PD-L are nevoie si de scop, nu numai de mijloace

PD-L, dacă vrea să fie un partid şi nu doar o maşinărie de stors şi centralizat voturi, are nevoie cît mai repede de o clarificare doctrinară. Are nevoie şi de un scop, nu numai de mijloace. Deocamdată nu e decît un mastodont logistic, lipsit de idei. Sau de idee. Structurile îl pot ajuta să reziste pe termen scurt, să guverneze un mandat sau două, dar nu mai mult. Nu mai sîntem în anii 90 sau în 2000-2004, cînd toate partidele trăiau din anticomunism şi antipesedism (cu excepţia PSD-ului, evident).

Alegerile prezidenţiale au arătat că, cel puţin în rîndul electoratului, lucrurile au început să se clarifice. Încet, încet, se naşte o stîngă modernă (reprezentată de Crin Antonescu şi PNL, iar marginal, ca notorietate, de Remus Cernea) care a reuşit deja să atragă o bună parte din yupişii urbani, o stîngă care vine cu toată simbolistica stîngii liberale şi ecologiste din vest şi care cred că este principalul motiv pentru care PNL nu va dispărea ca partid. Acum Antonescu e încă un Obama in vitro, care n-a ieşit din eprubetă,  însă în cinci ani, dacă renunţă la alianţa cu PSD şi se înţarcă de la sînul lui Patriciu, are toate şansele să devină liderul stîngii liberale, moderne, care să atragă din no man’s land şi ce a mai rămas de atras din „generaţia Tudor Chirilă”.

Şansele PSD-ului de a-i supravieţui lui Ion Iliescu sînt minime. PSD-ul este o umbră care trăieşte din amintirea puterii, un partid născut la putere şi din putere, dar care nu a mai avut puterea de peste cinci ani. Şi pînă în 2012 sînt şanse infime s-o recapete. Partidul-mafie, partidul-gaşcă, partidul-mazăre, partidul-vanghelion se fîsîie pe zi ce trece, nu mai are nimic de oferit, fiindcă singurele lucru pe care le putea oferi erau populismul economic şi pomenile aferente iar pentru asta e nevoie să aibă puterea. Speranţe, iluzii şi idei care să înfierbînte imaginaţia electoratului şi să-l mobilizeze poţi oferi şi din opoziţie (mai ales din opoziţie), dar pomeni asistaţilor şi „stimulente” clientelei nu poţi oferi decît de la putere. Iar PSD-ul, ca şi PD-L dealtfel, este incapabil să ofere speranţe, iluzii sau idei. Dacă PD-L va şti să joace atît cartea reformei statului cît şi cartea propriei reforme, PSD va dispărea ca partid major şi probabil legislatura 2012-2016 va fi ultima în care va mai conta ca forţă politică.

PD-L este în cea mai fastă perioadă a sa, care însă poate fi şi ultima suflare înaintea sfîrşitului. PD-L tinde să se transforme într-un nou PSD, tocmai acum, la spartul tîrgului, cînd nu mai rentează să fii PSD. Ca şi PSD în 2000-2004, PD-L se confundă cu structurile puterii şi, din punctul ăsta de vedere, euforia grupării Videanu-Blaga-Berceanu-Boc e de înţeles. Problema celor patru e incapacitatea de a gîndi pe termen lung, de a imagina. Sînt excelenţi administratori ai statului şi ai datului. Dă-le un ceva şi-l vor şterge de praf, îl vor lustrui, îl vor muta la adăpost, îi vor bate cîte un cui, pe ici, pe colo, îi vor ataşa balamale şi, în general, vor avea grijă de el. Dar nu-i pune să imagineze ceva şi să construiască de la zero. Boc e incapabil să formuleze fraze, darămite idei. Dacă această grupare va cîştiga războiul în PD-L (căci va fi un război, ba mai mult: e nevoie de un război), cele 15 milioane de voturi pe care le-a primit Băsescu în 2004, 2007 şi 2009 sînt complet irosite. E nevoie de oameni ca Valeriu Stoica, Cristian Preda, TRU, Sever Voinescu sau Funeriu. Poate nu în prim-plan, dar e nevoie ca aceşti oameni să aibă putere în partid, puterea de a lua şi a influenţa decizii. Puterea de a da un sens şi un scop acestui partid. Fără ei, PD-L este PSD, un uriaş cu picioare de lut, un monstru cu creier de veveriţă. Nu zic că structurile, disciplina şi forţa teritorială a unui partid nu sînt importante, dar fără sens şi scop sînt irelevante şi inutile.

Însă adevăratul război pentru reformarea partidelor îl va da guvernul. Reforma statului de care vorbesc Băsescu şi Boc este o reformă împotriva partidelor aşa cum arată ele acum, împotriva structurilor mafiei şi celor patru capete ale ei: PSD, PD-L, PNL, UDMR. Vom vedea cît de dispuşi vor politicienii români din guvern şi parlament să ducă un război împotriva lor înşile.

PS. Miza scandalului Boc- Preda/Voinescu nu e Honorius Prigoană. Eu chiar cred că merita candidatura. Aici Cristian Preda şi Sever Voinescu nu au dreptate. A muncit în partid, a muncit în campania electorală a lui Traian Băsescu, e tînăr, e coerent, vorbeşte mai bine şi mai legat decît 70% dintre parlamentari şi a ales un drum care-l onorează. Putea să stea să frece duda prin Bamboo cu Poponeţ şi Gina Pistol, că vorba aia, are toate datele necesare: Lamborghini şi tată cu bani. Însă a ales să fie ţinta miştourilor şi înjurăturilor presei şi adversarilor politici, să primească tot rahatul în plină figură, şi asta de la o vîrstă atît de fragedă. A ales să înveţe. Şi nu a primit niciun premiu, colegiul 1 este neeligibil pentru PD-L în condiţiile alianţei PSD-PNL. Doar dacă nu se întîmplă o minune. Candidatura într-un colegiu neeligibil cu greu se poate numi nepotism. Nu a primit nici o funcţie, ci doar şansa de a pierde nişte alegeri şi de a fi făcut cu ou şi cu oţet pe toate canalele. Depinde de el dacă va şti să înveţe din asta. Cît despre obsesia intelectualilor români pentru oameni şi nu pentru idei, altădată.

Facebook Comments

26 Comments PD-L are nevoie si de scop, nu numai de mijloace

  1. Pingback: PDL va fi de dreapta sau nu va fi deloc | Madame Blogary

  2. nisa

    Buna seara!

    Si eu sunt de parere ca oricine ar candida din partea PDL nu ar cistiga in colegiul 1. Decat daca se produce o minune. Numai ca acum este criza inclusiv la minuni. Iar dupa maretul guvern si compromisurile pentru guvernarea actuala, chiar s-a inchis raionul cu minuni.

    Mai mult ca sigur, sustinatorii PSD si cei ai PNL se vor racori. S-ar putea ca sustinatorii PNL sa nu se prezinte la vot dar cei de la PSD cu siguranta se vor duce! Eu nu locuiesc in sectorul 1.

    Despre reforma PDL sa speram ca va exista si ca de data asta oamenii care conduc la PDL nu vor mai sacrifica partidul in favoarea lor, asa cum s-a intamplat la PNTCD!

    Reply
  3. rasputin

    Boc nu este parte a echipei blaga-videanu-berceanu, a primit promisiuni pt un nou mandat de presedinte al pd-l din partea acestora.

    Pericolul pt pd-l nu este Boc, ci impunerea triumviratului blaga-berceanu-videanu in pd-l , acestia detin ministere f . importante si pot influenta "gloata pd-l" ! Sper ca cei 80 de tineri parlamentari pd-l , multi din ei la primul mandat, vor fi in stare sa impuna reforma in partid, altfel drumul spre prapastie nu poate fi ocolit !

    Reply
  4. Cozma

    @Capitanu'

    Eu aveam o parere buna despre Antonescu, chiar vroiam sa-l votez, acum vreo sase luni.

    La o ascultare mai atenta, discursul sau mi-a parut din ce in ce mai fara substanta, in schimb, imaginea(gestica, retorica, frazarea) din ce in ce mai glamouroasa.

    Nu-mi plac mincinosii.

    P.S.

    In turul 1 am votat Cernea.

    Reply
  5. gabhry_el

    Spune NU lui Bamboo!

    Intră şi candidează în PDL!

    PDL îţi ga-ran-tea-ză o funcţie!

    S-a deschis centrul de dezintoxicare de fiţe! Program non-stop!

    Ultima fiţă: SURPRIZĂ, nici o fiţă!

    Reply
  6. sorin

    Crin Antonescu ? Un papitoi, un neica-nimeni superficial, cu papagal si-atat !

    Ne-a scapat Dumnezeu de el. Peste trei ani, la parlamentare va fi un "fost" !

    La fel ca si partidul pe care se face ca-l conduce ! Dintr-un repetent betiv si chiulangiu ce-ati fi vrut sa fi esit ?!?!

    Reply
  7. estu

    acum nu mai am timp nici sa citesc articolele in diagonala.

    da' tema e buna. ce ai scris nu stiu. dar de obicei pui bine problema

    am vazut ca ai scris de Crin. asta e exceptia, dovada ca nu intotdeauna vezi bine. tipul e cretin. nu am alergie la PNL, doar la imbecili. la asta in afara de o gaosenie absoluta nu am vazut nimic.

    e un Daianu acolo, e un Djuvara si in mod cert au multi simpatizanti de valaore. un idiot ca Crin ii decredibilizeaza.

    sorry, cred ca sunt complet off topic dar doar cateva cuvinte am citit, fug pe plantatie!

    sper sa recuperez lecturile in weekend, imi iau Capitalul si Toate panzele sus.

    Reply
  8. Captain Planet

    Celor care spun ca Antonescu nu e bun de nimic:

    Asa e, aveti dreptate! De fapt nici nu trebuie sa le fie frica celor de la PDL de el, nici lui Basescu. De fapt, toata presa libera si nesilita de nimeni care l-a improscat cu noroi toata luna decembrie a facut o munca in zadar, pentru ca Antonescu nu merita nicio atentie, ca e un foc de paie oricum. Deci, daca tot e un incompetent si un incremenit in proiect care n-are cum sa progreseze, eu zic sa-l lase pedelistii in pace, ca el cica vrea sa faca nu stiu ce naiba prin partidul ala. Da, ce, s-o fi crezand Batman? Pai sa-l lase sa-si faca damblaua, dom'le, ca si-asa e un ineficient, nu? Poate distruge PNL-ul, deci pedelistii au de ce se bucura si nu mai au niciun motiv sa se oboseasca sa gaseasca sapatori la radacina propriului partid. Pai nu o sa fie Antonescu destul de demolator? A, si sa-l cheme televiziunile mai des pe la dezbateri, nu de alta, dar ca sa se faca de ras mai bine… Sa vada si ultimul ametit de sustinator al lui ca el e un nesimtit si un repetent, iar alesii neamului sunt sefi de promotie si arbitrii ai elegantei pe toate planurile.

    Auzi tu "speranţe, iluzii şi idei care să înfierbînte imaginaţia electoratului şi să-l mobilizeze". Dom'le, autoarea viseaza! Cum si pe cine sa mai infierbante niste idei si niste sperante? Pe tinerii nostri care au crescut cu filmele pentru adolescenti despre curaj, demnitate, toleranta, respect, libertate, sanse egale pentru toti si alte aiureli din astea depasite si sentimentaliste? Pe copiii astia care invata la scoala despre "Contractul social" si despre revolutiile moderne si care au avut pe la engleza (in cartile alea tiparite la Oxford) numai lectii despre protejarea mediului, lupta pentru drepturile omului si interactiunea culturilor. Nu, dom'le, la astia nu prinde idealismul, fugi d-aci! La ei prind numai smecheria si manelele. Pai ei nu vad nicio discrepanta intre ce invata la scoala si viata reala din Romania, nu? Toate sunt roz pentru ei si ei sunt multumiti: au case sa-si intemeieze familii, au bani de facultate, pot ajunge pe orice post fara pile, pot sa-si faca o avere decenta fara sa se manjeasca, traiesc intr-o tara curata in care nicio companie nu polueaza, vad in jurul lor numai oameni diferiti, dar egali si fericiti de identitatea lor. Da, corect, deci acesti oameni, care devin din ce in ce mai multi cu drept de vot, nu sunt de loc receptivi la idealuri si la demonstratii de vitejie (sau nebunie) politica. Corect! Antonescu si Cernea sunt niste imbecili, asa e!

    Deci, go Basescu, go, ca esti: cel mai tare din parcare/ si cea mai mare valoare/ idolul multimilor/ si spaima mogulilor/ s-ai li, li li, li, lai/ sa moara dusmanii tai!

    Reply
  9. Gicu Maracine

    Cristian Preda, Sever Voinescu, TRU, Daniel Funeriu, Monica Macovei, Ionut Popescu, Valeriu Stoica… cam asta este armata de reformatori din PDL. Nu cred ca e suficient; sper sa ma insel.

    Crin Antonescu omul stangii romanesti moderne? Eh… am oarece dubii! Pur si simplu Crin nu e alergatorul de cursa lunga in stare sa coaguleze idei si energii in jurul lui, daramitze sa mai si organizeze un partid (nu vedeti ca singura lui reactie la disidenta in PNL este excluderea!?).

    Lui i-a fost foarte bine atata timp cat prin inactivitate s-a pastrat mai curat, mai uscat…

    Vom vedea insa dupa congresul PNL daca mai are vreun sens sa discutam despre traseul liderului politic Crin.

    Reply
  10. admin

    @aurelian: clarificarea ideologica nu inseamna lipsa de pragmatism si realism. Nu e vorba de "un partid al ideilor", mai degraba de "un partid cu idei"

    Reply
  11. Zexe

    Dacă despre Prigoană Jr. nu pot să spun decât ca ai dreptate, despre Crin Antonescu şi evoluţia sa mă cam îndoiesc. Dacă legea electorală se va modifica astfel încât uninominalul să respecte voinţa majorităţii reflectată în voturi exprimate, adică vom adopta o lege a unui vot uninominal corect, PNL-ul va avea o gravă problemă. Se vor ivi doar două opţiuni câştigătoare. Prima soluţie, şi cea mai firească, ar fi ca PNL să îşi păstreze statutul de dreapta şi să se alăture PD-L, dar în acest caz Antonescu va avea o gravă poblemă identitară, avand în vedere că popularitatea lui se bazează pe orientarea sa anti-Băsescu. A doua soluţie ar fi să continue alunecarea spre stânga, ceea ce va da naştere unui nou partid PSD-L 🙂 , dar şi în acest caz, Antonescu va avea o gravă problemă cu adevăraţii oameni politici de stânga, Cristian Diaconescu, Vasile Dancu, etc. Oricum ai da-o, o noua lege electorală l-ar îngropa pe Antonescu dacă nu va reuşi să îşi gasească rapid o alta orientare decat cea anti. Antonescu este un liberal de stânga, e adevărat, dar tocmai de aici i se trage.

    PDL-ul, într-adevăr, dacă va reuşi să iasă din criza mondială fără prea mari sacrificii sociale, dar să şi opereze asupra aparatului de stat în sensul modernizării acestuia, va reuşi, odată cu intrarea lui în istorie ca fiind partidul care a izbutit trecerea de la un sistem comunist la unul democratic, să supravieţuiască pe scena politica şi să ocupe aproape tot spectrul de dreapta. Pe partea stângă vom găsi un PSD dus mult spre extrema stângă, singura variantă de supravieţuire a unui partid de stânga în vremuri de criză. Pe centru vom gasi întotdeauna minorităţile, gata să intre la guvernare cu oricare dintre cele doua mari partide.

    Despre Antonescu, de altfel, numai de bine.

    Reply
  12. Pingback: Ioan Oltean: “Modernizarea PDL nu poate fi facută de pe bloguri” Pe cît pariu? | Madame Blogary

  13. gabarelo

    Frumoasa analiza. Felicitari!

    Un mic comentariu: ma indoiesc ca, la urmatorul Congres, oamenii de care vorbesti (Cristian Preda, Voinescu, TRU, Funeriu, Ionut Popescu, Macovei, …) vor avea posibilitatea sa faca acel pas in fata, (atat de) necesar.

    Traian Basescu nu cred ca se va mai implica in reforma PD-L, eu chiar cred ca nu se va mai intoarce in politica. Si nici nu mi se pare ca are clarviziunea si nici posibilitatea de a impune reforma in partid, "din spatele usilor inchise". Poate Valeriu Stoica sa il impulsioneze, dar TB, cu mentalitatea lui de comandant., nu isi va parasi oamenii, chiar daca vede ca altii sunt mai buni.

    Din pacate, impulsul de schimbare va veni doar dupa pierderea urmatoarelor alegeri, ma cam sperie perspectiva, nu pentru ca pierd ei ci pentru ca vor castiga ceilalti.

    Nu sunt total de acord nici nu viziunea asupra lui Crin. E corect ce ai spus despre stanga si miscarea tinerilor spre el dar nu cred deloc in progresul acestui om. Nici macar de fatada. E totusi prea plin de el si , de fapt, prea gol si resentimentar. Nu-l uit cand a spus ca a citit Epistolarul, vai ce frumos a fost, dar acum, Liiceanu a abdicat, trilu-lilu. Se va fuma. Sansa lui e ca, in jur, in PNL e vid aproape total.

    Reply
  14. Dan

    Mi-a placut acest articol. Doua observatii scurte, una despre proiectul de modernizare al PD-L si alta despre Prigoana jr.

    Ca sa vedem miscandu-se ceva la PD-L e nevoie de un proiect elaborat de cineva si promovat, condus de acel cineva. Aici lipseste o piesa, atata timp cat nimeni nu-si asuma un astfel de proiect. Trebuie si persoane, nu doar idei :).

    Despre Prigoana jr spun ca ceea ce ma deranjeaza este ca din nou televiziunile (mogulilor) pot falsifica realitatea cu complicitatea, vizibila de data asta, nemaifiind retinerile date de prezenta unei campanii electorala, a victimelor lor.

    Reply
  15. calif

    sunt absolut de acord. E important ca oameni ca Valeriu Stoica, Cristian Preda, TRU, Sever Voinescu, Funeriu sau Monica Macovei 'să aibă putere în partid, puterea de a lua şi a influenţa decizii'. Pentru asta e nevoie in primul rand ca ei sa candideze (de ex. pt functii de vicepresedinti) la viitorul congres. Am aruncat o privire la componenta actuala a conducerii PDL (http://pdl.org.ro/index.php?page=echipaPDL&pag=1&echipaShow=1&perPag=6) si cred ca Cristian Preda, TRU, Sever Voinescu, Funeriu sau Monica Macovei ar avea sanse mari sa fie alesi in functii de conducere. Sunt convins ca vocea unor vicepresedinti parlamentari sau europarlamentari are greutate in partid, iar cei enumerati mai sus au multe de spus

    Reply
  16. mece

    Eu cred că în condiţiile în care nu mai există nici o presiune electorală imediată,

    tocmai acesta e cel mai bun moment pentru a se demara un proiect cum e cel sugerat de bleen. Există timpul necesar pentru obişnui publicul – zic public pentru că structura electoratului poate deveni, după o asemenea evoluţie, alta decât cea din prezent – cu un partid care are un set de valori care îl definesc fundamental si de la care nu se abate. S-ar crea o încredere pe termen lung şi ar lipsi, poate, dezamăgiri de genul celor care au apărut acum – cea mai recentă fiind cazul Prigoană. Cred că aşa cum oamenii vor să trăiască mai bine, dar acceptă mai greu reformele economice, tot aşa îşi doresc un astfel de partid, dar va fi ceva mai anevoie sa accepte transformările care duc către un astfel de rezultat.

    Reply
  17. camil

    cuvinte mari, frumoase, lustruite….fără altă însemnătate și rezonanță în viața politica românească. idei, principii, doctrine, idealuri?! niciun partid de la noi ne le posedă în cantitatea necesară depășirii statutului de simplă gașcă de interese. oamenii cu adevărat valoroși și integri se țin – în mare majoritate, excepțiile se numără pe degete – departe de politică mioritică, din motive lesne de înțeles. iar asta nu se va schimba prea curând

    Reply
  18. Nea

    Cât priveşte pe Antonescu, chiar crezi că un individ fără alt orizont în afara buzunarului lui Patriciu, capabil de orice mârşăvie comandată de alţii (îndemnul electoratului să-l voteze pe Geoană în turul 2) va putea reprezenta ceva solid ca lider politic?

    De fapt, e foarte posibil, într-o ţară unde Prostănacul ia aproape 50% din voturi, Vadim, Năstase, Văcăroiu, Prostănacul au fost preşedinţii Senatului, Becali face naveta între puşcărie şi Parlamentul European (să sperăm că are şi bilet retur).

    Care PNL stângă modernă? PNL-ul care i-a dat brânci pe scări Monicăi Macovei, când a văzut-o pusă pe treabă?

    Reply
  19. Ina

    Corect. In opinia mea, Valeriu Stoica este singurul om politic, de la Coposu incoace, care are pe langa o gandire strategica si idei novatoare. Nu stiu daca PDL-ul e constient de norocul lui ca i s-a alaturat, dupa ce l-au dat afara liberalii, dar ar face bine sa il asculte. In sfarsit a venit vremea schimbarii, atat in politica cat si in presa. Ramane cine intelege asta.

    Reply
  20. Turnofftheglory

    Misto scris Bleen. Imi place ca il pui pe Honorius neeligibil. Chiar daca e la Chiliman in sector si a batut palmuta cu Vanghelie, in fata lui Stroe castiga la pas. Pe de alta parte, prefer sa ai dreptate tu la acest subiect cu miza mica. Cat despre cazul PDL in fata pesedizarii, se simte atat morcovul lui Boc cat si posibilitatea reala, ca garda veche sa fie lasata mai in spate. Ar cam fi si cazul.

    Reply
  21. Nemo

    exact genul de articol pe care il asteptam sa apara pe aici.

    despre onor Honorius, nu ma pronuntz :). nem tudom.

    Reply
  22. aurelian

    o mica problema vad eu aici: nu cred ca electoratul este pregatit pentru un partid al ideilor… cam cata rezonanta la prezentul/ viitorul electorat crezi tu ca au dezbaterile organizate de ISP? daca te uiti la clipurile postate de CADI pe trilulilu nu cred ca exista vreunul care sa fi depasit 100 de vizionari in 2 luni… ceea ce spune foarte mult

    de aceea cred ca ceea ce se intampla acum- si mie se pare a fi o strategie, cu Valeriu Stoica in planul 2 ocupandu-se sa defineasca o ideologie si tinand ocupat esalonul intelectual al partidului- este un lucru adaptat la realitatea sociala prezenta. Probabil ca, la un moment dat, Basescu se va intoarce in partid si atunci va fi momentul in care Valeriu Stoica, Cristian Preda, TRU, Voinescu, Macovei vor prelua partidul in gestiune, chiar daca societatea nu va fi pregatita. Si vor avea succes pentru ca Basescu va fi devenit deja un „iliescu” al PD-L

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *