Unde incepe si unde sfarseste independenta politica

Independența politică este ca virginitatea: există, dar lipsește cu desăvârșire. Zvâcnește, câtă vreme un domn evlavios, precum Cristian Diaconescu, candidează la președinția unui partid incert și tulbure, dar pentru că nu l-a mai vrut nimeni în casă, s-a aruncat definitiv în valuri și s-a făcut independent. Palpită, câtă vreme un domn cuvios, precum Marian Sârbu, candidează la vicepreședinția unui partid confuz și agitat, dar pentru că nu i-au ieșit socotelile, s-a aruncat pentru totdeauna pe chepengul orb al neantului în numele independenței. Independența este de fapt, anticamera trădării de semn și crez și a traseismului incurabil. Ești independent, atât timp cât stai în carantină, la deparazitat, după ce ai șters putina dintr-un partid în care nu te mai simțeai sigur, deoarece șobolanul din tine ți-a descris semnele panicii și ale iminentului naufragiu, pentru a te pregăti să intri într-un alt partid, ca și cum te-ai repatria pe o barcă de salvare.

Numele șubrezeniei a ajuns să fie totuna cu al PSD. A ajuns să semene cu fundul putred al unei plute care ia apă, pe care stau picioarele tremurânde ale unor vâslași ce navighează pe Styx. Locul plutei pesediste poate fi luat de orice formațiune, care se uită cu jind de pe banca opoziției, semănând cu un port ruinat, care nu figurează pe nicio hartă maritimă, la frumoasa navă de croazieră, pe care s-au îmbarcat membrii coaliției de guvernament PD-L-UDMR. A fi în coaliție, înseamnă a fi cel chemat. Nechemații își fac socoteli sinucigașe: ne aruncăm în fața navei, care va fi obligată să ne ia la bord. Nouă de ce nu ne-a spus nimeni că suntem nechemați? Cine ne-a nechemat în halul ăsta? Ce ponți și antonești ne-au hotărât nenorocul? Nu mai vrem ca nechemarea să-și zornăie clopoțeii ei de șarpe ucigaș, în creierele noastre, că în doi ani mucegăim, ne smochinim, ne stafidim și înnebunim în portul opoziției.

Diplomat la apă!, strigă vocea perită a lui Cristian Diaconescu, îngroșând seria de independenți politici, gata să uite că au fost cândva social-democrați. Ergonom în aer!, șoptește ca un ecou sugușat, sirinxul stors de vlagă al lui Marian Sârbu. Mai este vreo graniță certă între social-democrație și independență? Unde se termină socialismul luminat și începe independența proguvernamentală? Exact acolo, unde un strateg cinic va socoti că are nevoie de treizeci și ceva de independenți, pentru a croșeta o majoritate progresistă, care să stea stavilă oricărei moțiuni sau destabilizări venite din banca opoziției.

Facebook Comments

94 Comments Unde incepe si unde sfarseste independenta politica

  1. gabriela filip

    @ florin cojocaru

    ai dreptate : boc si guvernul lui nu are nimic in comun cu liberalismul , acesta inseamna pragmatism si anticipatie, iar premierul e doar cu inteligenta FMI.

    economii la buget nu se fac incalcand constitutia ,care considera alocatia un drept al copilului…dar daca te uiti cum se hraneste coruptia si influenta partidelor si prin o valoare ridicata a indeminizatiei consilierilor locali,atunci poti gandi ca facand aceasta indemnizatie aproape onorifica,ai mai scadea coruptia in partide.(subiect neinteresant pentru sustinatorii pdl ,observ eu)

    (un consilier judetean da pentru a fi pe un loc elegibil pe lista la un partid 5 mii de euro, din care se cumpara galetuse,orez,zahar, etc. si stie ca isi recupereaza in juma de mandat banii ,iar influenta ramane peste…)

    daca tariceanu a lasat deficit de 5,2, numar mare de funcitonari publici, salarii si pensii marite peste productivitate si in ultimul moment,asta nu scuza ca proiectele europene aprobate deja nu au posibilitate de cofinantare si asteapta de mult timp acesta.nu scuza faptul ca dupa deja un an si jumatate de cand e boc premier nu avem puse la punct masuri de sprijin pentru ce spunea si presedintele ca e sansa noastra:agricultura.

    oamenii isi fac singuri sere si solarii dar nu au nici macar speranta ca se va pune la puct un sitem de colectare a produselor dupa cum sfatuia insusi distinsul domn ciolos.

    spuneti voi aparatorii actualului guvern, ce crede ca bunele intentii acopera mediocritatea ,daca vi se pare firesc ca in franta sa ai varsta de pesionare 62 de ani si in romania,unde se trambiteaza ca de abia peste 20 de ani va fi 65, este deja 63,8.

    daca stii voi vreo masura menita sa sprijine iesirea din criza si nu doar supravietuirea in cadrul ei atunci eu imi retrag criticile .

    cat despre liberalism el e in mintea lui crin antonescu ceva ce este deja stiut, insa doar de valeriu stoica.

    daca sunt oameni ce scriu pe forumuri care inca vor sa-si prelungeasca senzatia de comfort psihic si critica in continuare stanga nostra,eu am un mare discomfort despre ce se intampla cu dreapta si cred ca ar fi mai intelpt sa gandim viitorul ei decat sa murim de grija altuia, adica a lui diaconescu, sirbu ,mitrea….

    dimpotriva,daca si ei vor fi sprijiniti, cei de stanga , sa devina puternici, atunci sunt sanse cat de cat ca si dreapta sa se "formeze"

    Reply
  2. mece

    observ, mai ales în ultimele săptămâni, că dacă s-a spus ceva mai puţin inspirat, asta devine mult mai important decât ce s-a spus vreodată înainte şi, de-a valma, ce s-a făcut înainte, ce se face, ori se intenţionează a se face.

    Reply
  3. aurelian

    revenind la climatologie, un cap patrat prezentator la realitatea ii punea o intrebare unuia: cutremurul din Chile are legatura cu schimbarile climatice din ultima vreme?… o fi confundat astenosfera cu atmosfera???

    Reply
  4. Andra

    Off, Florin.

    1. Comentariul lui Gabriela nu e despre liberalism. daca vrei despre liberalism citeste ce-a scris ea in timp acolo, dar sigur in acest moment stiu ca n-are absolut niciun chef de vreun liberalism, e vorba despre politici publice si despre stilul complet imbecil in care comunica acest guvern

    2. Sunt complet de acord cu modul in care vezi tu pb. alocatiilor, numai ca ce spune Gabriela se refera la altceva, si anume la imaginea de haiducie a guvernului care vrea sa "taie" de peste tot. Cu alte cuvinte, e bine sa taie, dar daca tot vrea sa taie, sa taie acolo unde doare mai tare, nu la handicapati si la copii. As simple as that. Nu e o "reclama" la Gabriela, e o reclama la un anumit tip de curaj de a spune lucrurilor pe nume, in timp ce toti ceilalti se cocoseaza sub imbecilitati si lucruri minore de 2 bani, e un curaj pe care nu-l mai vad aici de foarte mult timp

    inteleg, nu vreti sa puneti PDL-un in the spot lights, dar gazeta asta parca parea vie intr-un timp

    Reply
  5. Leon cel Treaz

    @Florin,

    Buscu n-a fondat nicio scoala de jurnalism, stii bine. N-avea cum. El nu e decat un depanator de resouri si prize cu o scoala ajutatoare de electricieni facuta la ff (motiv pentru care este singurul de pe Voxpublica fara cv). In 20 de ani de "presa" n-a avut decat opinii. N-a scris nici o stire de presa, in viata lui. Odata, am avut o cronica de teatru la rubrica "Shoubiz". A doua zi, am gasit-o mutilata. L-am intrebat de ce a intervenit pe text, fara sa ma sune. Raspunsul lui ar merita scrijelit pe frontispiciul scolilor de jurnalism dijn toata lumea: stiu din trei surse ca actorul despre care ai scris a jucat mai bine decat ti s-a parut tie.

    Reply
  6. Leon cel Treaz

    @

    Morar si-a garantat creditul cu proprietati de 2,5 milioane de euro. El nu detine detine decat un hotelas langa Brasov, cu 10 camere, piscina incalzita, fitness etc. Hotelul nu are reclama nici macar pe internet pentru ca „nu are nevoie“, dupa cum sustinea chiar proprietarul la lansarea acestuia.

    „Un astfel de hotel nu poate genera venituri foarte mari pentru ca nu poate prinde grupuri prea mari din cauza dimensiunilor reduse. Nu poate genera venituri spectaculoase chiar daca la munte exista o sezonalitate mai scazuta decat cea a facilitatilor de cazare de la mare”, spune Mircea Draghici, manager pe Departamentul hotelier in cadrul agentiei imo- biliare CBRE Eurisko.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Leon: sint lucruri mai bune de facut we asta decit sa stai inclestat cu dintii in Moraru. Si, in general vorbind, sint altii mult mai buni pentru dintii tai.

      Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Leon: pai daca asta e tot, asta trebuia scris, nu? Adica unul unge tacticos pe altul cu rahat din cap pina-n picioare si cind el obiecteaza tu spui: stai frate, ce sari asa, mirosea a transpiratie si omul il ajuta sa mascheze mirosul!

      Reply
  7. Andra

    Daca n-o cunoasteti deja, v-o prezint pe prietena mea Gabriela Filip, liberala din 1990, care a plecat din PNL odata cu Stoica si Stolo (si nu s-a mai intors), o doamna adevarata si o tipa nemaipomenita

    aici: http://forum.realitatea.net/showthread.php?t=4316
    Gabriela face o critica a guvernarii PDL (de fapt le preda unor fraieri o lectie de critica adevarata)

    (sunt incantata de ea. daca as fi fost vreodata indragostita de vreo "doctrina", mi-ar fi placut sa fiu asa cum e ea indragostita de liberalism de 20 de ani)

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Andra: regret profund, comentariul Gabrielei Filip e o aiureala. Se amesteca doua lucruri care n-au nimic, dar absolut nimic, de-a face unul cu altul: statutul si salariul consilierilor locali cu alocatia pentru copii. Boc, bietul, n-are nici o vina pentru prima chestiune. Apropos de liberalism, cei care au dublat aparatul de stat sint totusi liberalii lui Tariceanu, nu?
      Cit despre alocatie, mi se pare de un prost gust teribil s-o vad pe Andreea Marin dindu-si ochii peste cap pe tema asta. Spune-mi si mie, ce nevoie are o mama (nu Marin, in general) in care venitul familiei e de peste 2-3000 euro pe luna, de cei citeva sute de lei alocatie? Daca asta e critica "adevarata" a PDL tare mi-e teama ca in curind PDL-ul chiar o poate lua razna din lipsa de critica.

      Reply
  8. Leon cel Treaz

    ”Nasul” se disculpa cu minciuni in cazul datoriei sale catre banci de 2,2 milioane de euro

    Articolul de luni din „Financiarul” despre datoria de 2,2 milioane de euro catre banca, care se materializeaza intr-o rata lunara de 38.000 de euro, l-a scos din minti pe realizatorul emisiunii „Nasul”, Radu Moraru, care a inceput pur si simplu sa inventeze si sa minta fara sa ne explice esentialul: cum a luat uriasul credit de 1,8 milioane de euro, care sunt veniturile sale care ii permit o rata lunara de 38.000 de euro si care e destinatia finala a banilor? Cum de a devenit cel mai indatorat formator de opinie din Romania, cu cea mai mare datorie catre o banca?

    http://www.financiarul.com/articol_17823/radu-moraru-nu-...

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Leon: un credit nu e nici ilegal si nici public. Putea sa aiba si un miliard, asta nu are legatura cu nivelul si calitatea emisiunilor lui ci cu banca. Daca tie iti da banca (si bancile e vorba de o banca privata, ca daca era CEC sau EximBank nu se codeau sa-i dea numele si sa urle si mai tare), ce treaba are Financiarul cu asta? Eu nu inteleg cum au ajuns datele alea in presa, ce-ai zice tu daca ti-ar apare in Financiarul tranzactiile tale bancare din ultimii 2 ani? Datele alea sint confidentiale, Moraru nu e functionar public. Dar, sa presupunem ca ne ingrijoram, ca Avadanei, de etica jurnalistului cu credit si rate mari… Articolul ala e o porcarie sinistra, ma mir ca tocmai tu, care stii ce inseamna bunatatea omeneasca, il citezi. Click e "Analele Academiei" fata de ce contine articolul asta. Iata: "In fata unui soc financiar, persoana poate sa inceapa sa dea telefoane, sa caute sprijin sau se poate descuraja total, in termeni psihologici, i se ingusteaza campul constiintei si poate recurge la un gest impulsiv (sinuciderea spontana, neplanificata)”, spune Anda Pacurar, psihoterapeut. " Sinucidere???? Totul se termina cu un bilant contabil pe 0 din 2007, menit sa sugereze ca omul de fapt nu are nici o activitate. Asta nu e investigatie, e un atac jegos si atit.
      Cit despre situatia jurnalistului cu rate si declaratia stupida a lui Avadanei, tu stii mai bine ca mine, daca e sa-i scoatem in fata pe toti, cit de lunga crezi ca ar fi lista jurnalistilor cu credite in ultimii 5 ani? Manevra e tipic securista, demna de Voiculescu: hotul striga hotii.
      In realitate Financiarul s-a coborit in mocirla pentru ca Camelia are un razboi de dus acum cu Paunestii. Numele bancii e omis pentru ca i-ar fi dat in judecata si cistigau.
      @zexe: ce invidie, frate? cu cine vorbesti? Totusi, ma bucur ca esti un spirit tinar, loialitatile astea adolescentine te tradeaza. Un duel, ceva?

      Reply
    2. Florin Cojocariu

      @Leon apropos, o fi o gluma, mie insa nici sa zimbesc nu-mi vine cind vad chestiile astea. D'aia m-am aprins asa. Mai pod ride insa la lectiile de moralitate ale lui Alin Ionescu. Mare e scoala de jurnalism fondata de Doru Buscu…

      Reply
  9. Leon cel Treaz

    "Si fiindca Vadim T. avea nevoie de o fosa unde sa-si descarce ocazional vidanja cu intelepciune pentru a nu iesi din atentia electoratului, probabil ca dl Moraru si-a zis ca ar fi mai indicat sa-i faca stimabilului un abonament pe termen nelimitat. Asa ca marti seara, sub un titlu gen "Vadim rupe ceva" – nu-mi amintesc exact ce -, dl Moraru i-a compostat cartela creierului PRM, oferindu-i din belsug spatiu publicitar. Linguseala dlui Morar ambalata in tipla subtire a impartialitatii a fost de un penibil crunt; in timpul emisiunii s-a difuzat chiar si o caseta cu vizita la Sankt Petersburg in care Vadim isi lansa volumul de minime si maxime. Pacat ca nu mai traieste Ceauseasca, dle Moraru, ca sigur o invitati sa-si lanseze la "Nasul" cel mai recent tratat al dinsei despre polimeri."

    Alin Ionescu, ibid.

    Reply
  10. Leon cel Treaz

    @

    "Pe vremea cind Antena 1 nu devenise inca trombonul de serviciu din micul taraf improvizat in piata publica de Dan Voiculescu, dl Radu Moraru facea acolo o revista a presei decenta si cu oaresce umor. Intre timp, Domnia sa a evoluat si, ca orice mic meserias cu abilitati, a simtit nevoia sa devina un burghez in toata regula si – de ce nu? – chiar filosof specializat pe probleme de rating la curtea unui conte mic, fost ospatar la curtea defunctului rege, ghilotinat cu ocazia Craciunului. Prin urmare, si-a tras niste ochelari trendy, a adoptat o alura de guru al audientei si s-a decis sa coboare in pasi egali treptele luminoase care duc catre haznaua fara fund a audientei, acel loc mirific al audiovizualului in care nu e loc nici pentru decenta, nici pentru dialog onest, ci doar o dulce-acrisoara mireasma populista facatoare de rating la kilogram."

    Alin Ionescu, Cotidianul, 25 octombrie 2006

    Reply
  11. para

    Amenajarea studioului (cum arata imaginea invitatilor, jingle-urile, lumina) este net mai buna la Realitatea si A3, cu un plus pentru A3.

    Astea doua par mult mai profi'.

    Reply
  12. para

    zexe,

    A reusit Nasul sa fie lider o data, bravo, dar orisicat; daca e lider, sa fie constant lider. Toti va laudati, Mircea Badea se lauda ca "va bate de v-asculta cu urechea", Realitatea ca respecta deontologia, si asa mai departe.

    Mie nu-mi place Nasul. Mi se pare ca forteaza niste concluzii, mi se pare ca e plat, si vorbeste ca pentru prosti, ma scuzati, iar despre umor….

    Reply
  13. zexe

    @Florin, invidia e buna, da, dar ma uit la persoanele care au ticul verbal de tipul "despre ce vorbim noi aici?" si constat ca la unii invidia a devenit o trasatura patologica. Nu vorbesc despre voi si fituica de voastra de dreapta, stati linistiti, vorbesc despre cei antrenati in acelasi atelier de lucru manul al scolii profesionale, cursanti la seral, care fac drumuri zilnice la Giurgiu si isi iau temele in fuga de pe vasul profesorului. Faptul ca Radu Moraru e lider pe segmentul sau orar nu trebuie sa te intristeze si nici sa te mobilizeze in vreun fel. Este o stire obtinuta prin masuratoare. Nu o poate nega nimeni, nici macar Libertatea. Mai bine ai pune mana si ai lua notite. Scoala de rating, B1Tv, este gratuita.

    Reply
  14. Leon cel Treaz

    revistapresei.hotnews.ro/stiri-utile-6964001-utile-cum-iti-gasesti-cel-mai-ieftin-bilet-avion-internet-metode-simple-tine-kilogramele-distanta-creierul-simte-nedreptatile-cruzimea-copiilor-cand-este-sadism-cand-curiozitate.htm

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @gabhryel: nici n-au luat bine libertatea si au si inceput sa-si traga limbi intre ei. chestia aia cu credibilitatea si pregatirea m-a dat gata. urmeaza sa vedem la nasu cum e laudata libertatea ca un ziar serios si solid de informatie.

      Reply
  15. Merechene

    gabhry_el:

    inca o dovada caCrin este mini-dictatorul cotzcar si gargaragiu, ofticat ca nu poate sa fie un Dictator veritabil: "facem cum vrem noi, nu cum vrea poporul!nah-na-na-na-naaa-na"

    foarte scurt –

    Independenta incepe atunci cand iti doresti ceva si se termina atunci cand ti se ofera mai mult decat ai cerut 🙂 .

    Reply
  16. gabhry_el

    Ponta şi Crin vor să schimbe orice în Constituţie înafară de ce s-a votat la Referendum.

    Adică, numai dacă se schimbă ce/cum vrem NOI, modificăm Constituţia. Dacă nu – nu!

    Voinţa NOASTRĂ este obligatorie, cea exprimată prin Referendum este facultativă.

    Reply
  17. aurelian

    moaaaaaa! pai vezi mai, Dorule, ca exista legatura intre articol si comentariul nedomitului… uite asa: laptopul lui Cornel Ivanciuc de ce crezi ca s-a prajit? de la incalzirea globala… din acelasi motiv s-a desprins si ghetarul ala… quot erat demonstratum

    Reply
  18. Nemo

    apropo de gura lui Ponta, era chestia aia cu "fiecare individ e promovat pana cand isi atinge nivelul de incompetenta".

    Ponta trebuia sa ajunga presedinte, ca sa se vada cat e de dobitoc. si cu Gioana a fost la fel.

    marfa clientului, mde…

    Reply
  19. para

    @ Leon

    Romania e la tzara, din orice parte ai veni. Ca vii de la Viena, ca vii de la Stambul, ca vii de la Moscova.

    Reply
  20. Leon cel Treaz

    @para,

    dar Romania nu e in Balcani, ci in Mitteleuropa. Scoala geopolitica germana pretindea inca dinainte de primul razboi mondial, ca frontiera dintre Mitteleuropa si culoarul gri dintre rusi si turci este constituita din lantul Carpatilor. Doctrina NATO a mutat frontiera de Est a Europei Centrale pe Prut.

    Reply
  21. para

    În tectonica politicii internaţionale, regiunea Balcanilor este prinsă între " placa Europeană" şi aria extinsă a Mării Negre.

    Reply
  22. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    mi l-a mancat holocaustul cu blana verde si dinti marunti, ca ai fierastraului coada-de-hulpe.

    Reply
  23. para

    Leon,

    Pai e desprinsa deja.

    Oricum, toate sunt desprinse si se freaca de colo-colo, in miscari de dute-vino. Cateodata iese cu fumuri, cateodata cu gaze, cateodata ingheata Planeta pana in Grecia.

    Reply
  24. zexe

    Nu pricep de ce atata agitatie. In fapt, atat timp cat nu avem nici dreapta si nici stanga, grupul independentilor devine cea mai credibila formatiune politica. Nu are doctrina, nu are statut, nu-l puteti acuza de nimic pentru ca nu deranjeaza pe nimeni. Altfel, daca luam in calcul pretentia crtica a unora care presupun ca daca ai fost idiot o data trebuie sa mori idiot , astazi nu ar fi trebuit sa avem decat un singur mare partid, FSN. E ca si cum ai condamna un individ pentru ca a divortat de o nevasta alcoolica, proasta si rea de musca.

    Reply
  25. alicuza

    Independenta asta la noi este o mare vrajeala. Insa mie sincer nu mi se pare o chestie chiar asa de rea. Eu inca sper ca odata intrat in parlament un politician actioneaza calauzit numai de propria constiinta si datoria fata de alegatorii sai.

    Daca i se pare ca partidul in care a fost nu mai corespunde nevoii alegatorilor sai, pac, a plecat. Dar nu prea cred ca asa ceva exista in Romania.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @leon: data viitoare incearca sa gatesti ceva comestibil. Nu de alta dar avem nevoie de tine cu tot cu laptop:)

      Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: cind iti schimbi numele sau adresa apari ca si comentator nou si trebuie sa ai cel putin unul aprobat.

      Reply
  26. parafaragaramus

    "…las-o balta cu alarmele false si panica apocaliptica…Asculta si cealalta parte…adica…”Audiatur et altera pars”!"

    Res es non quis videor futurus.

    Commodo , lego pro vos narro!

    EGO sum rumex.

    Reply
  27. Bleen

    Doru Barbu, cu regret în suflet te anunţ că pe admin îl cheamă şi nedormitul. Dacă arunci o privire sus, la pagina Autori.

    Nedormitule, banează-te!

    Reply
  28. Doru BARBU

    @parafaragaramus

    Eu "am dat cu comentariul"…cred ca tu dai cu copita, cu pretentia ca este "ironic, intelectual, avizat"…

    Las-o jos ca macane…e pacat de blogul asta…exista riscul sa se transforme in OTV!

    Admin, ce faci? Dormi?

    Reply
  29. Doru BARBU

    Mda…Ce sa mai zic mai "Nedormitule"…probabil ca daca vei dormi mai mult…ironiile tale se vor transforma in comentarii pertinente…

    In rest…sa auzim numai de bine!

    Bye!

    Doru

    Reply
  30. gabhry_el

    Grupul independenţilor e gheţarul care s-a desprins din Antartica PSD.

    Se duce spre zone mai calde.

    Deocamdată e bine, da' nu poate avea altă soartă ca icebergu'.

    Cu cît e mai mare, cu atît se topeşte mai încet. Da' se topeşte pînă la urmă.

    Reply
  31. Bleen

    nedormitule, las-o în plm şi n-o mai da la întors cu ironii şi alte vrăjeli d-astea! că cîr, că mîr, că era o ironie bla bla. aşa ziceţi toţi după ce sînteţi prinşi cu mîţa-n sac.

    Reply
  32. nedormitul

    @doru barbu

    era o ironie! încearcă să vezi şi "altera pars" a unei afirmaţii. ştiu, n-are nici o legătură cu articolul lui cornel ivanciuc, dar şi tu ai nimerit-o ca nuca-n perete, deci sîntem chit. acum putem să ne tragem de şireturi?

    Reply
  33. ma scuzati ca interv

    da partea nevazuta a icebergului cui o lasam. asta e cel mai greu de estimat, nene. Floriana si-a format o opinie despre chestia asta?

    Reply
  34. parafaragaramus

    m-am uitat pe Google Earth.

    Ghetarul asta are vreo 40 km in diametru. Antarctica are 4500 km diametru.

    Suprafata Antarcticii este de 14 milioane km patrati, icebergul asta are 1500 de km patrati.

    Deci, s-a desprins din Antarctica 0,01 %.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *