Parlamentarii, cei mai mari dusmani ai parlamentarismului

Parlamentul României este acel loc în care te ascunzi, dacă îți permit colegii, de toate anchetele penale care te vizează.

Parlamentul României este acel loc în care, astăzi, nu s-a încuviințat solicitarea DNA de începere a urmării penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, actual senator, pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină, mort în data de 20 octombrie 2015, ca urmare a leziunilor produse în urma căderii cu motocicleta într-o groapă, în timp ce se afla în dispozitivul de însoțire al fostului ministru.

De ce? Simplu ca bonjour. Pentru că Oprea și-a rugat colegii să nu încuviințeze solicitarea DNA. Bineînțeles, după ce le-a explicat ce s-a întîmplat.

Cu unii colegi sunt prieten, amic, cu alții nu. Dar vreau să vorbesc doar despre dreptate, mi se pare ceva halucinant. Vreau să explic simplu și pe scurt că în seara tragediei veneam de la o instituție pe linia securității naționale, nu veneam de la restaurant, totul este documentat la secundă. Sunt aici colegi care au mai fost miniștri de Interne. Există o bază legală din anul 2000 pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00, aveam antemergătorul în față. În urma cercetării, viteza mașinii de poliție era cea legală, cea în care mă aflam eu pe bancheta din spate avea viteza legală. Din păcate s-a întâmplat această trgedie. Un tânăr polițist a căzut într-una din cele trei gropi din centrul Capitalei. Vreau să vă spun că sunt reguli foarte clare, nu ministrul stabilește traseul, nu dă comenzi legate de viteză. Nici nu puteam să discut cu colegul de pe motocicletă. Am trăit un coșmar, am căutat să-mi fac datoria. Acesta este cuvântul meu, sunt un om care am căutat întotdeauna să-mi fac datoria. Repet, aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Cred că ceea ce a determinat sunt acele trei gropi, aici trebuie îndreptate toate cercetările, care au fost prost semnalizate. Acest lucru s-a întâmplat în acea seară, vă rog să votați împotriva acestei cereri. – realitatea,net

Dacă lucrurile sînt atît de clare, domnule senator, ce mai conta că se convingeau și alții, cei care au solicitat colegilor dumneavoastră să încuviințeze urmărirea penală? Dacă nu sînteți vinovat, de cine și de ce să vă fie frică, domnule senator?

Nu, despre dreptate nu se vorbește, în asemenea situații, în parlament. Eu așa știu. Despre dreptate se vorbește în justiție. Acolo unde dumneavoastră nu o să mergeți ca să ascultați procurorii încercînd să dovedească că ați fi vinovat. Pentru că 73 din colegii dumneavoastră au votat ”nu”.

Cu alte cuvinte, cine se sustrage urmăririi penale se incriminează singur. Cel puțin eu, un om obișnuit care, într-o situație similară sau asemănătoare nu ar avea încotro și ar fi obligat să se apere în sala de judecată și nu în parlament, așa înțeleg.

oprea

 

(Foto: prisacariu.ro)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.