O suta de minti in cautarea unei singure sigle

Reuniunea PD-L de la Poiana Brașov a hipnotizat atenția presei  americane. De la “Stuff & Dough” a lui Cristi Puiu (într-un exces de zel, cei de la “San Cisco Chronicle” i-au tradus atunci numele în Chris Chicken), media de dincolo de ocean n-a mai alocat atâta spațiu unui eveniment românesc. Vuiește “The Newark Times” pe seama istoricului meeting. “Apple, steering, compass or siren? This is the question” este fulminantul titlu de articol de fond al senior-editorului Yul Itzkoff, care pare perfect familiarizat cu problemele politicii românești. El intră cu o lejeritate dezarmantă în culisele ciondănelilor din PD-L și vorbește despre rebrenduirea partidului, despre necesitatea schimbării denumirii și siglei formațiunii politice de guvernământ din România, ca și cum ar fi participat in corpore la reuniunea colegiului director al PD-L din Poiana Brașov, “o stațiune montană exclusivistă din sud-estul Transilvaniei, comparabilă ca aspirații cu Aspen”: Europarlamentarul Cristian Preda – acest nume are precis legătură cu Predator*, filozofează Yul Itzkoff – s-a gândit la un măr, în loc de trandafir. Mărul coboară direct dintre crăcile imnului partidului, “Omul bun și pomul copt”, pe când trandafirul, o floare violentă, specifică deșerturilor pietroase asiatice, este de sorginte socialistă. Sunt însă, felurite mere. Unul roșu te poate duce cu gândul înapoi la socialismul de care tuturor le este silă, deși încă nu știu cum să scape de el și care, iată că obsedează în cel mai serios mod cu putință elitele dreptei politice. Un măr verde te duce cu gândul la ecologiști, afacere capro-varzistă perversă, căci cu verzii nu se știe niciodată cum stau lucrurile până la capăt.

Până ca Preda să se decidă asupra culorii mărului (putea să opteze de la bun început pentru auriu sau oranj, în loc să se piardă în strigături de fermier cu aspirații de medic nutriționist, de genul: “mărul este un semn de sănătate, de deschidere și de simpatie, este un fruct pentru toată lumea, oricine putând să mănânce un măr”), vicepreședintele Ioan Oltean i-a smuls mărul din mână, înlocuindu-l cu o pară. Argumentul lui Oltean este cel puțin hilar: “Uite așa, ca să nu fie mărul. Și para este un fruct foarte căutat”. “Ciudat”, concluzionează Yul Itzkoff. “Am cercetat atent de ce are atâta căutare para și am descoperit o mulțime de lucruri interesante, care țin de istoria semiclandestină a Transilvaniei actuale: din cauza permanentei crize de prune, transilvănenii obișnuiesc să facă țuică de pere, cu nimic mai prejos decât cea de mere sau de prune (apple or plum brandy). Preparat de cele mai multe ori în casă, produsul este comercializat ilegal pe piața neagră, în toată Uniunea Europeană, ajungând până în Albion, unde britanicii se dau în vânt după el”, scrie Yull Itzkoff.

“What would you say about a siren?”, se întreabă Mark Stiglitz de la “The Newarker”. Domeniul coșului cu fructe din care să se poată  extrage ideea de nouă siglă a PD-L a fost abandonat instantaneu, în momentul în care care Teodor Paleologu, fostul ministru al Culturii, a trecut pe un concept marinăresc: “O timonă sau o ancoră, un nod marinăresc sau o sirenă. Orice are legătură cu navigația”. “Paleologu”, scrie Mark Stiglitz, “are o aplecare naturală  spre slugărnicie, pe care și-o joacă într-o notă naivă, de copil cu părul bucălat și cu buzele umflate, după ce a fost prins cu degetele în borcanul cu miere. Pretins descendent al împăraților bizantini, a surprins opinia publică lăudându-l pe președintele Traian Băsescu, pe care l-a făcut direct “responsabil” de toate victoriile repurtate de PD-L în alegerile parlamentare. El îl cadorisește pe președinte cu cuvinte încărcate cu semnificația lingușelii, de genul “pleașcă” (a kind of windfall), iar retorica marinărească de acum, este iarăși o dedicație făcută președintelui, dat fiind faptul că Traian Băsescu a fost comandant de vas în timpul regimului Ceaușescu.

“Ar fi de remarcat că Paleologu nu se pricepe la navigație. Sau are probleme de cultură generală”, scrie Mark Stiglitz, “deși a studiat filozofia la Sorbona. Unii dintre noi ar putea avea o părere ceva mai bună despre sirene. Știam că îi înnebunesc la cap pe marinari, deci îi ajută să piardă direcția, nu să navigheze. Apoi, o ancoră te poate duce cu gândul involuntar, mai degrabă la un port maritim sau fluviatil, decât la sigla unui partid. Iar nodul marinăresc încurcă și mai mult lucrurile, deoarece un neavizat îl poate confunda ușor cu un laț de prins guguștiuci”. “Tot aproape de domeniul marinăresc a rămas și propunerea făcută de Sorin Frunzăverde”, fost ministru al Apărării, continuă Mark Stiglitz”, care s-a gândit la o busolă. Om pragmatic, misterios și dur, Frunzăverde a pornit de la premisa că noua emblemă a PD-L ar trebui să fie un simbol grafic asemănător cu cel al NATO”. “|n fine, aici în Poiana Brașov lucurile par tot mai complicate, iar PD-L pare să-și mai caute mult și bine busola, de vreme ce unii nu fac încă deosebirea dintre NATO și un partid politic”, își încheie articolul într-o notă ironică, inegalabilul Mark Stiglitz.

Cornel Ivanciuc

* “The Predator aliens are a fictional extraterrestrial species featured in the Predator science-fiction franchise, characterised by their trophy hunting of other dangerous species for sport, including humans and their fictional counterparts, Aliens”. (Charly Daarwin).

Facebook Comments

24 Comments O suta de minti in cautarea unei singure sigle

 1. Leon cel Treaz

  @

  Stoica vorbeste despre un proces cristalizat inca din 2007, de o solutie suprasaturata in care nu mai e loc pentru nimic.

  Reply
 2. Leon cel Treaz

  @

  Comunicat

  Comitetul director al saptamanalului Noua Cronica de Buzau isi cere scuze cititorilor sai, pentru stirea profund distorsionata, strecurata intre paginile sale dintr-o crasa lipsa de atentie din partea secretariatului de redactie, cu privire la sirena din Pescoi, material semnat de colaboratorul Veaceslav Ciobanu.

  Este vorba despre o biata sirena bolnava si neajutorata, nu cu trei picioare cum s-a scris profund eronat, ci cu trei cozi, care se chinuia sa ajunga la sediul primariei comunei Berca (nu Plescoi, cum s-a scris in material), pentru a cere ajutorul administratiei locale.

  Sirena ramasese pe uscat, deoarece lacul din Berca a secat din cauza secetei. In timp ce sirena se chinuia sa traverseze strada, pe doua cozi mergand, iar cu a treia tinand directia stanga-dreapta, inainte-inapoi, a alunecat epuizata. In cadere, a cazut cu dantura pe bratul unui copil care mergea la scoala. Ghiozdanul acestuia a fost atins din greseala de coada de directie a sirenei si azvarlit in geamul sediului local al PSD. Un geam s-a spart, pagubele fiind minore (20 RON).

  Semnatura colaboratorului Veaceslav Ciobanu a fost suspendata pe o perioada de 6 luni. Nu l-am dat afara din mila crestineasca, el fiind orfan de razboi, fiind fiul unui erou al URSS (fosta RSS Moldoveneasca), care a fost adus mort (de beat) din Afganistan. Redactia isi cere inca o data scuze cititorilor.

  Publicitate:

  Basescu lupta pentru tine!

  Vom trece cu bine de furtuna!

  Voi sunteti adevarata majoritate!

  De ce le e frica nu scapa!

  Reply
  1. admin

   @Leon: ei, acu sa vezi intertextualitate: Comentariul se transforma in text si un comentariu la comentariu va deveni la rindul lui text de comentat. Parca e o discutie despre doctrina!

   Reply
 3. Leon cel Treaz

  @Marcel Ghita,

  ff frumos, dar tardiv. Mergea bine ca blazon de cavaler innobilat in urma Razboiului celor trei roze.

  ro.wikipedia.org/wiki/Războiul_celor_Două_Roze

  Reply
 4. Marcel Ghita

  In opinia mea sigla ar trebui sa arate in felul urmator : UN LEU PE UN FUNDAL VIOLET CALCIND PE 3 TRANDAFIRI !!!

  Reply
 5. Leon cel Treaz

  @

  Drept la replica:

  Consiliul Local al Comunei Plescoi, judetul Buzau, dezminte stirea aparuta in Noua Cronica de Buzau, cum ca sirena care a atacat sediul PSD din comuna, ar fi smuls pietre din caldaram, distrugandu-l. Mentionam ca soseaua din Plescoi se afla intr-o stare ff buna.

  Numita sirena a atacat sediul PSD cu pietre din dotare. Ajunsa in dreptul sediului PSD, a scos dintr-o geanta Hermes pe care o purta pe umar, cca 100 de bolovani culesi din albia raului Buzau, pe care i-a aruncat in directia geamurilor sediului partidului, facandu-le praf.

  Reply
 6. Leon cel Treaz

  @Y.,

  "O sirena cu trei picioare l-a atacat ieri pe la pranz pe baietelul Robert Mutu de 9 ani, din comuna Plescoi, judetul Buzau, pe care tatal sau il trimisese la carciuma sa-i cumpere o sticla de rachiu superior. Copilul s-a zbatut ca disperatul circa sase minute sa scape dintre dintii foarte ascutiti ai creaturii, scotand urlete infioratoare, care au atras atentia vecinilor. Un flacau inimos, Lache Vasiloiu, in varsta de 23 de ani, cu stagiul militar satisfacut (a votat cu Geoana; vrea sa plece in Italia la furat) a intepat-o pe faptura cu furca in mai multe locuri moi. "Va halesc pe toti", a descris Lache Vasiloiu contractul cu bestia, "nenorocitilor, mortaciunilor, limacsilor, de ce mamele mamei voastre ati votat cu Prosto?!". Lache descrie scene de cosmar: "Oratania avea latze blonde si mamele foarte mari, pe care si le ducea in maini, ca sa n-o deranjeze in timpul mersului. S-a deplasat pe cele trei picioare ale ei pana la sediul PSD din Plescoi, pe care l-a atacat cu pietre smulse din caldaram, reusind sa-i sparga toate geamurile. A fost indepartata si alungata in padure, abea cand tovul agent de politie Marius Argasala a scos pistolul si a tras mai multe focuri de descurajare in pozitia de jos in sus." (Noua Cronica de Buzau)

  Reply
 7. Yeba

  (urmarea pe verso)

  ”Intrebat din ce tara are in vedere sa le achizitioneze, dl Berceanu a declarat ca va importa sirene provenind de pe plajele daneze, sirene recunoscute pentru calitatea invelisului exterior si a bunei intocmiri generale. Primul lot este asteptat sa ajunga in RO odata cu ajungerea in Parlament a cererii Opozitiei de suspendare a presedintelui roman.

  Nikolaj Andersen-Jakobi, functionar danez la CE, a confirmat incheierea contractului.”

  For the version in DA click here.

  Reply
 8. Leon cel Treaz

  @Y.,

  order Sirenia:

  "The dugong (Dugong dugon) is a large marine mammal which, together with the manatees, is one of four living species of the order Sirenia. It is the only living representative of the once-diverse family Dugongidae; its closest modern relative, Steller's Sea Cow (Hydrodamalis gigas), was hunted to extinction in the 18th century. It is also the only sirenian in its range, which spans the waters of at least 37 countries throughout the Indo-Pacific,[3] though the majority of dugongs live in the northern waters of Australia between Shark Bay and Moreton Bay.[4] The dugong is the only strictly-marine herbivorous mammal, as all species of manatee utilize fresh water to some degree.[3]

  Like all modern sirenians, the dugong has a fusiform body with no dorsal fin or hind limbs, instead possessing paddle-like forelimbs used to maneuver itself. It is easily distinguished from the manatees by its fluked, dolphin-like tail, but also possesses a unique skull and teeth.[5] The dugong is heavily dependent on seagrasses for subsistence and is thus restricted to the coastal habitats where they grow, with the largest dugong concentrations typically occurring in wide, shallow, protected areas such as bays, mangrove channels and the lee sides of large inshore islands.[3] Its snout is sharply downturned, an adaptation for grazing and uprooting benthic seagrasses."

  (Charly Daarwin, cryptozoologist born in New South Wales)

  Reply
 9. Yeba

  THE EUROPEAN, Bruxelles, 2.02

  Versiunea RO

  „Desi sesizat de Comisia Europeana, presedintele roman Basescu nu a luat nici o masura pentru a incuraja cultivarea, in zona cunoscutului Castel al lui Dracula, a merelor nemodificate genetic, conform dispoziţiilor de la art. 6 alin. (2) din Directiva Merelor 1960/2009. Consecintele s-au putut constata la sfirsitul saptaminii trecute, cind membri marcanti ai partidului sau, membru in PPE, au declarat presei ca toate contractele de achizitii pentru care guvernul isi asuma responsabilitatea au ca obiect numai sirene selectionate genetic.”

  Reply
 10. Leon cel Treaz

  @

  "Marul cade direct între cracilor imnul partidului, "om bun şi lemn coapte", în timp ce trandafir a crescut, o floare violente, deserturi pietros originii specifice asiatice este socialiste. Exista cu toate acestea, mere diverse. Un rosu poate sa te ia la ideea că toată lumea socialismul este silă, cu toate că nu ştiu cum să scape de el şi, iată obsedat în dreptul cele mai grave mod posibil elita politică. Un măr verde crezi ecologisti, caproate de afaceri-varzistă perverse, pentru că niciodată nu Verzilor stiu cum lucrurile prin intermediul." (Puerto Rico Monitor)

  Reply
 11. gabhry_el

  NEBRASKA GUARDIAN

  The apple falls directly between the trouser-legs there party anthem, "The good man and tree ripe", while the rose, a flower violent, stony deserts specific Asian origin is socialist. There are however, various apples. One red can take you back to the idea that socialism everyone is loathe, although I do not know how to get rid of him and, behold obsessed in the most serious possible way elite political right. A green apple you think the environmentalists, business caproate-varzistă perverse, because the Greens never know how things through.

  Reply
 12. Meserias Batrâ

  Excelent, super, bravo !!

  Cum scria şi Dan Brody în “The New Arizona Spectator”: “Pe malurile fluviatile ale Dambowitz, în spatele palmelor ţinute la gură se speculează asupra implicării preşedintelui Băsescu în actualul turmoil din partidul de guvernământ. Pe fundalul unor probleme structurale ascuţite de criză, guvernul de la Budapesta se vede confruntat acum şi cu instabilitatea generată de luptele interne din principalele partide, with possibly impeachmental consequences… Această ţară situată la distanţă sub pragul european al sărăciei s-ar putea dovedi veriga slabă în lanţul statelor ex-sovietice, cauzând Foreign Policy costuri suplimentare în menţinerea stabilităţii flancului caucazian eurasiatic” (unde n-am înţeles, n-am tradus…)

  Reply
 13. Leon cel Treaz

  @

  Frunzaverde s-a rasucit. Acum vrea o inima. Disputa nu se va opri aici. Va fi o lupta intre fructari, marinari si cardiaci.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *