Ucraina, incotro?

Rusia trebuie să aibă doar răbdare. Nu e nimic pierdut pentru ea. Chiar și în situația în care lucrurile merg ca pe roate, Ucraina nu intră în UE mai repede de 10-15 ani. Însă pînă intră, rușii nu au pierdut definitiv partida. Așa cum nu au pierdut nici în 2004. Abia după ce Ucraina va fi parte a Uniunii Europene, cu un stat de drept solid, cu justiție independentă, cînd va respecta principiile democratice, separația puterilor în stat, libertatea și proprietatea, abia atunci putem spune că Rusia a pierdut jocul definitiv, sau măcar pe termen lung.

Însă în 10-15 ani se pot întîmpla multe. UE poate renunța la extindere, poate intra în cine știe ce crize politice sau economice care să blocheze extinderea, sau chiar se poate transforma în altceva.

Nu mai vorbim de ce se va întîmpla pe scena politică internă a Ucrainei. Elita politică și economică e formată din mafioți, aventurieri și, în general, personaje care nu au nicio aplecare spre statul de drept, libertate, egalitate în fața legii, piață liberă etc. Nici măcar nu știm cine va cîștiga viitoarele alegeri. Și chiar dacă le vor cîștiga cei buni, orientați spre vest, nu știm cît de capabili vor fi să schimbe societatea ucraineană și să țină steagul sus. După încă un eșec politic și economic se va stinge iar entuziasmul și Ucraina va reveni în brațele Rusiei. Elita politică, administrativă și economică a Ucrainei va trebui să nu facă nicio greșeală majoră timp de cel puțin trei-patru legislaturi. Mai ales că la un moment dat se va lovi de șocul cultural al contactului cu Vestul și de pretențiile occidentale, care i se vor părea absurde și antiucrainiene. Unele dintre ele sînt într-adevăr absurde, însă, dincolo de derapajele corectitudinii politice și ale isteriilor egalitariste Occidentul are tradiție și experiență în stat de drept, piață liberă, libertate.

Nici situația economică nu ne îndeamnă la optimism. Statul ucrainean este captiv unei oligarhii de mafioți, populiști, comuniști și aventurieri, iar sărăcia nu face decît să vulnerabilizeze populația dependentă economic și administrativ în fața ofertelor extremismului și populismului.

Iar Uniunea Europeană n-are nevoie de o Ucraină instabilă, vulnerabilă la mișcări sociale violente, lovituri de stat, conflicte etnice și probleme la granițe.  Mai ales după eșecurile numite România, Bulgaria și chiar Ungaria. Rusia lui Putin, în schimb,  vrea o Ucraină întreagă, cu milioane de ruși și teritorii controlate de ruși, cu lideri politici și autorități conttolate de ruși. O astfel de Ucraină nu e de înghițit de către UE și poate oricînd fi destabilizată de ruși.

Nu cred că Rusia va forța acum ruperea Ucrainei. O Ucraină ruptă presupune un război de secesiune, costuri financiare, militare, diplomatice, politice care ar putea destabiliza chiar Rusia. La final rămîne în vest o Ucraină pierdută definitiv pentru ruși. Rușii ar face dintr-un eșec de etapă o retagere definitivă. Forța Rusiei în Ucraina nu stâtea într-un om. De ce ar renunța neprovocat la Ucraina de Vest? Rușilor le e suficientă o Polonie în coastă, n-o vor și pe a doua.

Orice s-ar întîmpla, unica șansă a Ucrainei e democratizarea, un stat de drept solid, justiție independentă, piață liberă, libertate. E teribil de greu, dar altă șansă n-are. Întorcîndu-se împotriva minorităților naționale, împotriva rușilor, maghiarilor, românilor, Ucraina face jocul Rusiei, își îndepărtează Uniunea Europeană, întregul Occident și vecinii. De tensiunile interetnice vor profita populiștii, aventurierii, oligarhii, pescuitorii în ape tulburi și totalitarismul și expansionismul rus, adică tocmai cei împotriva cărora s-a ridicat Euromaidanul, acelora care au îngropat pînă acum Ucraina în subdezvoltare, arbitrariu, corupție, violență și marginalizare.

Ucraina nu trebuie să se războiască cu Rusia, cu rusofonii sau cu etnicii ruși. Trebuie să se războiască cu exportul rus de totalitarism. Dacă Rusia ar fi o țară democratică, în care ar domni legea, libertatea, justiția, piața liberă, ar fi partenerul ideal al oricui și s-ar extinde prin seducție și forță economică. Nu rușii ca nație sînt problema ci sistemul politic pe care îl exportă.

Dacă Ucraina crede că luptă împotriva Rusiei alegînd iarăși oligarhia, arbitrariul, încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor, corupția, injustiția și răzbunarea, nu face decît să se arunce în brațele Rusiei. Și încă o cădere ar fi prea mult chiar și pentru ucrainieni, cît de tari par ei.

Cea mai mare lovitură pe care Ucraina o poate da Rusiei lui Putin e să nu intre în jocul său și să nu accepte extremismele, populismele, arbitrariul și corupția. Doar acceptînd importul de democrație din Occident, așa cum e ea, cu tot balastul său de utopii, obsesie a controlului și nedreptăți, doar acceptînd regulile statului de drept, domnia legii, separația puterilor în stat, respectarea libertății individuale și proprietății, Ucraina poate scăpa din gheara Rusiei. Iar un succes al Ucrainei i-ar pune chiar și pe ruși pe gînduri.

Cu toate lașitățile, stîngăciile și exagerările Occidentului, sistemul este categoric mai bun. Și nu-l poți schimba sau salva decît din interior. Sau, mai bine spus, din exterior. Fiindcă, trebuie s-o spunem, ei sînt afară, noi înăuntru. Nu-ți place cum arată strada? Ți se pare că cei din afară greșesc? Și-au pierdut busola? Du-te și vorbește cu ei. Mda. Nu poți, fiindcă ești după gratii. Românii, ucrainienii, maghiarii, polonezii, bulgarii sau sîrbii nu pot schimba lumea de după gratiile totalitarismului.

Imaginați-vă două fețe înghesuite la o ferestruică de 30 pe 30 cu gratii, uitîndu-se dezaprobator și rîzînd de cei de afară.

Facebook Comments

7 Comments Ucraina, incotro?

  1. Kozmo Nautu

    nu inteleg: ori Occidentul e mai bun (cu toate minusurile sale), ori e totalitar („Românii, ucrainienii, maghiarii, polonezii, bulgarii sau sîrbii nu pot schimba lumea de după gratiile totalitarismului.”) ?

    Reply
  2. audax

    Rusia nici nu trebuie să aștepte prea mult. În entuziasmul lor revoluționar, noile autorități de la Kiev au abrogat legea limbilor regionale din 2012. Au dat astfel prilejul Kremlinului să protesteze, Mosocova văzându-și asfel confirmată poziția anterioară, că revoluționarii sunt naționaliști și extremiști. Poziția autorităților regionale din zolnele rusofone de a nu recunoște noua putere de la Kiev pare și ea justificată. Mai mult, cred că printr-o astfel de poziție, Kievul își îndepărtează și celelalte minorități care poate au sprijinit revoluția, precum românii, maghiarii sau slovacii. Și este extrem de greu să construiești o societate democratică atunci când accentuezi clivajele din societate, în loc să încercerci să le reduci. Uniunea Europeană, sensibilă și ea la problema minorităților (cel puțin la nivelul discursului), nu va fi nici ea foarte încântată de poziția noilor autorități de la Kiev. Și uite-așa, se reușeșete întărirea pozițiilor inamicilor și alienarea aliaților. Nu este un început prea promițător.

    Reply
    1. liviuta

      Nu imi e clar daca romanii au sprijinit revolutia (si nu stiu nici ce au facut celelalte minoritati), romanii/moldovenii din Bucovina de Nord (Cernauti) erau votanti pro Ianukovici, pro Partidul Regiunilor, care avea o politica mai deschisa, explicit, in favoarea minoritatilor, spre deosebire de fostii „portocalii”, de nationalisti, care aveau o abordare anti/minoritati.

      Reply
      1. audax

        De asta am si spus „poate au sprijinit”. Dacă au fost unii care au sprijinit revoluția, s-ar putea ca acum deja să regrete. Ceilalți erau probabil împotrivă, oricum. Iar decizia cu limbile regionale nu i-a apropiat în niciun caz de noul regim.

        Reply
      2. Rheia

        Nu știu „românii”, dar îți spun de o româncă basarabeancă, șefa reprezentanței firmei noastre din Moldova-Ucraina (încă e vorba de un singur birou pentru ambele țări). Nu sîntem în relații apropiate, ne știm doar de pe la serbările firmei, fiindcă eu lucrez deocamdată numai pe România. Întîmplarea a făcut să ne vedem la o țigară acum două săptămîni. Venind vorba întîmplător de Kiev, femeia a zis ceva gen „voi v-ați gîndit că România va avea de pierdut, dacă Ucraina intră în UE?” Nu, nu mă gîndisem (cealaltă colegă de față n-a zis nimic, părea să n-aibă habar despre ce discutăm). „Da, pentru că, dacă Ucraina intră în UE, va concentra asupra ei toată atenția Bruxelles-ului, devenind ultima redută în fața Rusiei, iar România nu va mai fi atît de importantă”. Drăguțo, recunosc că nu mi-a trecut prin cap raționamentul ăsta, dar chiar dacă mi-ar trece, nu le-aș dori ucrainenilor să rămînă în negură, ca să nu-mi ia mie lumina. Cred că e loc destul în lumea liberă pentru toți. (Da, știu, siropos rău, dar n-aveam alte vorbe la mine) După ce am rămas singure, mi-a spus că merge zilnic pe Maidan.

        Reply
  3. Nea

    Aş supralicita: Ucraina independentă poate fi arma Rusiei împotriva UE. O povară în plus, un copil recalcitrant, etc. Un exemplu minuscul: gândiţi-vă cum ar arăta Adrian Severinul ucrainean trimis în PE. Al nostru a furat linguriţa argintată de pe masă, ăla ar vinde focoase la intrarea din spate. Nu cred că Putin i-a zis pas degeaba lui Yanukovici.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *