Privatizarea monopolului sau liberalizarea pietei?

Statul creează monopoluri prin lege și coerciție. Pur și simplu interzice persoanelor private să facă afaceri într-un anumit domeniu, rezervat exclusiv statului, interzice prin lege piața liberă în domeniul respectiv. Monopolurile de stat se fac cu poliția. Dacă cineva își deschide o afacere într-un domeniu rezervat exclusiv statului, sfîrșește dacă nu în pușcărie, măcar cu o condamnare cu suspendare sau amendă.

Apoi statul vine și își vinde monopolurile create sub amenințarea cătușelor. Este nu numai o măsură ineficientă economic, este o măsură imorală.

Soluția nu e privatizarea prin transferarea unui monopol creat cu bîta către un privat, de cele mai multe ori client politic al celor ce reprezintă statul. Soluția e liberalizarea pieței. În momentul în care statul decide privatizarea, implicit recunoaște că domeniul respectiv nu este rezervat exclusiv statului și că monopolul de stat existent este nejustificat.

Liberalizarea pieței se poate face prin împărțirea spargerea companiei statului în 3, 4 sau mai multe companii mici, care apoi sînt vîndute primilor clasați la licitație, niciunul dintre aceștia neavînd dreptul să cumpere mai mult de o companie provenită din spargerea monopolului.

Facebook Comments

3 Comments Privatizarea monopolului sau liberalizarea pietei?

  1. Pingback: Companii naționale și management privat | Cincinnatus

  2. Pingback: Companii nationale si management privat | BLOGARY

  3. Pingback: Companii naționale si management privat | Blogary

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *