Trei referendumuri

UDPATE. Mai e și varianta în care Băsescu decide referendumul la data alegerilor europarlamentare sau prezidențiale, după modificarea Constituției. Băsescu nu e afectat de modificarea Constituției, mandatul său fiind supus actualei Constituții. Astfel, el poate decide referendum la europarlamentare sau prezidențiale (în ultimele șase luni oricum nu mai poate fi suspendat). Dacă noua Constituție trece și apoi trece și referendumul cu 300 și unicameral și în noua Constituție se păstrează amendamentul cu obligativitatea punerii în aplicare a rezultatelor referendumului, noua Constituție va trebui revizuită în cel mult 6 luni și se va face trecerea la unicameral. Bine, oricum e greu de crezut că revizuirea va trece de Curtea Constituțională, însă noul referendum al lui Băsescu complică și mai mult situația pentru Antonescu și PNL.


[dropcap]D[/dropcap]acă PSD (PNL vrea sigur) vrea să-l demită pe Băsescu ca să evite ținerea referendumului pentru 300 în același timp cu referendumul pentru revizuirea Constituției, va trebui s-o facă înainte de intrarea în vigoare a noii Constituții. Astfel, alegerile prezidențiale anticipate vor avea loc după actuala Constituție. Nu vorbesc aici de relația Ponta-Occident, aia e altă discuție care blochează oricum suspendarea lui Băsescu, dar să facem abstracție de ea. Astfel, dacă PSD și PNL cad de acord să-l suspende pe Băsescu și acesta este demis (nu mai e chiar așa de sigur că se va întîmpla), Antonescu va fi președinte după actuala Constituție și o nouă Constituție nu va putea avea efecte asupra Președintelui pînă la încheierea mandatului de 5 ani al lui Antonescu.

Ce înseamnă un referendum pentru 300 și un referendum constituțional în aceeași zi? Înseamnă că mesajul central al campaniei va fi bicameral cu mai mult de 300 versus unicameral cu 300. Băsescu și USL vor trebui să-și instruiască electoratele să voteze diferit la cele două referendumuri, DA la unul, NU la celălalt. În același timp, guvernul trebuie să găsească soluții să gonească electoratul de la votul pentru referendumul lui Băsescu, însă riscă să-l gonească de tot, și de la referendumul său. Dacă ambele referendumuri sînt validate și la ambele electoratul votează DA în majoritate avem o situație schizo: oamenii au decis în aceeași zi că vom avea Parlament bicameral cu mai mult de 300 de parlamentari și Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Dacă în noua Constituție rămîne amendamentul potrivit căruia este obligatoriu ca deciziile luate de popor prin referendumtrebuie puse în aplicare în cel mult 6 luni, Constituția trebuie revizuită după alte 6 luni și introduse rezultatele referendumului pentru unicameral și 300, sau Parlamentul va fi dizolvat. Care referendum va fi validat primul? La cîte minute distanță? Dacă va fi validat referendumul pentru Constituție primul, atunci după 6 luni Constituția trebuie re-revizuită. Dacă e validat referendumul pentru unicameral și 300 primul Constituția nu mai trebuie re-revizuită.

Însă aici intrăm în chestii juridice adînci, gen comorienții (asta e pentru cazurile de succesiune și decesele în accidente – dacă mai mulți membri ai unei familii mor într-un accident de avion, se prezumă că au murit simultan – atîta mai țin minte din facultate, și asta fiindcă circula o glumă printre noi ”purga și comorienții” și fiindcă suna funny). Ambele decizii ale poporului au fost luate concomitent. Curtea Constituțională nu are dreptul să prezume că poporul a luat întîi o decizie apoi pe cealaltă. Votul a fost simultan. Indiferent de ora și minutul validării rezultatelor fiecărui referendum, manifestarea de voință, suveranitatea, s-a exercitat concomitent în ambele cazuri. Curtea Constituțională ar comite un abuz dacă ar decide că electoratul întîi a decis așa, apoi așa. Acestea fiind spuse, vom avea două decizii opuse, luate simultan. Beat this, Eugen Ionescu!

A treia suspendare a lui Băsescu, de data aceasta fiindcă susține respectarea votului popular de la referendumul validat din 2009 e foarte greu de promovat la nivelul electoratului, iar internațional nici nu se pune problema.

Pentru PSD, suspendarea lui Băsescu aduce după sine reintrarea lui Ponta pe lista neagră a Occidentului și un Antonescu, tată al Constituției și președintele României pînă în 2018 sau 2019, cu atribuțiile din actuala Constituție.

PS. Bine, fie vorba între noi, nu vom avea referendum, fiindcă Băsescu nu va emite decretul. Așa cum nici Antonescu nu va revizui Constituția.

PS2. Ca să nu mai spun că Băsescu redevine liderul dreptei și trage după el și Mișcarea Populară, pentru un scor cît mai bun la europarlamentare și eliminarea PDL de pe scena politică.

Facebook Comments

27 Comments Trei referendumuri

  1. SimonaM

    De ce ignoră lumea un aspect (zic eu) important?
    Nu mai contează deloc faptul că revizuirea asta trece (obligatoriu) pe la CCR? Care CCR deja s-a pronunțat pe o seamă din subiectele atacate de comisia tembelului ăluia de Antonescu?
    Văd că ”lumea bună” s-a obișnuit să scârțâie cu ochii mari la drobul de sare, dar să stea să analizeze situația nu e în stare.

    Reply
      1. SimonaM

        Florina SimonaM
        Pe faptul că trebuie ținut cont de rezultatele referendumului din 2009. Parlament unicameral și maxim 300 de parlamentari:
        ”3. Totodată, prin modificările aduse sistemului electoral, legea dedusă controlului de constituţionalitate încalcăvoinţa cetăţenilor exprimată la referendumul din 22 noiembrie 2009, în sensul reducerii numărului de parlamentari şi a modificării structurii Parlamentului. Se încalcă astfel prevederile art.2 din Constituţia României, prin raportare şi la prevederile art.62 alin.(3), care specifică expres faptul că numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport de populaţia ţării. ”
        De aici: http://www.ccr.ro/files/products/D0682_12.pdf

        Reply
      2. SimonaM

        Florina SimonaM
        Cu mai multe aspecte aici: http://www.ccr.ro/uploads/buletine/1-2012/sintezero.pdf

        Reply
      3. SimonaM

        Florina SimonaM
        La fel, pe tema comisiilor parlamentare de anchetă (a-propos de fanteziile liberale recente):
        ””(1) Comisia de anchetă poate invita orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei.(2) La cererea comisiei de anchetă, orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu obiectul cercetării ori care deţine un mijloc de probă este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze. Instituţiile şi organizaţiile sunt obligate, în condiţiile legii, să răspundă la solicitările comisiei de anchetă în termenul stabilit de aceasta.”
             Dispoziţiile criticate nu concordă cu prevederile art.111 alin.(1) din Constituţie, prin aceea că referirea la „orice persoană”, indiferent că aceasta are sau nu o calitate oficială, excedează limitele controlului parlamentar ce se poate exercita, în principal, asupra activităţii Guvernului şi a celorlalte organe ale administraţiei publice. În acelaşi sens este şi jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale, anume Decizia nr.46/1994.”
        De aici: http://www.ccr.ro/comunicate/COMUNICAT-DE-PRES-218

        Reply
        1. Florina

          SimonaM
          A, la astea te refereai, pe astea le ştiu. Situaţia din PS-ul articolului. Rămîne de văzut totuşi ce va pleca acum de la parlament.

          Reply
        2. SimonaM

          Florina SimonaM 
          Păi da, poate le dă gândul ăl bun și scriu ce trebuie în proiectul ăla. Acum, că li s-a reamintit.

          Reply
  2. Gramofonu

    Actiunea e simpla, e ca la bridge: cind nu-ti ies levatele pe nicio parte, le dai adversarilor posibilitatea de a face o alegere. Cu ceva noroc, o s-o faca pe cea gresita si gata jocul.
    Acum au de ales 🙂

    Reply
  3. mimisor007

    Glumesti sper cand spui ca Antonescu nu va revizui constitutia. Pe el si comisia lui, s-ar putea ca nici pisica pe care le-a aratat-o Basescu azi sa nu-i faca sa cumpaneasca, daramite sa se opreasca. Iar in parlament proiectul, odata ajuns, trece pe nemestecatelea. ( de la inceputul anului pana acum masinaria de vot USL a trecut de doua ori si jumatate mai multe legi decat in perioada corespunzatoare a anului trecut) Tu astepti luciditate de la astia? Ii prezumi de gandire lucida? De intelegerea unor jocuri subtile de putere? Come on… In ce dimensiune traiesti? prin urmare, sansele de a nu te trezi cu referendum pentru ACEASTA reviuire bezmetica si iresponsabila a constitutiei, cu prag 30%, sunt mici, mici. Caz in care, singura cale de a scoate ceva mai mult popor la vot, ca poate, poate voteaza NU la proiectul de revizuire, daca tot se deranjeaza sa voteze DA la mai putini parlamentari, e asta. Poporul inert si abulic nu da doi bani pe constitutie si rolul ei in viata lui ( n-a priceput el poporul, de fapt nici tu n-ai priceput daca-mi aduc bine aminte, asta iarna, de ce trebuie sa voteze contra USL, chiar daca asta inseamna pro PDL – ca sa nu intre in dictatura parlamentara, adica exact unde ne aflam acum). Insa asta nu inseamna ca USL nu poate strange destule voturi pt validare si ca sa le treaca proiectul. In schimb poporul  zgandarit suficient intelege cu banii lui ( singurul lucru pe care il mai intelege cat de cat si Basescu stie ce popor are). Deci, ca sa scoti ceva mai mult popor la vot, trebuie sa-i dai o tema simpla ( simplisima) si de interes inteligibil pt creierul lui civic inexistent: mai putini parlamentari egal mai putini bani risipiti ( cetatenii romanesti oricum se pisha pe politicieni si nu pricep  menirea lor, decat aia de a le da cate ceva, bani daca se poate de la bugetul public si cam atat. ASta-i lumea ( politica si abulica) in care traiesti. De gandit ( strategii, scheme, scenarii, socoteli din astea) probabil ca or mai fi vreo 50-100 de cetateni care gandesc/isi imagineaza ca tine. Poate. Naiba stie. Asta-i varianta ( mea) optimista. O suta adica. Pentru restul ( pana la 18 milioane cu drept de vot) sunt maxime subtilitati. Pentru sutele de mii ( 120,000 are doar PSD) de membri de partide, la fel. Coboara putin in lumea politica reala si-n lumea cetatenilor romanesti. In contact direct, nu mediat adica. In contact care sa exceada eleninele, georgetele, colegele si comentatoarele/fanele  tale ( comentatorii) de blogary sau cele 20-30 de alte personaje cate cunosti tu in viu ( sper ca macar atatia cunosti binisor, si stii cat ii duce capul, ca , doamne fereste-ne, doar nu faci analize politice doar din povesti mediatice) preocupate de sau implicate in politica. Te ingrozesti.

    Reply
    1. SimonaM

      mimisor007 
      Când spui ”să dai poporului o temă simplă” te referi cumva la ”Votează antiUSL, Blaga nu face blat”? LOL. A funcționat beton.

      Reply
  4. BarbuMateescu

    Bagi un buletin gol de vot în urnă? Contează. Ştampilezi în afara pătrăţelelor? Contează. Singurul mod ca să nu „contezi” la un referendum e să refuzi să primeşti buletinul de vot pentru referendumul respectiv. Sună complicat, este, aproape un milion de oameni au dat voturi nule la referendumurile din 2009 (fără ele nu se validau).
    Ce înseamnă asta concret? Sunt şanse mari să treacă amândouă sau să pice amândouă. Ori vin destui oameni ca să se îndeplinească pragul (oricare ar fi el), ori nu vin.

    Reply
    1. Gramofonu

      BarbuMateescu E, un milion au dat voturi nule…si tu acum…
      Le zice „voturi de Teleorman”.

      Reply
      1. SimonaM

        Canadiana SimonaM 
        Nu garantez că mă mai ține nervu’ capului :))

        Noroc că are Blogary arhivă. Dăm link-uri, nu mai scriem.

        Reply
  5. Gramofonu

    Daca voteaza simultan unicameral cu 300 si bicameral cu > 300, suspendam poporul, ca-i timpit.
    Moment in care ala care a spus „Romania e neguvernabila” va primi scuze publice de la tot mapamondu’.

    Reply
    1. Rheia

      Gramofonu Fii atent, frățicule, ce vis am avut acum vreo doi ani: Voiculescu cu trupeții lui de la Antene erau într-un studio-buncăr, vorbeau ceva, nu știu ce, că-i vedeam de la distanță, ca-n vis. Chestia era că nu puteau să iasă afară, căzuse un avion peste buncărul lor. Eu m-am dus la pilot să vorbesc cu el, să aflu ce s-a întîmplat, și tipul mi-a zis că nu poate muta avionul de acolo, că e stricat. După care mi-a dat niște bomboane, eu le-am luat, sperînd să fie dropsuri, și am plecat, adică m-am trezit. Băi, ce sper ca avionul ăla să fie Mișcarea Populară! Deși pilotul nu semăna cu TB. Mai mult cu ăla, Tiberiu Nițu, de fapt, dacă-mi amintesc bine.

      Reply
      1. Gramofonu

        Rheia Si erau imbracati asa, intr-un fel de pijamale, in buncarul ala care se deschidea doar din exterior?

        Reply
        1. Rheia

          Gramofonu N-am dat atenție costumației, dar să știi că decorul avea mult auriu și lucitoriu, ca să zic așa. Iar șopîrloiul bătrîn părea destul de preocupat, se plimba printre jivinuțele lui cu mîinile la spate, iar la un moment dat s-a așezat pe o gradenă (cred că așa-i spune, pe care stau aplaudacii) și a început să le spună ceva cu glas jos. Ah, poate visez la noapte continuarea!

          Reply
        2. SimonaM

          Rheia Gramofonu 
          LOL. Ce invidioasă sunt, io n-am niciodată vise din-astea adevărăcioase :))

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *