Somn usor, vise adulte, seceri si ciocane multe

Wow girl, wow dude, anticapitalism! Cool!

Nu, calota de gheaţă arctică nu dispare. Se extinde. Baban. Nu, încălzirea globală nu există, de prin 1997 temperatura globală tot scade. Nu, „emisiile de carbon“ nu sînt totuna cu „emisiile de dioxid de carbon“, dar sună mai poluant, aşa, mai alarmant, mai militant. Nu, Premiul Nobel pentru film şi Premiul Oscar pentru ştiinţă nu sînt totuna cu Premiul Nobel pentru ştiinţă şi Premiul Oscar pentru film. Nu, ecologismul nu este ştiinţă. Ecologia este ştiinţă, ecologismul este politică anticapitalism. Bazată pe bazaconism. Nu, cianurarea nu omoară. Cianurarea făcută de cretini omoară, ducînd la accidente ecologice. Nu, corporaţiile nu sînt rele. Corporaţiile care fac lucruri rele sînt rele. Ia, cunoaştem şi lucruri bune făcute de corporaţii, gen iPhoane, iPoade, laptoape, plasme, bicle hoaţe, din materiale high-tech? Cum, astea nu se fac în şopronul din fundul curţii? WTF? Nu, prezumţia de vinovăţie nu e dovada vinovăţiei, după cum nici prezumţia de nevinovăţie nu e dovada nevinovăţiei. Nu, „Sărăcia nu omoară, cianura da“ nu este dovada unei inteligenţe funcţionale. Atît în context, cît şi în general. Da, politica anticapitalism este comunism.

Nope

Nu, profitul nu e rău. E ceea ce-ţi doreşti. E singura cale de progres. E uman. Dacă scazi, în fiecare lună, din salariul încasat cheltuielile obligatorii şi vrei să-ţi mai rămînă ceva şi pentru sufletul tău, atunci vrei profit. Asta înseamnă profit: încasări minus cheltuieli obligatorii, rezultatul mai mare ca zero. Şi vrei tot mai mult profit. Dacă spui că nu vrei, minţi. Dacă spui că e rău să vrei, eşti comunist. Deci minţi. Chiar dacă ai convingerea că nu minţi. Nu, socialismul ramîne etapa obligatorie spre comunism. Dacă spui că statul trebuie să decidă, echitabil, cît trebuie să cîştige fiecare, cît poate păstra fiecare din ce cîştigă cinstit, eşti comunist, deci minţi. De fapt, ai vrea să decizi tu cît ar fi echitabil să cîştige fiecare, după ce ţi-ai tras întîi cam cît consideri tu că ar fi echitabil să cîştigi tu. Iar statul să îţi dea fix ce vrei tu, echitabil. De pildă, echitabil ar fi să te pună statul pe tine şef, care tu ai fi mult mai bun, fiind şi vechi anticorporatist, dar totuşi corporatist, că iPhoanele şi iPoadele şi laptoapele alea cu care socializezi pe feisbuc nu sînt gratis. Da, ipocrizia există.

Niet

Nu, oamenii nu sînt răi. Nu, oamenii nu sînt buni. Sînt exact atît de buni sau atît de răi pe cît aleg să fie, în funcţie de ce înţeleg ei că e bine sau rău. Nu, manipularea nu este percepută ca atare de victimele ei. Motiv pentru care îi şi cad victime. Nu, iadul continuă să fie pavat cu bune intenţii. Sînt şi lucruri care, structural vorbind, nu se pot schimba. Nu, americanii nu sînt idioţi că scot petrol şi gaze de şist cu fracturarea hidraulică. Sînt mai prosperi. Nu, cu sistemul lor legal, juridic, dacă fracturarea hidraulică omoară oameni şi nenoroceşte natura, s-ar interzice. Nu, Gazprom nu este o companie americană, e din altă ţară. Adică o ţară diferită, exact.

Nu, să baţi cîmpii pentru că mulţi bat cîmpii şi vrei să atragi demograficul ăla şi să-l extinzi nu e politică editorială, e bătut cîmpii. I se spune şi propagandă. Ţeapă cu consecinţe dezastruoase pe termen lung, pentru întreaga societate. Nu, ignoranţa nu este o scuză. Nu, mişcările care se declară nepolitice sînt tot politice, urmărind să obţină schimbări politice. Nu, politica „post-materială“, idealistă, nu există decît în capul celor care şi-au rezolvat problemele materiale, ualei, dar ştiţi cum?, ghini di tăt, scăpînd de riscul dematerializării sub acţiunea diverselor lipsuri materiale (foame etc.). De unde şi saltul la politica post-materie. Le mai trebuie doar nişte voturi de la dumneavoastră, ca să stea şi mai beton cu materialul. Da, în loc să se topească, gheaţa polară continuă să se extindă. Deşi n-ar avea voie să o facă, din cauza încălzirii globale, temperatura globală continuă să scadă, neîntrerupt, de mai bine de cincisprezece ani. Da. LOL. Hai, comunism plăcut!

KAMIKAZE

Abonamente Kamikaze

Facebook Comments

1 Comment Somn usor, vise adulte, seceri si ciocane multe

 1. Yeba

  erau mai multe pancarte la fel de nefericite si in acelasi sens. La cat de meseriase sunt sepcutele, flyerele si pancartele, inclusiv asta de mai sus, nu cred că dacă scria acolo „Jos homălăii!” nu se găsea cineva care să-i scoată ferm din grup.

  Dar intregul mesaj are aceeași orientare. Eu zic ca asta e pădurea: „Capitalismul si clasa politica sunt rele.” Tu care zici c-ar fi?
  Deoarece 1) natura are oroare de vid si 2) experienta istorica arata ca a treia cale nu functioneaza in lume – si doar nu o inventeaza fix acuma PU din Dacia Felix -, rezulta ca raman bune socialismul si anarhia.

  Poti exemplifica niste sofisem din text?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *