Piata politica, medicii si profesorii

Ne încredinţăm sănătatea doctorului, averea, şi cîteodată, viaţa sau reputaţia, avocatului. O asemenea încredere nu ar putea fi investită în siguranţă în nişte oameni de condiţie medie sau joasă. Prin urmare, recompensa lor trebuie să fie de aşa natură, încît să le ofere, în societate, rangul pe care-l necesită o încredere atît de specială. Timpul îndelungat şi cheltuiala făcută pentru educaţia lor, cînd se combină cu aceste aspecte, neapărat duc la creşterea încă şi mai mare a preţului muncii lor.

[…]

Probabilitatea ca o persoană anume să fie calificată pentru munca pentru care s-a pregătit este foarte diferită, de la o ocupaţie la alta. În cea mai mare parte a meseriilor mecanice, succesul este aproape sigur – dar în cele liberale, e foarte nesigur. Trimiteţi-vă fiul ca ucenic la un cizmar – nu prea există îndoială că va învăţa să facă o pereche de pantofi; dar trimiteţi-l să studieze Dreptul – sînt douăzeci de şanse la una ca el să capete aşa o competenţă care să-i permită să trăiască de pe urma meseriei sale. Într-o loterie perfectă, cel care trage premiul ar trebui să cîştige tot ce au pierdut cei care au tras bilete necîştigătoare. Într-o profesie, acolo unde douăzeci eşuează pentru ca unul să cîştige, acesta ar trebui să cîştige ceea ce ar fi cîştigat toţi ceilalţi douăzeci lipsiţi de succes. Avocatul care începe, probabil, cam pe la 40 de ani să cîştige ceva de pe urma profesiei sale ar trebui să primească o retribuţie nu doar pentru educaţia sa atît de lungă şi costisitoare, ci şi pentru educaţia altor douăzeci de persoane care nu au reuşit să facă nimic cu ea.

Adam Smith „Wealth of Nations” 1776

În statul social nu ne încredinţăm sănătatea doctorului şi nici educaţia profesorului. Nu negociem direct. Ne încredinţăm atît sănătatea cît şi educaţia politicienilor. Pe piaţa politică se joacă salariile medicilor şi profesorilor. Poporul vrea educaţie şi sănătate cît mai ieftină, chiar gratuită (o minciună acceptată), poporul vrea cît mai puţină responsabilitate sau chiar deloc. Politicienii îi oferă sănătate şi educaţie ieftine în schimbul votului. Fac asta păstrînd sănătatea şi educaţia la stat, pentru e le folosi ca monedă de schimb contra voturilor, sub justificarea că sînt domenii strategice şi numai statul poate oferi sănătate şi educaţie tuturor, toţi ceilalţi actori fiind iresponsabili (cei care oferă şi cer sănătate şi educaţie). Pentru a putea oferi poporului sănătate şi educaţie ieftine, pentru a-i oferi comoditatea lipsei de responsabilitate, politicienii (populiştii şi stîngiştii) ţin cu dinţii de monopolul asupra sănătăţii şi educaţiei, pentru a ţine în sistem medicii şi profesorii, sclavii care oferă sănătate şi educaţie şi fără de care politicienii nu ar putea trafica sănătatea şi educaţia pe voturi.

Prin reglementare şi absorbţia obligatorie a banilor de sănătate şi educaţie de pe piaţă politicienii reuşesc să păstreze acest monopol şi să evite riscul ca medicii şi profesorii să plece de la stat şi să profeseze la privat. Politicienii nu sînt singurii care doresc păstrarea monopolului acestui sistem. Lor li se adaugă şi funcţionărimea, feudalii sistemelor de sănătate şi educaţie (Raed Arafat e un bun exemplu, ca şi Ecaterina Andronescu, Brădişteanu, Andrei Marga ş.a.). Astfel, poporul e scutit de responsabilitatea sănătăţii şi educaţiei proprii, e scutit, dacă facem abstracţie de şpagă şi meditaţii (două manifestări de bun simţ ale pieţei, atitudini legitime şi normale din partea medicilor şi profesorilor) de negocierea cu medicii şi profesorii. Poporul, cum am mai spus, îşi negociază sănătatea şi educaţia pe voturi. Îşi dă votul politicienilor pentru a primi în schimb comoditatea lipsei de responsabilitate şi educaţie şi sănătate aparent ieftine şi categoric de cea mai proastă calitate. Politicienii ne obligă să dăm bani pe perele şi merele de stat, ne iau cu forţa o parte din bani, spunînd că ne oferă în schimb pere şi mere gratuite. La final, trebuie să acceptăm perele şi merele lor stricate, atîta timp cît nu ne rămîn bani pentru alte pere şi alte mere.

La rîndul lor, toţi cei care fac şcoală pentru a deveni medici şi profesori sînt siguri că vor fi absorbiţi de sistemele de sănătate şi educaţie ale statului, indiferent de cît de incapabili ar fi. Cum am mai spus într-un articol anterior, statul e consumator de diplome, nu de competenţe. Poţi fi o caricatură sinistră de medic sau profesor, atîta timp cît ţi-ai obţinut diploma (prin şpagă, de exemplu) statul te va absorbi în sistem şi te va plăti, cu un salariu de mizerie, ce-i drept. La început. Dacă eşti descurcăreţ, indiferent cît de prost ţi-ai face meseria, ai şanse bunicele să promovezi în sistemul de stat şi să cîştigi mult mai bine.

Iar tuturor acelora care ştiu să-şi facă meseria de medic sau profesor nu le rămîne decît să iasă din sistem, să se apuce de altceva sau să-şi facă meseria într-o altă ţară, în care sînt recompensaţi, atît cît e posibil, de clienţi şi nu de sistem.

Astăzi, în România anului 2012, sistemele de sănătate şi educaţie sînt expresii ale sclavagismului. Gîndiţi-vă că sîntem în Roma antică şi că medicii şi profesorii nu au drept de practică decît ca sclavi ai senatorilor. Niciun medic sau profesor nu-şi poate exercita meseria decît în slujba Senatului. Astfel, Senatul îi va folosi pentru a căpăta bunăvoinţa plebei, plătindu-i cît mai puţin cu putinţă. Dacă i-ar plăti mai mult, ar trebui să mărească taxele şi plebea, obişnuită să înveţe şi să fie oblojită „pe gratis”, s-ar răscula nemulţumită. Astfel, Senatul alege calea cea mai avantajoasă pentru sine: le interzice medicilor şi profesorilor să profeseze în altă parte decît în slujba Senatului, îi „leagă de glie”, îi transformă în sclavi, şi cu ajutorul muncii lor cumpără bunăvoinţa poporului. În timp, date fiind condiţiile, de cele două meserii se vor îndepărta cei cu adevărat înzestraţi şi se vor apropia cei care nu ştiu să facă altceva şi care au nevoie de siguranţa unei pîini zilnice. La final, toată lumea-i fericită: medicii şi profesorii oferă puţin şi prost şi primesc puţin şi prost, Senatul oferă puţin şi prost şi primeşte mult şi bine, poporul îşi oferă votul şi rămîne bou şi crapă pe capete, dar e fericit că nu trebuie să plătească medici şi profesori din banii de circ.

Facebook Comments

36 Comments Piata politica, medicii si profesorii

  1. Pingback: Stirile zilei, linkuri, social media si offtopice – 20 ianuarie 2014 | BLOGARY

  2. Pingback: Șpaga, expresie a bunului simț | Madame Blogary

  3. IM

    Exarhu dixit :

    Minerii la Vama Veche

    Gheorghe Zamfir a spus că suntem poporul cel mai jegos de pe pământ şi cel mai minţit de pe planetă.

    Eu aş spune, fără să merg la miting cu binecunoscuţii liberali din Galaţi şi Constanţa, că suntem poporul cel mai bolnav la cap din ţară. Din păcate, toată lumea stă prost cu nervii şi cred că ultimele zile ne pot oferi una din colecţiile cele mai bogate de tâmpenii spuse sau făcute de oameni care până atunci păreau nişte adulţi relativ responsabili sau politicieni rutinaţi. Asta se referă, evident, la toate părţile implicate în deranj. Cel mai neplăcut, însă, e sentimentul ăsta că deşi toată făcătura e la vedere, oamenii au credinţa că participă la ceva real, înălţător, cum este o revoluţie.

    Nu trebuie să fii foarte isteţ ca să înţelegi că nişte băieţi modeşti îşi dau licenţa la şcoala ajutătoare de manipulare a maselor, cu voie de la Marele Licurici, fireşte. Lucru care, de altfel, abundă în istoria noastră recentă, începând cu celebra revoluţie din ’89 şi fenomenul Piaţa Universităţii, faţă de care încerc o oarecare jenă acum. Cum spunea un prieten de-al meu, românii fac nişte revoluţii care seamănă cu chefurile alea la care te îmbeţi foarte rău, faci foarte urât, uiţi, dar de la care rămân multe fotografii şi filmuleţe. Mi se pare foarte amuzant că tocmai noi, urmaşii vitejilor care au făcut probabil cele mai multe fântâni din Europa, pentru că le tot otrăveau în luptă, avem senzaţia că dintotdeauna am ieşit în stradă de capul nostru ca să ne strigăm nemulţumirile, cum titrează toate televiziunile. Aici am eu nişte dubii, mai ales că îmi aduc aminte cum pupau nişte bunicuţi cu părul alb mâinile minerilor. Şi înţeleg cât de uşor, într-o mizanscenă nu neapărat îngrijită, se poate construi impresia că o vânzătoare de seminţe chiar se transformă în Jeanne d’Arc.

    Ceea ce-mi aduc eu aminte din Piaţa Universităţii în ’90 e că vedeam în jur, într-o proporţie suficientă, oameni cu care aş fi putut schimba o formă sau împărtăşi un ideal. La fel se întâmpla şi la Vama Veche, pe vremea în care acest loc însemna doar o plajă uriaşă. La fel ca toţi cei care cred că suprema libertate înseamnă să te faci zdrenţe cu bere ieftină la una din cele 1.000 de terase infecte din Vamă, probabil şi adunătura de neo-revoluţionari din ultimele zile, are nevoie să deschidă Balconul şi să se mântuie întru dreptate socială, demisie şi ce-o mai fi, alături de toţi mâncătorii de seminţe din jur. Adevărul e că asta e marea noastră măiestrie, facem nişte kestii spontane foarte bine organizate. E foarte interesant din punct de vedere ştiinţific şi fenomenul isteriei care a cuprins mulţi cetăţeni respectabili, care au simţit brusc nevoia să iasă în stradă pentru a susţine programul politic şi social generos de simplu al opoziţiei: Vrem să ajungem şi noi la putere. Ajutaţi- ne şi pe noi, suntem doi lideri acasă, bunicuţa e bolnavă şi murim de foame până la alegeri. La urma urmei, pe lângă penibilul discursurilor sau al abuzului de media, pe lângă mesajul deloc subtil că nişte iresponsabili vor să ia locul altor iresponsabili, rămâne doar întrebarea dacă nu cumva s-a stricat ceva definitiv în fibra naţiei, pentru că prea nu mai e nici una la locul ei.

    După atâţia ani de gimnastică democratică, soluţia vine tot din joc de gleznă de judeţeană de partid. Oamenii de rând şi politicienii gândesc la fel, au memorie scurtă şi planuri pe termen la fel de scurt. Dacă n-ar fi atât de jalnic spectacolul, ar mai putea fi amuzant, cu toată inflamarea şi infantilismul care au cuprins presa şi poporul, deşi au trecut 20 de ani de repetat glumele astea. E adevărat că nimeni nu a mai cântat operă în uniformă SMURD. Adaug aici un sincer nino-nino pentru artiştii bugetari din Cluj. Şi pentru Iliescu Ion, care cere demisia lui Băsescu Traian, probabil de ciudă că dânsul nu şi-a dat-o, după 45 de zile de proteste. Dar probabil că sunt suficienţi oameni care cred că România în trening arată frumos şi demn, cu gluga trasă pe ochi şi fularul peste faţă. Închei cu o concluzie de la http://www.clandestino.fm: Ce-i spune un protestatar câinelui său, înainte de a-l scoate în parc? Hai afară, javră ordinară.

    Reply
  4. furios

    42% din populatie crede ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, iar 51% cred ca ".. a fost o idee buna comunismul, dar prost aplicata..". Ne mai miram ca bazinul electoral la PSD e de numai 35%? ne mai miram ca oricand se gasesc cateva sute sa urle ceva in urbea X? Incercand sa vopseasca cioara, iRTV mai acum vreo doua luni, il arata pe I,Cindrea -deputat de Sibiu- vizitandu-si electoratul: "las'ca venim noi la guvernare si dublam pensiile" si mai apoi "las'ca venim noi la guvern si triplam alocatiile". Si va avea voturi, poat echiar in dauna Ralucai Turcan care nu bate campii.

    Reply
  5. Never G

    Apelul la sotia presedintelui i-a dat de gol. Daca au scos asemenea arme la innaintare este clar ca PSD-ul stie ca n-are nici o sansa cu protestele.

    Reply
  6. valexandru

    Bleen, aveti dreptate.

    PDListii nu au convingerea ca au facut ce trebuie, si nici "pleasca" Basescu nu le "sufla"ce au de facut. … asteapta macar un cuvant….Sper sa se trezeasca….

    Pacat, multi oameni cred ca reformele sunt ce trebuie pentru Romania.

    Reply
  7. evazionista

    ,,statul e consumator de diplome, nu de competenţe. Poţi fi o caricatură sinistră de medic sau profesor, atîta timp cît ţi-ai obţinut diploma (prin şpagă, de exemplu).''

    Ai dreptate. Câte belele am eu din cauza unei diplome de dr. luate pe bune!:)

    Reply
  8. cati

    @Bleen: 00,17,

    Cum ar fi reactionat? Pai n-ar fi reactionat ca nici macar nu si-ar fi pus problema de a lua masuri cu adevarat reformiste, care sa indrepte strambaciu-

    nile din trecut ( vorbesc de aproape tot partidul, in grosul lui; exceptiile nu se pun). Noroc cu dictatoru' de Basescu.

    Si in opinia mea: problema pdl-ului nu consta in asa zisa deficienta de comunicare, la adapostul careia se pun cu totii si cu cu care se tot scuza mereu.

    NU. N-au o problema de comunicare. Asta nu poate fi o scuza.

    Ai dreptate: ei au o problema cu lipsa de convingere intima si de credinta interioara in ceea ce fac.

    Ca nu-s chiar atat de bombi, ca dovada ca lor le-a priit (asa… de-a lungul timpului); restul, celelalte "e" povesti.

    Si pentru ce au facut pana acum … i-a impins Basescu de la spate mereu. Ca daca ar fi fost doar dupa ei… vai steaua noastra.

    Reply
  9. Never G

    Am observat ca aproape 100% dintre comentatorii protestatarilor sau chiar protestatarii insisi deplangeau problemele altora. Se pare ca romanul e plin de simtire si milos din fire.

    Reply
  10. Bleen

    Nu consultanţii PDL sînt de vină. De vină e materia cenuşie a clientului.

    Presupun că li s-a zis să nu reacţioneze arogant şi self-suficient, să nu enerveze lumea, avînd în vedere nivelul extrem de scăzut de încredere de care beneficiază guvernul (8-10%) şi partidul (15-20%). Dar presupun că li s-a zis ceva şi de fermitate, poziţionare şi semnale pentru susţinători şi posibili alegători, alţii decît bugetarii, pensionarii şi asistaţii.

    Însă pedeliştii ştiu un lucru: tot ce au făcut ei e rău, începînd de la legea Funeriu (un om pe care tot partidul îl detestă sincer), la Codul Muncii, legea pensiilor sau legea salarizării bugetarilor, disponbilizările din administraţie sau scăderea salariilor cu 25%. Ei nu pot veni cu argumente în favoarea unor măsuri în care nu au crezut nicio clipă. Singurul argument al PDL e: toată măsurile sînt un rău necesar. Au fost necesare dar sînt rele. Asta în condiţiile în care măsurile astea nici măcar nu-s de dreapta, sînt mai degrabă nişte stîngisme ceva mai soft decît alea ale USL-ului. Dacă pentru astea îşi cer atîta scuze şi se sperie aşa cum ar fi reacţionat dacă chiar luau măsuri de dreapta, şi în educaţie, şi în admnistraţie, şi în domeniul muncii?

    Reply
  11. oglinda-oglinjoara

    S-a mai spus de nenumărate ori: spre deosebire de Băsescu, PDL este – şi a fost întotdeauna – în defensivă pentru că nu crede cu adevărat în ceea ce face, pentru că face ceea ce face de voie, de nevoie, nu din convingere fermă.

    Este lăudabilă reforma pe care au reuşit s-o facă, dar lipsa de încredere în sine îi poate costa.

    Parcă le-ar fi ruşine de ce au făcut şi de ce ar urma să facă.

    Reply
  12. Bleen

    Să le spună cineva pedeliştilor că revoluţia s-a fîsîit, fiindcă par toţi dispuşi să alerge în genunchi pînă la Badea, Ciutacu, Voiculescu, SOV, Ponta, Antonescu, Fenechiu, ghevariştii din piaţă şi şefii de galerii să le ceară scuze printre lacrimi fierbinţi.

    Reply
  13. Gicu Maracine

    PDL a reactionat catastrofal, am senzatia ca sunt intr-o stare de prostratie postprandiala prelungita! Or fi mancat prea mult de revelion si le-a picat greu…

    Stiau ca USL-ul pregateste revolte, stiau ca dupa perioada de sarbatori survine intotdeauna o stare de depresie ale carei componente nevrotice pot fi amplificate de orice rahat (sa ne aducem aminte de lehamitea si starea de iritare pe care le incercam cu totii in primele zile de munca ale anului), stiau ca scaderea in sondaje a personajului politic Pontenescu ii pune pe acestia cu spatele la zid si-i va forta sa actioneze… si totusi, s-au culcat pe o ureche, probabil incalziti de faptul ca incepusera sa creasca in sondaje (eu alta explicatie nu gasesc)!

    Nu stiu cine le face acum analizele/strategiile/politicile sociale, dar e zero barat!

    Reply
  14. Bleen

    "Un tanar cere deschiderea fabricii Tractorul Brasov.

    Mai multi tineri din apropierea fantanii de la Universitate arboreaza bannere pro Rosia Montana.

    Printre protestatari si-a facut aparitia si Mircea Badea

    Cei doi tineri care au adus bannerul i-au declarat reporterului HotNews.ro ca fac parte din Miscarea Occupy Bucharest.

    Circa 15 reprezentantii ai asociatiei Amare Rromentza prezenti la miting protesteaza impotriva Partidei Romilor si a legislatie electorale care, spun ei, institutie monopolul unui singur partid al romilor. Ei poarta un banner cu inscriptia "Jos dictatorii rromilor!"

    Majoritatea protestatarilor din Piata sunt oameni in varsta, o parte dintre ei fiind si fosti revolutionari. Bannerele manifestantilor sunt diverse, unele cer demisia guvernului in timp ce altele cer renuntarea la taxa auto."

    Asta e revoluţia care a îngrozit PDL-ul.

    Reply
  15. Bleen

    Pe Berceanu nu-l interesează soarta PDL decît dacă e şef: "Eu unul nu stiu, nu mai fac parte din conducere. Si desi acum m-au chemat repede, repede, le-am spus: "Bai baieti, stati un pic, dar cand ati votat in Congres si cand ati facut toate manevrele si aranjamentele pe care le-ati facut, nu v-ati gandit ca s-ar putea sa va trebuiasca unul din asta care sa va mai povesteasca cum a fost una, cum a fost ailalta, ce-i cu aia, ce-i cu ailalta? Faceti voi! Luati decizii! Ati vrut sa fiti sefi, tineretul!

    Eu m-am dus cu tot dragul, dar le-am spus "Nu ati vrut voi sa fiti sefi? Nu sunteti vicepresedinti, primvicepresedinti, secretari, nu stiu ce? Nu ati vrut? Care sunt solutiile?" Nu se poate asa, nu e in regula. Voi ati vrut sa fiti sefi, dar cand e o chestie mai grea, cu probleme, ii chemam pe aia sa isi sparga capul, dupa care le spunem "Hai, gata, flit, plecati de aici!". Nu se poate."

    Reply
  16. Bleen

    Cît despre "momentul Arafat", e vorba despre sistemul de sănătate, o miză mult mai importantă decît bătaia galeriilor, hipsterilor şi peneliştilor cu jandarmii.

    Reply
  17. Bleen

    @Tudor

    Tampeniile alea scoase de criticatac si piata sunt bune, sunt excelente chiar. Dreapta romaneasca nu sre cum disparea, atata timp cat nu exista. Vom scrie si despre PDL, si despre piata, si despre frica nejustificata a pedehistilor, si despre greseala de a lua in serios si a cadea in cur la manipularile USL-Intact si la isteria a 0.01 din populatie.

    Reply
  18. ukekai

    Punctual sunt de acord cu tine, Bleen, si-ti inteleg furia. Te-am asociat unui nazdravan cu o surcica in mana, zgandarind cainii de dincolo de gard. Altfel nu puteai trezi plavanii hraniti de stapan, facandu-i astfel sa-si arate incisivii si ochii bulbucati de furie. Trebuie sa recunosc ca ti-a iesit. A fost pe limba lor. Doar ca acum, dupa trezire, trebuie sa pui ceva in loc. Vorbindu-le pe limba lor nu cred ca va avea succes pe termen lung. Ideea este ca omul trebuie educat sa nu mai astepte cu mana intinsa.

    Aici este drama: lipsa educatiei, civice, morale, antreprenoriale, a muncii. Ori asta dureaza. Citeam undeva si mi-a placut ca putem asocia acest demers cu o ratacire in pustie timp de 40 de ani, dupa care putem incepe reconstructia.

    Reply
  19. Mih

    Off topic, dar ajutati-ma cu o sursa de informare in privinta "comasatelor" ca nu am inteles de ce sunt "nedemocratice".

    Reply
  20. Dragos

    Tudor,

    ~60% din populatie crede ca deochiul se trateaza cu ptiu-ptiu. spune-mi tu cum trebuie sa se adreseze Basescu astora intru pricepere, si eu copy-pastez sfatul tau pe site-ul presedintiei.

    Reply
  21. Yeba

    Cea mai tare e aia cu [Lista revendicarilor] ramane deschisa.

    Aia cred ca e a lor.

    Restul e tampenia cristalina si nedureroasa a discursului sindicalist european. Una care le-a scapat este "asigurarea unor locuri de munca adaptate la competențe".

    Reply
  22. Tudor

    Fără supărare, dar dacă Băsescu are niște consilieri care-i recită fraze de genul celor pe care le tot citesc pe aici de câteva zile ("toți ceilalți sunt niște proști, hoți care nu înțeleg, nu pricep, etc. etc."), atunci nu e de mirare că a ajuns unde a ajuns.

    Dacă vă considerați oameni de dreapta adevărați, atunci treceți naibii odată peste momentul Arafat, și arătați-i lui Băsescu unde a greșit și ce mai poate face în continuare (dacă mai poate face ceva) ca să salveze dreapta de la dispariție. Că între timp ăia de pe stânga nu stau degeaba și uite cu ce minunății vin, fix pe placul manifestanților din piață:

    http://www.criticatac.ro/13619/declaratia-critica

    Reply
  23. adriana

    Toata lumea stie ca cei care demonstreaza sint cei carora intr-un fel sau altul li s-au luat privilegiile cistigate necinstit.Nimeni nu are curajul sa spuna adevarul,nu este politic corect.Asta este vina cea mare a presedintelui Basescu,a aratat societatea romaneasca,asa cum este ea,a incercat sa o schimbe intr-o societate bazata pe munca si corectitudine iar cum de multe ori adevarul doare,trebuie sa ii luam capul celui vinovat.Daca nu faceti nimic,voi cei care muncesc cinstit si tineti in spate o mare de lenesi care cred ca li se cuvine totul,cu siguranta in curind vor cistiga lupta.Din pacate eu locuiesc de 26 de ani in vest si singurul meu ajutor este votul meu.De ce nu iesiti si voi in strada pentru votul prin corespondenta.Este nedemocratic sa comasezi alegerile dar nu este inpotriva constitutiei sa-i privezi pe cetatenii romani de peste tot sa-si exprime optiunile.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *