Sah cu bile

Geopolitica azi

De cînd a izbucnit criza ucraineană, poate cea mai savuroasă critică la adresa Occidentului, reluată periodic, e că Putin joacă şah, iar Obama se joacă cu bile. O activitate profund educativă, larg răspîndită în vest, cu precădere printre preşcolari. Rautăcismul acuzaţiei, se vede tot mai clar, nu este gratuit. Încă de la marele fiasco obamist din criza siriană (munţi de cadavre), Putin tot mută şi cîştigă, demonstrînd că vede mersul cu multe mutări înainte. Iar Liderul Lumii Libere o dă de-a rostogolul, ba pe prispă la Casa Albă, ba prin magnifice vizite internaţionale de dres busuiocul. În timp ce Vladimir e la shopping teritorial, între două mutări.

Analizînd tabla de joc, vedem că nebunul face ce vrea. I se fîlfîie de ameninţările cu sancţiuni, de acordul de la Geneva sau de acuzaţiile, maliţioase, că politica lui e de secolul al 19-lea, la redesenat graniţele cu forţa. Secolul al 19-lea? Ha! Şahul e mult mai vechi. Pe 25 mai nu sînt doar europarlamentare, ci şi prezidenţiale în Ucraina. Ziceţi că detaliul le-o fi scăpat, la Kremlin? Uite şi Republica Populară Doneţk, uite şi Transnistria cerînd  alipierea la Mama Rusie. Iar apoi, Republicile Baltice şi Gurile Dunării de ce nu i-ar interesa? Fiindcă n-au mai fost niciodată pe tabla lor? Uuups! Ba au fost.

Apreciatul Barack Hussein Obama, ce-i drept, e magistral susţinut de coechipierii strategici din Europa, care o dau de-a rostogolul şi mai abitir. Dar ce să facă ei, dacă Marele Maestru Rus le dă şah în serie, la simultanul pe bază de gaze prin conductă? Plus alte schimburi comerciale lucrative. Să-şi ia bilele şi să plece? Imposibil, s-ar face de rîs. Mai bine se fac că plouă. Să preia iniţiativa? N-au cum. S-au obişnuit de prea multă vreme cu figuraţia specială, lăsînd Marii Maeştri Americani să aibă grijă de jocul geopolitic, să bage ei bani, armament şi trupe în apărarea comună. Că au de unde şi posedă şi “nău-hăul”, cum zicea Felicia Meleşcanu. Păi nu tot ei au rezolvat, cum s-a putut, două Războaie Mondiale şi prima serie din Războiul Rece?

Problema e că actualul Maestru de la Washington e cu totul special. Unul mai convenţional putea, de pildă, să mute nişte piese, şi anume, de armament modern, letal, în dotarea forţelor ucrainene. Nu cu gînd rău, ci cu toate gîndurile bune, pentru descurajare unor noi acte de agresiune, comise de anonimi din forţele armate ale Rusiei, cu tot cu blindate, elicoptere şi trupe de diversiune. Maestrul convenţional ar fi putut să închidă iute robinetele cu bani către Rusia şi robinetele cu bani din Rusia către conturi din paradisuri fiscale. Simultan, ar fi putut deschide, larg, robinetele cu gaze din alte surse decît cele păstorite de Gazprom. Ar fi putut trage, mai din timp, oblonul peste livrările de tehnologie militară occidentală pentru Moscova. Ar fi putut pune lacătul la graniţele Vestului pentru compatrioţii Maestrului de la Kremlin. Şi multe alte mutări tactice, de hărţuire, piesă cu piesă. În loc să joace în piesa pusă în scenă de Putin. Dar cine mai are chef de asemenea convenţionalisme? Ar fi dezuet. Şi uite-aşa, în timp ce Putin joacă şah, Obama se poate apuca de şah cu bile. Yes, he can.

Facebook Comments

3 Comments Sah cu bile

 1. adib

  Sa zicem ca sunt un politist din estul Ucrainei, jumatate rus jumatate ucrainean, cu nevasta si copii, fara prea multe principii si valori.

  Ce fac eu?

  In prima faza, ciocu’ mic, sa vad cum se aseaza lucrurile.

  Ulterior observ care e tabara mai puternica, cu initiativa si mai mult tupeu si ma dau cu ei, la inceput pe ascuns, apoi mai pe fata. Nu numai ca sunt sanse mari ca noul meu angajator sa fie statul rus, dar daca ma pis contra vantului s-ar putea sa nu am nici unde sa ma refugiez, caci nu se stie daca Putin nu invadeaza toata Ucraina (chit ca expertii lui peşte zic ca nu va face asta)

  A, daca din martie pana acum SUA si UE ar fi impus sanctiuni atat de drastice incat Putin sa aiba atatea probleme interne incat sa nu mai aiba cu ce plati provocatori in Ucraina (si agenti de influenta in Vest), daca americanii ar fi trimis vreo 100.000 de soldati in Polonia, Romania si tarile baltice, daca vreo 10.000 de militari americani s-ar afla in Ucraina sa ii invete pe colegii ucrainieni cum se folosesc noile arme trimise de SUA, atunci poate as gandi altfel, mi-as aduce aminte de bunicii ucrainieni care au trait Marea Foamete si asa mai departe.

  Stiu, sunt un militian tradator. Dar ca mine sunt si colegii mei. Si majoritatea celor care traiesc in orasul meu. Noi, militienii din est, ne meritam soarta, o sa fim slugi la Putin, tablagii intr-o margine (pe moment) de imperiu. Dar si voi, americani, germani, francezi, care acum dormiti linistiti, si voi v-o meritati, chiar daca inca nu realizati ce va asteapta, pe voi si pe copiii vostri.

  Reply
 2. gone fishing

  Cand cu mutarea bilei in Filipine, s-a lasat cu proteste incendiare pe strazi:

  „An effigy of President Barack Obama was burnt today by Filipino activists during a rally in protest at a a 10-year agreement which will beef up U.S. military forces there.

  The military will get greater access to bases across the region as an effort by Washington to counter Chinese aggression.”

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2614715/Obama-signs-security-deal-Philippines-aimed-greater-cooperation-angry-protesters-say-step-BACK-country.html

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *