‘Cand timpul sta pe loc’. Noi ne putem misca?

Noi cine, noi cîți? Noi toți. Toți cei care putem, toți cei care considerăm că merită să investim în producția unui spectacol de teatru independent.

Ce spectacol? „Când timpul stă pe loc” de Donald Margulies, cu Mihaela Sîrbu, Șerban Pavlu, Claudiu Istodor și Diana Roman, traducerea și regia Bogdan Budeș, la Teatrul de Artă București. 

Încotro să ne mișcăm noi? La bancă. Pentru realizarea spectacolului, putem contribui cu minimum 10, 20, 40, 50 de euro. Detaliile tehnice le găsiți mai jos.

De ce să facem posibil un spectacol de teatru independent? Regizorul și traducătorul Bogdan Budeș spune, într-un argument pe care îl găsiți integral aici, printre altele:

Să fiu sincer, nu știu de ce ați face-o fiecare din voi. Știu ce m-ar face pe mine să dau bani pentru o producție teatrală: SATISFACȚIA că spectacolul a fost făcut posibil și datorită mie combinată cu PLĂCEREA că și alții se BUCURĂ de rezultatul contribuției mele. E puțin lucru? Pentru mine, ca regizor și traducător de teatru, emoțiile – în sensul înalt al cuvîntului – sunt expresia desăvîrșită a ființei umane. De aceea, satisfacția de a face un spectacol de teatru posibil și plăcerea spectatorilor sunt, oricît ar suna de bombastic, bucuria supremă.

De ce cred eu că merită să-l facem posibil? Înainte de orice, pentru că este o inițiativă privată și, ca orice inițiativă privată – respectiv ieșirea de sub tutela statului – merită în primul rînd atenție, apoi încurajare și, dacă se poate, susținere materială, concretă. Pentru că sînt implicați oameni care nu cer finanțare din bugetul de stat sau din cele locale, din banii tuturor, ci ne invită să fim parte a unui proiect cultural. Ne oferă posibilitatea, cu eleganță, să facem ce dorim cu banii noștri.

De ce această inițiativă privată? Am văzut ambele spectacole montate pînă acum de Bogdan Budeș la Teatrul de Artă. „Și veni bărbatul la femeie” și „Dureri fantomă”. Sînt bijuterii artistice, artă chinezească pe bob de orez, atît de meticulos lucrate, și nu cred că veți regreta dacă mergeți să le vedeți. Teatrul de Artă, la rîndul lui, este rezultatul curajului și pasiunii unui om, George Constantinescu, pe care îl puteți descoperi în afara scenei, printre altele, și în acest fragment de interviu,De aici înainte, avem ce face în viața asta.

Scriam cu aproape un an în urmă, după încîntarea numită „Și veni bărbatul  la femeie”, într-o cronică politico-teatrală:

Lumea artistică – tînără, aş adăuga – aşadar, mai bine cunoscută, se arată a fi mai puţin boemă decît este percepută în general, şi mult mai practică şi mai determinată să-şi ia cariera în spate şi să se lupte pentru ea. Fără să ceară statului ceva şi fără să considere că i se cuvine ceva, fără să se jelească la posturi de televiziune, aşa cum, din păcate, vedem la mulţi din generaţiile trecute. La acei „monştri sacri” autodeclaraţi, numai pentru că, în lipsa unei concurenţe reale, înainte de 1989, au fost numai ei. Într-o lume în care atît de mulţi consideră că li se cuvine ceva, în condiţiile unei birocraţii atît de stufoase şi a întregului context economic, aceşti oameni se zbat pentru vocaţia, pentru viaţa lor. Lumea artistică trăieşte, şi trăieşte datorită eforturilor şi dăruirii acestor oameni.

Recomandări mai sînt, una de la Paul Dragoș Aligică, aici, iar altele pe revistacultura.ro, webcultura.ro, muzesiarme.ro, port.ro, iar un interesant interviu cu regizorul și traducătorul Bogdan Budeș puteți citi aici.

Și acum, detaliile tehnice.

Sîmbătă, 16 ianuarie, la ora 15.30, va avea loc un spectacol-lectură, destinat ÎN SPECIAL potențialilor prieteni-producători, adică acelor spectatori dispuși să contribuie financiar la producerea spectacolului. Contribuțiile financiare însemnînd:

Modalități de sprijinire financiară a producției spectacolului „Când timpul stă pe loc” de Donald Margulies

Minimum 10 € (prieten producător)
• 1 loc la premiera oficială
• menționarea numelui în materialul video de promovare
• menționarea numelui pe panoul de premieră „Producția acestui spectacol a fost posibilă cu sprijinul:”
• participarea la petrecerea organizată după premieră

Minimum 20 € (prieten-bun producător)
• 2 locuri la premiera oficială
• meționarea numelui în materialul video de promovare
• menționarea numelui pe panoul de premieră „Producția acestui spectacol a fost posibilă cu sprijinul:”
• participarea la petrecerea organizată după premieră

Minimum 40 € (prieten-drag producător)
• 4 locuri la premiera oficială cu posibilitatea alegerii locurilor în sală
• menționarea numelui în materialul video de promovare
• menționarea numelui pe panoul de premieră „Producția acestui spectacol a fost posibilă cu sprijinul:”
• participarea la petrecerea organizată după premieră
• participarea la una dintre repetițiile generale
• 2 locuri la una din reprezentațiile următoare pentru a fi oferite cadou unui prieten sau prietene cu o ocazie la alegere (zi de naștere, onomastică etc.)

Minimum 50 € (prieten-de-nădejde producător)
• 6 locuri la premiera oficială cu posibilitatea alegerii locurilor în sală
• menționarea numelui în materialul video de promovare
• participarea la petrecerea organizată după premieră
• menționarea numelui pe panoul de premieră „Producția acestui spectacol a fost posibilă cu sprijinul:”
• participarea la una dintre repetițiile generale
• 4 locuri la una din reprezentațiile următoare pentru a fi oferite cadou unor prieteni sau prietene cu o ocazie la alegere zi de naștere, onomastică etc.

Contribuțiile vor fi virate într-unul din următoarele conturi, la alegere, cu mențiunea „PRODUCȚIE SPECTACOL TEATRU”:

CONT LEI (Deschis la Banca Raiffeisen)
RO40 RZBR 0000 0600 0662 0214
Titular cont: BOGDAN BUDEȘ
sau
CONT EURO (Deschis la Banca Raiffeisen)
RO56 RZBR 0000 0600 1492 7976
Titular cont: BOGDAN BUDEȘ

COD SWIFT: RZBR ROBU

Iar în final, sinopsisul.

„Când timpul stă pe loc” (Time Stands Still) este o piesă de teatru a cărei acțiune se petrece în Williamsburg (Brooklyn), New York. Acțiunea este centrată pe două cupluri: Sarah Goodwin (Mihaela Sirbu) și James Dodd (Serban Pavlu), pe de o parte, și Richard Ehrlich (Claudiu Istodor) și Mandy Bloom (Diana Roman), pe de altă parte. Sarah, fotoreporter de război, și James, scriitor și jurnalist, întorși din Irak, încearcă să se readapteze vieții civile. Sarah a fost de curînd externată din spital după ce a supraviețuit exploziei unei mine pe un drum din Irak. Pentru Sarah este greu nu numai să se (re)obișnuiască cu noua sa viață schimbată de rănile provocate în explozie, dar și să reia viața domestică pe care o lăsase în urmă când plecase în Orientul Mijlociu. În vreme ce James este mulțumit să scrie acasă și să se uite la filme, sufletul Sarei a rămas în Irak. Richard este un prieten apropiat al lui James și Sarah fiind, totodată, editorul lor la revistă. De curînd, a început să aibă o relație cu o femeie mult mai tînără decît el, Mandy. Ea lucrează ca organizator de evenimente, o profesie aparent lipsită de importanță după ce ai trecut prin ororile războiului; tinerețea și lipsa ei de experiență par insuportabile pentru Sarah și James. Pe parcursul piesei, relațiile în interiorul celor două cupluri evoluează și asistăm la răsturnări neașteptate de situație: în cuplul aparent solid (sunt împreună de nouă ani) format de Sarah și James intervine o fisură datorată unei întîmplări petrecute pe front, și care duce în cele din urmă la separare, în vreme ce în cuplul aparent fragil dintre Richard și Mandy (sunt împreună de nici patru luni), apariția unui copil îi apropie și mai mult. “Când timpul stă pe loc” este, mai presus de orice, o poveste de dragoste pe fundalul vremurilor pe care le trăim.

Să fie într-un ceas bun și să ne vedem la premieră! Dacă și noi ne mișcăm cu talent, se poate. 🙂 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *