Putin se lupta cu valorile occidentale

Pentru cine se mai întîmplă să aibă dubii în ceea ce-l privește pe Putin și intențiile sale, asta spune, într-un interviu acordat RFE/RL, fostul președinte georgian (2004 – 2013), actual guvernator al regiunii Odessa, Mikheil Saakashvili, unul din acei oameni care îl cunosc foarte bine pe președintele rus. Extrem de util și pentru cine se amăgește încă în privința pericolului de la est, lămuritor pentru toată lumea, sper. Asta este adevărata bătălie a lui Putin, camuflată sau nu în diferite conflicte, cu valorile occidentale.

Să ne aducem aminte că la summitul NATO din aprilie 2008, de la București, una din temele cele mai tari aflate în discuție a fost extinderea alianței spre est, prin acordarea MAP ( Membership Action Plan) Ucrainei și Georgiei. Cu tot sprijinul oferit de SUA și Canada, care au susținut cele două țări ex-sovietice, motivînd că altfel, Rusia își va extinde influența în Europa de Est, acest lucru nu a putut fi realizat. În sprijinul lui Putin au intervenit Germania și Franța, care au considerat că o extindere a Alianței pînă la granițele Rusiei ar antagoniza federația condusă de președintele rus. Ucraina și Georgia au plecat de la București cu promisiuni că acordarea MAP rămîne pe agenda NATO, urmînd ca la sfrșitului anului respectiv să mai aibă loc o rundă de evaluări la nivel de miniștri de Externe. Peste numai patru luni însă, a început războiul ruso-georgian, considerat de Rusia ca fiind pornit de către președintele georgian Mikheil Șaakașvili, care fusese motivat de promisiunile primite din partea Alianței Nord-Atlantice, la summitul de la București.

[mfb_pe url=”https://www.facebook.com/rferl/videos/10153866110234575/?permPage=1″ mbottom=”50″]

De reținut: ”He struggled with western values.” Ceea ce ieri, cu ocazia Zilei Constituției, Putin a mai și dovedit-o – a cîta oară?! – împiedicînd un protest care urma să aibă loc la Moscova. Cum? Simplu, nepermițînd ieșirea oamenilor de la metrou, cum se poate vedea pe înregistrarea de mai jos. Comentariul îi aparține lui John Freedman: ”Today at Pushkin Square. Police push Muscovites back into the metro; will not let them exit. Reminder: There was a demonstration planned to begin at Pushkin Square today, but the government refused to allow it. Now they’re not even letting people out of the metro at Pushkin Square. Happy Constitution Day to all!”

Ulterior, tot de la John Freedman, aflat la Moscova, am aflat că:  ”Approximately 30 people were detained today for participating in individual pickets on Pushkin Square. It was Constitution Day and the Constitution allows protests of individual pickets. One of those arrested was Georgy Satarov, one of the authors of the Russian Constitution… Info from gazeta.ru.”

QED.

(Foto: captură înregistrare Facebook/John Freedman)

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *