Una scurta despre monopol si Ugly Bad Corporation

  • De ce monopolul de stat (existent, viu) este mai bun decît monopolul privat (drobul de sare, aflat doar la stadiul de sperietoare)?
  • Ce te oprește să faci o afacere de la zero? Pe Gates, Dell, Steve Jobs, Toyota, Ford, Page/Brin, Zuckerberg sau Honda ce i-o fi oprit?
  • Monopolul – să zicem că firma privată Ugly Bad Corporation rămîne singură pe piață, are monopol. Începe să facă produse proaste și scumpe. Ce îi obligă pe cetățenii consumatori să cumpere de la Ugly Bad Corporation? Nimic. Vînzările lui Ugly Bad Corporation scad și apare și concurența (apar industrii de substituire sau chiar industrii în domeniul respectiv, care oferă prețuri mai mici și produse mai bune). Acestea pot apărea din alte domenii (alți capitaliști văd că e o pîine de mîncat pe piața asta) sau chiar din Ugly Bad Corporation (cîțiva capitaliști sau angajați se pot rupe de Ugly Bad Corporation și pot pune de o afacere nouă pe piața respectivă).
  • De-a lungul timpului au dat faliment (sau sînt acu, zilele astea, pe marginea prăpastiei) mari corporații, care păreau că vor deține la un moment dat monopolul pe piața lor.
Facebook Comments

3 Comments Una scurta despre monopol si Ugly Bad Corporation

  1. meioza

    Pornești de la o premisă falsă la ultimele două puncte… Monopolul nu e atunci cînd o singură entitate (întreprindere, stat, corporație șamd) fabrică ceva, ci cînd o singură entitate are dreptul (prin lege) să fabrice ceva (au oferă servicii, evident, același lucru)…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *