Situatiunea strategica

PSD și PNL fac eforturi pentru a-și împărți scena politică între ele după 2016, în timp ce restul lumii se zbate politic undeva în primăvara lui 2011 sau chiar 2005. Cam așa poate fi rezumată situațiunea politică.

Propunerile PSD vizează eliminarea Președintelui din ecuația puterii, rămînînd ca aceasta să fie disputată doar de partidele cu structuri teritoriale puternice, așa cum este PSD și așa cum speră să devină PNL. Restrîngerea atribuțiilor prezidențiale și introducerea sistemului electoral majoritar (vot uninominal pur și dur) vor avea drept consecință creșterea importanței structurilor locale și a puterii partidelor mari. Partidele medii și mici vor dispărea.

În același timp, PNL se repoziționează spre o dreaptă conservatoare, sperînd să reziste în fața PSD-ului și chiar să repete performanțele dreptei poloneze și maghiare.

Celelalte partide nu mai există politic. PDL e în vrie și arată tot atîta curaj și limpezime cît are și șeful său, Vasile Blaga, FC nu e partid propriu zis, e mai degrabă o platformă de intrare pe listele altui partid mai mare, PNȚcd e o ștampilă pe care se bat niște țăcăniți, PPDD e doar pepinieră pentru alte partide iar MP încă e la stadiul de fundație și nu are o voce politică.

Societatea civilă și presa s-au transformat în procuratură populară și se zbat între agonii și extaze cu arestări, cătușe și stenograme.

Tot ce poate oferi dreapta politic-civilă, așa-zisele forțe democratice, este, ca de obicei, intervenționismul. Iar acesta este drumul cel mai scurt spre preluarea totală a dreptei politice de către PNL.

Personal, nu cred că PSD și PNL, care sînt, la capitolul gîndire strategică, cu ani buni înaintea ”dreptei anti-useliste”, undeva prin 2016, îi vor aștepta pe bravii noștri ”luptători anti-uslamiști” să ajungă măcar în prezent. Ca să nu mai spun că lupta împotriva PNL presupune ieșirea din discursul intervenționist, eurocumințel și politic corect. Adică mult curaj. Și nu văd care ar fi acea grupare politică care să-l aibă.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

9 comentarii

  1. Din ce rezultă că se repoziționează PNL? Și-or fi angajat un consilier responsabil cu gânditul-la-altceva-decât-Crin? Ultima oară am auzit-o pe Mamaie Câmpeanu declarând că ar mări alocațiile copiilor de 100 de ori, dacă ar putea.

    1. Yeba Are consultanți. Și nu puțini. Și nu răi. PNL merge spre o dreaptă conservator-autohtonistă (cu accente ridicole, avînd în vedere personajele) în fața căreia ”dreapta” de tip Soros n-are nicio șansă. 
      La urma urmei, USL a cîștigat alegerile cu 70% iar competiția, PDL, s-a dezintegrat. Nu din prostie or fi reușit să spulbere ”dreapta” pînă la desființare.

      1. BarbuMateescu, doar că asta mi se părea o chestiune de bun simț, nu de conservatorism, nu mă pricep eu la politică. A venit la pachet cu stema (accent autohtonist) și cu ideea constituției-cu-preambul (ridicolul).

    2. Yeba Amendamentul la proiectul de revizuire a Constitutiei referitor la rolul BOR sau al Casei Regale in istoria tarii este, de asemenea, o dovada a orientarii PNL spre conservatorism.

      1. liviuta
        Sau catre oportunism… Sa nu fie cumva specularea conservatorismului popular (si asta umbla cu capul spart in Romania, afectat grav si mutilat de comunism).

        1. Rosu Cu siguranta (in acest moment, in orice caz).
          Dar asta nu schimba tendinta catre redefinirea formala a orientarii doctrinare partidului.
          Pe de alta parte, in timp, forma poate modela uneori fondul.
          Oricum, PNL probabil ca va incerca sa joace in noile haine.

        2. Rosu Altfel spus, vor incerca sa-si asume o orientare de tip conservator si sa se comporte ca atare pe unele teme social-politice.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *