3. loc de scăpare, refugiu: respectus ad senatum loc de scăpare la senat

    (dicţionar latin-romîn)

    respect (fr.) (lat. respectus, egard)

    Sentiment qui porte a traiter (qqn, qqch.) avec de grands egards, a ne pas porter atteinte a (qqch.). Respect filial. Respect des lois. – Sauf votre respect: que cela ne vous offense pas. Tenir qqn. en respect, le contenir, lui en imposer; le menacer avec une arme. – Respect humain: crainte qu'on a du jugement des hommes. pl. Litt. Civilittes, hommages. Presenter ses respects.

    (petit larousse)

  10. @Nedormitul

    Zici tu sa golim cuvintul de sentimentalisme.

    Bine.

    Deci respect si-atit. Pentru ce? Ca sa respect pe cineva trebuie sa fi facut ceva care sa ma faca sa nutresc acel respect. Ce-a facut Iliescu ca sa-l respect?

    Sa-l respect doar pentru ca mi-e adversar? Contrazic ce am zis mai sus si din aceasta dilema, evident, nu pot iesi.

    Ah, acum am inteles. Sa-mi respect adversarul pentru ca, zice Preda, cultura democratica se hraneste si din respect fata de adversar. Un soi de corectitudine politica. Bine, dar atunci nu golesc cuvintul si de continut?

    Cit despre ce spune Preda ca il face sa-l respecte pe Iliescu (dupa mine, mai mult ca sa justifice golirea de continut si nu de sentimentalisme a cuvintului), pot sa demontez punct cu punct.

  11. eu m-aş abţine să confund respectul cu preţuirea sau admiraţia. preda nu îl admiră pe iliescu. preda respectă adeversarul politic (cel de după 2000, face diferenţa foarte clară) ca adversar. atît. goliţi cuvîntul de orice sentimentalisme. preda a făcut-o.

    1. nedo, cu respect iti spun, bati cimpii:
      RESPÉCT s.n. Atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau de ceva; deferență, venerație. ♢ Expr. A ține (pe cineva) la (sau în) respect = a ține pe cineva la distanță, a nu-l lăsa să devină prea familiar. A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasă. Respectele mele, formulă respectuoasă de salut. – Din fr. respect, lat. respectus.
      Sursa: DEX '98
      Sau tu functionezi dupa alt dictionar?

  12. Dacă spui că-l respecţi pe Iliescu, ce mai spui despre unul ca Havel?

    Că-l respecţi şi pe el?

    Păi, respectul tău este o jignire.

    Este el un adversar "respectabil"?

    A fost un adversar "fair"?

    Începînd cu primul său adversar – Revoluţia?

    Sau imediat după, cînd a transformat FSN-ul în partid, a fost fair?

    Se spune că "în momentul 2000" a fost bun. N-a fost bun, a fost mai puţin rău decît Vadim. Cel puţin aşa am apreciat eu atunci.

    A fost "fair" ce-a făcut la/din Curtea Constituţională?

    "Fair-play"-ul lui ne urmăreşte încă.

  13. @Nedormitul

    Sa incercam mai clar decit "sint de acord cu Preda".

    Tu il respecti pe Iliescu sau il rspecti pe Preda pentru ca il respecta pe Iliescu?

  14. gabhry_el,

    chestia e ca Ilici scapa. o sa moara fara nici o tulburare, numai niste "golani" pe la Bookfest ce-i mai tulbura linistea.iar cum este ateu convins, il doare in urna dupa ce da coltzu'.

    cand a fost Regele in tara, criminalul naibii i-a interzis sa mai intre in Ro, dupa ce se adunasera 1 milion de oameni in Bucuresti. a miros criminalul ca poate sa piarda puterea.

    asta asa, ca "daca nu era Ilici, uite, putea fi Regele"(nu ca ma omor eu dupa regalitate, dar la momentul ala ar fi insemnat propulsarea Ro cu aia 15 ani, pe care i-am pierdut din cauza nenorocitului asta).

    a actionat pedala pavloviana, aia cu "vin boierii", "moarte intelectualilor", etc. n-a facut nici o reforma, nimic. tot ce s-a intamplat, s-a intamplat la presiune din afara. Ro urma sa devina o perestroika. Cand s-a dus draq URSS-ul, Ilici a inteles cum sta treaba si-a virat-o. A virat-o de asa natura incat el sa ramana la butoane si lumea sa ramana cu impresia ca "a asigurat stabilitatea".

    Mi-e…sila de alde Preda; care "cauta alternativa la taierea salariilor de buget", "care il respecta pe Iliescu", samd. Cred ca o face dintr-un orgoliu din ala tampit, "eu sunt altfel, fair play, superior, echitabil, bla, bla". cum zice dracu' aka Al Pacino in filmul cu pricina: "vanity is definitely my favorite sin!"

    http://www.youtube.com/watch?v=qGXvj2BjZLA
    well, Mr Preda….what can I say..pain it black! 😈

  15. Omen

    da, asta a fost una din cele mai sinistre farse la care a putut duce coşmarul Iliescu: să alegi între Iliescu şi unul din monştrii pe care i-a creat, între el şi "adversarul" CVT

  16. sa comentez.., sa nu comentez… 😕 n-am crezut niciodata ca Preda poate ajunge atat de jos, intr-un timp atat de scurt.

    asta-i "dreapta" lui Preda?!wtf?!

    Preda are confuzii serioasa, asta daca nu isi pregateste cumva vreun loc intr-o noua formula politica, ceva penelisto-pesedisto. ca vorba aia, daca "iti respecti adversarul, poti face si o intelege cu 'mnealui, la o adica.."

    Problema e ca in Ro nu exista indivizi de caracter. Daca Preda, care reprezenta(imperfect) o speranta poate manca kkt cu polonicul in halul asta despre torasu' Ilici, care este un CRIMINAL bolnav de putere…, nu "un adversar", serios, pe cine sa mai votezi in ideea ca nu-si bate joc de votul tau?!

    http://www.youtube.com/watch?v=kVeSld8QEiI
    asta e Ilici: "tovarasi cetateni, va paste anarhia…, au intinat idealurile comunismului.."

    nu a existat NICIODATA "o alegere". a fost o tzeapa, Vadim a fost mereu sperietoarea din debara, au lucrat mana in mana. "nu ma alegeti pe mine? atentie la Vadim!". asta le-a fost jocul mereu. Vadim a si fost decorat de Ilici. nu degeaba.

  17. Iliescu a fost în prmii ani de domnie ce putea fi mai rău pentru România scăpată de comunismul de tip Ceauşescu. O variantă mai rea e imaginabilă doar dacă, în plus, s-ar fi menţinut şi URSS-ul lângă noi. Altfel nu am ratat mai nimic. Şi totul a fost cu intenţie. Nu e că nu a făcut faţă situaţiei. Ca s-a fi descurcat şi el cum a putut. Nu, e cu intenţie. Poţi să o iei şi aşa: când zic că dacă iliescu nu ar fi fost în 1990, el şi…., zic că dacă nu ar fi fost „Iliescu” ca tip de comportament. Dar discuţiile ipotetice prea îşi au rostul. Iliescu a fost şi a făcut.

  18. mece

    dacă iliescu nu ar fi fost în 1990, ar fi fost altul. dă-mi voie să reformulez ce-ai spus: dacă n-am fi fost atît de naivi în 1990, iliescu şi vadim n-ar fi fost în 2000. dacă n-am fi fost atît de înapoiaţi în 1990, în 2000 n-ar fi existat iliescu şi vadim.

    apropo de cuvîntul respect, alin fumurescu a postat un articol în care se vorbeşte (şi) de acest cuvînt. din păcate, românii au alterat teribil sensul cuvintelor. "noi vrem respect" cum îţi sună? dar "respekt"?

  19. dacă iliescu nu ar fi fost în 1990, el şi vadim nu ar fi fost în 2000. nu în turul 2, oricum. că am fost puşi în situaţia de a alege între ăştia 2 nu a fost nici o fericire. nimic, nici un respect pentru ăsta.

  20. iliescu în anul 2000 a fost bun. l-am votat cu toţii. toţi cei care cred în valorile dreptei şi au votat, au pus ştampila hotărît pe iliescu. după şocul anilor 1996-1999, era logică o cădere. nu aş vrea să-mi imaginez ce ar fi însemnat românia în ghearele lui vadim. da, cu toate exagerările lui, iliescu din 2000 nu a mai fost iliescu din 1990. pe vremea aia era exclus ca dreapta să ajungă la putere. liberalii de-abia intraseră în parlament, iar pdl-ul era perceput ca un partid de stînga, cu uşoare tendinţe reformatoare, în orice caz, mai mult decît psd-ul. cu greu au reuşit să intre ambele. traian băsescu nu s-a conturat ca opozant al regimului iliescu, ci al regimului năstase. anii aceia se numesc guvernarea năstase, nu iliescu. şi, între noi fie vorba, încerc să-mi imaginez ce ar fi însemnat regimul năstase fără micile şicane ale lui iliescu.

    Preda nu îl iartă. o spune clar şi răspicat, de cîteva ori. preda îl respectă pe iliescu ca adversar politic. atît.

    1. nedo, deci tu il respecti pe Iliescu? Cred ca ti-ai pierdut uzul ratiunii. Omul asta are morti pe constiinta. Si din 89 si din 90 de la mineriade. Omul asta ne-a intirziat cel putin 10 ani si de citeva ori era sa ne transforme in satelitul Moscovei. Apropos, eu am votat Vadim. Si Vadim ar fi trebuit sa voteze toti, am fi trecut prin citiva ani de haos dar macar ne vindecam definitiv de prostie. Eu am fost in Piata Universitatii in 90, am fost in oras pe 13-15 si nu cred ca Iliescu poate fi respectat vreodata. Ca nimic. Asta cu "adversarul politic" e o vrajeala trista, Iliescu a jucat intotdeauna inafara regulilor jocului. Notiunea de adversar respectabil are sens doar daca regulile sint respectate. Pentru Iliescu nu respectul e necesar ci un scuipat pe rinjetul ala sinistru. Mi-e scirba numai cind vorbesc despre el.

  21. ce ghinion că nu a trăit în anii 30-40, că ar fi avut omul ce respecta. numai nume, unu şi unu: Hitler, Stalin, Antonescu, Sima, Beria, etc, etc

  22. poate că-l respectă şi pe Vadim, mai ştii?…

    cică ar fi "respect pentru adversar"

    Ion Iliescu – adversar!

    vai de mine, Iliescu e şi un "pilon al democraţiei"!!!

    asta e "gîndire corectă"

    adică, în numele unei abstracţii – "respect pentru adversar" – tu respecţi pe oricine

    pentru că oricine poate fi făcut "adversar"

    ce fel de adversar i-a fost Ion Iliescu? politic, da?

    dar bănuiesc că a fost şi un adversar al (regimului) lui Ceauşescu

    îl respectă şi pe el?

    apoi, respectul se cîştigă

    cînd, cu ce ocazie, cu ce prilej i-a cîştigat Ion Iliescu lui Cristian Preda respectul?

    auzi, "pilonul democraţiei"!

    pfoa!

    1. Eu cam pina aici am avut incredere in Preda. E ok sa fii ludic, provocator si jucaus. E ok sa joci pe Gica contra si sa pastrezi contacte bune cu opozitia. Insa felul asta de-a te raporta la Iliescu trece peste orice limita. N-am nici o garantie ca un om ca Preda nu se va apuca miine sa laude virtutile lui Tariceanu, ale lui Vosganian sau Ponta. Eu unul m-am cam lamurit.

  23. Un excelent comentariu al lui Aha, la Theophyle:

    "Dar sa presupunem ca cresc preturile la gaze cu 5%. Inseamna ca pensionarul cu aceeasi pensie poate cumpara mai putine gaze, carevasazica isi pierde din drepturile de propitar. Stiu rusii ca in aceste conditii daca maresc preturile la gaze incalca Constitutia Romaniei?"

  24. @gabhry_el :

    Vineri, 11 Iunie 2010 la 11:00 am

    da, cu pietre de moara atirnate de git, in portul oltenita, s-ar vedea mai bine ce inseamna 'la greu'!

  25. mi se stringe stomacul si imi vine sa arunc voma in jet gros, de cite ori deschide gura sa zica ceva! sa fie primita! si de altii ca el!

  26. Împuțitescu – nașul lui Crin Antonescu,/ Puturiciu – nașul lui kaghebiciu: Ponta, piciu',/ Mătușa Tamara – ne salvează țara,/ de Adelu Năstase – îl ține-ascuns prin case.

    După războilul civil suntem noi, care te facem pe tine/ un termopan în gură și-un topor în cap, cred că ți-ar prinde bine.

  27. Eu sunt convins că sfârşitul cel mai dureros pt Iliescu ar fi ca stabilirea rolului său de cauză principală a tuturor derapajelor, hopurilor, stopurilor, stânga-împrejurului experimentat de atâtea ori de România în ultimii 20 de ani să devină un loc comun al gândirii românilor. a majorităţi lor. sau al istoricilor. măcar pentru cei care scriu manualele de istorie. lupta lui asta e acum de fapt: până moare să nu se întâmple nimic din toate acestea. iar eu nu sper decât contrariul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *