Coreea de Nord

Dacă Kim Freză de Hipster al III lea vrea doar să-și consolideze poziția la conducerea țării, atunci e foarte posibil să nu meargă mai departe cu amenințările. Dacă e mai mult și regimul stă să facă implozie și nu poate fi salvat decît printr-un război (războiul sau revoluția perpetuă, salvarea oricărui regim totalitar) atunci Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia sînt puse într-o situație grea spre imposibilă.

Armata nord coreeană e cea mai mare din lume, cu un personal de 9.5 milioane.  Indiferent cît de nemîncați sînt combatanții și cît de proaste sînt dotările, o posibilă invazie a Coreei de Nord ar însemna pierderi imense pentru americani și sud-coreeni. Americanii nu au suportat pierderile din războiul din Vietnam, adică 58 000 de morți în 9 ani și au suportat cu greu pierderile din Irak și Afghanistan, cîteva mii. E greu de crezut că politicienii, militarii și publicul american sînt dispuși să suporte pierderi de sute de mii de vieți omenești. Să nu uităm că Vietcongul nu are armată regulată, era format din partizani, țărani, adolescenți, agitatori politici care foloseau cele mai rudimentare arme. Prima armă a unui începător era făcută în casă, artizanal și nu putea trage mai mult de cîteva gloanțe. Dar era suficient. După prima luptă, dacă supraviețuia, răcanul putea obține o armă de la inamici (militari sau polițiști sud-vietnamezi), nici aia foarte sofisticată. E foarte greu să lupți împotriva a 9.5 milioane de fanatici care nu dau doi bani pe viață, îndoctrinați pînă la îndobitocire, pe terenul lor. Ar preusupune un război de ani de zile, cu sute de mii de pierderi umane.

Dacă nord coreenii au și arme nucleare tactice (armele tactice sînt folosite pe cîmpul de luptă, împotriva soldaților iar armele strategice sînt folosite împotriva țintelor strategice ale inamicului, aglomerări urbane, industriale, comunicații, infrastructură) pierderile americane și sud coreene pto fi imense. Nord coreenii își permit să piardă oameni, oricum la ei indivizii nu valorează nimic.

Un eventual atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Coreei de Sud (rămîne de văzut dacă propagandă e capabilă să susțină un asemenea atac împotriva fraților de la sud) sau Japoniei sau o invazie terestră a Coreei de Sud aruncă Statele Unite, Coreea de Sud și aliații într-o situație aproape imposibilă în care răspunsul nuclear pare singura reacție validă. După primul atac nuclear al nord coreenilor ce faci? Începi negocierile de pace? Arunci sute de mii de soldați în luptă împotriva unui puteri militare nucleare susținută de o armată de peste 9 milioane de oameni și un popor fanatizat? Așa cum s-a văzut în Vietnam și în toate războaiele ultimilor 50 de ani, forța aeriană, de care americanii sînt foarte mîndri, nu poate cîștiga un război fără un atac terestru. Aviația doar poate susține forțele terestre și poate ataca infrastructura, industria și comunicațiile dar nu poate aduce pierderi majore armatei inamice. Posibilele atacuri aeriene vor avea efecte minime.

Tot ce pot face occidentalii e să spere că regimul se va prăbuși și să-l ajute, poate cu sprijinul chinezilor, să se prăbușească. Pe de altă parte n-ar fi exclus ca China și Rusia să nu se abțină și să susțină, pe șest, Coreea de Nord. Fiindcă e greu de crezut că Rusia și China vor fi de acord cu o Coree unită, aflată sub influență americană (Coreea de Nord are graniță cu China. Coreea Mare ar putea deveni unul dintre cei mai puternici aliați americani în zonă și, mult mai important, un cap de pod terestru pentru armata americană în condițiile unei invazii a Chinei. Chiar dacă americanilor nu le va da niciodată prin cap să invadeze China, chinezii nu vor să riște. Iar tamponul nord-coreean e perfect pentru ei. Geostrategic vorbind rușilor și chinezilor le convine existența Coreei de Nord gardian agresiv și imprevizibil în relația cu americanii și japonezii.

Un război terestru inter-coreean cu sprijin economic, tehnologic, strategic și aerian american sună bine. Dar așa a sunat și în Vietnam. Sud coreenii se pot bate la sol în timp ce americanii pot elimina pe cale chirurgicală capabilitățile nucleare nord coreene. Dacă acest lucru este posibil. Însă e greu de crezut că loviturile aeriene, oricît de chirurgicale ar fi ele, vor reuși să demoralizeze nord coreenii și să-i paralizeze economic și comunicațional. Nu au reușit germanii în Regatul Unit, nu au reușit americanii în Vietnam. Nici disponibilitatea sud coreenilor pentru război e mult mai scăzută decît a nord coreenilor. Sud coreenii au de pierdut în cazul unui război, ceea ce nu se poate spune despre nord coreeni, pentru care diferența dintre viață și moarte este minimală. Sud coreenii au o viață de trăit, cariere, proprietăți, familii, relații sociale, nord coreenii nu au nimic care să le aparțină, așa că pot înlocui tot golul de zi cu zi cu transa fanatică și acțiunea războinică. E preferabil să mori eroic și patriotic în luptă decît să te stingi de foame sau executat de regim după o viață la limita neantului (chiar dacă n-ar exista viața de după moarte și tot ar fi mai pasionantă decît viața în lagărul nord coreean).

Dincolo de miștourile la adresa lui Kim al III lea și a armatei lui, războiul din Coreea e o misiune aproape imposibilă. Nord coreenii nu-s irakieni sau afghani. Pentru cine nu mai ține minte, în Vietnam americanii au luptat împotriva Vietcong-ului, grupare de guerrillă sud-vietnameză, și mai rar împotriva armatei regulate nord vietnameze (deși au bombardat regulat Vietnamul de Nord și căile de comunicații). Întîlnirile dintre armata americană și cea nord vietnameză nu au fost foarte dese și s-au lăsat cu pierderi importante de partea americanilor (mult mai mici decît de partea nord vietnamezilor, însă la publicul american paharul se umple repede, de fapt nici nu e pahar, e degetar, iar la comuniști nu se umple niciodată – și dacă rămîn doar doi, unul suportă fără probleme moartea celuilalt). Deși Ofensiva Tet a fost un dezastru militar pentru nord vietnamezi (Vietcongul a fost distrus iar armata nord vietnameză bătută măr cu pierderi mari) s-a transformat într-o victorie politică. Imaginile ofensivei (atacul asupra ambasadei americane din Saigon), amploarea luptelor, în condițiile în care politicienii și militarii americani tot anunțau că au terminat inamicul a făcut Statele Unite să clacheze psihologic, la nivelul publicului, presei, liderilor politici și militari.

În țările civilizate, libere, în democrații, acolo unde sînt alegeri libere și se fac sondaje despre orice din 2 în 2 zile, iar oamenii vor să trăiască liniștiți să-și vadă de familii, cariere, afaceri, proprietăți, viață în general, războiul e o chestiune extrem de delicată și complicată.

Pierderi americane:

Războiul civil: 625 000 morți, 646 000 răniți.

Primul război mondial: 116 000 morți, 320 000 răniți

Al doilea război mondial: 400 000 morți, 1 000 000 răniți

Războiul din Coreea: 36 000 morți, 129 000 răniți

Războiul din Vietnam: 58 000 morți, 211 000 răniți.

Războaiele din Irak și Afghanistan: 6500 morți, 48 000 răniți.

PS: Pentru ca loviturile chirurgicale sa aiba succes trebuie sa existe informatii detaliate asupra tintelor. In lipsa spionajului cu oameni in teren singurele informatii vin de la defectori si de la sateliti si sint foarte limitate. Spionaj in teren nu prea se poate face fara sa ai oameni de afaceri acolo, firme, relatii culturale, agentii de turism, turisti, relatii de zi cu zi, sociale, sexuale, de toate naturile. Nu ai acoperiri pentru spioni. Ce faci? Ii trimiti in padurile Coreei si ii deghizezi in ursi care vorbesc engleza de Dakota de Nord sau Colorado? Coreea de Nord e complet izolata. E foarte greu sa ai informatii detaliate si in tinp real despre amplasamente si dispozitive de aparare, moralul populatiei, relatiile de la inalt nivel etc. Informatiile de pe sateliti nu-ti spun nimic despre toate astea.

Facebook Comments

41 Comments Coreea de Nord

  1. Rezon

    Good news from Borowitz Report 🙂

    PYONGYANG (http://www.newyorker.com/online/blogs/borowitzreport/)—North
    Korea’s official news agency announced today that the military’s
    planned missile test had been put on hold because of “problems with
    Windows 8.”

    Intelligence analysts said that the announcement gave rare insight into
    the inner workings of North Korea’s missile program, which until last
    year had been running on Windows 95.

    The announcement from the Korean Central News Agency (KCNA) did not
    indicate a new scheduled time for a missile test, saying only that it
    was “working with Windows 8 support to resolve the issue.”

    http://www.newyorker.com/online/blogs/borowitzreport/2013/04/north-korean-missile-test-delayed-by-windows-8.html

    Reply
  2. andrei_p

    Foarte buna analiza. A bagat-o pe maneca unchiul Sam! Daca incepe razboiul cu Coreea de Nord ne mutam toti inapoi in Romania si votam cu Ponta si cu Udrea.

    Reply
  3. DanCanada

    Ca lumea textul! Eu cred ca Kim Freză de Hipster (faina porecla!) joaca poker si-are doar o pereche de 2/3-ari in mina. E un rasfatat inconstient + il doare la basca de comunism (dovada: l-a chemat pe Dennis Rodman) si joaca si el la cacialma folosind metode noi ca doar e tinar.

    Reply
  4. ovidiubudisan

    Pai in Vietnam marea problema a fost ca americanii nu aveau voie sa ocupe Vietnamul de Nord de teama intrarii Chinei in razboi direct. A fost un razboi de tip proxy. Unii aveau Vietnamul de Sud, ceilalti Vietnamul de Nord. Situatia actuala din Koreea s-ar putea sa nu mai fie la fel. De exemplu China si Rusia lasa din brate regimul lui Kim cu garantii de la americani ca se retrag din Coreea de Sud si isi reduc bazele din Japonia. Coreea de Sud si amercianii pot ocupa Nordul fara probleme, cam ca in timpul razboiului din Irak. 2-3 luni. Ce ar fi fost Irakul daca, de exemplu, americanii nu aveau voie sa treaca la est de Eufrat??

    Reply
  5. Ciprian P

    Of, of!!!
    Ai incurcat datele. Populatia apta de lupta nu este acelasi lucru cu armata regulata. 
    Vietcong-ul si armata nord vietnemeza a rezistat atat pentru ca chinezii si rusii bagau in iei de toate, inclusiv personal combatant.
    Totul se reduce la pozitionarea Rusiei si a Chinei. Din cate vad, liderul nord coreean cade in capcana in care a cazut si Sadam si Kadafi( si Ceausescu cu agenturile), numai ca o face si mai bine. Ca si baietii astia, coreeanul este intoxicat la greu, pana va face miscarea justificativa a reactiei americano-sud coreeanu-ruso?-chineza?. 
    Germanii au atacat orasele britanice in detrimentul atacarii capacitatilor industriale si militare, si a fost o greseala care a dus la pierderea bataliei pentru Anglia. Totul s-a petrecut in urma un raid ratacit care a bombardat Berlinul, hitler hotarand sa isi indrepte atentia catre populatia civila a Marii Britanii. Dresda intradevar nu a fost un accident din partea aliatilor.
    Multumesc!

    Reply
      1. Ciprian P

        Bleen Ciprian P Nu vreau sa ma contrazic doar de dragul de a ma contrazice. Armata nord coreeana numara maxim 1500000 soldati la o populatie de 22 de milioane. Este intradevar mult ca si raport fiind cea mai militarizata tara(avand si varsta de incorporare 17 ani obligatorie). Pe principiul ca rezervistii fac parte din armata, si Romania nu are in jur de 60000 de militari ci 4-5 milioane .
        http://www.defense.gov/News/NewsArticle.aspx?ID=27769
        http://www.youtube.com/watch?v=IteJNatOV8E
        Multumesc pentru intelegere!

        Reply
      2. Ciprian P

        Bleen Ciprian P Rectificare 24 milioane de coreeni. Pe sistemul occidental Romania are in jur de 50000 de militari in rezerva. Pe sistemul tarilor socialiste are cifrele pe care le-am scris.
        Multumesc!

        Reply
        1. Gramofonu

          BleenCiprian P
          La adresa indicata de tine scrie asa: 

          Activi: 1,106,000
          Rezerva: 8,200,000
          Paramilitari: 189,000
          Era cel putin ciudat ca jumatate din populatie sa fie in armata, cine ar mai fi muncit?

          Reply
        2. Ciprian P

          Gramofonu Bleen Ciprian P Asta este o smecherie pe care o fac statele  comuniste. In Romania comunista populatia civila facea parte din garzile patriotice, premilitara si diverse alte forme de asimilare a populatiei in cadrul structurilor de aparare ale statului. Sa nu uitam cati civili au fost concentrati in armata pentru a fi trimisi pe santiere. Pe hartie rezerva era imensa , in realitate civili nepregatiti si care nici in timpul serviciului militar nu fusesera bine pregatiti. Exemplul cel mai bun este armata irakiana care in momentul primlui razboi din Golful Prsic numara 1,2 milioane soldati sub arme(nu rezervisti ci activi). Coalitia occidentala se astepta la pierderi mari avand in vedere ca urma sa se intalneasca cu o armata care avea experienta unui razboi indelungat cu Iranul. Sutele de mii de saci pentru cadavre care fusesera aduse au ramas, din fericire, nefolosite. Armata de pe hartie nu a corespuns cu cea de pe campul de lupta. Problema cu coreenii nu este daca ei vor lupta in numar mare ci sa nu se transforme in luptatori „kamikaze” si sa se arunce in aer peste tot.
          Multumesc!

          Reply
        3. Bleen

          Gramofonu Bleen Ciprian P La israelieni aproape toată populația e în armată.   Pe timp de război. Nord coreenii nu se bat cu americanii pe timp de pace. Ci pe timp de război.

          Reply
        4. Canadiana

          Bleen Gramofonu Ciprian P  In Israel, toti cetatenii peste 16 ani (fete sau baieti) incep antrenamente pentru armata. La 18 ani, indiferent de sex, devin soldati activi.

          Reply
        5. Ciprian P

          Bleen Gramofonu Ciprian P Haide mai Mir..Bleen! Ce naiba, le arunci asa fara sa le verifici!? :)))) IDF are vreo 180 de mii activi si 450000 de rezervisti la o populatie apta de lupta de 3 milioane si un buget de aproape 16 miliarde de dolari(Fata de cele 6 miliarde de dolari ale nord koreenilor).Si cei care au vazut razboiul in ultimii cincizeci de ani sunt americanii, si chiar continuu in ultimii doisprezece 😀

          Reply
  6. PaulSperneac

    Ce mai trista chestie e ca Kim a III-lea e tanar. Asta mai are 50 de ani de „domnie” ca nimic. Toata lumea si-a imaginat ca fiind tanar poate schimba macazul; a vazut lumea; s-a documentat… poate vrea si el altceva. In schimb e mai dur ca taica-su si bunicu-su.

    Reply
  7. rionitescu

    Blogary_ Tu mureai pentru patrie ca un erou daca ne atacau Americanii in 1989? Daca se ajunge la razbel sandramaua Nord Koreana e terminata

    Reply
  8. Beavix

    Nici China și nici Rusia nu doresc un conflict acolo pentru că ar duce la o nouă adâncire a crizei economice. Oricum situația globală de acum nu poate fi comparată cu cea din Vietnam; singurii care încă joacă în filmul de acum 50 de ani sunt nord-coreenii. Eu sper că îi vor calma chinezii în cele din urmă.
    PS: Nu puteam găsi un moment mai potrivit ca să văd pentru a patra oară serialul M*A*S*H. Sunt la sezonul 3 acum. 🙂

    Reply
    1. Canadiana

      Beavix Ba pardon: China si Rusia exporta arme acolo. Economia Rusiei sucomba in 6 luni daca exportul de arme (Orient) inceteaza. 
      Loooove MASH 🙂

      Reply
      1. BogdanL

        Canadiana  Și nord-coreenii cumpără armele astea cu bani de la ruși și de la chinezi, bănuiesc, că altă sursă de venit nu au. Bun mecanismul. 
        M*A*S*H 🙂

        Reply
        1. BogdanL

          Canadiana Așa trăiesc sistemele astea mirifice, de la sine: rușii le dau arme, pe care ei le plătesc cu mână de lucru necesară pentru a le produce. Rușii exportă, nord-coreenii au de lucru. Toată lumea e mulțumită, lucrurile merg de la sine, iar Keynes ne zâmbește de pe undeva din înalturi. Totuși, cred că cel mai fericit e Krugman: nu mai e nevoie de un atac extraterestru imaginar pentru a scoate lumea din criza economică actuală, îl avem pe Kim.

          Reply
        2. Canadiana

          BogdanL    🙂
           Iau materii prime de la rusi si chinezi, monteaza/fac si transporta/exporta armament. 
          Ideea era ca atat rusii, cat si chinezii au nevoie sa mentina Nord Coreea intr – o foame continua de materii prime si armament.  Sau poate ca marea Rusie si-a reconsiderat politica si e pregatita sa propavaduiasca pacea pe pamant, sa fluture stegulete albe si sa dea drumul la porumbeii pacii si infratirii intre popoare. Asta inclusiv in Siria.

          Reply
  9. EroulBula

    Eu zic sa-si construiasca sud koreenii doua linii de aparare: prima formata din restaurante McDonald’s iar a doua din KFC-uri, apoi sa le trimita peste linia frontului menu-urile si date despre premii: de ex. bilete la tombola pentru vize in Statele Unite.
    Intr-o saptamana ramane grasul fara armata.

    Reply
    1. Rezon

      EroulBula Stii ce au facut putinii studenti nord-coreeni din Romania la Revolutia din decemvrie? Si-au facut valizele si au dat fugla la ambasada lor, ca sa poata fi repatriati rapidos.

      Reply
      1. EroulBula

        Rezon EroulBula Putinii studenti nord-coreeni despre care vorbesti erau cadre in pregatire pentru personal diplomatic si serviciile lor de spionaj. Treaba lor era sa intre in contact cu lumea de afara, chiar daca era vorba despre fratii comunisti. Fara un dosar de 100 de kile nu prindeau loc la studii afara.

        Reply
    1. EroulBula

      severmihail Mie imi place ca respecta normele PSI. Au stingator pentru cazul in care iau foc rachetele in lansator.

      Reply
  10. severmihail

    Macar industria jocurilor pe calculator o sa prospere.
    Hipsterii gameristici asteapta cu nerabdare Call of Duty ‘nspelea: North Coreea.

    Reply
  11. Gramofonu

    Eu cred ca au ajuns la visul de-o viata al romanilor: sa declare razboi SUA si sa insiste – la semnarea armistitiului – ca in conditiile impuse invinsilor sa fie trecut: anexare, colonie…cuvinte de-astea urite, grele, care dau sperante.

    Reply
    1. EroulBula

      Gramofonu Am visat noi da’ a iesit cosmar. Le-am declarat razboi americanilor si ne-au ocupat rusii. Sa n-o pateasca si ei la fel, cu fratii chinezi.

      Reply
  12. LunguVictorEugenMihai

    cand au sa vina chinejii si rusii peste ei, au sa traiasca linistiti si-au sa-si vada de familii.

    Reply
  13. Rezon

    Temerea cea mai mare e legata de primele ore ale conflictului, cand bateriile nord coreene din spatele zonei demilitarizate ar putea lansa mii de proiectile ce pot atinge Seulul.

    Reply
    1. Rezon

      Rezon Se pare ca am subestimat ordinul de marime al tirurilor de artilerie…
      http://www.csmonitor.com/USA/Military/2013/0329/North-Korea-What-happens-if-Kim-Jong-un-acts-on-his-threats
      „One of the scenarios that most concerns US defense analysts, for
      example, involves North Korea’s estimated 500,000 to 700,000 rounds of
      artillery aimed at http://www.csmonitor.com/tags/topic/Seoul, says retired Brig. http://www.csmonitor.com/tags/topic/Russell+Howard, former commander of the 1st Special Forces Group, which has an Asia focus. 
      Should Kim decide to begin firing them, he says, “in the first few hours of the conflict, it would be pretty ugly.”

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *