Explicatie pentru toti boii din tara asta

Noul sistem de sănătate, ăla pe care poporul de pe Facebook, cu Arafat în frunte, l-a învins astăzi, pe înţelesul boilor (se ştiu ei): îţi alegi un asigurător privat (să zicem ING sau AIG sau Ţiriac sau cine o fi), după care te duci unde vrei tu, la orice clinică sau spital (de stat, Medicover, Medlife, Regina Maria etc) şi asigurătorul îţi decontează serviciile medicale integral sau parţial (dacă are semnat acord cu respectivul furnizor de servicii). Astfel, o parte din servicii îţi erau plătite din banii pe care oricum acum îi plăteşti la stat, aiurea şi obligatoriu. Conform legii, 93% din banii din contribuţii mergeau la asigurătorii privaţi, pe care fiecare dintre noi îi alegea, 7% mergeau pentru fondul de rezervă (pentru neasiguraţi) şi pentru cheltuielile de administrare a CNAS (sediu, chirie, salarii, întreţinere, benzină, pixuri etc). Deci, toţi boii de pe Facebook, aţi înţeles, dobitocilor, împotriva a ce aţi dat like?

În sistemul de acum, cel pentru care răsuflaţi uşuraţi că n-a fost ucis de chiorul de la Cotroceni, de agaricii din Comisia prezidenţială şi de privaţii răi care vrea profit şi crimă (şi de la care majoritatea dintre voi, dobitocilor, vă luaţi salariile), toţi banii din contribuţiile pe care le plătiţi lunar rămîn la stat. Iar dacă vreţi să vă duceţi să vă consultaţi sau operaţi la privat trebuie să plătiţi integral, în plus de banii pe care deja îi plătiţi la stat. Asta în condiţiile în care sistemul privat din sănătate mai rezistă mult aşa, doar cu plata jos şi asigurări suplimentare.

Ştiu, e vinovat Băsescu fiindcă nu ştiţi sau vă e lene să citiţi, că de înţeles nu poate fi vorba.

Facebook Comments

132 Comments Explicatie pentru toti boii din tara asta

  1. Pingback: Cred ca boii au inteles acum | BLOGARY

  2. Pingback: Dreptate pînă la fund | Blogary

  3. Pingback: Cred că boii au înțeles acum | Blogary

  4. Pingback: Blogary va ureaza un an mai bun decit 2012! | Blogary

  5. Pingback: Top 10, MRU la Sinteză şi cîteva adunate de pe net | Madame Blogary

  6. Claudia R.

    Dragos dragul meu n-ai ghicit. Sunt multi care folosesc o "avalansa" de "…" in textele lor. E un fel de echivalent al unei pauze semnificative in limbajul colocvial. Bineinteles ca n-am sa folosesc acest semn de punctuatie intr-o adresare oficiala de care n-ai sa crezi dar sunt capabila. Repet! Problema celor aflati la putere cat si a sustinatorilor lor (printre care bag de seama ca te numeri) este incapacitatea de a accepta faptul ca nu toata lumea le impartaseste opiniile si mai ales de a RESPECTA dreptul nostru al celorlalti de a crede ce vrem. Concret n-am primit un raspuns la intrebarea mea. Ce societate de asigurari va accepta sa-i incheie o asigurare medicala mamei mele bolnava de cancer? Sa incerc la Omniasig? Sau poate la ING? Ma tem ca o sa-mi pierd vremea de pomana. Eu cred ca mai bine incep sa pun bani la ciorap sa pot sa-i platesc medicamentele de care are nevoie si pe care conform noii legi va trebuie sa si le achizitioneze singura dintr-o pensie de 700 lei dupa 40 ani de munca in invatamant. Ah am uitat ceva: …………………………

    Reply
  7. Selvyn

    @reformatoru & merechene

    respect, fratilor! voi chiar stiti ce vorbiti!

    oameni buni, acesta nu este o agora, acesta este un forum de DREAPTA! nu sunt de acord cu nici o plangaciune (un "rautacism" de-al meu, sic!) de stanga… atata vreme cat mazare, iliescu, ponta, antenescu (ca sa nu-l confundam cu maresalul!) vorbesc de rau un om care vrea modernizarea statului, pe politici DE DREAPTA, eu sunt un sustinator al acelui om….PS il aud pe (fostul) mare economist Daianu, la TMC, vorbind POLITIC, DE STANGA, … CUMPLIT, VORBA LUI…

    Reply
  8. Selvyn

    @reformatoru & merechene

    respect, fratilor! voi chiar stiti ce vorbiti!

    oameni buni, acesta ne este o agora, acesta este un forum de DREAPTA! nu sunt de acord cu nici o plangaciune (un "rautacism" de-al meu, sic!) de stanga… atata vreme cat mazare, iliescu, ponta, antenescu (ca sa nu-l confundam cu maresalul!) vorbesc de rau un om care vrea modernizarea statului, pe politici DE DREAPTA, eu sunt un sustinator al acelui om….PS il aud pe (fostul) mare economist Daianu, la TMC, vorbind POLITIC, DE STANGA, … CUMPLIT, VORBA LUI…

    Reply
  9. Mih

    Fiind in trecere, am "frunzarit" putin comentariile. Mi-a atras atentia @Arogantul (cand eram mic, ma poreclisera"obraznicatura")

    Esti bun, frate! I-auzi:

    "Legea trebuie facuta de specialisti,care sa reprezinte toate categoriile sociale".

    Si categoria din care faci parte, de ce specialist ai vrea sa fie reprezentata?

    As avea o sugestie, dar nu vreau sa te influentez.

    Reply
  10. reformatoru'

    salutare tuturor. observ ca s-a incins discutia mai ales spre final. citind comentariile am simtit nevoia sa fac o "mediere" intre tabere, intre boi/vaci whatever si baietii/fetele inteligente: basescu asa controversat cum il vad unii, este un om de actiune. asa sint si eu. prefer sa se faca ceva bun, nu perfect, nu ideal, dar sa se faca. discutia trebuie dusa pe solutii, nu pe hibe. eu n-as veni cu 10 pagini de poliloghie sa sustin aminarea legii sanatatii pentru ca nu e oportuna. eu as veni cu solutii, amendamente, imbunatatiri. iti trebuie un coi in plus cind vine vorba sa schimbi ceva in sistemul de stat. eu cred ca basescu si de ce nu, chiar si boc, au impreuna 6 coaie. vor ramine in istorie ca primii politicieni care au dat o directie buna unei tari in deriva. sau cum ar spune steve jobs, dumnezeu sa-l ierte, intr-un alt context: http://www.youtube.com/watch?v=Qv1pvRDFFqs

    fiti optimisti si constructivi si nu in ultimul rind puneti osu la treaba si nu mai ardeti gazu de pomana ca tata lela sprijinita de gard.

    poate articolul asta o sa va mai "imbarbateze" nu pic pe unii dintre voi: http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/drama-munc

    Reply
  11. vlad

    @YEBA

    Am 22 de ani si sper ca te-ai referit la floare.

    Aceasta lege zici ca ar elimina spaga din sistemul sanitar.Am citit comentarii care sustineau spaga in sanatate,explicatia fiind salariul mizer.E cu dus-intors acesta chestiune.Eu pledez neutru.

    Referitor la solutia stoparii spagii adusa de aceasta privatizare,intreb:De ce vin cu solutii intr-un sistem atat de mare si de complex?Sa vina cu idei pe care sa le aplice in alte domenii de activitate mai putin complexe si sa aiba si rezultate favorabile.Poate astfel statul ne va demonstra ca e in stare sa faca ceva.

    Nu am nicio siguranta ca aceste idei de solutionare vor stopa circulatia neimpozitata a banilor.Statul a demonstrat ca poate sa fure prin cele mai “legale” si de nebanuit moduri posibile.La ce pot sa ma mai astept?

    In momentul in care contributia financiara,fie ea lunara sau ocazionala a cetateanului de rand la sistemul sanitar este mai mare odata cu privatizarea sanatatii,romanul va alege varianta mai ieftina,chiar daca e mai putin legala.E de inteles aceasta alegere in momentul in care statul nu face nimic pentru cetatenii de rand.

    Ce a facut statul pentru mine:in anul 3 de facultate in care sunt, ministerul invatamantului a dat o lege prin care mi-a luat mie si altor 500 de studenti suma de 1000 de lei.Legea a venit in vara.Apoi in toamna aflu ca aceeasi lege nu se va mai aplica si in anul viitor de studii incalcand niste principii din cate am inteles,astfel nu se va mai plati acea suma.

    @MERECHENE

    Multumesc pentru apreciere si imi cer scuze pentru limbajul ofensativ pe care l-am avut la inceput.

    P.S. si viteza,dar mai mult ora foarte tarzie.

    Reply
  12. arogantul

    Ultimele 4 comentarii sunt f.pertinente,dupa parerea mea de "bou".Sunt sigur ca sistemul de sanatate trebuie REFORMAT,dar nu in acest ritm alert(impus de BASE),fapt care poate parea cel putin suspect.O lege de asemenea insemnatate si interes pentru toti cetatenii tarii nu poate fi "bagata pe gat",asa dintr-odata,pt. ca este vb despre sanatatea a peste 20 de milioane de oameni.Tocmai de aceea aceasta lege trebuie facuta in conformitate cu realitatea romaneasca si nu copiata de la altii,stiindu-se f. bine cat de polarizata financiar si social este societatea romaneasca.Legea trebuie facuta de specialisti,care sa reprezinte toate categoriile sociale,lasata spre dezbatere publica indeajuns de mult pt. a putea fi inbunatatita pe tot parcursul ei.Repet acest lucru,specialisti care sa reprezinte toate categoriile sociale din ROMANIA,nu din America sau de oriunde altundeva de pe acest glob.Cat despre ce a facut Basescu si face dintotdeauna ,iata ce spune o vb din gandirea inaintasilor nostri:

    CINE SEAMANA VANT,CULEGE FURTUNA!

    Iar acum,chiar daca este iarna,va trebui sa adune roadele!

    Reply
  13. ioana

    OMG! OMG! o p… roz cu luminite…ahh stai era Dragos.

    Dragos draga, u're so f…ing smart, ti'ai dat seama :)))

    Acum realizez ca de fapt esti paranoic…poate si putin schizo…auzi voci care iti spun ca toti oamenii care sunt impotriva ideilor tale sunt una si aceeasi persoana. Domnul Axinte ar treb sa te ajute cumva. ca tot vorbeai mai sus de medicamente, cred ca te-ar ajuta.

    Semnat,

    Ioana si atat, din pacate pentru tine.

    P.S. – incearca sa ignori vocile, te fac sa pari penibil 🙂

    Reply
  14. Dragos

    dupa inflatia de "…." ca numitor comun in text, se observa usor ca Ioana, Claudia R. si Ceai_nicu_cu_mine este acelasi bou/vaca.

    me-dica-MENTEEEEEEEEE !!!!!!

    Reply
  15. Un om

    Dragii mei, incercati un exercitiu de imaginatie la mai mult de 5 m in fata. Pe proiectul acestei legi ar fi fost cateva probleme:

    1. Spitalul de stat nu poate concura de la egal la egal cu cel privat. La stat nu dispui de banii privatilor ca ai conditiile (de cele mai multe ori de fatada, nu strict medicale) de la privat. Unde crezi ca o sa se duca pacientul? La privat, deci spitalele de stat se vor desfiinta, iar privatii,prin supraaglomerare, vor fi obligati sa te tina la coada , mai mult decat se intampla acum, chiar si pt o urgenta.

    2. Medicii ar fi avut posibilitatea negocierii salariului. Unde ar fi plecat? La privat! Deci nici institutii de stat, nici medici la stat.

    3. Privatul nu are scrupule (sa ma ierte); pe el il intereseaza profitul; sanatatea trece in planul 2. Deci, am fi fost multumiti la privat de o reteta, un consult, o ecografie, o apendicita rezolvata; dar cand dai de un infarct, un accident vascular cerebral sau o complicatie severa, mai ai 00000 de euro?- ca astea nu mai sunt in pachetul de baza…

    Cam acelasi lucru se aplica si la sistemul de urgenta din scandalul Presedinte-Arafat, dar ce e trist este ca oamenii au reactionat la scandal, nu la esenta dezastrului care se putea produce. Iar televiziunile de ani de zile NE TIN IN INTUNERIC, intretin scandalul si limbajul politic de lemn; sa nu-mi spuna ca doar asa creste rating-ul- Toti ne pricepem la politica, am fi interesati de ea, dar nu prea am vazut pe ecran dezbateri publice reale pe probleme specifice, propuneri, solutii, proiecte de legi si in final legi. Ne uitam la teatru ca in vremea lui Caragiale.

    ADEVARAT! Sistemul de sanatate este varza! Dar de ce? Pentru ca nu exista control asupra coruptiei! La fel si in sistemul politic: cat ei isi fac legile pentru ei. Omul, din orice sistem ar face parte, rar raspunde la principii, din bun simt. Daca nu ai lege si control, nu faci nimic. Burebista a fost mare pentru ca a dat foc la vii, deci i-a controlat pe betivanii de daci. Romanii controlau lumea prin armata. Napoleon a pus bazele LEGILOR moderne etc.

    Ei bine, cand o sa fie SALARII, REGULI si CONTROL pentru un management performant al CNAS, al spitalelor, al actului Medical si celui POLITIC, atunci nu o sa mai fie nici lipsuri, nici coruptie, nici delasare, ci oamenii isi vor face treaba, exact ca un angajat la privat (ca altfel e concediat). Din pacate, nici una din cele trei cerinte obligatorii nu exista si nici nu s-a incercat a se face nici pentru sistemul sanitar, nici pentru cel politic.

    Asadar, proiectul de lege arunca pisica la privat pe spatele nostru, in lipsa VOINTEI de a rezolva problemele sistemului.

    In privinta sanatatii, eu am dat o solutie, dar in politic, daca pleaca unii, vin ceilalti. Deci, nu se schimba nimic.

    Cine oare este singurul om care ii mai poate controla pe politicienii astia?

    Reply
  16. Claudia R.

    Sunt una dintre "vacile" care nu sunt de acord cu acest sistem. Explicati-mi si mie distins domn pe mama mea bolnava de cancer CINE O SA O ASIGURE????????? Mergeti in continuare pe aceleasi jigniri care i-au facut pe oamenii aia sa se revolte. Nu inteleg de ce nu se poate accepta faptul ca altii au alte opinii… bune, rele le apartin iar Dvs domnule politician va revine obligatia sa-i convingeti ca aceste modificari sunt bune pentru ei boii si vacile … catalogand pe toti cei ce va sunt impotriva drept boi si vaci nu faceti decat sa le intariti convingerile ca au dreptate sa se opuna… Eu va doresc in continuare mult succes cu toate ca nu va impartasesc opiniile nici cele legate de aceasta controversata lege a sanatatii si nici cele politice… Si inca ceva… faptul ca avem opinii divergente nu ma face sa va numesc bou…

    Reply
  17. Marius

    Hm. Suna bine, asa, in teorie. Ai posibilitatea sa-ti alegi asiguratorul. La inceput vor fi poate mai multi, dar incet-incet vor rasari unii mai puternici ce-i vor inghiti pe cei mai mici. Si vor ajunge in final 1-2 asiguratori pe tara. Ambii poate cu bune si cu rele. Si se ajunge in situatia operatorilor de cablu, de nu stii unde sa te mai muti: UPC sau RCS? Ca nici unul nu exceleaza. Ca sa nu mai zic ca o sa se imite comportamentului asiguratorilor auto: o sa caute sa deconteze cat mai putin sau deloc din ce ai tu nevoie. O sa-ti spuna ca nu-ti deconteaza tratamentul pentru bolile de plamani ca tu de fapt esti fumator si n-ai avut grija de tine. Sau ca de ce ai dat in diabet, lenesule si sedentarule ce esti, mancatorule de savarine. Nu primesti nimic. Sau o sa afli ca in orasul tau spitalul nu are contract cu asiguratorul ales de tine.

    Insa eu daca as fi asigurator, nici macar nu as da posibilitatea pacientului sa aleaga: as merge la sefii companiilor, unitatilor militare, directorilor de scoli, etc si as negocia cu ei contra unei spagi grase sa-si oblige angajatii sa se asigure cu mine. Exact cum se intampla acum cu virarea salariului pe card: sunt obligat unde lucrez sa aleg o anumita banca, agreata de unitatea de lucru respectiva. Bine, hai sa fiu cinstit, am de ales intre doua banci.

    In final, sa mai spun ca protestul nu a inceput din cauza legii in intregime, ci din cauza inserarii privatilor in sistemul de Urgenta, singurul care merge mai bine din sistemul sanitar. Va dati seama ca privatii, lucrand in concurenta cu Smurd, o sa aiba tot interesul sa-l scoata de pe piata. Cui i-ar conveni sa imparta banii cu altul?

    Reply
  18. ioana

    Buuun…am ajuns in lumea oamenilor care au ceva in cap, nu in randul boilor, cum de altfel am fost pana acum.

    eu, sincer, nu inteleg cu cata nonsalanta acest domn pdl’ist indrazneste sa critice si sa jigneasca aproape o natie intreaga…dar asta este mai putin important, tinand cont de faptul ca, se pare, o parte dintre concetatenii/conpatriotii nostri dragi sunt de acord cu el.

    Sunt curioasa daca toti cei ce au postat aici, fiind de acord cu acest domn, chiar cred ca lumea se revolta doar pt reforma sanatatii? pe langa asta, referitor strict la sistemul sanitar…ok! sistemul este bolnav si va imaginati ca reforma va schimba cu ceva? aceleasi spagi vor fi date in spitale…si nu neaparat pentru ca se cer, pentru ca Romanul asa a fost obisnuit, stie ca daca da "ceva" va fi tratat cu putina mai multa atentie.

    Am vazut afirmatii cum ca la privat medicii sunt platiti mai bine…bun pai atunci sa plece toti medicii buni la privat, cum afirma mai sus cineva. Sunt curioasa cati au fost internati intr-o clinica privata pentru un set complet de analize sa vada cam cat costa cazarea plus acest set de analize.

    Parca traiti in alta lume. Sunt curioasa cati romani isi permit sa dea 1000 de eur pt 3 zile de internare si cateva analize…a se intelege fara tomograf, RMN sau mai stiu eu ce investigatii mai complexe.

    Bun si acum poate voi gasi inteligenti, nu boi ca mine sa-mi spuna ca banii vor fi aceeasi, ca nu voi plati eu mai mult etc. …dar, asa, ca fapt divers, in prezent, spitalul Fundeni (de stat de altfel) este plin de oameni bolnavi de cancer, care sunt tratati, indifferent ca sunt f bogati sau mai putin bogati. Si daaa, poate nu-ti ofera luxul din clinicile private, dar macar stii ca se uita cineva la tine. Voi chiar va imaginati, ca eu, Ioana, platind aceeasi asigurare medicala, voi fi tratata, operata intr-o clinica privata, pe gratis, fara sa mai bag in buzunarul medicului nimic? Va inselati…nu se va mai numi spaga…se va numi atentie, ca domnul doctor a fost dragut. Sau si mai bine la externare mi se va spune, ca ne pare ca asigurarea dumneavoastra nu acopera decat atata…mai bine faceti un mic credit de nev personale sa ne puteti plati integral… Ce Dumnezeului, traim in Romania, nu in Olanda, nici in SUA, nici in alte tari unde sistemul de sanatate a fost reformat in urma cu multi ani.

    Si intradevar, intr-o tara unde mai mult de jumatate din populatie traieste in mediul rural, e de inteles ca se doreste toata treaba asta cu mediul privat, mai ales la mamaia la tara, ca pe langa dispensarul amarat din comuna, se va face in viitor o clinica privata, cu vreo 3 etaje, unde mamaia nu va mai da 10 oua la asistenta ca a fost draguta, se va duce direct la clinica…inca o data…Traim in Romania si toata clasa politica este putreda.

    Pe langa asta, s-a dorit asa mult toata treaba asta, pentru ca “cineva”, apropiat presedintelui sa se bucure de toate beneficiile rezultate in urma acestei legi.

    Am fost sustinatoarea lui Basescu…sincera sa fiu, prea putin ma interesa daca va trece sau nu aceasta lege, insa ce m’a inversunat si m’a facut sa cer demisia lui, a fost atitudinea lui fata de un popor intreg. Un popor care l-a sustinut neconditionat, care i-a fost alaturi, cand poate nici el nu se mai astepta (a se nota mom. Geoana, desi ma intreb daca nu cumva a fost frauda si atunci)… nu se poate asa ceva, in nicio tara democrata presedintele nu isi trateaza compatriotii ca pe niste “viermi”, iar cand tara arde, el nu indrazneste sa iasa macar 2 minute pe TVR si sa incerce sa linisteasca spiritele agitate.

    Asa ca da…eu am dat like la “DEMISIA TRAIAN BASESCU!” si imi sustin afirmatiile si deciziile. Suntem intr-o tara libera, cu dreptul liber la opinie si in care doresc ca cei ce ne conduc sa aibe putin respect fata de toti cei ce populeaza aceasta tara, indifferent ca ii

    sustin sau nu, ca au studii superioare sau nu, pentru ca oamenii de rand au construit aceasta tara, nu cei din randul politicienilor. Si cu aceasta mi-am incheiat pledoaria.

    O zi buna tuturor!

    Reply
  19. Merechene

    Vlad,

    tot este bine ca printr-o minune ai ajuns si pe blogul asta, mai vezi ce se discuta si de partea cealalta, poate incep rotitele sa se invarta. sa citesti cu atentie in continuare ce zice nenea Bleen ca nu e de rau.

    p.s. sper ca ai scris in viteza asociindul (din greseala), ca altfel nu te iert.

    Reply
  20. Yeba

    Vlad are 22 de ani si il depaseste pe Crin in orice propozitie. O luam binisor, ca Lumea de abia acum incepe, 1500 USD poa sa para multi.

    Vlad, imi dau si eu cu parerea:

    – prietenul sa accepte 800, iti jur ca banca de renume stie ca el, pe 800, va folosi fiecare minut liber ca sa caute altceva, dar si-o va trece pe ea, pe banca, in CV, unde va fi foarte valoroasa. Cred ca daca e banca de renume are valoare si in CV-ul unui spalator de geamuri, serios!

    – toate categoriile enumerate de tine ca neputand sa plateasca in plus nu-si permit nici acum peste basics, pentru ca nu pot da spaga (urgentele si gravele merg oricum, iar acum, fiindca asteptarea e mare pe linia spaga, merg rasol).

    Sa ne lamurim: dai spaga si ca sa ti SE RECOMANDE PE TRIMTIERE o tomografie etc. E buna orice lege care elimina circulatia NEIMPOZITATA a banilor, cum e spaga, si incurajeaza concurenta deschisa. De-aia si face atatea valuri, saraca.

    – Nu esti sigur ce bani iti intra in buzunar, nu e nimeni sigur pe lumea asta, nici macar bugetarii. Dar poti renunta la o asigurare motzata si s-o inlocuiesti cu una mai modesta.

    – Nimeni niciodata nu-ti poate acoperi toate riscurile vietii, da, exista riscul de unu la mie sa faci un diverticul si sa n-ai cu ce plati. Faci un credit, cauti solutii.

    In sistemul de acum oamenii care n-au cu ce plati nu mai apuca sa faca diverticul, pier din infectii intraspitalicesti si te miri ce neglijente si culpe medicale mascate, fiind un sistem scump si inapt chiar si sa impuna un mercurial al spagii in functie de valoarea medicului.

    Reply
  21. vlad

    Cat despre voluntariat,din pacate cred ca e un termen strain romanilor,asociindul cu timp pierdut.Mie mi se poare o solutie,chiar una destul de buna mai ales daca ai ambitie si iti doresti cu adevarat sa profesezi.

    Reply
  22. vlad

    @MERECHENE

    Ideea e ca platim contravaloarea pachetului de baza si beneficiem de upgrade cu sistemul actual.Privatizarea dupa cum am mai spus aduce beneficii,dar nu cred ca ar fi binevenita in momentul de fata.Romania e la pamant si nu cred ca ar face fata.E parerea mea cel putin.

    @BLEEN

    Nu sunt eu in masura sa iti spun ce ar trebui sa cuprinda.Doar am facut o comparatie intre serviciile pe care sistemul actual respectiv privat le ofera.

    Reply
  23. Merechene

    800 de lei net este un salariu bun pentru un incepator.daca vrei sa faci ceva mai departe, du-te voluntar la o firma, invata ce e de invatat, apoi alica la firme. sevor bate pe tine! barbat-miu a muncit 3 ani moca aici. esti un nimeni in America daca nu ai experienta. pana si mexicanii care muncesc la negru trebuie recomandati de cineva.

    Reply
  24. vlad

    @MERECHENE

    Toti trebuie sa platim asigurarea de sanatate, indiscutabil.

    Partea buna din aceasta lege o reprezinta libertatea de a alege asiguratorul si serviciile pe care acesta le ofera.

    M-am informat cu privire la modificarile aduse de noua lege a sanatatii si te rog sa ma contrazici daca aceste informatii sunt incorecte.

    “Fiecare persoană căreia i se reţine din veniturile impozabile 5,5% şi pentru care angajatorul mai plăteşte 5,2% se consideră că este asigurată pentru un pachet de servicii de bază. Cu alte cuvinte, nu va trebui să plătească nimic în plus dacă are nevoie doar de medicamentele, dispozitivele şi serviciile cuprinse în acest pachet de bază. Pentru restul, va da o coplată sau va trebui să se asigure suplimentar”

    Cu alte cuvinte atata timp cat te folosesti doar de serviciile incluse in pachetul de baza,nu vei mai plati niciun ban .in plus.Asta e ok.

    Dar uite ce cuprinde pachetul de baza:” Pachetul va cuprinde servicii medicale profilactice, de consultaţie, de diagnostic, curative, de recuperare şi paliative (de ameliorare a bolii). În plus, el va conţine o listă de medicamente, materiale sanitare, dispozitive şi alte mijloace terapeutice”.Aceste servicii sunt nimic,asta e adevarul,facand o comparatie cu serviciile oferite acum,avand aceeasi contributie la stat.Si aici intervine co plata.Tot ce nu se gaseste in pachetul de baza,este platit de catre cetatean,si sunt servicii foarte importante si foarte costisitoare care in momentul de fata sunt asigurate de catre stat,dar nu si de catre asiguratorii privati referitor la pachetul de baza.Deci bani in plus si chiar foarte multi.

    “foarte mare parte dintre cetatenii Romaniei au salariu minim pe economie dar iau in mana 30 de milioane”- esti prost informata.Intr-adevar sunt cetateni care au salariul minim pe economie dar care iau in mana 30 de mil,dar numarul lor nu e asa mare sau e nesimnificativ in raport cu numarul bugetarilor sau al privatilor prost platiti la care se adauga somerii si pensionarii.De unde vor plati aceste persoane acesti bani in plus?Sistemul privat de sanatate este facut astfel incat sa apelezi in majoritatea cazurilor la co plata.Daca as avea un salariu de 1500 de lei,nu ar fi o problema aceasta co plata,dar ce se va intampla cu restul?In ultimii ani m-am uitat cum au scazut drastic salariile parintilor mei si cum multi prieteni au fost disponibilizati.In ziua de azi nu mai ai siguranta banilor care iti intra in buzunar.

    Sa iti satisfac curiozitatea acum.Am 22 de ani si sunt student in anul 3. “sunt platiti prost pentru ca nu sunt calificati sa munceasca intr-o banca sau sa se faca doctori”..Pentru a ajunge ca o persoana sa fie platita prost pentru ca nu sunt califacati sa munceasca intr-un domeniu bine platit,mai intai trebuie sa se angajeze. In primii 2 ani de facultate nu m-am angajat din motive personale.Insa in ultimul an am cautat sa ma angajez.Doua luni de zile am trimis zeci de CV-uri online sau le-am dus direct la firmele angajatorilor si de 4 luni astept un semn,dar in zadar..Nu am emis pretentii si nu am cautat locuri de munca pretentioase.

    Apropo.Un prieten absolvent al facultatii de economie si administrarea afacerilor a “primit” o oferta de munca la o banca de renume pentru 800 de lei net lunar.Imposibil?

    Reply
  25. Merechene

    vlad,

    daca tu crezi ca in State, o persoana care castiga $1500/ luna "s-au ajuns" si este plina de ifose, nu stii ce vorbesti, ca sa nu zic ca esti tampit. eu cu sotul meu o ducem decent aici pentru ca nu avem ifose, fraiere! ne intindem atat cat ne este plapuma. aici, fraiere, nu ai pe mama, tata sau vecinul care sa te ajute cand ai nevoie de ceva, sa iti permiti sa faci doi copii si sa stai acasa 4 ani, platita de stat, sa iti aduci tot neamul ca sa te ajute cu cresterea copilului. aici totul se plateste, baietica! de-aia ti se pare tie ca sunt bani multi, pentru ca acolo sunteti toti invatati sa vi se faca treaba moca…se merge pe principiul: lasa ca poate o sa ai si tu nevoie de mine vreodata.

    foarte mare parte dintre cetatenii Romaniei au salariu minim pe economie dar iau in mana 30 de milioane. multi care muncesc la negru nu au nici asigurare. functionarii din spitale au si au avut intotdeauna salarii mici. asta nu insemana ca nu trebuie sa platesti asigurare de sanatate, sa ti se interzica prin lege ca banii pe care ii dai tu pentru sanatatea ta, sa mearga in alta directie, alta decat vrei tu. fiecare trebuie sa aiba libertatea de a alege asiguratorul. depsre asta este vorba aici si nu cat de sarac sunt eu si nu-mi permit, drept pentru care Statul trebuie sa ma faca bine, sa-mi puna si silicoane daca se poate sau sa-ti umfle tie mushchii.

    parintii nu-si permit sa plece in concediu pentru ca dau totul pentru copii – meditatii, scoala, club, camin. o mica curiozitate: cati ani ani, muncesti undeva? muncesti cu carte de munca? ai tot salariul trecut acolo? daca esti student, primesti bursa sociala?

    stiu mai bine ca tine cum este sa traiesti pe bani putini!! abia cand am inceput sa lucrez in Romania am avut pretentia sa imi cumpar o pereche de cizme asa cum imi placeau mie. si am avut bursa de studiu/performanta in toti anii de facultate pentru ca aveam media peste 9.50. crezi ca ma distram pe banii aia? ii dadeam in casa, nu pentru ca eram obligata, pentru ca vedeam cat de greu este pentru ai mei sa tina 2 copii si o casa. cand vine vorba de sanatate, trebuie sa-ti platesti partea si sa fii pregatit totdeauna pentru orice. statul nu poate sa-i tina pe toti in brate. sunt unii care au intr-adevar nevoie, sunt copiii bolnavi de cancer, cu disabilitati, oomenii care nu au o diploma de liceu, daramite de facultate, si care sunt platiti prost pentru ca nu sunt calificati sa munceasca intr-o banca sau sa se faca doctori.

    tu stii mai, baiete, ca sunt doctori care joaca la poker spaga primita pe timpul garzii?

    Reply
  26. vlad

    @MERECHENE

    Te-ai ajuns in hamerica si acum iti dai ifose.
    Mama lucreaza in sanatate.Stii cati bani a incasat pe luna decembrie? 751 lei.O suma “colosala”.
    “romanii sa-si ia de la gura, distractii si de la plasma”.Te-ai intrebat daca mai au ce sa puna in gura macar?Mama in ultimii 10 ani nu a plecat intr-un concediu banal la munte sau la mare,deci nu a avut parte de distractie si nu din cauza timpului ci a….iti dai tu seama.La capitolul plasma probabil ai informatii cu privire la numarul plasmelor pe cap de locuitor in Romania,asa ca nu ma bag.
    In schimb pot sa iti spun altceva.Un procent foarte mare din cetatenii romani au salariul sub 900 de lei.Ti se pare ireal?Cu toate aceste tu spui sa-si ia de la gura si sa renunte la distractii(la plasme nu ma bag;tu esti expertul).Pai dupa ce ti-ai incasat leafa si tu ca un bun cetatean ce esti iti platesti toate darile la stat,cati bani crezi ca iti mai raman incat sa-ti permiti sa mai strangi cureaua,”sa nu mai mananci in oras”,”sa renunti la distractii” si la “plasmele” care iti invadeaza casa?

    Reply
  27. Pingback: Explicatie pentru toti boii din tara asta (blogary.ro) « wikibrasov

  28. Pingback: Occupy Bucharest, primăvara arabului şi Peluza Sud | Madame Blogary

  29. BM

    pt tantalaul de ciubus. sa-mi deschid o societate de asigurare am nevoie de zeci de reasiguratori in spate. de exemplu, daca i-au o polita de la adamescu ma doare-n cot ca astra da faliment. asigurarea mea este preluata de reasiguratori. ti-o spune un om care lucreaza in domeniu, dar se pare ca-ti place sa dai plocoane, nu te prezinti la medic fara o punga de cafea

    Reply
  30. Dragos

    psssst, pssssst @Monica, pont: daca intrebi de ce Basescu a promulgat legea ce stabileste ca pensia medie plătită foştilor militari, militieni şi securisti sa creasca in 2012 cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe lună, in timp ce medicu' rezident de frati-tu are decat 900 de lei pe luna…n-ar sti nimeni ce sa-ti raspunda. ne-ai incuia pe toti.

    Reply
  31. Merechene

    asta era alta chestie, Bleen mi-a luat-o inainte: categoriile sociale despre care vorbesti tu, inclusiv fratele tau, sunt asigurati.

    Reply
  32. Merechene

    Monica,

    taxele mari sunt pentru ca toate ministerele inghit multi bani. ministerul sanatatii este unul dintre ele.

    tu stii cand este un ortoped cel mai fericit? iarna, soro! iarna, cand vin babele si mosii cu picioarele rupte! n-ai inteles nimic din ce am scris si nu intelegi nimic din ce se vorbeste aici! un sfat pentru fratele tau: sa fie un medic bun, sa se angajeze la un spital particular si niciodata sa nu stea mana intinsa la spaga!

    Reply
  33. Bleen

    Conform legii, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, copiii, studenţii pînă în 26 de ani erau consideraţi aisguraţi by default.

    Oamenii votează politicieni care cumpără ceasuri stradale aurii (ca Oprescu), aşa cum ei înşişi acasă preferă să dea banii pe mărgele colorate decît pe sănătate sau educaţie.

    Reply
  34. monica

    Bleen,eu nu ''militez''pentru drepturile medicilor.Marea majoritate a bolnavilor sunt batrani,deci pensionari.Eh,dintr-o pensie de 400-500Ron nu poti sa le platesti pe toate,deci implicit iti este greu sa ii imparti.Unde este ajutorul statului?este din pacate un cerc vicios.Salarii mici,pensii mici,taxe mari.In loc ca taxele sa fie mai mici sa poata fii platite de toata lumea,sunt aduse la extrem si lumea,nu teoretic,ci practic nu au de unde sa le plateasca.Dar statul investeste din pacate in decoratiuni stradale,in banci,in ceasuri stradale,in terenuri de fotbal in panta,si parcuri in paduri,cand este evident ca sunt probleme mult mai presante.O tara cu atata potential..e trist.

    Reply
  35. Corson

    Spitalul ala din Austria, unde s-au tot operat niste politicieni romani, nu dam nume, era privat 93%?

    Cred ca s-a privatizat intre timp. Poate-i angajam consultanti pe aia de l-au privatizat.

    Reply
  36. Bleen

    @Corson

    Păi atunci să lăsăm tot la stat, că e corupt şi condus de politicieni.

    Conform, legii alegerea asigurătorului şi a clinicii sau spitalului unde se tratează aparţine contribuabililor.

    Reply
  37. Bleen

    În noul proiect de lege, aproape întreg sistemul se privatiza iar medicii aveau de ales. Şi la privat salariul se negociază, la stat nu. Eşti un medic bun, eşti plătit bine, e nevoie de munca ta, eşti plătit bine.

    Reply
  38. Corson

    Deci, noi pe blogary, militam pentru un sistem privat 100%. Sau macar 93%, apud Bleen.

    Legea elaborata de specialistii Cotroceniului stipuleaza ca Statul (M. Finante) stringe banul cetateanului si-l varsa in conturile privatului eficient in administrare, apud Eugen.. Ca Statul, ala care colecteaza, e corupt(ibil).

    Mai mult, Statul concesioneaza baza materiala existenta prestatorilor privati de servicii medicale. In conditiile legii elaborate la Cotroceni. Care lege stipuleaza ca normele de aplicare se stabilesc ulterior, prin Hotarire a Ministrului Sanatatii. Care Ministru nu e stabilit politic, nu depinde decit de alegerea platitorului de asigurare de sanatate private.

    Adica noi, platitorii de asigurari, ne vom alege ministrul care va reglementa piata asigurarilor de sanatate. Nu partidele, nu politicienii, nu premierul si, mai ales, NU Presedintele.

    Reply
  39. monica

    Draga MERECHENE avand in vedere ca nici macar nu traiesti in Romania nu stiu cum iti poti permite macar sa ne spui sa nu ne mai smiorcaim.Tu spui ca,castigi 1500.presupun ca sunt $ din moment ce traiesti in State.Asa ca..nu inteleg despre ce vorbesti.Ca tu poti sa traiesti cu 1500 $pe luna?.Fratele meu este medic rezident.Este platit cu 900 RON pe luna.nu dolari.Asa ca nu ne invata tu pe noi cum se traieste in America.Noi traim aici iar unii din noi chiar isi iubesc tara si nu doresc sa o paraseasca.Nu stiu cati romani isi permit plasma daca majoritatea abia reusesc sa isi achite intretinerea.

    Reply
  40. Pingback: Un om are o nedumerire | În Linie Dreaptă

  41. Vlad Tepesha

    Articolul asta (si tonul lui) presupune ca sistemul privat este neaparat mai bun. Ia sa studieze madame blogary si toti boii sistemul american care este privatizat COMPLET si in care daca n-ai bani mori in casa, privind la televizor democratia perfecta. 'iar spitalele private cresc preturile absolut arbitrar pentru ca nu exista nici un sistem de reglementare (ca nu cumva sa se puna bete in roate capitalismului, doamne fereste!). Asa ca platesc 1000 de dolari pentru o simpla ecografie!Problema e ca nu mai exista alternative pentru cei care nu isi permit. sistemul de stat a fost eliminat. Nu isi permit, nu se duc la doctor, si boli care se puteau trata din vreme evolueaza. Si asta in tara capitalismului.

    Pai asa sa ajunga si Romania, unde veniturile medii sunt mici oricum? Toata fanfaronada asta pro-privata si tratarea de boi a celor care indraznesc sa critice modelul vestic e din pacate reflectarea unei intelegeri incomplete a cum functioneaza sistemul de 'afara' si a pericolelor unei privatizari tampesti ale domeniilor strategice. Mai documentati-va, dragi concetateni. Parerea mea…

    Reply
  42. Bleen

    Legea prevede si privatizarea spitalelor, prevede privatizarea intregului sistem. De ce nu ar fi decontat servicii medicale private? La ce finantare au, avand ca banii pacientilor se duc aiurea la stat, clinicile si spitalele private sunt chiar foarte bine dezvoltate. Am avut nevoie de un RMN urgent, mi l-am facur la CMU, ca la stat unul era stricat si la unul perioada de asteptare era de 3 saptamani, tot la privat am dat si peste cel mai bun specialist roman in recuperare medicala. Datorita caruia azi nu sunt paralizat. Tot la privat opereaza si unul dintre cei mai buni neurochirurgi (care opereaza si la stat).

    Reply
  43. nedormitul

    @desculţii europei

    eşti prost. sau sînteţi proşti, mă rog. cînd s-a introdus asigurarea rca, asigurătorii au plătit. bun, au fost şi există şi acum şicane între asigurători şi service-uri, cu amînări de plată şi alte minuni, dar ideea este că sistemul a funcţionat.

    ce te face să crezi că nu ar funcţiona şi în asigurările de sănătate?

    Reply
  44. Descultii-europei

    Te inseli amarnic daca iti inchipui ca in primii 10 ani, ti-ar fi decontat vreun asigurator servicii medicale private…

    In al doilea rand, spitalele alea mentionate de tine, asigura doar tratament pentru anumite specialitati si nu pentru urgente…

    Asadar, in primul rand trebuie o lege de privatizare a spitalelor…doar atat

    Reply
  45. Merechene

    pentru Monica:

    in 2001 am plecat in Germania un an. lunar, din cei 250 de euro bursa (initial primeam marci, 500 parca) , plateam 52 de euro (!!) asigurarea de sanatate si 105 euro caminul. ramaneam cu 100 de euro in mana pentru alte cheltuieli, adica pentru a face matzul batz. nu-mi spune ca in Romania nu pot fi platiti banii astia!! s-a intamplat chiar sa ma operez si sa-mi fac trei masele. daca operatia a fost ca la carte, maselele mi le-a bulit nemtoaica la greu. pentru interventiile medicale n-am platit decat asigurarea. medicamentele le-am cumparat din banii mei. terminati cu smiorcaiala!!

    hai sa-ti spun si cat castig in State, ca toata lumea vorbeste despre transparenta. lunar iau 1500 dintre care: 80 (asig de sanatate – 5.3%), 400 (rent), 200 (internet + utilitati), 100 (telefon, asig la masina), 300 (taxe semestriale), 80 (benzina). cu 350 mancam doua persoane si reusim sa punem si bani deoparte. poate as putea sa platesc mai mult la asigurare, dar asta este obligatorie pentru universitate. pentru dinti, nu am decat un plan care imi acopera 20% din lucrare. ai inteles cum sta treaba si in America? asigurarea de sanatate este obligatorie, oriunde te duci si oricati bani ai! cu asigurarea asta de cacat pe care o am acum (daca as avea mai multi bani, as da mult mai mult pe o asigurare normala), in caz de ceva, imi acopera 80% din costul interventiei/medicamente. restul de 20% ii platesc eu.de aceea, trebuie sa am grija ce mananc si pe unde merg (riscul de accident sa fie mic). daca merg la medici specialisti, trebuie sa platesc co-plata. romanii sa-si ia de la gura, distractii si de la plasma, cum zice Bleen, si sa duca o viata mai sanatoasa, sa se spele pe dinti, sa bea mai putin si sa nu se mai oftice, face rau la ficat si stomac.

    Reply
  46. @@@

    Cu toata sila, si pentru boii datatori de"like"-uri,si pentru chiorii degraba retragatori de proiecte de lege, tre` sa accentuez asupra urmatoarei chestii:

    Nu e admisibil sa se toace cam 7(SAPTE!!!) miliarde de euroi in "sistemu`" de sanatate, iar toata lumea sa urle ca e nashpa, ca ce-ati avut cu smurdu` sau cu tac`so lu` smurdu`.

    Daca ar avea vreo boala incurabila, poate ca le-ar veni boilor, dar si alaorlalti, mintile de la cururi spre cutiile craniene.

    Iar banii ar ajunge pentru simplul si bunul motiv ca odata administrat privat, cele aprox 5 miliarde de euro, colectate de la persoanele(particulare si astea) asigurate, nu s-ar mai toca la futu-i ma-sa, pe fanteziile unor amploaiati(numiti "politic" si, deseori, retardo-frustrati) ai statului.

    (Dreptu-i, asta-i in teorie, ca Romanica-i tara oricarei posibilitati.)

    Reply
  47. sau lasa

    cati dintre voi cei care vorbiti aici munciti in sistemul national de sanatate? cati dintre voi stiti cu ce se mananca ambulanta sau echipajele inutile de multe ori ale SMURD? toata lumea vorbeste de legi de privatizari de orice dar numai de impartit sa fie, sanatatea a ramas neimpartita si acum i-a venit si ei timpul, sau nu? dar oare toti astia (carora nu vreau sa le retin numele) gen marinaru sau x, y, z chiar si Arafat se intreaba oare unde merg banii din sanatate? oare pe ce se irosesc fonduri uriase? eu cred ca nu.

    pe marinar il intereseaza sa ajunga ambulanta in 2 minute in timp ce in tari mult mai dezvoltate ajunge in multe cazuri si dupa 24 de ore.

    dar dc nu se intreaba la cine ajunge ambulanta? pt ca da! toti avem drepturi egale dar nici cu faptul ca ambulanta este un fel de taxi petru rromi sau tigani sau indiromi sau cum s-ar numii aceste fiinte majoritatea ingrate, in timp ce o persoana care cotizeaza cu procente din salar vine cu masina personala la upu doar pt ca ambulanta e plecata dupa 2 3 sau 4 tigani pe care ii doare de multe ori in partea dorsala si vor la spital. mai bine s-ar gandi la o lege prin care sa descurajeze abuzul la adresa upu si saj din intreaga tara. dar asa e la noi toti cei care habar nu au despre ce este vorba se afla in vorba. si sa nu moara nimeni curios eu lucrez in sanatate si stiu cu ce se mananca incapacitatea spitalelor de a trata corespunzator pacientii.

    Reply
  48. Mih

    Cum SMURD nu mai este in pericol (nici n-a fost, da' ce conteaza cand e vorba de o cauza mareatza), cum Arafat a supravietzuit vitejeste pierderii unei functii (amicii au crezut ca e vitala si de aia s-or fi ingrijorat), cum "jos- Basescu" este un mesaj cu tenta negativa, demolatoare, propun ca sloganul-la-zi al manifestatiunilor stradale sa fie unul constructiv:

    "Murim, luptam, colonu' lu' Iliescu aparam!"

    Reply
  49. ukekai

    @Bleen

    Mai plastic, este ca-n tabloul lui Grigorescu: ma dau intr-o parte , boii se uita la mine. Ma dau in cealalta parte, boii se uita la mine.

    Reply
  50. Grădinariu

    După cum înţeleg eu treaba, urmarea o să fie cam asta: de acum înainte politicienii o să se ferească să mai pună oameni competenţi prin ministere, că dacă îi dau afară, e de rău.

    Reply
  51. radu n.

    @Costin A.: conform declaratiilor dr. Arafat este in pericol intreg sistemul integrat de urgenta. Ati uitat sa salvati Serviciul de Ambulanta si Unitatile de Primiri Urgente.

    Reply
  52. Mih

    Este explicabil ca "salvarea pt smurd", via "observator"…"intact" il sustine pe d-ul Arafat, pt ca si d-ul Arafat sustine "miscarea de rezistenta"…

    "Simpatizantii" din zona asta sunt ft numerosi, din cauza asta este si atat de dificil sa reformezi Romania.

    Reply
  53. monica

    Si bun,nimeni nu il vrea pe basescu.Dar pe cine?Nu poate sa ramana scunul gol.Nu numai doctoriii au de suferit.In tara asta din pacate nu mai exista o scara de valori,din moment ce un profesor castiga cat un sofer de camion de paine.Si asta este motivul pentru care lumea a iesit in strada .Desfiintarea SMURD nu a fost decat un accelerator,''paie pe foc''.Oamenii sunt nemultumiti pentru ca mor de foame,si nu se fac decat legi care mai scot ceva din buzunarele noastre.Pentru cei mai multi acel ''ceva''inseamna destul.Unde sunt fondurile care s-au dus catre sectorul de Sanatate?In ce s-a investit?

    Reply
  54. monica

    Pai poate asa trebuia sa explice Basescu legea-sa inceapa cu "explicatii pentru toti boii"ca sa fie"aplaudat",precum autorul acestui articol.Din pacate sunt destui oameni care nu au acces la informatie,si mai multi care au un venit sub 1500RON,si care nu isi permit sa plateasca o asigurare privata in ''speranta''ca se vor imbolnavi.Oamenii vor sa aibe de ales.Altfel ce sens are democratia?,daca si sanatatea se vrea o afacere?

    Reply
  55. ion

    @tucu, nu 1000 de oameni instruiti ci 50 de stelisti de la galerie, fara agitatorii de la peluza sud si revolutionarii suparati ca nu mai au alocatie era o alta manifestatie fasaita si apatica.

    Reply
  56. unu

    Cam miroase a portocaliu PDL ist pe blogul ascesta.

    Mister Basexu si toti privilegiatii cu stare s-au tratat la spitalul de stat din Austria.

    In toata Europa majoritatea spitalelor sunt de stat sau pe fundatii non profit, chiar in tari unde capitalismul e mai salbatic ca in Marea Britanie; iar aici se face apologia capitalismului in sanatate…

    Bravos… sunteti desteptii europei

    Apropo… poate luati niste idei utile din comentariile oamenilor dragi PDL-isti.

    Reply
  57. catalin

    @blogary.ro: cam dificil cand nu prea intelegi ce se intampla in jurul tau. Lumea a protestat in strada pentru gestul lui Basescu, nu pentru fondul legii.

    Reply
  58. tucu

    Dragii mei ,

    Nu mai incercati sa demonstrati ca legea retrasa era buna de ceva.

    Stimata Dna Udrea va contrazice.

    Ieri a declarat ca PDL ul nu renunta la reformarea sanatatii si ca inpreuna cu specialistii lor (PDL) cu alti specialisti vor elabora o noua lege preluind desigur partile bune din legea retrasa.

    Deci PDL ul prin vocea Dnei Udrea ne anunta ca nu are nimic de a face cu legea retrasa , ca specialistii PDL nu au lucrat la respectiva lege si ca aceasta a fost bagata pe gint guvernului de catre dictator.

    Dupa o asemenea declaratie ce vreti voi sa inteleaga idiotii de pe facebook?Ca era o lege buna?

    Exista o ""vorba din popor"" cugetare sau cum vreti sa i spuneti :

    ""Mai bine cu un destept la pierdere decit cu un prost la cistig.""

    Se pare ca Basescu nu a tinut ciont de chestia asta cind si a ales consilierii si i a promovat apoi in politica inalta.

    Reply
  59. tucu

    @Bleen

    Cite o data in viata trebue sa asculti si de altii.

    Acum citebva luni cind pe acest forum citiva nebuni ca mine insistau sa incercam o influentare a opiniei publice ne ai tinut nu stiu cite teorii sustinind ca virtualul politic nu influenteaza mai mult de 5 poate 10 mii de oameni.

    Astazi incerci sa te razboiesti cu idiotii de pe facebook.

    Cu idiotii de pe facebook (1,5 milioane de romani au cont) propuneam si noi sa ne razboim

    Acum Bleen e prea tirziu.

    PS Ai vazut ce pot face 1000 de oameni bine instruiti?

    Reply
  60. Pingback: Legea Sanatatii pentru toti « Leninbz's Blog

  61. Yeba

    Domnu Corson, Hibernatus, tu esti?!

    Faptul ca statul este cel mai prost administrator e o zicere uzata pana la urzeala de 22 de ani incoace, in tot spatiul public, mai putin la mormantul lui Ceasca.

    Asta spune Eugen, ca privatul isi poarta lâna, dacă știi expresia, îi depisteaza pe ăia care-i atentează la buzunar sau piere. Nu promovează eficiența, își promovează existența.

    Statul e mai static, iar când merge, merge ca Grecia, din poartă în poartă să-i plătească cineva datoriile.

    Reply
  62. Corson

    Desi articolul e beton, in linia obisnuita, mult mai beton sint comentariile.

    Domnul Eugen a produs cea mai credibila pledoarie pentru avantajele privatizarii sistemului medical:

    "pt. toti dobitocii care intreaba…cum vor ajunge aceeasi bani sa fie mai bine folositi de privat ? caz real.. eu.. NU am asigurare.. NU platesc pt ca nu_s pensionar da nici nu muncesc.. acu un an un semiatac cerebral.. … … …

    consumat ilegal din fondul de sanatate 20 mil. aprox… privatu depista imediat ca medicul de familie a dat 2 retete ilegale.. punct."

    Deci, domnul Eugen, in loc sa dea cu bolovani in jandarmi, in Piata Universitatii, asteapta cu dor sa vina privatul care nu-i mai permite sa fraudeze asigurarile de sanatate. Domnul Eugen militeaza pentru eficienta cu conditia sa fie promovata de privat.

    Domnul Eugen, respecte! Si succesuri!

    Reply
  63. Bleen

    @DOLOROUS EDD

    Exact. Nu-şi permit. Fiindcă banii lor se duc la stat. Normal că majoritatea nu-şi permit să plătească o consultaţie, tratament, internare sau operaţie cu banii jos. Dar ar putea dacă asigurarea pe care o plăteşte statului ar folosi-o să meargă unde vrea el, la stat sau la privat. Dacă ai salariu de 1500 de lei pe lună plăteşti lunar 150 de lei, adică 1800 de lei pe an (18 milioane). Pe lîngă banii ăştia, dacă are nevoie de o operaţie banală, mai trebuie să dea şpagă (cu internare, anestezist, medicamentee etc) în jur de 1000-2000 de lei. Cu alte cuvinte, dai sistemului de stat (asigurare plus şpagă) în jur de 3-4000 de lei în anul în care ai nevoie, să zicem, de o intervenţie chirurgicală. Plăteşti mai mult privatului? Dacă în loc să plăteşti privatul la care te tratezi cu banul jos ai plăti prin intermediul asigurării medicale pe care o plăteşti deja, acum, statului?

    Reply
  64. oglinda-oglinjoara

    perversiunea e că ziariştii oneşti (TVR INFO) trebuie să se justifice non-stop (de ex. Ducu Hîncu)

    ce să spui lui Nicolăescu sau Şova, care îţi spun că eşti instrumentul puterii?

    vă daţi seama ce urmează după ce vin băeţii la putere…

    Reply
  65. Merechene

    Yeba,

    stii ce ma enerveaza? ca dupa ce se face bine unchi-miu, spune ca a cheltuit zeci de milioane si ca nu mai poate! (pana acum s-au strans sute, de vreo 12 ani). penultima data cica stenturile erau cu defect si de aceea nu a fost rezolvata problema. bun, si-a luat matusa banii de la firma respectiva, dar acum cateva zile, cand a trebuit sa-l opereze iar acelasi doc, spaga de 20 de mil a fost obligatorie. nu stiu daca a cerut-o el sau doar s-a bucurat ca a primit-o.

    Reply
  66. Dolorous Edd

    Ce nu intelege persoana care a scris articolul e ca majoritatea romanilor NU ISI PERMIT SA MEARGA LA PRIVAT!

    Reply
  67. Yeba

    Da, da, da, confirm integral observatia tatalui tau, coincide cu observatiile mele!

    Spaga e treaba ta, nu te stie nimeni, esti sigur ca ajunge la om si-i poti bate obrazul macar in gand (omul poate fi infirmiera, spaga nu e doar la doctor), ai sentimentul ca tu decizi suma (si faci cercetare, ca sa afli mercurialul) o dai fiindca asa vrei tu, in fond nici nu ti-o cere in scris.

    Reply
  68. Merechene

    Yeba,

    un anestezic mai puternic asa cum a primit cateaua mea. am ingropat-o langa Stadionul National. tratamentul este prea scump pentru tembelii care ies acum in strada. daca pana acum spuneam ca mai exista o sansa pentru Romania si cochetam cu ideea ca la batranete ma voi intoarce la CT, acum imi este foarte clara situatia. mai raman cateva chestii de rezolvat and I'm out, definitiv! vorbeam cu taica-miu astazi si stii ce-mi spune despre o matusa care cheltuieste zeci de milioane pe spagi la doctor? ca ei i se pare normal sa dea spaga si sa nu plateasca la patricular!! 90% dintre romani gandesc asa. Lolli, uite de-aia sunt toti cretini si animale! multi cititori ai Blogary citesc si nu inteleg nimic, prin urmare, ar trebui bannati. poate ii scoate cineva si de pe pagina de FB!!

    Reply
  69. Yeba

    Lolli, "acelei cirezi" se zice.

    Ai auzit de spiritul gregar? Spirit de turma ii mai zice.

    Asta e problema, ca le-a zis boi unor tampiti?!

    Crezi ca merita mai mult? De ce presupui ca avem rude printre ei, asta e chiar interesant!

    Daca nu au inteles legea e OK, dar de ce au dat like si s-au lasat sa devina material de propaganda?

    Daca au inteles legea (aia 400 000, cu toti cei 400 000 de neuroni) si au dat like in cunostinta de cauza si le place legea de acum, nici tratament la veterinar nu merita.

    Reply
  70. Lolli

    ma bucur pentru tine si rudele tale.uite ca cireada asta are si oameni valorosi.daca aveai putin respect nu reactionai asa.cu toata stima unei persoane apartinand acelei cirede.

    Reply
  71. Merechene

    rudele mele, adica parintii si bunica, vor pleca in curand din cireada aia numita Romania. mugetul meu vine in engleza americana, nici nu zici ca are accent est-european!

    Reply
  72. Merechene

    Lolli,

    asa este. madam poate fi acuzata de discriminare. mai political correct era:" Explicatie pentru toti boii si vacile din tara asta".

    Reply
  73. Yeba

    Nu cred ca mai revine Claudiu, cu pseudo-rationamente de-astea bolnave de superficialitate si azvarlite intre doua beri nu se poate dialoga. Si-a spus si el un of pe-aci, era coada la FB.

    @Claudiu, aia din lumea a treia nu se opereaza pe creier, in caz ca n-ai stiut, se opereaza numai aia din lumea intai si platesc, gratis nu e nicaieri, poti sa intrebi si pe FB.

    Reply
  74. Bleen

    @Claudiu

    Vorbeşte cu medicul care face operaţii pe creier gratis. Trebuie să aibă statul unul legat în pivniţă.

    Cu ce te ocupi? Dacă eşti it-ist şi zice statul şi poporul că aitiul e gratis la toată lumea, că tot omu' cînd se naşte are drept inalienabil la aiti şi apoi îşi dă seama că o mare parte din popor nu prea are bani de aiti şi nici n-ar cam da (să ne luăm plasme!) tu ce faci? Îţi zic eu ce faci: faci softuri pe 1000 de lei pe lună, aia faci, în timp ce te fut la cap toţi adunaţii de pe străzi, mari amatori de gratuităţi.

    Dacă îşi permiţi doar pachetul de bază, îţi permiţi doar pachetul de bază. Punct. Dar asta e doar părerea mea. Părerea legii e că cazurile urgente şi grave se fac obligatoriu, chit că-şi permite sau nu pacientul. A, că chirurgul ă să dea rasoleală, că nu-i dau tu şpagă 5000 de euro, e altceva (dar o să-i dai). Şi ştii ceva? Chirurgul are dreptate. E timpul lui, e talentul lui, sînt ăia 10 ani pe care i-a făcut prin şcoli şi stagiaturi, e munca lui, nopţile lui nedormite, viaţa lui personală futută. Şi tu vii şi-ţi pui creierul pe masă: n-am bani, frăţică, fă-mă bine! Fă-mă bine pe timpul tău, pe munca ta, pe talentul tău, pe instrucţia ta, pe viaţa ta personală…

    De ce pleacă medicii în vest? Fiindcă aici sînt sclavi. Să vedem cum o să ne opereze fierarul satului pe gratis, în cîţiva ani.

    Reply
  75. claudiu

    e, si daca eu sunt sub-salariat, ca multi din tara asta, si-mi permit doar asigurarea obligatorie, vasazica "pachetul de baza", iar daca da draqu sa am nevoie de o operatie pe creier si statu, si privatu imi vor cere 25 de mii de euro, ca, deh, s-a "standardizatara" costurile intre timp, ce fac???? noi vrem legi capitaliste pentru o tara a lumii a treia….

    Reply
  76. Lolli

    Draga Madam…eu nu am culoare politica…nu fac politica…Doar asist la rautatea venala a unora.Va intreb…cu rude boi…ce ati putea fi dumneavoastra??cum va permiteti sa va adresati asa ?cum va permiteti sa jigniti gratuit?Nu era mai onorabil un titlu gen..,,Pentru cei care nu au inteles,, sau ,,Pentru tot romanul,, sau…sau…sau…Rusinos…cu stima!

    Reply
  77. iONELA hORGE

    Prin acest nou sistem de sanate, noi romanii paseam intr-o era de normalitate incet si sigur. Banii pentru salariile bugetarilor, pensii, alocatiile de tot felul, banii pentru someri, banii pentru ajutore sociale si alte cheltuieli pe care le are satul in vedere pentru tara, zi de zi, luna de luna, an de an, vin o parte din impozitele pe profit, case, masini si din imprumuturi europene. In mare parte acum statul face platile catre tara din imprumuturi, in acest timp, in sanatate dar si in alte sectoare de activitate, banii nu au fost corect cheltuiti, ba ca au fost sustrasi, furati, ba din cazuze de prost management. Cert este ca sistemul de sanatate actual nu are concutenta si deci nu este competitiv, nu este interesat sa fie si asta duce la monopol. Nu e bine fratilor, e nevoie de concutenta. Concurenta naste oferte bune pentru cetatean, de unde poti sa alegi ce e bine pentru tine. Si, atentie, acest siStem noU de sanatate nu ATENTEAZA IN NICIUN FEL LA BUNUL MERS AL LUCRURILOR, (SMURD ), nu avem de ce sa facem cultul personalitatii, nu e momentul, traim in saracie si trebuie sa ne zbatem sa iesim din asta. Pentru a iesi din staRea asta de legumA, trebuie sa acceptam schimbarea, sa ne batem pentru ziua de maine, sa vrem mai mult pentru noi ca popor si nu pentru altii, oricare ar fi ei, ele…

    Reply
  78. vocalis

    @Bleen

    Ai dreptate, sanatate e o mafie pe banii contribuabililor cu medici spagari 99%!

    Si, ce faci, te lupti cu mafia, cureti sistemul, sau il declari "mafiot" si gata, te apuci sa construiesti unul nou dar cu oameni din cel vechi!

    Asta faci cand esti Presedinte, partidul tau e la guvernare, PM e omul tau credincios, sefii deputatilor si senatorilor sunt ai tai, ai SRI cu buget marit si alte servicii, ai min la interne ruda, ai peste tot oamenii tai – decalri ca sistemul e putred?

    Nu, vorba aia, "lupti"?

    Macar fa ce a facut Funeriu, ca tot se lauda ca eradicat un procent din coruptia din Invatamant, baga camere de supraveghere peste tot in spitale, CAS samd. Intreaba-te de ce parcarile spitalelor, Casei sunt pline de SUVuri cumparate din salarii de bugetar?

    Ceva flagrante? Cat de greu e sa faci asta cand 100% dau spaga?

    Sa-l vad intai ca "lupta" si "curata" si dupa aia mai vorbim.

    Reply
  79. unu

    Spitalele private au finantare cel putin DUBLA fata de spitalele private. Primesc cu 10% -20 % mai multi bani de la CAS fata de un spital de stat si bolnavul mai achita un tarif piperat pe loc. Toate investitiile private de sanatate sau dublat si triplat in ultimii ani capusind bugetul CAS.

    Imi pare rau daca nu stiti ce inseamna ban public…

    In Germani, in Franta si chiar in Ungaria si in Austria (unde merg toti politicieni la un spital STAT sa se trateze), statul are grija de banul public al contribuabilului. In Romania institutiile de stat de supraveghere nu-si fac treba.

    Medicii de familie sunt toti privati daca nu stiai….

    Iti urez multa sanatate sa nu ajungi sa ai nevoie de o operatie sau o alta afectiune care sa te duca la un spital privat…. sa vezi nota de plata si serviciile oferite…. sau sa vezi cum vei fi directionat la stat dupa cateva investigatii platite privatului.

    te saluta tata lui teteleu 🙂

    Reply
  80. Bleen

    @unu

    Am fost şi la stat, şi la privat. Comparaţia nu-şi are rostul. Privatul nu are într-adevăr anvergura statului fiindcă nu are nici finanţarea necesară (avînd în vedere că banii contribuabililor se duc la stat). Dar la servicii e cu trei clase peste stat.

    Banul public? Nu e banul public, e banul nostru. Vorbim de asigurări aici. Nu există ban public, există banii contribuabililor. Contribuabilii se tratează la privat dar plătesc bani la stat. Cam aşa stau lucrurile acum.

    Procentele şi cotele sînt decise de politicieni. Întotdeauna au fost decise de politicieni. Crezi că vine Moise cu ele?

    Ce sume sînt bine folosite în sistemul public? De unde vii, pe ce lume ai trăit? Nu există sistem public de sănătate, ci doar o mafie întreţinută din banii contribuabililor. De la medicii şpăgari (în proporţie de 95%, probabil, dacă nu chiar 100%), la medicii de familie cu cnp-uri de morţi, la spitalele care fac trafic cu echipamente, la medicamentele compensate (cea mai mare sursă de corupţie).

    Auzi, tu nu eşti chiar Tetelu, purtătorul de cuvînt al Mafiei?

    Reply
  81. unu

    Deci de la un sistem gratuit 100% pentru ca platiti taxe foarte mari, sunteti de acord ca prin noua lege sa primiti o parte gratuit si o parte sa o platiti?. Cu timpul acea parte pentru care platiti va fi tot mai mare. De ce nu se ancheteaza sefii de la casele de sanatate care primesc spagi de la spitale private – (care au in spate fonduri de investitii sau firme f. mari straine sau paduchi locali PDListi) pentru a primi un TARIF MAI MARE decat spitalele de stat, din BANUL PUBLIC pentru servicii mai proaste si mai reduse calitativ.

    Daca inainte se platea un sistem de stat acum se plateste si un sistem privat care face presiuni tot mai mari. Afacerea lor este sigura si incasarea asigurata de stat.

    Asa ca oameni care apelati la asa zisele institutii private de sanatate sa stiti ca pe langa tariful normal care il platiti dvs acel Spital privat ia mai multi bani decat ia un spital se stat pentru servicii de mai proasta calitate si acuratete.

    Vreti casa de sanatate privata? Vreti ca din banul dvs care il platiti la stat o cota importanta sa subventionati cheltuielile casei private … 2-3 % ? La sumele care se vehiculeaza aceste procente sunt uriase si ar putea fi mai bine folosite in sistemul public.

    Daca vreti o reforma in sanatate mai bine centralizati toate platile catre privati intr-o singura casa de stat controlata la sange. Aici sunt presiunile si risipa de bani.

    Unde e Curtea de Conturi, Politia si chiar SRI -ul? Ce stat pazesc? Interesele carui stat pazesc aceste institutii?

    Cine garanteaza cotele gratuite si cotele platite ca va fi un procent care nu va fi schimbat. Nou lege nu specifica aceste cote ramanand la latitudinea politicienilor care pot fi manipulati oricand.

    Din banul public nu ar trebui platit NIMIC sistemului privat. De multe ori bolnavii ajung la stat pentru ca institutiile private nu pot asigura toate serviciile (mai ales cele mai complexe) si se incarca notele de plata pentru CAS din 2 locuri. (Asta pe langa taxele suplimentare cerute de privati bolnavilor). Vi se pare corect?

    Reply
  82. vocalis

    @Bleen

    Ai dreptate, sanatate e o mafie pe banii contribuabililor cu medici spagari 99%!

    Si, ce faci, te lupti cu mafia, cureti sistemul, sau il declari „mafiot” si gata, te apuci sa construiesti unul nou dar cu oameni din cel vechi!

    Asta faci cand esti Presedinte, partidul tau e la guvernare, PM e omul tau credincios, sefii deputatilor si senatorilor sunt ai tai, ai SRI cu buget marit si alte servicii, ai min la interne ruda, ai peste tot oamenii tai – decalri ca sistemul e putred?

    Nu, vorba aia, „lupti”?

    Macar fa ce a facut Funeriu, ca tot se lauda ca eradicat un procent din coruptia din Invatamant, baga camere de supraveghere peste tot in spitale, CAS samd. Intreaba-te de ce parcarile spitalelor, Casei sunt pline de SUVuri cumparate din salarii de bugetar?
    Ceva flagrante? Cat de greu e sa faci asta cand 100% dau spaga?

    Sa-l vad intai ca „lupta” si „curata” si dupa aia mai vorbim.

    Reply
  83. Selvyn Agiacai

    Mirel, stii care-i culmea? ca ne-am astepta ca o buna parte dintre acei dobitoci (de acord cu Hash) sa fie aici si nu acolo, fiind, vorba aceea, oameni utilizatori de Internet, cu o anume educatie, de obicei corporate…. din pacate, remarc cu mare deznadejde, ca inclusiv mediul creatorilor de plusvaloare este infectat de discursul anti-basescu al lui felix&co…. ar cam trebui sa afle ca revenirea la putere a stangii ar fi un dezastru pentru salariile lor, insa ei nu vor fi niciodata in stare, vreme de patru ani, sa isi faca vocea auzita, inclusiv din motive corporate…. sa ne aducem aminte de javra de Iliescu, cum ne argumenta ca sunt de ajuns 2000 de dolari pentru unul care castiga brut 10000…

    Reply
  84. oldhash

    bleen, sănătate! 🙂

    ce ai dom'le, cu cinstitul bou?!

    ăla rumegă ce-i pui în față, trage când îl pui la tras și cade pe brazdă când nu mai poate…

    ce, ți-e jena să le zici dobitoci au ticăloși ălora la care te referi ?

    Reply
  85. eugen

    pt. toti dobitocii care intreaba…cum vor ajunge aceeasi bani sa fie mai bine folositi de privat ? caz real.. eu.. NU am asigurare.. NU platesc pt ca nu_s pensionar da nici nu muncesc.. acu un an un semiatac cerebral.. merg laborator privat.. facut tomografie.. 3,5 mil. vechi.. luat rezultat.. merg medic specialist.. pus pe masa 500.000 … consultat.. scris medicamente necesare pt. 3 luni.. pila medic de familie.. acesta uitat in evidente.. gasit pensionar cu pensie sub 5 milioane.. scris reteta..compensata..te duci la farmacia x.. zice el.. mers farmacie.. valoare medicamente 10 milioane.. achita 1,2 mil. dupa 3 luni , la fel… folosit , deci consumat ilegal din fondul de sanatate 20 mil. aprox… privatu depista imediat ca medicul de familie a dat 2 retete ilegale.. punct..

    Reply
  86. Nea

    Cert e că o infuzie masivă de capitalism în sistemul medical ar fi făcut bine, cu condiţia să fie capitalism real, nu joaca de-a privaţii pe banii statului.

    Reply
  87. Omu`

    Ce se intampla daca esti un pacient destul de bolnav cronic iar firmele private de asigurare nu vor sa incheie cu tine o asigurare sau te pune sa platesti foarte multi bani? Arpindem lumanari? 😉

    Reply
  88. cristi

    Medicina privata oricum o va duce bine si va creste in continuare.

    Chiar si in ritmul acesta va scoate statul de pe piata.

    Veniturile vor creste si totodata asigurarile private.

    Cu cat mai multi asigurati cu atat va scadea si costul asigurarii.

    Medicii care acum au jobul de baza la stat se vor muta inevitabil la privat (daca nu la noi, in vest)

    Noi, cei care ne vom permite o asigurare privata, vom ramane doar cu sentimentul ca suntem furati lunar la salariu.

    Ei, cei care nu vor castiga bine, vor face rating la antene si realitati sub diferite forme de malpraxis.

    Reply
  89. cuibus

    Total gresit..si daca ING da faliment sau dispare cu banii? Cine doreste poate sa-si faca o asigurare medicala si poate beneficia de serviciile acoperite de asigurator.

    Sanatatea, politia si pompierii trebuie sa ramana la stat.

    Ce e mai grav e atitudinea lui Basescu care se crede zeu si se manipuleaza lumea, guvernul, pe toti.

    JOS basescu! Jos pdl!

    Reply
  90. cristi

    @Nea

    Este posibil ca privatii sa faca bine, lucrurile pe care statul le face prost, chiar si cu aceeasi bani. Spre exemplu analizele medicale care, de ceva timp, se fac la privat pe bani din fonduri de la stat.

    Reply
  91. Bleen

    Dragoş are dreptate. Nu are rost să ne ambalăm. Cetăţenii au decis. La urma urmei, nu e nicio nenorocire.

    Toată lumea a avut de cîştigat sau cel puţin n-a avut nimic de pierdut. Şi cei care s-au opus reformei (şi cărora le convine actualul sistem), şi care au tăcut (probabil au considerat subiectul irelevant şi nu sînt nici entuziaşti, nici deranjaţi de actualul sistem). De cealaltă parte, Băsescu nu cred c-o să moară el la uşa spitalului.

    Deci, una peste alta, niciunul dintre cei implicaţi în temă nu are nimic de pierdut: nici salariaţii din sistemul de sănătate, nici simplii cetăţeni, nici politicienii sau jurnalişti.

    Reply
  92. oglinda-oglinjoara

    A.M. Pippidi îi cerea, dezinvoltă, preşedintelui să iasă la discuţii cu protestatarii.

    De parcă n-ar fi auzit cum îl invitau protestatarii la "discuţii", în maniera poliţiştilor de al'dat.

    De parcă n-ar fi auzit că protestatarii scandau "Demisia", nu "Discuţia".

    Dar, deh, AMP e bine intenţionată…

    Şi Romînia Curată a cerut şi ea o dezbatere serioasă, de 6 luni, a legii sănătăţii.

    Reply
  93. Merechene

    Bleen,

    pai daca te duci la curve, nu platesti de doua ori. asa si cu co-plata. romanilornu le convine sa platesca si spaga si co-plata :D.

    Reply
  94. Bleen

    @Nea

    Sistemul de stat se privatiza şi el (spitalele se transformau din unităţi publice în fundaţii autonome). Alături de asigurări interveneau şi co-plata, şi asigurările suplimentare. Ciudat e că lumea se scandalizează împotriva co-plăţii dar dă şpagă fără să crîcnească. Dar, mă rog, eu am încetat a încerca să-i mai înţeleg.

    Reply
  95. ivanG

    @NEA

    Paradoxul e ca banii, multi-putini, cati erau, ar fi putut sa fie suficienti pentru niste chestii decente si uzuale. Adica pentru 70-80% din cazuri. Fara sa punem la socoteala spagile si medicamentele "la sacosa". Spolierea sistemului asociata cu ceva incompetenta a facut astfel ca orice forma de finantare sa para insuficienta. Ori, cum poti ilustra mai bine asta, ca sa convingi lumea sa-ti dea mai multi bani? Batand moneda pe saracia mijloacelor sistemului si platind salarii de mizerie (pe principiul "las'sa faca foamea ca altfel strica piata")

    Cat despre Bani vs. Bolnavi, bolnavii sunt tot aceiasi ca pana acum iar banii vor fi tot cam aceiasi. Numai ca administrarea lor se putea face preponderent privat. Adica de catre asiguratori. De ce o facea privatu' mai bine? Pentru ca tu aveai optiunea sa-ti muti fondurile la alt asigurator daca erai nemultumit de ceea ce ai primit de banii dati. Deci nu se'nmultesc painile. Doar se feliaza mai bine.

    Reply
  96. Nea

    Suna bine legea, dar nu înţeleg o chestie:

    Până acum aveam un sistem medical de stat care abia îşi trăgea băşinile din lipsă de fonduri provenite banii din asigurările de sănătate) şi un sistem privat care mergea de bine de rău, din banii clienţilor.

    Din câte spune Bleen, după noua lege, banii din asigurările de sănătate, aceeiaşi ca până acum, ar fi ajuns brusc să hrănească atât sistemul de stat, cât şi cel privat. Îmi scapă mie ceva, sau e ca înmulţirea pâinilor?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *