Atentatul de la Boston. Teroristi islamici sau extremisti occidentali?

Media de stînga din Statele Unite au lansat imediat, după primele știri despre atentatul din Boston, ipoteza unui atentat al ”extremei drepte”.

Pe repede înainte, că azi mă chinuie o astenie de primăvară.

Țintele extremiștilor occidentali (stînga-dreapta, nu discutăm acum) sînt în general ținte ale establishmentului, clădiri guvernamentale, reprezentanți ai statului sau a ceea ce extremiștii percep ca establishment. Atentatele teroriste ale extremiștilor occidentali (anarhiști, comuniști, fasciști, xenofobi etc) sînt îndreptate asupra a ceea ce aceștia percep drept autoritate conspiraționistă/decadentă, sînt ”declarații” împotriva autorității și sistemului. McVeigh și Breivik au atacat ținte ale autorității. Iar în cazul xenofobilor sau rasiștilor, ținte sînt străinii, casele acestora, afacerile, întrunirile sau instituțiile statului care sînt percepute ca ”trădătoare”.

Teroriștii islamici atacă societatea occidentală fără discriminare, nu doar simbolurile autorității. Teroriștii islamici atacă infidelii și scopul lor e să creeze teroare prin intermediul media, de aceea aleg evenimente, locuri publice aglomerate, evenimente cu acoperire media. Nu cruță nici țintele simboluri ale autorității, însă acestea sînt mai greu de lovit și impactul, ca nivel al terorii indus asupra populației, este scăzut. Dacă țintele sînt doar autorități efectul asupra stării de siguranță a oamenilor este scăzut. Dacă știu că țintele sînt clădiri și simboluri guvernamentale sau militare, nu trăiesc în teroare, suspiciune și nesiguranță că oricînd, eu, cetățean simplu, pot fi victima unui atentat în autobuz, metrou, la serviciu (dacă nu muncesc într-o instituție a autorității, la restaurant, evenimente sportive sau culturale. Într-o țară în care doar simbolurile autorității sînt ținte ale terorismului nivelul de teroare și nesiguranță e mult mai scăzut decît într-o țară în care oricine, oricînd, fără discriminare, poate fi victimă a unui atentat.

Țintele extremiștilor occidentali sînt simbolurile ”opresiunii”, țintele teroriștilor islamici sînt cetățenii occidentali, fără discriminare.

Eu aș paria că atentatul de la Boston e opera teroriștilor islamici.

Facebook Comments

24 Comments Atentatul de la Boston. Teroristi islamici sau extremisti occidentali?

 1. Canadiana

  Cat de inepta trebuie sa fii ca sa porti rochie rosu-aprins cand pastrezi un moment de reculegere pentru victimele atentatului  de la Boston? 
  [IMG]http://i49.tinypic.com/33c4pyu.jpg[/IMG]

  Reply
 2. crisuadi

  Cu cat sunt mai multe agentii de securitate , cu cat sunt mai multe sisteme video de supraveghere , cu cat statul vegheaza mai mult si face tot mai mult pentru securitate , cu atat nu se pot anticipa si stopa atentatele ! Ciudat :I

  Reply
 3. Canadiana

  Eu consider ca este o rusine ca la aproape 2 zile de la atentat, atatea agentii cu supra-puteri, cara hartuiesc zilnic americanii de rand si consuma sume enorme de la buget, nu dau nici un raspuns. Cheama publicul sa furnizeze informatiii si dau un premiu de 50 000 pentru orice informatie in legatura cu atentatul. Da’ ei ce naiba fac, daca tot publicul/victimele trebuie sa prinda faptasii?  Eunucii lui Obama.

  Reply
  1. picus

   Canadiana 
   Hint: ce-i mai rau incepe sa se confirme, iar acum tac din gura pina n-or mai avea incotro si vor fi obligati sa spuna ca a fost vreun Muhammad ben Said al Mudjahid.

   Reply
 4. Bleen

  Uite și un alt exemplu, p-ăștia îi uitasem, Weather Underground, o organizație teroristă de stînga, care, la fel, a pus bombe la Pentagon, FBI și Poliție. Organizațiile teroriste occidentale, de stînga sau de dreapta, luptă împotriva ”opresiunii” și a instituțiilor statului sau ceea ce percep ei ca simbol al puterii. Nu-și permit să pune bombe nediscriminatoriu, fără mesaj și simbolistică precisă. Iar asta presupune ținte bine precizate, încărcate de o anumită simbolisitcă.
  Islamiștii, în schimb, trebuie să dea mesajul că nimeni nu e în siguranță, să ucidă cînd mai mulți infideli, cum scrie la carte. Pentru asta au nevoie de ținte aleatorii, fără un pattern clar, dar care să respecte două criterii, loc aglomerat și supus atenției media (poate fi și un simbol, dacă prin asta atrage atenția media, dar simbolistica sa nu e folosită în mesajul islamiștilor, ci le e utilă doar fiindcă atrage atenția media).

  Reply
  1. Bleen

   quaddelta La Atlanta a fost, din punctul de vedere al autorului, tot o ”declarație” anti-estabilshment. Autorul voia anularea Jocurilor Olimpice ca semn de protest împotirva ”decadenței” guvernului etc și a sunat la poliție și a anunțat bomba. Celelalte bombe puse de el au avut ținte precise, o clinică care făcea avoturi și un bar de lesbiene.

   Reply
 5. picus

  Ancheta pare ca va fi lunga. Insa dupa primele indicii, tipul de bomba folosit arata intr-adevar spre religia pacii.
  http://www.washingtonpost.com/world/national-security/boston-marathon-bombs-had-simple-but-harmful-design-early-clues-indicate/2013/04/16/c2b061cc-a6d8-11e2-8302-3c7e0ea97057_story.html?hpid=z1
  Impresia mea e ca, pentru a evita sa infrunte cea mai rea veste (atentatul este opera unui musulman), oamenii se cramponeaza prea mult de faptul ca nu a fost repede revendicat, desi in mod normal jidadistii fac asta. Este o chestiune neesentiala. Un exemplu recent: desi in mod normal jihadistii anunta repede moartea vreunui sef  in lupta, declarindu-l „martir”, dupa stiinta mea n-au recunoscut nici azi moartea in Mali a lui Abu-Zeid, „emirul” Al-Qaeda in Magrebul Ismamic (dupa vreo doua sau trei saptamini de la anuntul facut de presedintele Ciadului, francezii au confirmat ca au dovada prin ADN). E de inteles. Martir, martir, dar moartea unui lider important ramine totusi o scaltoaca foarte paguboasa pentru moral.

  Baiatul asta si-o fi facut socoteala: vreau sa mai fac fapte placute lui Allah, nu e timpul sa mor ca martir sau sa ma laud ca un idiot.

  Reply
  1. Nea

   picus Exact, cea mai rea veste pentru Obama şi administraţia lui ar fi să se dovedească faptul că atentatul este musulman. Asta ar arăta că nu Bush personal a atras asupra Americii atentatele din 2001, ci că pe atentatori îi deranjează America în sine, nu înălţimea lui GW Bush, orientarea lui politică, greşelile lui de pronunţie, culoarea ochilor, cum suna mantra stângii americane, însuşită de pelicanii de pe la noi. 
   Şi mă tem că presa şi oficialităţile vor presa spre denaturarea investigaţiilor.

   Reply
   1. picus

    Nea picus comentariu de pe blogul lui Breitbart:
    http://www.breitbart.com/Big-Peace/2013/04/16/History-of-Pressure-Cooker-Bomb-Used-In-Boston# http://www.breitbart.com/Big-Peace/2013/04/16/History-of-Pressure-Cooker-Bomb-Used-In-Boston#comment-865484134 • http://www.breitbart.com/Big-Peace/2013/04/16/History-of-Pressure-Cooker-Bomb-Used-In-Boston#comment-865648741o
    The Obama administration is desperately attempting to prove it was not an Islamist.

    Reply
 6. DanCanada

  Dintr-un news recent:
  http://globalnews.ca/news/485091/the-heroes-of-the-boston-marathon-explosion/
  “They were the true heroes. Our thoughts prayers go out to all those affected by this senseless tragedy.”
  Famed peace activist Carlos Arredondo is also being hailed as a hero as he rushed to help victims just seconds after the first explosion.
  In a haunting photo, Arredondo is seen aiding a man into a wheelchair after the victim lost both of his legs in the blasts.  ”I kept talking to him. I kept saying, ‘Stay with me, stay with me,’” said Arredondo in an interview with the Press Herald.
  According to Gawker.com, Arredondo was at the marathon as a spectator supporting a runner who was participating in the marathon in honour of his son. Arredondo turned to a life of activism protesting the war in Iraq after his son was killed serving as a solider overseas in 2004.
  Four years later, Arredondo’s surviving son committed suicide.
   Alta chestie:

  Este incredibil cum naiba au putut sa aibe americanii asa o „security breach”. Multi spun ca nu poti sa fii sigur pe o distanta de 42km. OK, dar ticalosii aia au plantat oalele in centrul Boston-ului, nu pe cine stie ce straduta la km 41.
  La spectacole, meciuri etc, orice rucsac/geanta e verificat. Cum de nu au verificat gunoaiele din centru ?!?

  Reply
 7. Nea

  Binomul lui Newton, nu alta. Ţineţi minte, acum vreun an, când Obama a dat maselor soluţia ca să scape de sărăcie? „Puneţi-vă pantofii de marş şi ieşiţi din casă.”

  Reply
 8. picus

  Mie imi miroase a religia pacii. Nu e neaparat relevant ca autorul nu s-a aruncat si el in aer. Important era sa elimine cit de multi ghiauri si sa bage spaima-n ei. Ocazii de martiriu o sa mai gaseasca.

  Reply
 9. Canadiana

  Singurul argument impotriva teoriei unui atac terorist islamic este faptul nu a fost vorba de un terorist sinucigas. Dar s-or mai fi saturat si ei de perspectiva celor 40 de virgine.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *